Literair geweld van Nicci French: de beste titels

Nicci French is niet één persoon: het zijn er eigenlijk twee. De wederhelften Sean French (geboren in 1959) en Nicci Gerrard (1958) bundelden hun krachten om tot grootste literaire prestaties te komen. Nicci Gerrard werd geboren in Worcestershire en Sean French in Bristol. Beiden studeerden ze Engelse literatuur aan Oxford, maar opvallend genoeg hebben ze elkaar hier nooit ontmoet. Nicci Gerrard heeft een tijdlang lesgegeven en gewerkt als freelancejournaliste. Ook Sean French werkte enige tijd als journalist. De twee ontmoetten elkaar bij de New Statesman. In 1990 trouwden ze en in 1997 volgde hun debuutroman: Het Geheugenspel.

Titel 1: De dag van de doden

Nicci French schreef meerdere thriller romans met Frieda Klein in de hoofdrol. De dag van de doden is het achtste (laatste) deel van deze serie. Wanneer in Londen een seriemoordenaar rondwaart, richt psychoanalytica Frieda Klein zich op. Ze is noodgedwongen ondergedoken, want iemand is op zoek naar haar. In het achtste deel van de Frieda Klein serie bereikt de strijd tussen haar en haar aartsrivaal Dean Reeve zijn climax. Slechts één van de twee kan overleven. Het aantal doden loopt al snel de spuigaten uit en de politie moet hard optreden. Het lijkt erop dat de doden specifiek aan Frieda Klein zijn gericht. Hoe wordt zij haar rivaal de baas?

Titel 2: Wie niet horen wil

Deze Nicci French thriller draait om Tess, een vrouw die haar leven sinds kort weer op de rit heeft. Zij en haar ex Jason zijn enkele jaren in vriendschap uit elkaar gegaan. De voogdij over hun dochter Poppy wordt gedeeld. Tess moet wennen aan haar nieuwe situatie en aan het feit dat Jason opnieuw getrouwd is. Op een dag begint Poppy een vreemde taal uit te slaan. Ze maakt een onheilspellende tekening van een figuur die uit een toren valt. Tess krijgt meer en meer de indruk dat Poppy van een misdrijf getuige is geweest, maar de politie wil haar niet geloven. Daarom besluit ze zelf maar op onderzoek uit te gaan. Deze psychologische thriller van Nicci French treft opnieuw doel. Spannend van begin tot eind met een bijzondere ontknoping.

Titel 3: Zondagochtend breekt aan

Zondagochtend breekt aan is alweer het zevende deel van de Frieda Klein reeks: het deel dat aan de ontknoping vooraf gaat. Het verhaal begint met een lijk onder de vloer: pats, boem, dood. Frieda doet de vondst in haar eigen huis en is begrijpelijkerwijs diep van slag. Dean Reeve leeft nog, dat kan niet altijd. Nog altijd is hij geobsedeerd door Frieda. Waar de pers gretig op het verhaal duikt, is het nog maar de vraag of Commissaris Crawford haar zijn steun geeft. Noodgedwongen moet Frieda in de openbaarheid treden, wat grote consequenties heeft.

Titel 4: Als het zaterdag wordt

We behandelen de Frieda Klein reeks lekker tegendraads achterstevoren. Als het zaterdag wordt is namelijk het zesde deel in deze reeks. Centraal staat de 32 jaar oude Hannah, die zit opgesloten in een psychiatrische inrichting nadat ze veroordeeld is op de moord op haar moeder, broertje en stiefvader. Frieda Klein wordt ingeschakeld door Walter Levin, de man bij wie ze in het krijt staat. Het is haar taak om te bepalen of Hannah schuldig en gestoord is of niet. Als ze de inrichting betreedt en één voor één geheimen begint te ontrafelen, is niets meer wat het lijkt. Deze thriller is weer een pluim op de hoed van schrijversduo Nicci French.

Titel 5: Donderdagskinderen

Frieda Klein krijgt bezoek van een oud schoolvriendin en wordt om hulp gesmeekt omdat haar onhandelbare dochter haar teveel begint te worden. Frieda kan niet anders dan helpen. Ze gaat in gesprek met dochter Becky en dat wekt onbedoeld herinneringen op. Hoe langer ze met Becky spreekt, hoe meer ze ervan overtuigd raakt dat haar hetzelfde is overkomen en dat beide vrouwen slachtoffer zijn van het slachtoffer. Donderdagskinderen is geheimzinnig en nagelbijtend.

