Ben jij ook zo nieuwsgierig welke goede boeken er in 2023 verschenen zijn? En welke nou echt de beste boeken van 2023 zijn? Met de vele schrijvers die ons land en de rest van de wereld rijk is, staat er weer volop nieuws op de planning. Zet de data maar alvast in je agenda, of zet de titels op je verlanglijstje zodat je ze niet vergeet zodra ze beschikbaar zijn. Laat het goede weer nog maar even wegblijven en kruip lekker met een goed boek in je favoriete fauteuil terwijl de regen tegen de ramen tikt.

Snel overzicht: Deze boeken van 2023 raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor thriller-liefhebbersBloedlijn – Machteld van Zalingen: Deze ijzingwekkende thriller vertelt het verhaal van de verdwijning van Emma tijdens een scoutingkamp. Het realistische plot en de verrassende ontknoping maken dit boek een absolute aanrader voor de liefhebbers van het genre. We waarderen vooral de spanning die van de bladzijden afspat en de goed uitgewerkte personages. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor historische fictieDe verloren dromen van Valeria – Aline van Wijnen: Dit boek speelt zich af in Rusland, ongeveer honderd jaar geleden, en komt in het huidige klimaat bijzonder actueel over. We werden geboeid door de liefdesdilemma’s van Valeria en de invloed daarvan op het leven van journaliste Tara. We vinden dit boek een prachtig voorbeeld van hoe gebeurtenissen in het leven je levenspad drastisch kunnen veranderen. >> Check laagste prijs
Beste Scandinavische misdaadromanVriespunt – Arne Dahl: Als je al fan bent van Arne Dahl’s boeken, of als je de Netflix-serie Bordertown hebt verslonden, dan zal Vriespunt je zeker boeien. We hielden van de manier waarop Dahl de spanning opbouwt rond de vondst van een aantal lichamen in de Zweedse lente. Het boek houdt je in zijn greep en je zult elk vrij moment willen besteden aan het ontrafelen van de mysteries. >> Check laagste prijs

2023 – Weer een spannend nieuw boekenjaar en deze moet je gaan lezen

Aan het eind van elk jaar kun je altijd weer heerlijk uitkijken naar het nieuwe jaar. Welke schrijvers is het gelukt om hun deadline te halen? Is het – met een tekort aan bepaalde grondstoffen door de oorlog in de Oekraïne en eventuele personeelstekorten nog steeds door Covid-19 – alle uitgeverijen wel gelukt om hun boeken tijdig te drukken? En zijn de boeken dit jaar van een hoog niveau? We zochten het voor je uit en het resultaat lees je hieronder.

De beste boeken van 2023 volgens het publiek

De top 10 met de beste boeken voor 2023 volgens onze redactie

1. Bloedlijn – Machteld van Zalingen

Als je ouder van een kind bent dat naar de scouting gaat, wil je dit boek misschien liever niet lezen. Het vertelt namelijk het superrealistische verhaal van Emma en haar verdwijning tijdens kamp. Het helpt natuurlijk wel als je binnen je kennissenkring iemand van de politie hebt zitten en dat is dan ook wat de vriend van Emma doet.

Lukt het rechercheur Dijkgraaf om het mysterie op te lossen en vinden ze Emma levend terug? Of zijn er andere krachten in het spel die de rechercheur van te voren niet had kunnen bedenken?

Wat ons betreft wordt dit een keispannend verhaal en de afloop zal je zeker verrassen. Het boek is beschikbaar vanaf 10 januari 2023.

2. Het boek van de galg – Thomas Enger

Deze nieuwe thriller van Thomas Enger zal het je moeilijk maken om na een weekend geconcentreerd lezen op maandag weer aan het werk te gaan. Wat hebben Eva, Peter en Chris met elkaar te maken in dit verhaal? Hoe komen hun werelden samen? Dat het bij een thriller niet altijd over leuke gebeurtenissen gaat, zal al wel duidelijk zijn. Maar wat een nagelbijtend boeiend verhaal met een bizarre afloop.

Dit boek is al te bestellen en wij kunnen het iedereen aanraden die thrillers verslijt. Daarnaast is het voor de geïnteresseerden in psychologie ook nog interessant vanwege het werkend brein van een seriemoordenaar.

