De beste en nieuwste boeken van Adriaan van Dis

Adriaan van Dis, wie kent hem niet? Als je hem niet kent van zijn talloze televisieoptredens, bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door, dan is het wel van één van zijn prachtige literaire romans, want ook die gaan als warme broodjes over de toonbank. Adriaan van Dis geniet sterrenstatus in literair Nederland en beweegt zich als een rockster van talkshow naar talkshow. Lees verder voor de mooiste en beste boeken van Adriaan van Dis.

10. Adriaan van Dis – Ik kom terug

Voor iedereen met een hechte relatie met zijn of haar moeder is Ik kom terug aan te raden, maar ook wie geen hechte relatie heeft met zijn of haar moeder zal zich in de roman kunnen herkennen, want Adriaan van Dis weet universele thema’s aan te slaan. Een vrouw op leeftijd heeft tijdens haar leven maar weinig gedachtes en gevoelens uitgesproken, maar wilt toch graag een biografie gevuld met haar gedachtes en gevoelens. Haar zoon is degene die deze biografie moet schrijven. Een lastige situatie dus, die voor veel plottwisten zorgt in het emotionele Ik kom terug.

9. Adriaan van Dis – Stadsliefde

Wie houdt niet van Parijs? Adriaan van Dis is dól op Parijs. Dit is op elke bladzijde van Stadsliefde voelbaar en haast proefbaar als hij de kopjes koffie in Frankrijk beschrijft. Zoals Hemmingway ooit notities uitbracht met zijn persoonlijke ervaringen in Parijs, zo brengt Adriaan van Dis nu zijn persoonlijke notities over Parijs uit. Hij nestelt zich dus in een lange traditie, maar weet temidden van dit intimiderende gezelschap zijn mannetje te staan. Dit doet hij door ook de verrassende kanten van Parijs te beschrijven, zoals de armere straten en restaurants die verstopt zitten in zijwegen. Een aanrader voor elke Francofiel.

8. Adriaan van Dis – Familieziek

Zoals veel romans van Adriaan van Dis gaat ook Familieziek over ingewikkelde familierelaties. Alle bekende thema’s van Adriaan van Dis komen terug in Familieziek. Zo is er een historische achtergrond in de vorm van de Koude Oorlog. En zo is er de precieze, verfijnde schrijfstijl waar alleen een schrijver verantwoordelijk voor kan zijn die, toen hem ooit gevraagd werd wat het meest burgerlijke was dat hij ooit had gedaan, zei dat dat was het eten van een frietje op de hoek van de straat. Familieziek is een roman voor de literaire fijnproever.

7. Adriaan van Dis – KliFi

KliFi is een hoogst originele roman van de hand van Adriaan van Dis. Nederlandser dan KliFi gaat een roman niet worden, want KliFi speelt zich af ten tijde van de verjaging van de familie De Oranjes. Het knapste van KliFi is de luchtige en vrolijke toon die Adriaan van Dis consequent weet aan te slaan. Zo verslapt de aandacht van de lezer geen minuut en weet Adriaan van Dis keer op keer te boeien met verrassende plottwisten en onverwachte wendingen

6. Adriaan van Dis – De wandelaar

Heb je Down and out in Paris and London gelezen? De wandelaar lijkt hier een beetje op, maar is toch heel anders. De overeenkomst is de locatie – Parijs – en de kant van Parijs die Adriaan van Dis beschrijft, namelijk de onderkant van de samenleving. Door een mysterieuze ontmoeting van de hoofdpersoon met een hond, die hij redt bij een brand, komt hij terecht in een Parijs dat hij tot dan toe had ontkent. Een Parijs vol arme mensen, drugsverslaafden en vluchtelingen. Adriaan van Dis schrijft empathisch en uiterst menselijk over de mensen die de hoofdpersoon tegen het lijf loopt.

