Op deze pagina vind je een compleet overzicht van het allerbeste werk van de schrijfster Hanna Bervoets. We beginnen met het opsommen van haar complete bibliografie, en wel op chronologische volgorde. Daarna geven we je een korte biografie van Bervoets, en tenslotte volgt nog een overzicht van haar top 10 beste boeken.
Bibliografie Hanna Bervoets
- Of Hoe Waarom (2009)
- Leuk zeg doei (2010)
- Roes (2010)
- Lieve Céline (2011)
- Bowy is binnen (2011)
- Alles wat er was (2013)
- Opstaan, aankleden, niet doodgaan (2013)
- Efter (2014)
- En alweer bleven we ongedeerd (2015)
- Ivanov (2016)
- Fuzzie (2017)
- CarryMe (2018)
- Welkom in het Rijk der zieken (2019)
- Wat wij zagen (2021)
- Een modern verlangen (2021)
Biografie Hanna Bervoets
De veelzijdige Hanna Bervoets schrijft essays, columns, toneelstukken en romans. Ze studeerde zowel Media en Cultuur als Journalistiek. Terugkerend thema in haar proza is het huidige gebruik van de nieuwste technologie, en de gevaren die daarmee samengaan. In 2017 ontving ze de Frans Kellendonk prijs voor haar oeuvre.
De top 10 boeken van Hanna Bervoets
Wat wij zagen
In het boekenweekgeschenk van 2021 herkennen we Bervoets ten voeten uit. Het werk gaat over Kayleigh, die als baan heeft om de meest gruwelijke teksten en filmpjes van internet te verwijderen. Een verhaal over de zelfkant van de samenleving, maar óók over de schoonheid van pure liefde.
Of Hoe Waarom
De jonge journaliste Flora is van huis uit geobsedeerd door haar uiterlijk. Door diverse dramatische verwikkelingen komt ze er echter achter dat het leven om andere dingen draait dan uiterlijke schijn. Een aangrijpend boek waarbij gelukkig ook genoeg valt te lachen.
Bol.com: Of Hoe Waarom
Fuzzie
Een ontroerend en aangrijpend sprookje over Maisie, die op een dag een mysterieus pakketje ontvangt. Het blijkt een bolletje te zijn, dat haar leven al snel vorm geeft in al haar facetten. Maar is er niet ook nog iets anders in de wereld te vinden? Prachtig opgeschreven werk waar ieder iets anders in zal lezen.
Bol.com: Fuzzie
Efter
Verliefdheid is in de dystopische wereld van Efter een ziekte waartegen je pilletjes in kunt nemen. Het boek volgt 9 personages die hier allen op eigen wijze mee te maken krijgen. Een grappig werk met serieuze ondertoon, en uiteindelijk vooral ook een ode aan de liefde.
Bol.com: Efter
Ivanov
Dit ambitieuze boek van Bervoets combineert op unieke wijze de rumoerige Russische jaren ’20 met de aidsepidemie van de jaren ’90. Een fascinerend boek over wetenschap, experiment, (homo)seksualiteit en de verbinding van verleden met heden.
Bol.com: Ivanov
Welkom in het Rijk der zieken
Fascinerend werk rond een immer actueel thema over de zieke Clay, die zijn hele leven uiteen ziet vallen op zoek naar genezing. Een pijnlijke exercitie en zoektocht volgt in het woud dat Bervoets het ‘rijk der zieken’ noemt. Een belangrijk boek op vele fronten.
Bol.com: Welkom in het Rijk der zieken
Alles wat er was
Acht nietsvermoedende mensen komen in Alles wat er was samen in een schoolgebouw, als ineens alle deuren op slot gaan en de personages door moeten in hun nieuwe, kleine wereld. Hoe houden zij zich staande? Een beklemmend gedachtenexperiment.
Bol.com: Alles wat er was
Een modern verlangen
Met deze verhalenbundel laat Hanna Bervoets zien ook de kunst van het korte verhaal te beheersen. De titel mag letterlijk worden genomen: de veertien verhalen erin draaien om diverse soorten verlangen. De schrijfster heeft een scherp oog voor intermenselijke verhoudingen.
Bol.com: Een modern verlangen
Lieve Céline
Roman van Bervoets over de Amsterdamse Brooke, de grootste fan van Céline Dion. Brooke’s enige doel in het leven: deze zangeres zien optreden in Las Vegas. Een bij vlagen ontroerend maar toch ook scherp boek dat dan weer luchtig, dan weer grimmig van toon is.
Bol.com: Lieve Céline
En alweer bleven we ongedeerd
Dat Bervoets van meerdere markten thuis is, bewijzen haar columns in Volkskrant Magazine wel. Deze werden gebundeld in Alweer bleven we ongedeerd, waarin de schrijfster op amusante wijze de actualiteit becommentarieerd. Daarbij is ze niet bang om taboes te doorbreken.
Bol.com: En alweer bleven we ongedeerd