3. De verloren dromen van Valeria – Aline van Wijnen

Nu Rusland weer oorlog aan het voeren is, wordt dit verhaal van Aline van Wijnen ineens weer actueel, ook al speelt het zich zo’n honderd jaar geleden af. Als het om de liefde gaat, kun je je wel iets voorstellen bij de tweestrijd die zich in Valeria afspeelt. Dat Valeria echter zo’n invloed op journaliste Tara zou gaan hebben, kon ze niet vermoeden toen ze naar het Hermitage in Amsterdam ging. Als het balletje eenmaal gaat rollen, komt er zoveel meer boven water dan ze ooit had kunnen bedenken.

Dit boek is te krijgen vanaf 10 februari 2023 en volgens ons is dit een prachtig voorbeeld van hoe bepaalde gebeurtenissen in het leven je levenspad ineens overhoop kunnen halen.

4. Vriespunt – Arne Dahl

Ben jij al dol op de boeken van Arne Dahl of heb je de Netflix serie Bordertown met de aparte onderzoekmethode van Sorjonen ook in een rap tempo bekeken? Dan is Vriespunt ook weer zo’n verhaal dat je maar niet los kan laten tijdens het lezen. Je moet en zult terugkeren naar dit boek op elk vrij moment dat je hebt. Centraal staat de Zweedse lente die helaas niet alleen beter weer brengt, maar ook een aantal lijken onthult.

Is er een connectie tussen de lichamen te vinden en zo ja, is de moordenaar dan nu klaar of is dit pas het begin? Vriespunt verschijnt op 21 februari 2023, maar je kunt het nu wel al reserveren als je een echte Arne Dahl fan bent.

5. Niet mijn droom – Eva Nagelkerke

Met alweer een thriller in deze top 10, vraag je je soms toch af of we soms wat spanning in het leven missen. Gelukkig zijn er voldoende schrijvers die zich op dit genre storten, waaronder Eva Nagelkerke. Ze weet wat ons betreft prima te schetsen hoe een droom uiteen kan spatten en een gezin uit elkaar kan drijven. Voeg daar nog wat drama aan toe en waar je eerst dacht zover mogelijk bij elkaar vandaan te gaan zodra je weer voet aan wal zetten, kun je dan ineens niet meer zonder elkaar.

Op de redactie kunnen we ons helemaal voorstellen hoe een reis als deze zoveel plezier had moeten brengen, maar eigenlijk je leven helemaal op z’n kop zet. Het feit dat je afgezonderd bent van de rest van de wereld maakt het natuurlijk alleen maar spannender. Deze thriller verschijnt op 16 februari 2023.

6. Waarom niet – René Appel

Net als bij boek nummer twee in dit overzicht van de beste boeken voor 2023 speelt ook hier de psychologie van daders en slachtoffers een rol. De start van het boek kan iedereen zich voorstellen: Je ontmoet iemand als je wat gedronken hebt en van het een komt het ander. Alleen gaat het dan in dit boek om een moord en niet om een one night stand.

‘Waarom niet’ zal je van de eerste tot en met de laatste bladzijde boeien en je geen moment met rust laten. Je moet weten wat er met Tara gebeurt. De thriller is te koop vanaf 8 maart 2023, maar je kunt hem wel al reserveren als je dat wilt.

7. Verloren pelgrim – Wim Bax

Ooit al van plan geweest om de Camino de Santiago de Compostella te wandelen? Of ben je dit van plan na 30 maart – wanneer dit boek verschijnt – en wil je je wandeling extra spannend maken? Lees dan dit boek van Wim Bax en je gaat heel anders naar het einde van je reis kijken.

Johannes Ordelman wandelt al twee jaar over de route naar Santiago de Compostella en wordt uiteindelijk voor moord opgepakt. Dan komt zijn bijzondere verhaal aan het licht en komt hij in contact met Bruno. Bruno kan niets anders doen dan als psychiatrisch hulpverlener doen wat zijn taak is en dat is: luisteren en observeren. Die twee dingen blijken echter steeds lastiger te zijn naarmate het verhaal van Johannes vordert. En de vraag is dan ook of Bruno zijn taak wel goed kan volbrengen.

