De beste en nieuwste boeken van Jan Terlouw

Jan Terlouw mag zichzelf één van de bekendste schrijvers van Nederland noemen. Dit mag hij niet ten minste omdat hij een ijzersterke schrijver is met een indrukwekkend oeuvre. Jan Terlouw heeft in heel Nederland bekendheid verwerft als kinderboekenschrijver, maar kwam onlangs veel in het nieuws met een emotioneel betoog over klimaatverandering. Dit betoog stond ook wel bekend als het relaas over het touwtje uit de brievenbus. Daarnaast is Jan Terlouw actief geweest als politicus. Lees verder voor de beste en nieuwste boeken van de immer veelzijdige Jan Terlouw.

10. Jan Terlouw – Pjotr: vrijwillig verbannen naar Siberië

Jan Terlouw schrijft in Pjotr: vrijwillig verbannen naar Siberië over – de titel van het boek doet het al vermoeden – Pjotr, die samen met zijn vader op een boerderij woont. De boerderij staat in Rusland. Pjotr is werkelijk dol op muziek. Deze liefde spat van elke bladzijde van deze kleurrijke roman af. Een prachtig verhaal volgt, dat subtiel is verweven met de liefde van Pjotr voor allerhande muzikale genres. Het plot handelt niet alleen rondom Pjotr en zijn vader, maar ook rondom Nikolai. Nikolai is marskramer. Lees dit boek voor een Russisch avontuur dat zijn gelijke niet kent in het genre.

9. Jan Terlouw – De avonturen van oom Willibrord

De avonturen van oom Willibrord is een heel speciaal boek. Het boek is namelijk een raamvertelling. Dit betekent dat Jan Terlouw allerlei korte verhalen vertelt over oom Willibrord die nauw samenhangen. De oom is een kleurrijk figuur die op elegante wijze op het toneel van de roman verschijnt. Lees dit boek voor de spannendste avonturen van je favoriete oom.

8. Jan Terlouw – Briefgeheim

Op nummer zeven staat een wel heel bijzonder boek van de hand van Jan Terlouw. Briefgeheim vertelt het verhaal van Eva, een meisje van elf. Ze komt uit een lastig milieu. Haar ouders hebben de ene ruzie na de andere en het gaat er vaak heftig aan toe in huis. Ze loopt weg van huis. Deze behoefte zal (helaas) herkenbaar zijn voor veel kinderen, ook in Nederland. Zodoende weet Jan Terlouw een gevoelige snaar aan te slaan in Briefgeheim, een geheimzinnig boek voor de verdwaalde tiener.

7. Jan Terlouw – Oosterschelde: windkracht 10

Oosterschelde: windkracht 10 staat in de traditie van boeken van Jan Terlouw over geschiedkundige onderwerpen. In dit geval speelt de roman zich af ten tijde van de watersnoodramp van 1953. De familie Strijen staat centraal. Knap hoe Jan Terlouw volwassen thema’s als de watersnoodramp kinderlijk eenvoudig kan maken. Dit is waar hij zijn talenten het beste benut. De familie Strijen is een uitgebreide familie die de watersnoodramp meemaakt. Een ontroerend boek dat kinderen ook nog eens historisch besef geeft. Daar komt bij dat het werk ook door volwassenen uiterst goed te lezen is.

6. Jan Terlouw – De kloof

Deze roman speelt zich af in een gefantaseerde wereld die in tweeën wordt verdeeld door een kloof. De kloof is veroorzaakt door een wel heel erg zware aardbeving. Bovendien zit de kloof vol met (levens)gevaarlijke gassen. In dit woeste landschap speelt de roman zich dus af. Een land zonder vliegtuigen of andere luxe goederen. Ga mee op reis met Jan Terlouw door de woestenij van deze geheimzinnige roman, die vol (duistere) verrassingen zit. Vol met maatschappelijke thema’s en nog altijd actueel.

5. Jan Terlouw – Gevangenis met een open deur

Gevangenis met een open deur gaat over politie, justitie en criminaliteit. Aart werkte ooit als commissaris bij de politie. Een razend spannend boek dat Peter R. de Vries jaloers zou maken. Het is geweldig met wat voor een vaart dit werk is geschreven. Een spannend boek dat elk kind met een interesse voor politie en justitie zal bekoren. Elk jongetje dat graag voor politieagent speelt moet dit boek in ieder geval lezen.

4. Jan Terlouw – Eigen rechter

Nummer drie van de beste en nieuwste boeken van Jan Terlouw heeft opnieuw het thema van rechtvaardigheid, getuige de titel Eigen rechter. De zus van hoofdpersoon Justus studeert rechten. Dit komt aan de ene kant goed uit (vanwege haar juridische kennis), maar aan de andere kant juist niet, want de vader wordt ervan verdacht te hebben gehandeld met voorkennis. Zoals de juristen onder ons wel zullen weten, is het in geen enkel ander vakgebied zo belangrijk een schone lei te hebben als in de rechtspraak. Wat gebeurt er met de droom van Yvonne – de zus van Justus – om advocaat te worden? Dit en meer in het meeslepende Eigen rechter.

