Ben jij ook zo nieuwsgierig welke goede boeken er in 2023 verschenen zijn? Met de vele Nederlandse schrijvers die ons land rijk is, staat er weer volop nieuws op de planning. Zet de data maar alvast in je agenda, of zet de titels op je verlanglijstje zodat je ze niet vergeet zodra ze beschikbaar zijn. Laat het goede weer nog maar even wegblijven en kruip lekker met een goed boek in je favoriete fauteuil terwijl de regen tegen de ramen tikt.

2023 – Weer een spannend nieuw boekenjaar en deze moet je gaan lezen

Aan het eind van elk jaar kun je altijd weer heerlijk uitkijken naar het nieuwe jaar. Welke schrijvers is het gelukt om hun deadline te halen? Is het – met een tekort aan bepaalde grondstoffen door de oorlog in de Oekraïne en eventuele personeelstekorten nog steeds door Covid-19 – alle uitgeverijen wel gelukt om hun boeken tijdig te drukken? We zochten het voor je uit en het resultaat lees je hieronder.

De top 10 met de beste boeken voor 2023

1. Bloedlijn – Machteld van Zalingen

Als je ouder van een kind bent dat naar de scouting gaat, wil je dit boek misschien liever niet lezen. Het vertelt namelijk het superrealistische verhaal van Emma en haar verdwijning tijdens kamp. Het helpt natuurlijk wel als je binnen je kennissenkring iemand van de politie hebt zitten en dat is dan ook wat de vriend van Emma doet.

Lukt het rechercheur Dijkgraaf om het mysterie op te lossen en vinden ze Emma levend terug? Of zijn er andere krachten in het spel die de rechercheur van te voren niet had kunnen bedenken?

Wat ons betreft wordt dit een keispannend verhaal en de afloop zal je zeker verrassen. Het boek is beschikbaar vanaf 10 januari 2023.

2. Het boek van de galg – Thomas Enger

Deze nieuwe thriller van Thomas Enger zal het je moeilijk maken om na een weekend geconcentreerd lezen op maandag weer aan het werk te gaan. Wat hebben Eva, Peter en Chris met elkaar te maken in dit verhaal? Hoe komen hun werelden samen? Dat het bij een thriller niet altijd over leuke gebeurtenissen gaat, zal al wel duidelijk zijn. Maar wat een nagelbijtend boeiend verhaal met een bizarre afloop.

Dit boek is al te bestellen en wij kunnen het iedereen aanraden die thrillers verslijt. Daarnaast is het voor de geïnteresseerden in psychologie ook nog interessant vanwege het werkend brein van een seriemoordenaar.

3. De verloren dromen van Valeria – Aline van Wijnen

Nu Rusland weer oorlog aan het voeren is, wordt dit verhaal van Aline van Wijnen ineens weer actueel, ook al speelt het zich zo’n honderd jaar geleden af. Als het om de liefde gaat, kun je je wel iets voorstellen bij de tweestrijd die zich in Valeria afspeelt. Dat Valeria echter zo’n invloed op journaliste Tara zou gaan hebben, kon ze niet vermoeden toen ze naar het Hermitage in Amsterdam ging. Als het balletje eenmaal gaat rollen, komt er zoveel meer boven water dan ze ooit had kunnen bedenken.

Dit boek is te krijgen vanaf 10 februari 2023 en volgens ons is dit een prachtig voorbeeld van hoe bepaalde gebeurtenissen in het leven je levenspad ineens overhoop kunnen halen.

4. Vriespunt – Arne Dahl

Ben jij al dol op de boeken van Arne Dahl of heb je de Netflix serie Bordertown met de aparte onderzoekmethode van Sorjonen ook in een rap tempo bekeken? Dan is Vriespunt ook weer zo’n verhaal dat je maar niet los kan laten tijdens het lezen. Je moet en zult terugkeren naar dit boek op elk vrij moment dat je hebt. Centraal staat de Zweedse lente die helaas niet alleen beter weer brengt, maar ook een aantal lijken onthult.

Is er een connectie tussen de lichamen te vinden en zo ja, is de moordenaar dan nu klaar of is dit pas het begin? Vriespunt verschijnt op 21 februari 2023, maar je kunt het nu wel al reserveren als je een echte Arne Dahl fan bent.

5. Niet mijn droom – Eva Nagelkerke

Met alweer een thriller in deze top 10, vraag je je soms toch af of we soms wat spanning in het leven missen. Gelukkig zijn er voldoende schrijvers die zich op dit genre storten, waaronder Eva Nagelkerke. Ze weet wat ons betreft prima te schetsen hoe een droom uiteen kan spatten en een gezin uit elkaar kan drijven. Voeg daar nog wat drama aan toe en waar je eerst dacht zover mogelijk bij elkaar vandaan te gaan zodra je weer voet aan wal zetten, kun je dan ineens niet meer zonder elkaar.