8. Nu we hier toch zijn – Chantal van Gastel

Eindelijk weer een roman in de top 10 voor wie niet zo van thrillers gecharmeerd is. Het boek verschijnt begin april.

Audrey leidt een saai leven en het lijkt alsmaar saaier te worden. Ze raakt in een sleur en ook al is ze goed in haar werk, het zorgt voor weinig voldoening meer. Net als iedere romanticus denkt ze na over hoe het zou zijn als… als ze het lef had… als ze eens durfde… als…

Een ontmoeting met een onverwacht persoon doet haar ineens andere beslissingen nemen dan de normaal zo beheerste en betrouwbare Audrey. En dat brengt alleen maar avontuur. Dit is een heerlijk boek om lekker in weg te dromen en het verhaal zal je meevoeren en misschien zelfs wel confronteren met je eigen plannen voor het leven.

9. Station Malma – Alex Schulman

Dit boek – dat van oorsprong in het Zweeds is geschreven – verschijnt in mei 2023 in het Nederlands. Het verhaal is misschien geen één op één kopie voor de gemiddelde mens, maar je zult je misschien wel herkennen in het drama dat zich binnen families kan afspelen en dat meerdere generaties door kan blijven etteren.

Zo gaat Yana als haar vader doodgaat en haar moeder al sinds haar tienerjaren verdwenen is op zoek naar het waarom. Daar blijkt een diepgeworteld probleem uit haar moeders jeugd boven water te komen. Krijgt ze alle vragen beantwoord? Leveren de antwoorden die ze krijgt haar rust op? En wat betekent het allemaal als ze naar haar eigen relatie kijkt?

10. Afgeschreven – Angelique Haak

Goed, voor dit boek moet je nog wel tot de helft van het jaar wachten, maar het is het wachten dan ook meer dan waard. Sasja schreef thrillers en was daar nog goed in ook, totdat ze besloot een einde aan haar relatie met haar uitgever te maken en definitief afscheid te nemen van haar pen (of toetsenbord). Ze was niet meer met schrijven bezig en er was geen haar op haar hoofd die haar tot een andere beslissing zou kunnen dwingen.

Totdat de politie voor haar neus staat en een moord wel erg veel lijkt op een scene in een van haar boeken. Eigenlijk wordt ze gechanteerd, maar geeft ze daar ook aan toe of houdt ze voet bij stuk? Dat er meer doden beloofd worden als ze niet doorgaat met schrijven, maakt een beslissing nemen alleen maar moeilijker.

Hoe is deze top 10 tot stand gekomen?

Bij het afspeuren van de lijst met nieuwe boeken voor 2023 hebben we op de redactie vooral gekeken naar de favorieten van ons enthousiaste leespubliek, de genres die we zelf op de redactie graag lezen en de auteurs die in de afgelopen jaren goed gescoord hebben of prijzen in de wacht hebben gesleept. 

Onze selectie beste boeken is ontzettend uitgebreid: er zitten boeken tussen voor alle soorten lezers, uit alle soorten genres – zelfs boeken voor de niet-lezer.

Onze zoektocht naar de allerbeste boeken van 2023

Wij zijn altijd op zoek naar het volgende geweldige boek. We hebben al heel wat goede boeken gelezen, maar er komen ook steeds meer nieuwe bij. Met andere woorden: het aanbod goede boeken is nooit uitgeput. In een mensenleven heb je maar beperkt tijd om goede literatuur tot je te nemen. Vandaar dat we de geweldige van de mindere boeken willen onderscheiden. Sluit je aan bij onze zoektocht en ontdek verborgen pareltjes in de literatuur.

Waarom boeken reviewen echt ons ding is

Simpel: omdat lezen echt ons ding is. Net als schrijven overigens. We doen dit met heel veel plezier. We houden ons bezig met alles dat taal is, niet alleen het Nederlands, ook het Engels en nog een aantal meer obscure talen. Dag in, dag uit zijn we met taal en boeken bezig: zowel op kantoor als thuis. We hebben al talloze reviews over boeken geschreven en talloze boeken top 10’s samengesteld. Kortom: we zijn geroutineerd op het gebied van boeken reviewen.