3. Jan Terlouw – Zoektocht in Katoren

Zoektocht in Katoren is het vervolg op Koning van Katoren, dat een regelrechte kaskraker was in zowel Nederland als het buitenland. Stach is inmiddels al vele jaren koning van Katoren (spoiler alert). De roman draait niet alleen om Stach, maar ook om de stokoude vrouw die zichzelf Adelheid noemt. Deze mysterieuze vrouw is klaar om te sterven. Ze leert de lezer allerhande levenslessen die de lezer nog lang zal heugen. Een ingewikkelde verhaallijn ontvouwt zich op een vlot tempo en Jan Terlouw kan dit als geen ander overtuigend brengen.

2. Jan Terlouw – Koning van Katoren

Koning van Katoren gaat over Stach. De geboorte van Stach wordt omgeven door merkwaardige, historische gebeurtenissen, waarin we de oprechte interesse van Jan Terlouw in geschiedkundige zaken meteen terug kunnen zien. Het land wordt bestuurd door boosaardige ministers. Hier probeert de moedige Stach een stokje voor te steken door zelf koning te worden. Een ontzettend leuk, humoristisch en vlot geschreven jeugdboek dat menig jongenshart sneller zal doen kloppen, maar dat ook de vrouwelijke lezer zal beroeren.

1. Jan Terlouw – Oorlogswinter

Welk ander boek van Jan Terlouw dan Oorlogswinter kan op nummer één eindigen in de top tien beste en nieuwste boeken van Jan Terlouw? Oorlogswinter is een meesterwerk in de Nederlandse jeugdliteratuur en verplichte kost voor elke middelbare scholier, wat altijd weer terug te zien is in de aanwezigheid van Oorlogswinter in de vele leeslijsten. Hoofdpersoon Michiel mag niet meer naar school ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog. De buurjongen zit in het ondergrondse en heeft snode plannen met een kantoor; hij wilt het overvallen. Michiel ontwikkelt zich tot een ware held temidden van aasgieren en stiekemerds. De historische thema’s kenmerken het werk van Jan Terlouw, maar nergens schrijft hij op zo’n directe en ontroerende wijze als in Oorlogswinter, dat heel terecht een bestseller werd. Een onbetwiste nummer één dus.

De complete bibliografie van Jan Terlouw via Wikipedia

Jeugdboeken

1970 · Pjotr: vrijwillig verbannen naar Siberië (Verscheen in 1975 bij Van Holkema & Warendorf en in 1977 bij Lemniscaat)
1970 · De avonturen van Oom Willibrord (later bij Lemniscaat uitgegeven als Oom Willibrord)
1971 · Bij ons in Caddum
1971 · Koning van Katoren
1972 · Oorlogswinter
1973 · Briefgeheim
1974 · De heks van IJsselstein
1975 · De nieuwe trapeze; een reeks originele verhalen en gedichten voor de basisschool
1976 · Oosterschelde; Windkracht 10
1983 · De kloof
1986 · Gevangenis met een open deur
1989 · De kunstrijder
1993 · De uitdaging en andere verhalen
1998 · Eigen rechter
1999 · Een huwelijk op het Valkhof
2002 · De zwijgende matroos; over de binnenvaart
2007 · Zoektocht in Katoren
2012 · Sinterklaas is ziek (samen met Ann de Bode)
2015 · Kapsones (samen met Laurentien Brinkhorst)[29]
2016 · Het Hebzuchtgas

Fictie

1978 · De Derde Kamer
2006 · Reders & Reders I: De Charmeur (samen met dochter Sanne Terlouw)
2007 · Reders & Reders II: Venijn (samen met dochter Sanne Terlouw)
2008 · Reders & Reders III: De Apotheker (samen met dochter Sanne Terlouw)
2009 · Reders & Reders IV: De Blauwe Tweeling (samen met dochter Sanne Terlouw)
2010 · Reders & Reders V: De Vuurtoren (samen met dochter Sanne Terlouw)
2011 · Reders & Reders VI: Hellehonden (samen met dochter Sanne Terlouw)
2013 · De Verdwenen Menora (samen met dochter Sanne Terlouw)
2015 · In huis met een seriemoordenaar (samen met dochter Sanne Terlouw, over de seriemoordenaar Hans van Z.)
2016 · Kop uit het Zand (novelle)
2019 · De 90ste verjaardag van Louis van Roosgaarde (samen met dochter Sanne Terlouw)

Poëzie

2018 · Gedichte gedachten

Non-fictie

1983 · Naar zeventien zetels en terug; politiek dagboek; 9 maart 1981 – 5 november 1982
2005 · Herfstdagboek
2010 · Verdronken dorpen in Gelderland (samen met dochter Sanne Terlouw)
2011 · Hoed u voor mensen die iets zeker weten; bundel artikelen
2018 · Natuurlijk; Boekenweekessay 2018