Titel 6: Blauwe maandag

Blauwe maandag is de literaire thriller die de Frieda Klein trein in gang heeft gebracht. De titelheldin is psychoanalytica met een geordend leven. Hoewel ze wat teruggetrokken is, is ze vooral bezig met het helpen van haar naasten – zowel patiënten, als vrienden en familie. Iedereen kan bij haar aankloppen. Om haar gedachten te ordenen, maakt ze ’s nachts lange wandelingen in haar thuisbasis Londen. Het onmogelijke gebeurt als een patiënt van haar verklaart dat hij droomt op de moord op een kind – een bijzonder kind met rood haar en bijpassende sproeten – en even later een jongetje dat aan die precieze beschrijving voldoet, verdwijnt. Frieda’s beeld van de menselijke geest wordt aan het wandelen worden gebracht. Blauwe maandag is een spannende literaire thriller, met fraaie psychologische en filosofische aspecten.

Titel 7: Wat te doen als iemand sterft

Wat te doen als iemand sterft volgt het leven van Ellie, een vrouw wiens leven een bittere wending neemt als de liefde van haar leven, Greg, bij een auto-ongeluk komt te overlijden. De vrouw die bij hem in de auto zit en eveneens komt te overlijden, is een onbekende van Ellie en iedereen die Greg kent. Hadden de twee een verhouding? Ellie raakt geobsedeerd door de vreemde vrouw en keert iedere steen die ze kan vinden om de waarheid te achterhalen. Hoe meer ze te weten komt, hoe minder men geneigd is haar te geloven en hoe meer geïsoleerd ze raakt. Wat te doen als iemand sterft stelt de vraag hoe goed de ene mens de ander kent en of het wel de moeite waard is alles te willen weten, als dat alleen maar tot verdriet leidt.

Titel 8: Medeplichtig

Medeplichtig werpt een bizar perspectief op een moord. De lezer kijkt mee door de ogen van een vrouw, die een lijk in haar appartement aantreft, maar heel anders reageert dan je zou verwachten. Ze blijft ongebruikelijk kalm en onaangedaan, probeert de rommel op te ruimen en belt dan een vriend op om haar te helpen zich van het lichaam te ontdoen. De vraag die resteert, is wat er aan dit bizarre schouwspel vooraf is gegaan. Het antwoord op deze vraag wordt gedurende het verhaal stukje bij beetje op ingenieuze en gruwelijk spannende wijze ontrafeld.

Titel 9: Tot het voorbij is

Tot het voorbij is draait om de jonge Londense Fietskoerier met de toepasselijke nam Astrid Bell. Ze heeft nog geen goed beeld kunnen vormen van wat ze eigenlijk met haar leven wil. De groep vrienden met wie ze samenwoont in één huis valt langzaam uiteen. Als er twee vrouwen in aanwezigheid van Astrid sterven, wordt zij al snel als verdachte aangewezen. Welke rol speelt zij in het geheel en is het voor de lezer mogelijk om de waarheid te achterhalen?

Titel 10: De rode kamer

De rode kamer is het verhaal van Kit Quinn, een arts die werkt bij een kliniek voor mentaal instabiele criminelen. Ze raakt gewond tijdens de beoordeling van een verwarde man. Nog tijdens haar herstel wordt haar door de politie gevraagd een toch klaarblijkelijk eenvoudige moordzaak van advies te voorzien. De man die Kit verwond heeft blijkt de verdachte te zijn,

maar is hij ook echt de dader? Ook in De rode kamer is niets zoals het lijkt en wordt het geheel aan intriges in typische Nicci French-stijl stukje bij beetje blootgelegd, als de lagen van een ui. De rode kamer eindigt verrassend en weet zelfs de meest kritische lezer te beroeren.

De volledige bibliografie van Nicci French

JaarTitelVertaling
2021The unheardWie niet horen wil
2020House of CorrectionIn hechtenis
2019What Dementia Teaches Us About LoveWoorden schieten tekort
2019The Lying RoomHuis vol leugens
2018The Day of the DeadDe dag van de doden
2017Sunday Morning Coming DownZondagochtend breekt aan
2016Saturday RequiemAls het zaterdag wordt
2015Friday on my MindDenken aan vrijdag
2014Thursday’s ChildrenDonderdagskinderen
2013Waiting for WednesdayWachten op woensdag
2012Tuesday’s GoneDinsdag is voorbij
2011Blue MondayBlauwe maandag
2009ComplicitMedeplichtig
2008What To Do When Someone DiesWat te doen als iemand sterft
2008Speaking ill of the Dead
2007Until It’s OverTot het voorbij is
2006Losing YouVerloren
2005Catch Me When I FallVang me als ik val
2003Secret SmileDe verborgen glimlach
2003The People Who Went AwayDe mensen die weggingen
2002Verlies
2002Land of the LivingDe bewoonde wereld
2001The Red RoomDe rode kamer
2000Beneath the SkinOnderhuids
1999Killing Me SoftlyBezeten van mij
1998The Safe HouseHet veilige huis
1997The Memory GameHet geheugenspel