Op de redactie kunnen we ons helemaal voorstellen hoe een reis als deze zoveel plezier had moeten brengen, maar eigenlijk je leven helemaal op z’n kop zet. Het feit dat je afgezonderd bent van de rest van de wereld maakt het natuurlijk alleen maar spannender. Deze thriller verschijnt op 16 februari 2023.

6. Waarom niet – René Appel

Net als bij boek nummer twee in dit overzicht van de beste boeken voor 2023 speelt ook hier de psychologie van daders en slachtoffers een rol. De start van het boek kan iedereen zich voorstellen: Je ontmoet iemand als je wat gedronken hebt en van het een komt het ander. Alleen gaat het dan in dit boek om een moord en niet om een one night stand.

‘Waarom niet’ zal je van de eerste tot en met de laatste bladzijde boeien en je geen moment met rust laten. Je moet weten wat er met Tara gebeurt. De thriller is te koop vanaf 8 maart 2023, maar je kunt hem wel al reserveren als je dat wilt.

7. Verloren pelgrim – Wim Bax

Ooit al van plan geweest om de Camino de Santiago de Compostella te wandelen? Of ben je dit van plan na 30 maart – wanneer dit boek verschijnt – en wil je je wandeling extra spannend maken? Lees dan dit boek van Wim Bax en je gaat heel anders naar het einde van je reis kijken.

Johannes Ordelman wandelt al twee jaar over de route naar Santiago de Compostella en wordt uiteindelijk voor moord opgepakt. Dan komt zijn bijzondere verhaal aan het licht en komt hij in contact met Bruno. Bruno kan niets anders doen dan als psychiatrisch hulpverlener doen wat zijn taak is en dat is: luisteren en observeren. Die twee dingen blijken echter steeds lastiger te zijn naarmate het verhaal van Johannes vordert. En de vraag is dan ook of Bruno zijn taak wel goed kan volbrengen.

8. Nu we hier toch zijn – Chantal van Gastel

Eindelijk weer een roman in de top 10 voor wie niet zo van thrillers gecharmeerd is. Het boek verschijnt begin april.

Audrey leidt een saai leven en het lijkt alsmaar saaier te worden. Ze raakt in een sleur en ook al is ze goed in haar werk, het zorgt voor weinig voldoening meer. Net als iedere romanticus denkt ze na over hoe het zou zijn als… als ze het lef had… als ze eens durfde… als…

Een ontmoeting met een onverwacht persoon doet haar ineens andere beslissingen nemen dan de normaal zo beheerste en betrouwbare Audrey. En dat brengt alleen maar avontuur. Dit is een heerlijk boek om lekker in weg te dromen en het verhaal zal je meevoeren en misschien zelfs wel confronteren met je eigen plannen voor het leven.

9. Station Malma – Alex Schulman

Dit boek – dat van oorsprong in het Zweeds is geschreven – verschijnt in mei 2023 in het Nederlands. Het verhaal is misschien geen één op één kopie voor de gemiddelde mens, maar je zult je misschien wel herkennen in het drama dat zich binnen families kan afspelen en dat meerdere generaties door kan blijven etteren.

Zo gaat Yana als haar vader doodgaat en haar moeder al sinds haar tienerjaren verdwenen is op zoek naar het waarom. Daar blijkt een diepgeworteld probleem uit haar moeders jeugd boven water te komen. Krijgt ze alle vragen beantwoord? Leveren de antwoorden die ze krijgt haar rust op? En wat betekent het allemaal als ze naar haar eigen relatie kijkt?

10. Afgeschreven – Angelique Haak

Goed, voor dit boek moet je nog wel tot de helft van het jaar wachten, maar het is het wachten dan ook meer dan waard. Sasja schreef thrillers en was daar nog goed in ook, totdat ze besloot een einde aan haar relatie met haar uitgever te maken en definitief afscheid te nemen van haar pen (of toetsenbord). Ze was niet meer met schrijven bezig en er was geen haar op haar hoofd die haar tot een andere beslissing zou kunnen dwingen.

Totdat de politie voor haar neus staat en een moord wel erg veel lijkt op een scene in een van haar boeken. Eigenlijk wordt ze gechanteerd, maar geeft ze daar ook aan toe of houdt ze voet bij stuk? Dat er meer doden beloofd worden als ze niet doorgaat met schrijven, maakt een beslissing nemen alleen maar moeilijker.

Hoe is deze top 10 tot stand gekomen?

Bij het afspeuren van de lijst met nieuwe boeken voor 2023 hebben we op de redactie vooral gekeken naar de favorieten van ons enthousiaste leespubliek, de genres die we zelf op de redactie graag lezen en de auteurs die in de afgelopen jaren goed gescoord hebben of prijzen in de wacht hebben gesleept. 

Conclusie nieuwe boeken 2023

Het wordt weer een spannend leesjaar te worden als we het aantal nieuwe thrillers mogen geloven. Daarnaast blijven romans ook immens in trek en wij verwachten dat de boeken waar een reis in centraal staat graag als voorpret aangeschaft worden en alvast in het koffer gaan voor bijvoorbeeld de zomervakantie die eraan zit te komen.