Beste werken van John Grisham

Wie is John Grisham? Hij is Amerikaans auteur, geboren in 1955 en wordt door velen gezien als dé vader van ‘Legal Thriller’ genre. Dit zijn thrillers vanuit het oogpunt van het recht. De zaken worden niet vanaf de straat, door de ogen van een rechercheur bekeken, maar juist door die van advocaten en openbaar aanklagers. John Grisham groeide op in een commune strenge baptisten. Na eerst boekhouden te hebben gestudeerd, studeerde hij rechten. Hij is

10 jaar als jurist actief geweest en zat van 1983-1990 in het Huis van Afgevaardigden voor Mississippi. Rond die tijd begon hij ook met het schrijven van zijn eerste roman, De Jury. Pas in 1988 kreeg hij het voor elkaar het uitgegeven te krijgen. Inmiddels zijn er over heel de wereld miljoenen exemplaren van zijn werk verkocht. Sommige boeken zijn ook verfilmd.

Titel 1: Sterspeler

Eerste boek in deze lijst van John Grisham boeken is Sterspeler, dat gaat over een jongen genaamd Samuel Sooleyman. Hij groeit op in een dorpje in de Zuid-Sudanese republiek. Het land wordt verscheurd door burgeroorlog, maar het is Samuels droom om basketballer te worden. Zijn sprongkracht en snelheid zijn ongeëvenaard. Al snel wordt geselecteerd door het nationale jeugdteam en mag hij in Amerika een toernooi gaan spelen. Is dit de kans voor hem en zijn familie op een betere toekomst? De ogen op het toernooi zijn op hem gericht, maar dan krijgt hij te horen dat het geweld in zijn thuisland zijn dorpje heeft bereikt. De gevolgen zijn rampzalig. Hij kan niet meer naar huis, dus zit er maar één ding op: zijn hele familie naar Amerika brengen. Sterspeler is een boek over pijn, leed, verdriet, maar ook over hoop.

Titel 2: Een tijd voor genade

Een tijd voor genade bespreekt een sensationele moorzaak in Clanton, Mississippi. De lokale bevolking is tot op het bot verdeeld. Advocaat Jake Brigance is de enige hoop voor de slechts zestienjarige verdachte om de doodstraf te ontlopen. Wat kan hij voor de piepjonge Drew Gamble betekenen? Hoe meer hij te weten komt over Drew, hoe meer Jack ervan overtuigd raakt dat zijn leven gespaard moet blijven. Hiervoor zet hij wel zijn carrière en zelfs zijn eigen veiligheid op het spel. Brigance in Een tijd voor genade doet denken aan Atticus Finch in To kill a Mockingbird.

Titel 3: De onschuldigen

Twintig jaar terug in de tijd: in het plaatsje Seabrook in Florida werd de nog jonge advocaat Keith Russo doodgeschoten. Er waren geen getuigen, geen sporen en dus ook geen echte verdachten. De moord moest worden opgelost en werd daarom in de schoenen van Quincy Miller geschoven. Quincy is een jonge, zwarte man die ooit client was van Russo. Er werd bewijs vervalst om een veroordeling in elkaar te kunnen kwanselen. Miller zou voor de rest van zijn leven in de gevangenis terechtkomen. Op een dag ontvangt Cullen Post een brief van Miller, die hem nadrukkelijk om hulp vraagt. Post, een priester én een advocaat, zet zich in voor de rechten van onterecht veroordeelden. Hij besluit te helpen, maar haalt daarmee de woede van een de bevolking en de echte moordenaars van Keith Russo op de hals. Thriller die tot het einde spannend blijft en tegelijkertijd een kritische noot zet bij het Amerikaans rechtssysteem.

Titel 4: Het oordeel

Het oordeel is het verhaal van Pete Banning, één van de meest geliefde inwoners van het plaatsje Clanton in Mississippi. Hij was oorlogsheld, vader, een goede buur, een herenboer, de patriarch van een notabele familie en een loyaal lid van de Methodistische kerk (hoe kan het ook anders in Amerika…) Vroeg op een ochtend in 1946 stond hij op, pakte de auto, reed naar het stadje en schoot in de kerk in alle rust priester Dexter Bell dood. Vervolgens wilde hij aan niemand iets over zijn motieven kwijt: niet tegen zijn advocaat, niet tegen de rechter en zelfs niet tegen zijn familie of vrienden. ‘Ik heb niks te vertellen’ was de boodschap waar hij bij bleef. In deze thriller wordt de misdaad uitgebreid verhaald en besproken en hoewel het mysterie in tact blijft, is het enigma Pete Banning meer dan fascinerend om over te lezen.

Titel 5: De fraude

De fraude is het verhaal van de slechts dertienjarige Theo Boone. Hij is een bekende bij elke rechte, rechtbankmedewerken en politieagent in het plaatsje Strattenburg, maar op een goede manier. Hij is er zelfs een keer in geslaagd te helpen een voortvluchtige crimineel op te pakken. Maar ook boy geniuses als Theo moeten naar school. Als er een tip binnenkomt over fraude bij testuitslagen, moet Theo voorzichtig handelen om te zorgen dat zijn beoogde toekomst als advocaat niet op het spel komt te staan. Thriller speciaal voor de jeugd dat de spannendste elementen van volwassen thrillers combineert met het jeugdig enthousiasme van kinderboeken.

