Top 10 boeken van vrouwelijke auteurs

Zij die zich kunnen vinden in de wondere wereld van literatuur, willen er nooit meer weg. Boeken en verhalen zijn niet zonder reden nog altijd razend populair – in welke vorm dan ook. Het is ons opgevallen dat veel van de ‘beste’ boeken, zijn geschreven door mannen. Waar boeken van vrouwen even vaak worden gewaardeerd, zie je dit zelden terug. Hoog tijd voor een top 10 van boeken door vrouwelijke auteurs.

Wat wordt de lezer beloofd?

Schrijfsters en hun uitgevers willen de boeken zo mooi mogelijk verkopen. Wij geven ze groot gelijk, maar krijgt de lezer wel écht wat haar wordt beloofd?

Bij het samenstellen van de lijst zijn wij aandachtig gaan kijken naar het nakomen van beloften.

Wanneer ziet men een boek als goed boek?

Er zijn en worden wereldwijd eindeloos veel boeken geschreven. Sommige boeken zijn vanzelfsprekend ‘beter’ dan andere boeken. Zo zijn er titels die een vaste waarde in onze Nederlandse literatuur vormen, maar ook boektitels die niet eens in de buurt komen.

Wat maakt uiteindelijk van een boek een goed boek? Het verhaal zelf is de voornaamste factor. Het verhaal dat wordt verteld moet de lezer helemaal weten in te pakken. Het moet een zekere beeldvorming weten te realiseren, waardoor de lezer de pagina’s wilt blijven omslaan.

Er zitten elementen in een verhaal die ervoor zorgen dat een boek wordt gezien als ‘goed boek’. Het verhaal moet niet alleen een pakkend plot hebben, maar moet de lezer zien te vermaken. De lezer moet zich kunnen ingraven in een boek, ongeacht of dat door de actie, liefde, herkenning of juist de boodschap komt.

Smaken verschillen

Dat smaken verschillen, zal geen nieuwe informatie zijn. Het maakt wel dat er in verschillende genres wordt geschreven. Niet iedereen zal even tevreden zijn over een boek, afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren.

Bij het werpen van een kritische blik is het belangrijk om een objectieve houding aan te nemen. Dat zijn wij voor jou gaan doen, het resultaat vind je in deze top 10 boeken van vrouwelijke auteurs. In onderstaande lijst vind je dan ook een combinatie van genres. Thrillers, drama en liefde door vrouwen geschreven – je vindt het hier.

De top 10 vrouwelijke auteurs – inclusief hun beste boek

Laten we naar de top 10 kijken:

Laatste weduwe – Karin Slaughter

Karin Slaughter gooit je in deze thriller vrijwel gelijk in het diepe. Een wetenschapper die de verspreiding van ziekten onderzoekt wordt ontvoerd. Ze laat je midden in de actie los, wetende dat je tot het verhelderende eind door zult willen lezen. Ieder hoofdstuk resulteert in een toename van de nieuwsgierigheid – precies wat een goed boek hoort te doen.

‘Laatste weduwe’ is onderdeel van een reeks. Indien je eerdere boeken uit de serie hebt gelezen, zul je reeds bekend zijn met hoofdpersonen Will en Sarah. Het is overigens geen must om de eerdere boeken te hebben gelezen, dit boek is even geslaagd als individu.

Lezers van ‘Laatste weduwe’ geven aan soms niet eens door te hebben dat je je in een fictieve wereld bevindt. De opbouw en emotionele ontwikkeling van personages is geweldig verwerkt, je leeft met ze mee.

Confrontaties – Simone Atangana Bekono

Salomé – hoofdpersoon in het boek – zit in een jeugddetentiecentrum door een ruzie op school. Juist door kritisch te zijn, zie je in hoe Salomé als dader juist meer empathie lijkt te verdienen. De paradox maakt dat je als lezer inziet hoe kwetsbaar Salomé is, terwijl geweld de reden is dat ze in detentie zit.

‘Confrontaties’ vertelt onder andere een verhaal getekend door vooroordelen. Het geeft een meeslepend perspectief vanuit het oogpunt van een getint meisje. De woordkeuze en zinsopbouw is bijna poëtisch, Simone Atangana Bekono weet wat ze schrijft. Ze weet prachtig te verwoorden hoe racisme onlosmakelijk verbonden is met identiteit.

