De beste en nieuwste boeken van Herman Koch

Herman Koch is één van de weinige Nederlandse schrijvers die ook in het buitenland is doorgebroken. In andere landen dan Nederland brak Herman Koch door met Het diner. Niet verwonderlijk dus dat Het diner tevens steevast prijkt op menig leeslijst in het middelbaar onderwijs. De boeken van Herman Koch zijn geliefd bij jong en oud. Nederlander en niet-Nederlander. Lees verder voor de beste en nieuwste boeken van Herman Koch.

10. Herman Koch – Finse dagen

Zoals de titel al doet vermoeden speelt Finse dagen zich af in Finland. Toen Herman Koch net volwassen was vertrok hij naar Finland om daar te gaan werken. Precies deze periode neemt hij in retroperspectief onder de loep in Finse dagen. Een mooie roman over opgroeien, volwassen worden en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. Maar ook een hartverscheurende roman over verlies en rouw. Finse dagen is een volwassen roman over een negentienjarige Herman die herkenbaar zal zijn voor menig lezer.

9. Herman Koch – Red ons, Maria Montanelli

Herman Koch wordt – zoals reeds gezegd in de inleiding van de top tien beste en nieuwste boeken van Herman Koch – veel gelezen op middelbare scholen. Red ons, Maria Montanelli is in het bijzonder aan te raden aan middelbare scholieren, omdat de roman zich afspeelt op een middelbare school. Namelijk het Montanelli Lyceum. Een roman die kritisch is op het schoolsysteem en een roman waarin Herman Koch in de huid kruipt van scholieren op zo’n manier dat je welhaast terug wordt gebracht naar je eigen middelbare schooltijd. Razend knap hoe groot de empathische vermogens van Herman Koch zijn. Bovendien schrijft hij uiterst vlot en luchtig en met een heerlijk melig gevoel voor humor.

8. Herman Koch – Odessa Star

Fred Moorman is de hoofdpersoon van Odessa Star. De roman had welhaast door Kluun kunnen zijn geschreven, want de thema’s doen typisch Kluun aan. Fred Moorman heeft grote interesse in drugs en auto’s en alles dat ondeugend is en God verboden heeft. Herman Koch weet de onderwereld tot leven te wekken in Odessa Star en de lezer onder te dompelen in het milieu van snel geld en kortstondig seksueel plezier. Een schimmige roman die met de nodige humor geschreven is. Intelligente opmerkingen in de kantlijn zijn daarbij nooit ver weg.

7. Herman Koch – De greppel

Er is geen boek op de markt dat zo verslavend is als De greppel. De greppel heeft zeer menselijke thema’s als menselijke overmoed, ambitie, macht, liefde, jaloezie en nog veel meer. Een roman die zo spannend is dat je niet meer achter het boek weg te halen zult zijn. De hoofdpersoon is Robert Walter en hij verdenkt zijn vrouw ervan vreemd te gaan. Zou het heus? Op humoristische wijze beschrijft Herman Koch hoe Robert Walter steeds meer in een schijnwereld gaat leven waarin zijn ergste angsten uitkomen. Een boeiende roman over angst en jaloezie waarin de lezer zich zeker zal kunnen herkennen.

6. Herman Koch – Zomerhuis met zwembad

Zomerhuis met zwembad is één van de meest actuele romans van Herman Koch op het gebied van thematiek. De roman gaat over een arts die een medische fout maakt. Een herkenbaar menselijke roman met maatschappelijke implicaties. De medische fout veroorzaakt veel ophef in de maatschappij, niet ten minste omdat het slachtoffer de wel erg beroemde acteur Ralph Meier is. Hoe dient dit juridisch opgelost te worden? Is de huisarts schuldig? Het staat in ieder geval vast dat de huisarts zich schuldig voelt. De hele roman is doordenkt van een alles overheersend schuldgevoel. Een roman over onmacht en rechtvaardigheid, proceskosten en liefde.

5. Herman Koch – Geachte heer M.

Geachte heer M. is een autobiografisch aanvoelende roman van de hand van Herman Koch die geen lezer in Nederland onberoerd zal laten. Het verhaal van M. wordt in geur en kleur uit de doeken gedaan. M. is een schrijver die ooit grote successen heeft gekend, maar nu in de vergetelheid is geraakt. Zijn dit angsten van Herman Koch zelf? Dit en meer zal de lezer zich afvragen bij het lezen van Geachte heer M., een roman die tijdloze vragen aan de kaak stelt. Angsten staan ook in Geachte heer M. centraal, maar, zoals typisch is voor Herman Koch, wordt het verhaal met een heerlijk voel voor humor verteld. Herman Koch schrijft met een verslavende meligheid die je doet wensen dat hij honderd boeken had geschreven. Niet voor niets dat zijn boeken zo populair zijn.