Titel 6: Het eiland

Het eiland begint met een bombastische roof op de bibliotheek van Princeton University. Hoewel de universiteit zwaarbeveiligd is, worden er toch vijf unieke manuscripten van F. Scott Fitzgerald gestolen. Snel ingrijpen van de politie is niet voldoende om de daders te pakken te krijgen. De waarde van de manuscripten wordt geschat op tientallen miljoenen dollars op de zwarte markt. Na zes maanden zonder succes in het onderzoek reist schrijfster Mercer Mann naar het plaatsje Camino Island in Florida af om met de charismatische Bruce Kable, eigenaar van de boekwinkel contact te leggen. Hij heeft goede smaak, ook voor heel zeldzame boeken. In Het eiland is niets wat het lijkt, maar komt uiteindelijk elk mysterie aan het licht.

Titel 7: De klokkenluider

Niet de Notre Dame in Parijs, maar Advocate Lacy Stolz staat centraal in dit boek. Zij werkt al tien jaar bij de Florida Board on Judicial Conduct. Ze is een kei in haar vak. Een advocaat met de naam ‘Rick’ neemt contact met haar op en beweert een corrupte rechter te kennen, die in Florida actief is en al grote geldbedragen verduisterd zou hebben. De klokkenluider zal miljoenen dollaars aan beloning kunnen opstrijken, maar voor de advocaat die de zaak op zich neemt, is het eerder stank voor dank. Besluit Lacy Stolz haar eervolle principes door te zetten?

Titel 8: De verdediging

Hoofdpersoon in De Verdediging is Sebastian Rudd. Hij is geen ordinaire advocaat, maar iemand die vanuit een kogelvrije bestelbus werkt. Dit busje heeft hij volledig naar zijn persoonlijke wensen aangepast: het is uitgerust met comfortabele stoelen, een eigen bar, internet, een wapenvak en een tot de tanden gewapende chauffeur. Sebastian Rudd heeft geen kantoor en geen partners. Zijn chauffeur, die tevens bodyguard is, is zijn Sebastians enige werknemer. Rudd woont in een klein, streng beveiligd appartementje, waar hij aan zijn oude pooltafel cognac drinkt. Sebastian verricht ‘vuile klusjes’: hij verdedigt mensen die de andere advocaten (watjes) nooit aan zouden nemen. Gewoon, omdat iedereen recht heeft op een eerlijk proces. Sebastian Rudd is een uniek figuur in de zin dat hij de regels aan zijn laarzen lapt als dat hem helpt zijn idealen te realiseren: een antiheld à la Travis Bickle is hij wel.

Titel 9: Dilemma

Dilemma draait om Samantha Kofer, die vanwege een reorganisatie haar baan als advocaat verliest. Ze is tijdelijk aangewezen op werk bij een Pro-Deo kantoor in het stadje Brady in Virginia. Opvallend genoeg is dit de eerste keer dat Samantha echt voorbereidingen moet treffen voor rechtszaken en tijd in de rechtszaal doorbrengt. Zoals dat gaat met lieve, kleine stadjes heeft ook Brady grote en schokkende geheimen. De wereld van de mijnbouw is grimmiger dan ze ooit voor mogelijk heeft gehouden. Zal het recht in Brady uiteindelijk zegevieren?

Titel 10: De erfgenaam

De erfgenaam is het vervolg op John Grishams debuut De jury. Het speelt zich drie jaar later af in de tijd. Opnieuw is Jake Brigance de hoofdpersoon. Opnieuw raakt Jake betrokken bij

een rechtszaak waarbij raciale tegenstelling in de Zuidelijke staten van de Verenigde Staten een rol spelen. Altijd fraai om bekende personages na zo’n lange tijd weer tegen het lijf te lopen.

De volledige bibliografie van John Grisham op volgorde

JaarTitelVertaling
1989A Time to KillDe jury
1991The FirmAdvocaat van de duivel
1992The Pelican BriefAchter gesloten deuren
1993The ClientDe cliënt
1994The ChamberHet vonnis
1995The RainmakerDe rainmaker
1996The Runaway JuryIn het geding
1997The PartnerDe partner
1998The Street LawyerDe straatvechter
1999The TestamentHet testament
2000The BrethrenDe broederschap
2001A Painted HouseDe erfpachters
2002The SummonsHet dossier
2003BleachersVerloren seizoen
2003The King of TortsDe claim
2004The Last JurorHet laatste jurylid
2005The BrokerDe deal
2006The Innocent ManDe gevangene
2007Playing for PizzaDe verbanning
2008The AppealDe aanklacht
2009Ford CountyDe wettelozen
2009The AssociateDe getuige
2010The ConfessionDe bekentenis
2010Kid LawyerDe belofte
2011The AbductionDe ontvoering
2011The LitigatorsHet proces
2012Calico JoeVergiffenis
2012The AccusedDe beschuldiging
2012The RacketeerDe afperser
2013The ActivistHet protest
2013Sycamore RowDe erfgenaam
2014Gray MountainDilemma
2015The FugitiveDe voortvluchtige
2015Rogue LawyerDe verdediging
2016The WhistlerDe klokkenluider
2016The ScandalDe fraude
2017Camino IslandHet eiland
2017The Rooster BarDe oplichters
2018The ReckoningHet ordeel
2019The GuardiansDe onschuldigen
2020Theodore Boone: The AccompliceDe medeplichtige
2020Camino WindsDe storm
2020A Time to KillEen tijd om te doden
2020A Time for MercyEen tijd voor genade
2021SooleySterspeler