Top 100 Populaire schrijvers

Populaire schrijvers zijn er in veel soorten en maten. Er zijn tal van manieren waarop auteurs uit kunne blinken, zowel op het vlak van fictie als non-fictie. Voor iedere doelgroep is een selectie topauteurs aan te wijzen. Dat is precies wat deze uitgebreide lijst auteurs probeert te doen.

We beginnen met de top 10…

1. Leo Tolstoj

Van het werk van Leo Tolstoj zijn ruim 400 miljoen exemplaren verkocht. Dat zijn genoeg boeken m een heel bos mee te vullen. Leo Tolstoj is een absolute grootmeester op het vlak van literatuur. Tot zijn bekendste werken horen onder meer ‘Anna Karenina’ en ‘Oorlog en Vrede’.

2. Eiichiro Oda

Eiichiro is de succesvolle schrijver van ‘One Piece’, één van de succesvolste mangaseries aller tijden. De serie ging in 1997 van start en nog steeds verschijnt er bijna ieder jaar een nieuw deel.

3. Kinderboekenschrijver Dr. Seuss

Eén van de allergrootste kinderboekenschrijvers wereldwijd is Dr. Seuss, onder meer bekend van ‘the Grinch’, ‘De Kat met de Hoed’ en ‘De Lorax’. Veel van zijn boeken zijn ook verfilmd.

4. J.K. Rowling

Zeg je J.K. Rowling, dan zeg je ‘Harry Potter’. Toch heeft deze uitzonderlijk succesvolle Britse dame ook nog andere boeken – waaronder enkele boeken voor volwassenen – in het oeuvre staan.

5. Georges Simenon

Georges Simenon is bekend van zijn 75-delige boekenreeks over detective Jules Maigret. Ook schreef hij 136 psychologische romans, verhalen en novellen, veelal uitgebracht onder een pseudoniem.

6. Danielle Steel

Danielle Steel is één van de bekende auteurs van romantische boeken. Ze schreef er ruim 120, waarvan er naar schatting in totaal 800 miljoen verkocht zijn, het merendeel door vrouwen.

7. Veelschrijfster Barbara Cartland

Veelschrijver Barbara Cartland heeft rond de 750 (ja, echt) boeken op haar naam staan, waarvan dan ook ontzettend veel exemplaren verkocht zijn. Ze schreef vooral over het Victoriaanse tijdperk.

8. Agatha Christie

Agatha Christie schreef in totaal 66 detectives en is naar maar liefst 108 talen verkocht. Haar bekendste personage is Hercule Poirot, een enigmatische detective die elk mysterie op kan lossen.

9. William Shakespeare

William Shakespeare is met 2-4 miljard verkochte exemplaren van zijn werk de allerbest verkochte auteur ooit. Daarnaast wordt deze legende door velen gezien als de beste auteur ter wereld.

10. Haruki Murakami

Murakami is een Japans auteur, die in Kioto geboren werd en opgroeide in Kobe. Hij is de zoon van, jawel, een Boeddhistische priester. Hij is internationaal bekend, onder meer met de titels ‘Norwegian Wood’, ‘De Opwindvogelkronieken’ en het veel bekroonde ‘Kafka op het strand’.

Nr. 11 t/m 58 van de meest bekende auteurs

De wereld is vele bekende auteurs rijk, eigenlijk te veel om op te noemen. Desalniettemin wagen we een dappere poging, door veel van die beroemde auteurs hieronder kort te bespreken.

