De beste en nieuwste boeken van Ronald Giphart

Ronald Giphart is één van de bekendste schrijvers van Nederland. Hij heeft vele bestsellers op zijn naam staan, waarvan er een heel aantal zijn opgenomen in de top tien beste en nieuwste boeken van Ronald Giphart. Jawel, lees vooral verder voor de beste en nieuwste boeken van deze lichtvoetige en humoristische schrijver met bovendien een verrassend ouevre. Bij het samenstellen van de top tien viel eens te weer op hoe veelzijdig Ronald Giphart als schrijver wel niet is.

10. Ronald Giphart – Ik ook van jou

Ik ook van jou is de debuutroman van Ronald Giphart. Daarmee neemt het werk een zeer speciale plek in binnen het ouevre van Ronald Giphart. In het autobiografische aanvoelende Ik ook van jou schrijft de schrijver over twee jonge schrijvers, vol zelfvertrouwen en jongensachtige overmoed, die op reis gaan naar Frankrijk. De Dordogne om preciezer te zijn. Een avontuurlijke roman vol jongensachtige thema’s. Bovendien is het een razendknap debuut, want het komt niet vaak voor dat een persoon met schrijftalent geboren lijkt te zijn. Te denken valt aan Arnon Grunberg met Blauwe maandagen. Hij viel ook al op met een schrijftalent dat zo natuurlijk komt dat de lezer zich niet van de indruk kan onttrekken dat de beste man als schrijver is geboren.

9. Ronald Giphart – Giph

De hoofdpersoon van Giph heet – verrassend – Giph. Giph heeft alles wat een man kan wensen: liefde, vrienden en bovendien een hoge mate van tevredenheid met zichzelf. Toch verlangt Giph naar meer. De wereld van studenten en seks wordt tot leven gewekt in Giph, want universiteiten en hbo’s vormen het decor van deze altijd in beweging blijvende roman. Opvallend is een welhaast klagende toon in de roman, die met humor en zelfspot wordt gebracht. Een humoristische roman die studentikoos aandoet. Voor de eeuwige studenten onder ons een echte aanrader.

8. Ronald Giphart – Alle tijd

Ronald Giphart vindt vriendschap een cruciaal element in een mensenleven. In interviews heeft hij dit talloze malen aangegeven. Vriendschap is het hoofdthema in het aan zijn vrienden opgedragen Alle tijd, een roman die het verhaal verteld van vriendschappen die zijn ontstaan in de kroeg en eindigden in de keuken. Een roman over vrienden die een bierbrouwerij beginnen. Een roman die in een bijpassend wij-perspectief is geschreven en daarmee hoogst origineel aandoet. Een roman die aan te raden is aan iedereen met een of meerdere goede vriend(en). Proost op de vriendschap met Alle tijd.

7. Ronald Giphart – Smakelijk!

In de inleiding werd al te kennen gegeven dat Ronald Giphart een veelzijdig ouevre op zijn naam heeft staan. Hiervan het bewijs is Smakelijk!, een boek over (al dan niet culinair) eten. Eten is namelijk erg belangrijk voor de beste man. Ronald Giphart en zijn vrouw hebben talloze leuke gerechten bedacht en doen deze uit de doeken in Smakelijk!. Maar bovenal beschrijft de auteur zijn liefde voor eten en wat dit met hem doet. Een boek om je vingers bij af te likken.

6. Ronald Giphart – Ik, Robot

Wat te denken van alle nieuwe ontwikkelingen? Wat te denken van Elon Musk, volgens sommige een revolutionaire denker, volgens anderen een oppervlakkige techneut? Ronald Giphart denk in zijn vrije tijd veel na over dit soort thema’s. Dit bewijst Ik, Robot. Dit boek gaat diep in op de relatie tussen mens en robot. Voor alle liefhebbers van science fiction die maar al te snel werkelijkheid wordt.

5. Ronald Giphart – Pilaren in het donker

Pilaren in het donker is eerder een essaybundel dan een roman. In deze essaybundel gaat Ronald Giphart in op de rol van onderwijs als het op het bijbrengen van kennis over de Nederlandse literatuur gaat. Wat dient een docent te doen om leerlingen van kennis te voorzien over literatuur? Een interessante bundel waarin Ronald Giphart met begrip voor de interesses van pubers ingaat op dit tijdloze probleem. De nuchtere en relativerende toon waarop de auteur de problematiek beschrijft is heerlijk om te lezen en een keer wat anders dan de zoveelste schrijver die literatuur van levensbelang vindt voor een twaalfjarig jochie.

4. Ronald Giphart – Stad van zachte idioten

Kluun schrijft het ene na het ander boek over Amsterdam, maar Ronald Giphart heeft voor Stad van zachte idioten een andere grote stad uit Nederland gekozen als decor voor een verhalenbundel. Utrecht is het achtergrondtoneel van talloze verhalen die de auteur heeft uitgekozen voor deze verrassend leuke bundel. Want ook Utrecht heeft mooie grachten en een bruisend nachtleven. Bovendien zit ook Utrecht boordevol studenten die ieder een verhaal hebben om te vertellen. En wat te denken van de torenhoge Domtoren, een ware toeristische attractie? Ronald Giphart is onze gids.

3. Ronald Giphart – Lieve

Lieve is een prachtige roman die het hart van de lezer rechtstreeks lijkt te willen aanspreken. Noah en Lieve zijn de hoofdpersonen van deze roman. De een regisseur en de andere actrice. Noah maakt een film over Lieve. Deze film staat centraal in Lieve. Noah en Lieve zijn elkaars grote liefde en dit zal een feest van herkenning zijn voor alle lezers met een liefde van hun leven. Een ontroerende roman over de liefde, het leven, vriendschap en de Nederlandse filmwereld, die Ronald Giphart met dank aan zijn grote empathische vermogens tot leven weet te wekken met ferme penseelstreken.

2. Ronald Giphart – De boterballentijd

De boterballentijd is een klein verhaaltje dat een speciale plek inneemt in het ouevre van Ronald Giphart. Het is een dolkomisch verhaal met een historisch decor, te weten 21 mei 1946. Het verhaal speelt zich af tijdens een vliegtuigrit van Amsterdam naar New York. Dit boekje heeft nummer twee gehaald van de top tien beste en nieuwste boeken van Ronald Giphart omdat het boekje zo razend grappig en vernieuwend is dat het geen lezer ter wereld onberoerd zal laten. Een klein meesterwerkje.

1. Ronald Giphart – Ik omhels je met duizend armen

Ik omhels je met duizend armen .. Is dat geen prachtige titel? De roman doet de titel eer aan met een wonderschoon verhaal over de mogelijkheden en beperkingen van de menselijke liefde. Ronald Giphart weet dit op een humoristische manier te doen, waarmee hij het onmogelijke mogelijk weet te maken, want iedereen die wel eens een woord op papier heeft gezet weet hoe moeilijk dit is. Hoofdpersoon Giph gaat op vakantie naar La Palma met zijn vrouw en vrienden. Giph kan de herinneringen aan zijn onlangs overleden moeder niet loslaten en valt op in zijn vriendengroep door de indruk te wekken afwezig te zijn en eigenlijk niet te willen feesten. Een prachtig boek dat typisch Ronald Giphart aandoet. Studentikoos in de lichtvoetige eenvoud en uiterst volwassen in de thema’s van verlies en rouw. Een verslavende combinatie waarmee alleen Ronald Giphart weg weet te komen in literair Nederland. Zodoende lijkt hij patent te hebben op een mix van humor en bittere ernst.