De boeken van 2023 kritisch bekeken

Door de jaren heen zijn zoveel boeken geschreven, dat het onmogelijk is om ze allemaal te kennen, laat staan te lezen. Hoe kunnen we dan met zekerheid zeggen welke boeken het allerbeste zijn? Niet eigenlijk. We kunnen alleen maar delen wat we weten en zeggen: dit boek is goed geschreven en dat boek niet. Maar ook dat is niet helemaal eerlijk, want wat een goed boek is, is ook weer afhankelijk van smaak. Kortom: best een dilemma tijdens het reviewen.

De beloften van beste boeken lijsten

Beste boekenlijsten vertellen je uiteraard graag het meest volledig te zijn. Ook worden de boeken die het meest gelezen worden, vaak bovenaan gezet. Maar er zijn ook veel heel goede boeken die nooit het geluk hebben gehad dat ze populair zijn geworden. Daarom is het beter te kijken naar de gemiddelde beoordelingen die lezers van het boek hebben achtergelaten. De meningen van “experts” alleen zijn niet doorslaggevend om kwaliteit te meten.

Op deze criteria beoordelen wij de allerbeste boeken

Als wij allerbeste boeken beoordelen, kijken we in ieder geval naar het volgende:

  • Allereerst vinden we het belangrijk dat het boek bij ons zelf in de smaak valt
  • Ook als het boek ons zelf niet bevalt, kan het in onze top lijst terecht komen omdat het door andere lezers gemiddeld heel goed beoordeeld is
  • Wij maken gebruik van literair experts om ons op een nieuw spoor te zetten: welke titels zijn zeker de moeite waard om een keer te bekijken? Soms werpt een literair expert ook nieuw licht op een boek en beschrijft een perspectief dat we zelf niet gezien hadden
  • Wij vinden de reputatie van een schrijver ook erg belangrijk (al hebben we natuurlijk ook oog voor schrijvers die pas net gedebuteerd zijn)
  • Een ander criteria waarop we een boek beoordelen, is hoe “tijdloos” het is (een boek dat actueel is, is leuk, maar de beste boeken kunnen door elke generatie gelezen worden).

Onze zorgvuldige beste boeken onderzoeksdata

Bijna alle boeken die we beoordelen en aanraden, zijn door onszelf gelezen. Het komt weleens voor dat een boek zo’n grote naam heeft (een echte klassieker is), dat we het ook zonder het zelf te lezen aanraden. Helaas kunnen we niet elk boek verslinden, al zouden we dat graag willen. Wel proberen we ook zoveel mogelijk vanuit onze eigen ervaring te schrijven.

Bronnen voor dit beste boeken artikel

Voor het schrijven van dit artikel over de beste boeken hebben we samen met onze eigen redactie zoveel mogelijk boeken gelezen en beoordeeld. Ook hebben we van externe bronnen gebruik gemaakt, onder andere van boekenlijsten van gezaghebbende instanties:

Jouw vervolgstap

Je ziet het: we hebben geprobeerd deze pagina zo volledig mogelijk te maken. Dat houdt in dat we zoveel mogelijk categorieën hebben besproken. Lezen is aan iedereen besteed: dat is wat we proberen duidelijk te maken. Er is altijd wel een genre dat bij je interesses aansluit. Binnen dat genre hebben we enkele van de allerbeste titels getoond. Het enige dat jij nog hoeft te doen, is een titel uitkiezen en beginnen met lezen. Gebruik onze lijsten ook voor cadeautips om goede boeken te kunnen geven als cadeau.

Conclusie nieuwe boeken 2023

2023 wordt weer een spannend leesjaar te worden als we het aantal nieuwe thrillers mogen geloven. Daarnaast blijven romans ook immens in trek en wij verwachten dat de boeken waar een reis in centraal staat graag als voorpret aangeschaft worden en alvast in het koffer gaan voor bijvoorbeeld de zomervakantie die eraan zit te komen. 

Dit waren onze favorieten boeken van 2023, evenals die van het grote publiek. Als je jouw boekenkast wilt uitbreiden, zijn dit zeker waardevolle toevoegingen. Voor het overzicht is gekozen voor een verscheidenheid aan genres en thema’s. Wij wensen jou alvast heel veel leesplezier en zien je graag terug bij onze andere blogs met de beste boekentips.

Veel leesplezier in het prachtige boekenjaar 2023!