 1. G.K Chesterton was een journalist en Engels letterkundige, die onder meer ook detectives schreef (Father Brown).
 2. H.P. Lovecraft was de vroeg twintigste eeuwse bedenker van het in- en in-duistere subgenre ‘kosmische horror’. Hij is onder meer de auteur van het bekende personage ‘Cthulu’.
 3. George R.R. Martin is de auteur van de succesvol in televisieserie omgezette reeks ‘A song of Ice and Fire’ (Game of Thrones). Als geen ander weet hij realistische fantasy te schrijven en een fictieve wereld te schetsen die zo groot is dat hij levensecht aanvoelt.
 4. Sir Arthur Conan Doyle: de bedenker van detective Sherlock Holmes.
 5. Stephen King: gerenommeerd horrorauteur, onder meer van ‘Room 1408’ en ‘It’.
 6. Scott Fitzgerald: een Amerikaans schrijver van romance en korte verhalen. Zijn bekende werk is ‘The Great Gatsby’ (1925), dat meerdere keren verfilmd werd.
 7. Isaac Asimov is één van de bekendste Russische auteurs, die vooral sciencefiction schreef. Behalve schrijver was ‘The Good Doctor’ ook professioneel biochemicus.
 8. Roald Dahl was een bekend kinderboekenschrijver, onder meer bekend van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’.
 9. Bertolt Brecht was Duits schrijver, dichter en tevens grondlegger van wat hij ‘episch theater’ noemde. Na zijn vlucht uit Duitsland (voor Hitler) in 1933 kwam hij in Amerika terecht.
 10. José Saramago: een belangrijke Portugese schrijver van de moderne tijd, die in 1998 zelfs de Nobelprijs voor de Literatuur op zijn naam mocht schrijven.
 11. Plato: een greep uit de oude doos, met één van de bekendste Griekse filosofen (de leermeester van Aristoteles). Hij stichtte de Akademeia in Athenia en schreef onder meer de ‘dialogen’. Zijn ideeënleer speelde een belangrijke rol in het christendom.
 12. Rudyard Kipling: bekend van ‘Kim’ en ‘The Jungle Book’.
 13. Maya Angelou is de auteursnaam van Margueritte Johnson, een Amerikaans dichter, schrijver, danser en zangeres.
 14. Erich Maria Remarque: bekend van ‘Im Westen nichts Neues’, dé Duitse klassieker over de Eerste Wereldoorlog.
 15. Graham Greene was behalve Engels schrijver met een modern-realistische stijl ook een Brits geheim agent. Hij schrijft over de botsing tussen licht en donker in de samenleving.
 16. Edgar Allan Poe was literair criticus en redacteur. Hij schreef vooral verhalen met een spookachtige, nachtmerrieachtige hint. Ook was hij persoonlijk geïntrigeerd door het occulte.
 17. Marcus Aurelius: Romeins keizer en erkend stoïcijn, bekend van zijn ‘Meditaties’, die aan hemzelf waren gericht.
 18. Paulo Coelho schreef onder meer de ‘Zahir’. Hij wordt over de hele wereld gelezen.
 19. Johann Wolfgang von Goethe: schreef ‘Faust’ en ‘Die Leiden es jungen Werthers’.
 20. Aldous Huxley: Amerikaans sciencefiction schrijver die vooral bekend staat om ‘Brave New World’.
 21. Charlotte Bronte was de oudste van de Bronte zussen. Haar roman ‘Jane Eyre’ is een tijdloze psychologische roman over de zelfontplooiing en -ontwikkeling van een jonge vrouw.
 22. Joseph Conrad schreef ‘Heart of Darkness’ een indrukwekkend verhaal over de misstanden in Belgisch Congo. Het vormde de basis voor de film Apocalypse Now.
 23. Khalid Hosseini is een Afghaanse Amerikaan die vooral bekend staat om zijn roman ‘De vliegeraar’.
 24. De Deen Hans Christian Andersen schreef talloze sprookjes, zoals ‘Het lelijke eendje’, ‘De kleine zeemeermin’ en ‘Klaas Vaak’.
 25. Mary Shelley, dochter van Mary Wollstonecraft, was de auteur van het veel gelezen en verfilmde Frankenstein (‘or, The Modern Prometheus’).