Ik ga leven – Lale Gül

‘Ik ga leven’ is een volstrekt uniek boek op de markt. Hoofdpersoon Büsra groeit op in een extreem islamitisch gezin, er wordt haar veel verboden. Stiekem maakt ze zichzelf op, serveert ze drank en komt ze laat thuis. Ze stelt zichzelf kritische vragen aangaande de standpunten binnen het geloof waarmee ze opgroeit. Is dit leven wel zoals het voor mij is bedoeld?

Met een flinke scheut humor schrijft Lale Gül over het opzoeken van grenzen binnen de strenge islam. De indrukken maken hooggespannen verwachtingen, die keer op keer weer lijken te worden bevestigd. Ook als je het niet eens bent met wat er in het boek wordt gezegd, blijft het genieten van het taalgebruik van woordkunstenares Gül.

Jane Eyre – Charlotte Bronte

Dit eeuwenoude verhaal is nog altijd één van de meest gewaardeerde boeken van vrouwelijke auteurs. Bij het lezen vertrek je in gedachten gelijk naar de tijd waarin het verhaal zich voordoet. In het boek steekt de vrouw zelf de handen uit de mouwen om haar toekomstbeeld te realiseren – een semi-revolutionair concept.

Er is onder kenners veel lof voor de manier waarop de personages zijn uitgewerkt. Je leeft mee, de keuzes van Jane kunnen zelfs aanvoelen als keuzes die jij moet maken.

De kleine hiaten in de verhaallijn gaan schuil achter een flinke dosis humor. Op de momenten dat het verhaal wat langdradig aanvoelt, raden wij je aan extra te genieten van het taalgebruik.

Pride & Prejudice – Jane Austen

Het oudste boek in deze lijst, in het Nederlands vertaald naar: ‘Trots en vooroordeel’. Brits schrijfster Jane Austen publiceerde het boek al ruim twee eeuwen geleden. Een prachtig geschreven verhaal over een moeder die haar dochter poogt te koppelen aan rijkelui. De relaties lijken elkaar te kruisen, maar ook compleet langs elkaar heen te lopen.

In het boek komen heel wat sociale vraagstukken naar voren. Hoofdpersoon Elizabeth denkt veel en graag rationeel na over sociale aspecten van het leven. Ondanks de relaties en pogingen daartoe komt het sociale – in welke vorm dan ook – telkens terug.

‘Pride & Prejudice’ is een schoolvoorbeeld van een boek dat beter is dan de film of serie. Het kan zijn dat in het begin het taalgebruik wat onwennig aanvoelt. Houd daarbij de tijdsgeest voor ogen en probeer de taal juist te waarderen.

Hier – Joke van Leeuwen

‘Hier’ is een dubbelzinnige titel. Joke van Leeuwen laat ‘Hier’ dusdanig open, dat de lezer zijn eigen verbeelding er in kwijt kan. Ondertussen kun je als lezer genieten van het taalgebruik, waar Van Leeuwen niet vies is van een metafoor.

Het kan even tijd en moeite kosten om te wennen aan de relaties tussen de personages. Verschillende verhaallijnen en personages lopen langs en door elkaar, op zoek naar geluk. Dat net de omgeving hen in de weg staat, is een belangrijke factor. Hoe ga je om met bepaalde grenzen? Zijn die grenzen wel zo vanzelfsprekend voor iedereen? In ‘Hier’ wordt hier prachtig op ingegaan.

Wuthering Heights – Emily Bronte

‘Wuthering Heights’ is het laatste boek in deze lijst dat haar oorsprong vindt in de 19e eeuw. Emily Bronte is de zus van Charlotte, die je op nummer vier van deze lijst vindt. In die tijd werd van romans verwacht dat ze aan bepaalde eisen voldeden. Boeken moesten positief, degelijk en beschaafd zijn, iets waar Emily Bronte zich duidelijk niet aan heeft gehouden.

Het boek vertelt het verhaal van een uiteindelijk verschrikkelijke liefde. De vondeling Heathcliff valt hopeloos voor de rijke dochter Catherine Earnshaw. Wanneer de relatie niet de gehoopte uitkomst heeft, maakt een rauwe obsessie beide levens zuur. Het feit dat er weinig personages zijn waar je empathie voor op kunt brengen, maakt dit boek nog unieker.

Er bestaan wat onjuiste vooroordelen over dit boek. Toekomstige lezers verwachten dat het boek zware kost is, met tal van heftige thema’s.

Naar de vuurtoren – Virginia Woolf

Dit boek is voor de meer ervaren lezer. Het betreft een verhaal over een vakantie van de familie Ramsay. Het samenzijn lijkt te stranden in goede bedoelingen. De aanwezige spanningen maken dat er langs elkaar heen gecommuniceerd wordt.