4. Herman Koch – Eten met Emma

Ook in Eten met Emma wordt in geur en kleur geschreven over het schrijverschap in algemene zin. Dit keer staat de volgende vraag centraal. Hoe ver kun je als schrijver gaan met het verwerken van mensen die je kent in je roman? De hoofdpersoon van Eten met Emma krijgt te horen dat hij de hoofdpersoon is in een bestseller. Wat moet hij met deze informatie? Een rechtszaak aanspannen? Allerlei gevoelens komen bij hem op in deze luchtige roman over menselijke relaties en ambities.

3. Herman Koch – Eindelijk oorlog

Eindelijk oorlog? Is dit geen spelfout? Had hier niet moeten staan Helaas oorlog? Niets is minder waar met het zoveelste verslavend melige boek van Herman Koch. Een boek dat op humoristische, maar tevens serieuze manier ingaat op de nasleep van een oorlog. De tante van Herman (de hoofdpersoon van Eindelijk oorlog heet, net als de auteur, Herman, om onduidelijkheid te voorkomen) is overleden en zorgt ervoor dat Herman in de familiegeschiedenis duikt om alle ins en outs te weten te komen. Een hartverscheurende roman over familierelaties en de impact van oorlog op een mensenleven.

2. Herman Koch – Makkelijk leven

Makkelijk leven gaat net als veel boeken van Herman Koch over het schrijverschap. De roman is op nummer twee in de top tien beste boeken van Herman Koch geëindigd omdat de lezer van dit boek ongetwijfeld de schaterlach zal krijgen. Hoofdpersoon Tom Sanders is auteur. Hij schrijft echter niet zomaar boeken. Hij schrijft zelfhulpboeken, want hij weet uiteraard hoe je succesvol en gelukkig moet worden in het leven. Dit hilarische gegeven wordt uitgewerkt in Makkelijk leven. Is Tom werkelijk zo gelukkig als hij beweert? Leeft hij naar de tips die hij geeft in zijn zelfhulpboeken, of gooit hij deze overboord zodra hij met problemen wordt geconfronteerd? Een heerlijk boek om mee te nemen op vakantie.

1. Herman Koch – Het diner

Dan zijn we eindelijk aangekomen bij de nummer één van de top tien beste en nieuwste boeken van Herman Koch. Welk boek zou er toch op nummer één staan? Dit mag geen verrassing meer zijn, want op de eerste plek is een roman geëindigd die een internationale bestseller werd. Een roman waarin alle thema’s van Herman Koch terugkomen: vriendschap, ouderschap en (culinair) eten. Het diner staat op de eerste plek in de top tien, een meesterlijk geschreven roman die het verhaal vertelt van twee stelletjes die uit eten gaan in een restaurant om het leven te overdenken. Tijdens het diner komt een merkwaardige situatie met hun kinderen naar boven, een situatie die een hoop impact kan hebben. Wat de impact precies is, is vooralsnog onduidelijk in deze uiterst grappige roman. Zelfs Stephen King was onder de indruk van Het diner.

De complete bibliografie van Herman Koch

 • 1985 – De voorbijganger, verhalen
 • 1989 – Red ons, Maria Montanelli, roman
 • 1991 – Hansaplast voor een opstandige, de beste verhalen van Menno Voorhof
 • 1996 – Eindelijk oorlog, roman
 • 1998 – Geen agenda, verhalen
 • 1999 – Het evangelie volgens Jodocus, columns
 • 2000 – Eten met Emma, roman
 • 2001 – Schrijven & drinken, verzamelde verhalen
 • 2001 – Dingetje, columns
 • 2003 – Alle verhalen, verhalen
 • 2003 – Odessa Star, roman
 • 2005 – Denken aan Bruce Kennedy, roman
 • 2009 – Het diner, roman
 • 2010 – De ideale schoonzoon, columns
 • 2011 – Zomerhuis met zwembad, roman
 • 2012 – Korte geschiedenis van het bedrog, de verhalen, verzamelde verhalen
 • 2014 – Geachte heer M., roman
 • 2016 – De greppel, roman
 • 2017 – Makkelijk leven, Boekenweekgeschenk
 • 2020 – Finse dagen, roman