Op deze pagina krijg je alle informatie over George Orwell, beginnend met de complete bibliografie op volgorde met alle boeken van de auteur. Vervolgens geven we een korte biografie over George Orwell en tot slot vind je de top 10 beste boeken van deze auteur, zodat je precies weet wat de mooiste en bekendste boeken van deze auteur zijn die je kunt lezen. Ontdek de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van George Orwell, waaronder fictie en non-fictie boeken.

Complete bibliografie op volgorde

 • Facing Unpleasant Facts; 1931
 • George Orwell Collected Essays; 1931
 • Down and Out in Paris and London; 1933
 • Burmese Days; 1934
 • A Clergyman’s Daughter; 1935
 • Keep the Aspidistra Flying; 1936
 • The Road to Wigan Pier; 1937
 • Homage to Catalonia; 1938
 • Coming Up for Air; 1939
 • All Art Is Propaganda; 1940
 • The Lion and the Unicorn; 1941
 • Looking Back on the Spanish War; 1943
 • Animal Farm; 1945
 • Politics and the English Language; 1946
 • Why I Write; 1946
 • Nineteen Eighty-Four; 1949

Korte biografie over George Orwell

Die schrijver die je kent als George Orwell heet eigenlijk Eric Arthur Blair en hij is geboren in India in 1903 en gestorven in Groot-Brittannië in 1950. George Orwell is dus maar 46 jaar geworden. Door  zijn vele reizen en de periode waarin hij leefde (Spaanse Burgeroorlog en Tweede Wereldoorlog), ontwikkelde hij een bepaalde afkeer tegen het totalitarisme. George Orwell is uiteindelijk overleden aan tuberculose en waarschijnlijk heeft hij de ziekte gekregen in de tijd dat hij in Parijs was waar hij het boek ‘Down and Out in Paris and London’ heeft geschreven. George Orwells bekendste werken zijn Animal Farm en 1984.

Top 10 met de beste boeken van George Orwell

The Essays

In ‘The Essays’ tref je een collectie van George Orwell die zeer divers is. Het gaat onder andere om voorbereiding voor ‘Animal Farm’ en je leest zowel kortere als langere verhalen, zoals ‘Shooting an Elephant’, ‘My Country Right or Left’ en ‘A Hanging’. In elke tekst lees je wel iets terug van wat zo typerend is voor Orwell: zijn politieke voorkeur, zijn unieke manier van denken en zijn kracht om je met zijn verhalen te blijven boeien. Dit is een prima start van de top 10 in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van George Orwell.

Road to Wigan Pier

Dit boek neemt je mee terug naar een deel van Engeland in de jaren dertig waar de werkende klasse moet ploeteren om het hoofd boven water te houden. Van werkeloosheid tot slechte woonvoorzieningen en van slechte omstandigheden in de mijnen tot honger lijden; het lukt George Orwell om je een inzicht te geven in hoe men in die tijd leefde en hoe oneerlijk het leven soms was. De details die deze auteur weet te vertellen, zullen je diep raken.

Down and Out in Paris and London

Dat George Orwell van alle markten thuis is, blijkt wel uit de volgende titel in deze review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van George Orwell. ‘Down and Out in Paris en London’ gaat namelijk niet over het goede leven dat je op deze twee prachtige plekken kunt leiden, maar over armoede en ellende. Het gaat over vooroordelen, dakloos zijn en het grote verschil dat er tussen klassen is. George Orwell schrijft niet vanuit zijn ivoren toren, maar mengt zich tussen de mensen over wie hij het verhaal vertelt.

Books v. Cigarettes

De titel geeft duidelijk weer waar de start van dit boek over gaat: George Orwells uitgavenpatroon als het om boeken en sigaretten gaat. Net als bij alle andere werken, ligt er veel van George’s persoonlijkheid in ‘Books v. Cigarettes’. Hij schroomt niet zijn politieke standpunten met zijn lezers te delen en voor de rest zul je je prima vermaken met de andere onderwerpen die hij aankaart.

Birmaanse dagen

In ‘Birmaanse dagen’ keert George Orwell terug naar zijn tijd in Birma, waar hij gewerkt heeft als overheidsfunctionaris. Hij weet als geen ander de sfeer van de onderdrukking van de lokale bevolking neer te zetten door te vertellen over de Britse houthandelaar Flory die zich steeds verder afkeert van zijn medelandgenoten die in Birma zijn. ‘Birmaanse dagen’ staat terecht in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van George Orwell.

Homage to Catalonia

In dit boek voel je aan alles dat George Orwell uit ervaring spreekt. Door zijn betrokkenheid bij de Spaanse Burgeroorlog heeft hij uit eerste hand kunnen ervaren hoe een land beïnvloed raakt door diegenen die de macht hebben. Hij heeft zij aan zij gevochten met de Catalanen en ‘Homage to Catalonia’ is daarom terecht een eerbetoon aan de mensen en de periode.

Why I Write

George Orwells persoonlijke levenstocht geeft in ‘Why I Write’ duidelijk weer hoe hij de schrijver geworden is die hij uiteindelijk werd. Hij gaat terug naar zijn allereerste teksten en gedichten, om daarna stil te staan bij zijn korte verhalen en de hele boeken die daarna nog volgden. Iedereen die de ambitie heeft om als schrijver aan de slag te gaan, kan zijn voordeel doen met dit boek. De auteur legt namelijk haarfijn uit hoe je schrijftechnieken ontwikkelt en welke redenen je kunt hebben om te gaan schrijven. Wij vinden dit een waardevolle toevoeging aan deze review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van George Orwell.

1984; het was een heldere, koude dag in april, en de klokken sloegen dertien

Dit is een van de bekendste titels van George Orwell en het is nog steeds heel actueel. De auteur vertelt over leven vanuit negativiteit en controle. Je zou het op elk land met een bepaalde mate van dictatuur heen kunnen leggen om erachter te komen hoe het leven van Winston Smith (de hoofdfiguur in dit boek) eruit ziet. Het is bijna onvoorstelbaar dat dit boek al in 1949 geschreven is vanwege de nauwkeurige weergave.

Animal Farm

Als je dit boek leest, is het moeilijk te beseffen dat George Orwell diverse uitgeverijen heeft moeten benaderen om er uiteindelijk eentje te vinden die het wilde publiceren. De manier waarop de situatie  in ‘Animal Farm’ vergeleken wordt met Stalin stootte vooral tegen de borst en daardoor kon het bijna niet opgenomen worden in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van George Orwell. Centraal staat dat de dieren op een boerderij hun boer aan de kant zetten en het zelf wel gaan regelen. Dat lijkt allemaal goed te lopen, totdat ook onder de dieren de een zich boven de ander verheven voelt en de macht overneemt. Uiteindelijk vragen de dieren die zich onderdanig dienen te gedragen zich af of ze nu werkelijk beter terecht zijn gekomen.

Coming Up for Air

‘Coming Up for Air’ is een heerlijke melancholisch verhaal over vroeger, toen alles beter was. Of toch niet? George Bowling stelt zichzelf deze vraag als hij heeft besloten het moderne London te verruilen voor zijn oude geboorteplaats. Alle kennis en gevoelens die George Orwell over oorlogen en technologische vooruitgang heeft, zijn verwerkt in dit boek. Vooruitgang is niet altijd wat je hoopt dat het zal zijn en teruggaan is moeilijker dan je denkt.

Tot slot

Zoals je in deze tekst met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van George Orwell hebt kunnen lezen, is de auteur een criticus en meevoelend iemand als het om de minder bedeelde mens in de maatschappij gaat. Dat maakt Orwell volgens ons weer helemaal actueel op dit moment.