Het verhaal heeft geen bizar plot vol extreme gebeurtenissen, maar is zeker niet minder interessant. De psychologie en stemmingswisselingen maken deze – op het eerste gezicht eenvoudige – roman, verrassend veelzijdig. Mede door de ingewikkelde relaties, overpeinzingen en onderliggende psychologie is het boek meer geschikt voor de gevorderde lezer.

Foon – Marente de Moor

Schrijfster Marente de Moor komt een onwijs interessante setting: een biologenechtpaar in de Russische wildernis. Het verhaal van Nadja en Lev doet daar alleen maar een grote schep bovenop. Lev kampt met geheugenverlies, waar Nadja moeite heeft met haar verleden. Het boek is een mooie samenkomst van het christendom, magie en de Russische folklore.

In de loop van het verhaal kom je steeds meer te weten over Nadja en Lev. Een uitgemeten balans tussen heden en verleden maken helpen jou als lezer bij het begrijpen van ‘Foon’. Het is dan ook geen boek voor tussendoor. Je moet er echt wel even voor zitten, dat is de aandacht die het verdient.

De onverwachte gast – Agatha Christie

Queen of Crime Agatha Christie mag natuurlijk in geen enkel geval ontbreken in deze lijst. Dit boek kunnen we zonder meer bestempelen als typische Agatha Christie. ‘De onverwachte gast’ doet wat het belooft.

In tegenstelling tot een aantal andere boeken in deze lijst, is ‘De onverwachte gast’ verrassend dun. Het verhaal start met naar hulp zoekende Michael Starkwedder. In zijn radeloosheid klopt hij aan bij een landhuis, om vervolgens een dode eigenaar te vinden.

De eigenaar was niet altijd even vriendelijk, wat maakt dat er meerdere verdachten zijn. Op geheel typerende wijze weet Agatha Christie haar lezers tot het einde vast te houden. Het zal niet het enige boek zijn waarin het verhaal op het einde helemaal omslaat…\

En wat zijn dan de beste vrouwelijke auteurs volgens Hebban?

Ook Hebban heeft een bijzonder oordeel over welke vrouwelijke schrijvers nou de beste zijn. Hieronder vind je hun top 10:

1. Olga Tokarczuk, De Rustelozen.

2. Juli Zeh, Speeldrift.

3. Alice Munro, Selected stories.

4. Dubravka Ugresic, Baba Jaga legde een ei.

5. Marlene van Niekerk, De sneeuwslaper.

6. Marguerite Yourcenar, Hadrianus’ gedenkschriften

7. Marie Ndiaye, Drie krachtige vrouwen

8. Svetlana Alexijevitsj, Het einde van de rode mens.

9. Virginia Woolf, Mrs. Dalloway.

10. Marguerite Duras, De minnaar.

De grote internationale top 20 beste vrouwelijke auteurs

Tot slot laten we een internationale top 20 zien. Wereldwijs is er redelijke consensus over dat onderstaande twintig vrouwelijke auteurs tot de absolute top behoren:

  1. Jane Austen
    Pride and Prejudice, Sense and Sensibility
  2. Charlotte Brontë
    Jane Eyre, Emma
  3. Emily Dickinson
    The complete poems, The letters
  4. Virginia Woolf
    Mrs. Dalloway, To the Lighthouse
  5. Mary Shelley
    Frankenstein, Falkner
  6. Louisa May Alcott
    Jo’s Boys, Little Women
  7. Toni Morrison
    Jazz, The Bluest Eye
  8. Agatha Christie
    A Witness for the Prosecution, And Then There Were None
  9. George Eliot
    Middlemarch: A Study of Provincial Life, Silas Marner
  10. Harper Lee
    To Kill a Mockingbird
  11. Sylvia Plath
    The Bell Jar
  12. Ursula K. Le Guin
    Always Coming Home, The Day Before the Revolution
  13. Edith Wharton
    Ethan Frome, The Age of Innocence
  14. Flannery O’Connor
    Wise Blood, A Good Man Is Hard to Find
  15. Margaret Atwood
    The Year of the Flood, The Circle Game
  16. Isabel Allende
    La casa de los espíritus, Daughter of Fortune
  17. Zora Neale Hurston
    Sweat, Their Eyes Were Watching God
  18. Daphne du Maurier
    Rebecca, The Birds
  19. Mary Wollstonecraft
    A Vindication of the Rights of Woman: With Strictures on Political and Moral Subjects, Mary: A Fiction
  20. Shirley Jackson
    The Haunting of Hill House, The Lottery

Veel leesplezier!