Op deze pagina geven we je een overzicht van de beste boeken van Khalid Boudou. We beginnen met een overzicht van de bibliografie van deze schrijver, en wel in chronologische volgorde. Daarna volgt een korte biografie van Boudou, en aan het eind van dit artikel vind je ook nog een langere beschrijving van zijn top 10 beste boeken.

Bibliografie Khalid Boudou

  • Het schnitzelparadijs (2001)
  • De president (2005)
  • Pizzamaffia (2007)
  • Je bent voor of je bent tegen (2007)
  • Polomalaise (2008)
  • Wij hebben altijd gelijk (pamflet, 2009)
  • Alles of niets (2010)
  • Echte mannen heten geen Haas (2011)
  • Iedereen krijgt klappen (2013)
  • Pizzamaffia slaat door (2019)

Biografie Khalid Boudou

De Marokkaans-Nederlandse schrijver Khalid Boudou startte zijn carrière met het schrijven van vooral korte verhalen, en ging daarna over op langere romans. Met name Het schnitzelparadijs van zijn hand bleek daarbij een schot in de roos. Meerdere van zijn boeken werden met succes verfilmd.

De top 10 boeken van Khalid Boudou

Het schnitzelparadijs

De debuutroman van Boudou sloeg in als een bom. Dit grappige werk vol onvergetelijke personages ging tienduizenden malen over de toonbank, werd in diverse talen vertaald en kreeg een succesvolle verfilming. Destijds het best verkochte debuut van dat jaar, en ook 20 jaar later nog steeds even hilarisch.

Bol.com: Het schnitzelparadijs

Je bent voor of je bent tegen

Boudou is niet bang zich uit te spreken over het politieke, economische en sociale klimaat. In deze serie gebundelde radiocolumns behandelt hij dan weer scherp, dan weer mild, de multiculturele Nederlandse samenleving.

Bol.com: Je bent voor of je bent tegen

Iedereen krijgt klappen

De jonge Taha wil niets meer met criminaliteit te maken hebben en het vanaf nu als bokser maken. Maar zijn verleden achterhaalt hem als hij toch middenin een drugsconflict terecht komt. Een intens verhaal over keuzes, afkomst en het noodlot.

Bol.com: Iedereen krijgt klappen

De president

Ook dit werk van Boudou werd verfilmd. Het gaat over een sympathieke illegale aspergesteker die zomaar ineens tot president gebombardeerd wordt. Hij begint zijn taak met de beste bedoelingen, maar raakt al snel paranoïde. Macht corrumpeert, wil Boudou maar zeggen in dit werk dat toch vooral ook erg komisch is.

Bol.com: De president

Pizzamaffia

Een sterk werk van Boudou over de jonge Brahim, die vol met grote dromen zit maar nog niet precies weet hoe deze te verwezenlijken. Dan komt hij middenin een grote strijd tussen concurrerende pizzeria’s terecht… De typische stijl van deze schrijver leent zich uitstekend voor dit verhaal, dat eveneens op het witte doek verscheen.

Bol.com: Pizzamaffia

Pizzamaffia slaat door

Dit vervolg op Pizzamaffia mag uiteraard in deze lijst niet ontbreken. Het is nu vijf jaar later, en de chaos in pizzeria Melodia keert terug met diverse hilarische verwikkelingen. Wie het eerste deel beviel, zal zonder twijfel ook genieten van dit vervolg.

Bol.com: Pizzamaffia slaat door

Alles of niets

De jonge Melle logeert een paar weken bij zijn gokverslaafde oom Walter. Ook Melle vindt deze wereld reuze interessant, wat al snel tot de nodige problemen leidt. Boudou zet zijn karakters sterk neer in een wat intenser verhaal dan we van hem gewend zijn.

Bol.com: Alles of niets

Echte mannen heten geen Haas

Een deel in de Pizzamaffia-reeks, dit boek over Haas die op een dag de sensuele maar oudere Azzura tegen het lijf loopt. Probleem: zij is getrouwd met een machtige Italiaanse ondernemer… Het is het startpunt van wederom hilarische taferelen.

Bol.com: Echte mannen heten geen Haas

Polomalaise

De kleine Poolse Gustaw weet aan de armoede te ontsnappen en gaat in Nederland als autoverkoper aan de slag. De praatzieke jongen is in deze louche branche helemaal op zijn plek, maar hoelang kan dit goed gaan? Realistisch portret met een lach en een traan.

Bol.com: Polomalaise

Wij hebben altijd gelijk

Dit werk schreef Boudou samen met Oscar van Gelderen. Het is een aanklacht tegen populisme, zowel van linker- als rechterzijde. Een pleidooi voor maatschappelijke rust en bezinning, zonder daarbij de humor over het hoofd te zien.

Bol.com: Wij hebben altijd gelijk