 26. Jules Verne: een tijdloos sciencefiction schrijver uit de negentiende eeuw, onder andere over ontdekkingsreizen naar de kern van de aarde en de maan.
 27. Aristophanes en Euripides zijn twee Griekse toneelschrijvers, de één van komedies en de andere van tragedies (onder meer ‘Elektra’ en ‘Herakles’).
 28. Jean-Paul Sartre: Frans filosoof en de schrijver van talloze toneelstukken en romans. Hij staat bekend als grondlegger van het Frans existentialisme. Weigerde in 1964 de Nobelprijs voor de Literatuur.
 29. T.S. Eliot: bekend dichter en toneelschrijver, onder meer bekend van de dichtbundel ‘The Wasteland’.
 30. Umberto Eco overleed in 2016. Hij was één van de grootste Italiaanse schrijvers van zijn tijd en is internationaal bekend geworden met zijn roman ‘De naam van de roos’ uit 1980.
 31. J.D. Salinger bracht in 1951 de destijds zeer controversiële roman ‘The Catcher in the Rye’ uit over existentialisme, seks, drugs en tienerangst. Hij leidde nadien een zeer teruggetrokken bestaan.
 32. Albert Camus was een Frans filosoof (daar hadden ze er vroeger veel van in Frankrijk) die samen met Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre tot de grote existentialisten wordt gerekend.
 33. Geoffrey Chaucer: veertiende eeuwse auteur van het hoogstaande, maar helaas onvoltooide ‘Canterbury Tales’.
 34. Jane Austen leefde eind achttiende en begin negentiende eeuw. Ze was een zeer prominente Engelse romanschrijfster, bekend van Sense and Sensibility (1811) en Pride and Prejudice (1813).
 35. Lord Byron (George Gordon Byron) leefde een leven van aristocratisch exces, schulden en affaires. Daarnaast schreef de beste man romans.
 36. Vergilius is de auteur van de ‘Aeneis’, hét heldendicht van klassiek Rome.
 37. Alexandre Dumas: bekend van De Drie Musketiers.
 38. Oscar Wilde was een Ierse schrijver, dichter en estheet die in 1891 ‘The picture of Dorian Gray’ uitbracht.
 39. Homeros: niet de bedenker van, maar wel de belangrijkste schrijver van de Ilias en Odyssee, de bekendste werken uit de Griekse oudheid.
 40. Victor Hugo schreef onder meer Les Misérables, vaak verfilmd en in musicals omgezet.
 41. Anton Tsjechov is vooral bekend van het verhaalkundige principe ‘Tsjechovs gun’. Dit houdt in dat een plot logisch moet worden opgebouwd. Als er in akte A een bepaalde hint wordt gegeven, dient deze in plot B te worden uitgewerkt, met in plot C een apotheose.
 42. J.R.R. Tolkien is met The Hobbit en The lord of the Rings de onbetwiste godfather van moderne fantasy.
 43. Franz Kafka was staatsburger van Oostenrijk-Hongarije (Bohemen) en schreef in het Duits. Zijn stijl is bizar, surrealistisch, onwerkelijk en heeft vele andere schrijvers geïnspireerd.
 44. Dante Alighieri schreef al in de veertiende eeuw ‘De Goddelijke komedie’ over de reis door hel, hemel en vagevuur. Dit werk wordt als het startpunt van de literaire renaissance gezien.
 45. James Joyce’s bekendste en best verkochte werk is Ulysses.
 46. George Orwell was Brits schrijver, een essayist en journalist, die vooral bekend staat om zijn dystopische romans ‘Animal Farm’ en ‘1984’.
 47. Marcel Proust was een Frans auteur en heeft bekendheid vergaard met zijn À la recherche du temps perdu (vertaald: ‘Op zoek naar de verloren tijd’. Het verhaal werd vlak voor zijn dood in 1922 volbracht. Het geheel bestaat uit 7 delen en bijna 3000(!) pagina’s.
 48. Tot slot: Charles Dickens – één van de grootste, belangrijkste Engelse schrijver uit het Victoriaanse tijdperk, bekend van onder meer ‘David Copperfield’, ‘A tale of two cities’ en ‘A Christmas Carol’.

Nr. 59 t/m 100 meest populaire auteurs

Ook kun je in al onze andere toplijsten de meest populaire auteurs vinden.

Bonus-tip: dit is op dit moment de meest populaire zelfontwikkeling-auteur

In onze top 100 die hieronder staat – en de top 100 van Wikipedia die hieronder staat – vind je vooral fictie-auteurs. Hoe zit het echter met andere genres, zoals zelfontwikkeling? We kwamen tot de conclusie dat op dit moment Het NLP Doe-Boek van Rubin Alaie erg populair is en duizenden boeken per jaar blijft verkopen. Niet onterecht, want het is een van de meest praktische zelfontwikkeling-boeken, met maar liefst 139 doe-opdrachten om beter te communiceren

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

De top 100 meest populaire auteurs volgens Wikipedia

Ook Wikipedia heeft een officiële lijst van de 100 meest populaire auteurs ter wereld uitgebracht die gebaseerd is op verkoopaantallen. Hieronder vind je deze lijst:

AuteurSchatting min. aantal verkochtSchatting max. aantal verkochtAantal titels
William Shakespeare2 miljard [1]4 miljard [2]42
Agatha Christie2 miljard [3]4 miljard [2]85
Barbara Cartland500 miljoen [4]750 miljoen [5]723
Danielle Steel500 miljoen [6]800 miljoen [7]179
Harold Robbins750 miljoen [8]750 miljoen [9]23
George Simenon500 miljoen [10]700 miljoen [11]570
Enid Blyton600 miljoen [12]800
Sydney Sheldon370 miljoen [13]600 miljoen [14]21
Eiichiro Oda500 miljoen [15] [16]500 miljoen [15] [16]101
JK Rowling500 miljoen [17]500 miljoen [17]15
Gilbert Patten125 miljoen [18]500 miljoen [19]209
Dr. Seuss100 miljoen [20]500 miljoen [21]44
Akira Toriyama298 miljoen [c]438 miljoen [c]66
Leo Tolstoy413 miljoen [24]48
Corin Tellado400 miljoen [25]400 miljoen [26]4,000
Dean Koontz325 miljoen [27]400 miljoen [28]91
Jackie Collins250 miljoen [29]400 miljoen [30]25
Horatio Alger200 miljoen [31]400 miljoen [32]135
nora roberts145 miljoen [33]400 miljoen [34]200+
RL Stine100 miljoen [35]400 miljoen [36]430+
Alexander Poesjkin357 miljoen [24]17
Stephen King300 miljoen [37]350 miljoen [38]77
Paulo Coelho225 miljoen [39]350 miljoen [40]28
Jiro Akagawa300 miljoen [41]330 miljoen [42]500+
Jeffrey Archer250 miljoen [43]330 miljoen [44]33
Louis L’Amour230 miljoen [45]330 miljoen [46]101
René Goscinny325  miljoen [47]108
Erle Stanley Gardner100 miljoen [48]325 miljoen [49]140
Edgar Wallace300 miljoen [50]175
Janet Dailey300 miljoen [51]300 miljoen [52]93
Jin Yong100 miljoen [53]300 miljoen [54] [55]15
Robert Ludlum110 miljoen [56]290 miljoen [57]40
Osamu Tezuka276  miljoen [58]62
James Patterson150 miljoen [59]275 miljoen [60]98
Frederic Dard200 miljoen [61]270 miljoen [62]300
Stan en Jan Berenstain200 miljoen [63]260 miljoen [64]300+
Roald Dahl200 miljoen [65]250 miljoen [66]50
John Grisham100 miljoen [67]250 miljoen [68]22
Zane Gray250 miljoen [69]
Irving Wallace250 miljoen [70]
JRR Tolkien200 miljoen [71]250 miljoen [72]36
Masashi Kishimoto250  miljoen [73]250  miljoen [74]72
Gosho Aoyama250  miljoen [75]250  miljoen [76]100
Karl May100 miljoen [77]200 miljoen [78]80
Carter Brown100 miljoen [79]120 miljoen [80]
Mickey Spillane100 miljoen [81]200 miljoen [82]
CS Lewis100 miljoen [83]200 miljoen [84]38
Kyotaro Nishimura200 miljoen [85]400+
Mitsuru Adachi200 miljoen [86]
Rumiko Takahashi200 miljoen [86]
En bruin200 miljoen200 miljoen [87]7[88]
Ann M. Martin172 miljoen [89]180 miljoen [90]335
Ryōtaro Shiba180 miljoen [91]350
Arthur Hailey150 miljoen [92]170 miljoen [93]11
Koyoharu Gotouge150 miljoen [94]150 miljoen [95]23
Anne Rijst150 miljoen150 miljoen+ [96]40
Gérard de Villiers150 miljoen [97]170
Beatrix Potter100 miljoen [98]150 miljoen [99]23
Michael Crichton150 miljoen [100]150 miljoen [101]25
Richard Scarry100 miljoen [102]150 miljoen [103]250
Clive Cussler40 miljoen [104]150 miljoen [105]37
Alistair MacLean150 miljoen [106]200 miljoen [107]32
Ken Follett90 miljoen [108]150 miljoen [109]30
Astrid Lindgren100 miljoen [110]165 miljoen [111]100
Debbie Macomber60 miljoen [112]140 miljoen [113]
Naoki Urasawa140 miljoen [114]
EL James100 miljoen125 miljoen3
Tite Kubo120 miljoen [115]74
Eiji Yoshikawa120 miljoen [116]7
Catherine Cookson100 miljoen [117]120 miljoen [118]103
Stephenie Meyer100 miljoen [119]116 miljoen [120]6
Norman Bridwell100 miljoen [121]110 miljoen [122]80
David Baldacci110 miljoen [123]25
Nicholas Sparks90 miljoen [124]105 miljoen [125]22
Hirohiko Araki100 miljoen [126]
Evan Hunter100 miljoen [127]100 miljoen [128]94
Andrew Neiderman100 miljoen [129]100 miljoen [130]60
Roger Hargreaves100 miljoen [131]100 miljoen [132]
Robin Cook100 miljoen [133]100 miljoen [134]27
Wilbur Smith80 miljoen [135]100 miljoen [136]32
Erskine Caldwell80 miljoen [137]100 miljoen [138]25
Judith Krantz80 miljoen [139]100 miljoen [140]12
Eleanor Hibbert100 miljoen [141]100 miljoen [142]200
Lewis Carroll100 miljoen [143]5
Denise Robins100 miljoen [144]200
Cao Xueqin100 miljoen [145]
Ian Fleming100 miljoen [146]100 miljoen [147]14
Hermann Hessen100 miljoen [148]100 miljoen [149]45
Rex Stout100 miljoen [150]100 miljoen [151]50
Anne Golon100 miljoen [152]100 miljoen [153]14
Frank G. Slaughter100 miljoen [154]62
Edgar Rice Burroughs100 miljoen [155]100 miljoen [156]
John Creasey100 miljoen [157]600
James A. Michener100 miljoen [158]47
Yasuo Uchida  [ ja ]100 miljoen [159]130+
Seiichi Morimura100 miljoen [159]350+
Mary Higgins Clark100 miljoen [160]100 miljoen [161]
Penny Jordan90 miljoen [162]100 miljoen [163]200+
Patricia Cornwell100 miljoen [164]34+
Hajime Isayama100 miljoen100 miljoen [165]34
Julie Kagawa26

Veel leesplezier!