5. Adriaan van Dis – De Parijsboeken

Adriaan van Dis houdt van Parijs. Niet alleen in Stadsliefde schrijft hij over de hoofdstad van Frankrijk. Niet alleen in De wandelaar beschrijft hij wandelingen door wat sommige de mooiste stad van Europa noemen. Ook in De Parijsboeken neemt Adriaan van Dis Parijs uitgebreid onder de loep, inclusief de koffietentjes. De Parijsboeken is een bundel waarin verschillende boekjes over Parijs zijn opgenomen, waaronder overigens Stadsliefde. Dit maakt De Parijsboeken een regelrechte aanrader voor iedereen met een zwakke plek voor Frankrijk. Voor de mensen die al vrolijk worden van het aanzetten van de Franse radio, want die taal klinkt toch zo mooi …

4. Adriaan van Dis – De Zuid-Afrika boeken

Adriaan van Dis is een man van de wereld. Zo bewijst de nummer vier alweer van de top tien beste en nieuwste boeken van Adriaan van Dis. Op nummer vier is De Zuid-Afrika boeken te vinden. Net als De Parijsboeken zijn hierin de boeken gebundeld die ditmaal over Zuid-Afrika gaan, een land waarmee Adriaan van Dis veel affiniteit heeft, en dan met name voor de taal. Hij heeft hier verschillende studies in gevolgd, die hij vervolgens toetst aan de werkelijkheid. Razend interessant en inspirerend om te lezen hoe een boeiend figuur als Adriaan van Dis zijn leven heeft vormgegeven in een geschiedenis die anders was vergeten.

3. Adriaan van Dis – Tikkop

Andere landen staan ook centraal in Tikkop, een mooi geschreven en bij vlagen inspirerende roman van Adriaan van Dis die op nummer drie binnenkomt in de top tien beste en nieuwste boeken van Adriaan van Dis. Andere landen zijn een veelvuldig terugkerend thema in zijn boeken, maar dat geldt ook voor familie en vriendschap. Laten nou net ook deze thema’s centraal staan in Tikkop. Een roman die de schrijfstijl van Adriaan van Dis echt typeert en zo niet de lat legt voor zijn andere boeken. De roman speelt zich af in Zuid-Afrika.

2. Adriaan van Dis – Nathan Sid

Op nummer twee staat .. Nathan Sid. De roman is genoemd naar de hoofdpersoon Nathan Sid. Hij is slechts een kind en is van Nederlands-Indische afkomst. Het boek neemt een hele speciale plek in binnen het oeuvre van Adriaan van Dis. Het is namelijk zijn debuut. Razend knap in hoeverre hij het ambacht van schrijven al in de vingers had toen hij slechts een boek op de markt had. Ook in dit boek staat Zuid-Afrika centraal, alsook familierelaties die soms slechts moeizaam verlopen. Voor de liefhebber van zijn boeken dus verplichte kost.

1. Adriaan van Dis – Indische duinen

Dan zijn we eindelijk gekomen bij de nummer één. Het is uiteraard onmogelijk om te zeggen welk boek van Adriaan van Dis objectief het beste is. De betreffende schrijver maakt het ons niet makkelijker door het ene meesterwerk na het andere te schrijven. Maar het veelvuldig bekroonde Indische duinen steekt toch met kop en schouders boven zijn andere boeken uit. Het boek vertelt het hartverscheurende verhaal van een familie die net terug is gekomen naar Nederland uit Indië. Een tragisch plot ontwikkelt zich rondom de talloze leden van de familie. Een plot waarin een lastig familiedrama beschreven wordt waarop Couperus jaloers was geweest. Indische duinen is een terechte nummer één.

De volledige bibliografie van Adriaan van Dis

Romans

 • 1987 – Een barbaar in China: een reis door Centraal Azië
 • 1988 – Zilver of Het verlies van de onschuld
 • 1990 – Het beloofde land: een reis door de Karoo
 • 1991 – In Afrika
 • 1994 – Indische duinen
 • 1999 – Dubbelliefde: geschiedenis van een jongeman
 • 2002 – Familieziek
 • 2007 – De wandelaar
 • 2010 – Tikkop
 • 2012 – De Indië boeken (verzamelbundel met Indische duinenOp oorlogspad in JapanFamilieziek en Indië)
 • 2014 – Ik kom terug
 • 2017 – De Zuid–Afrika boeken (verzamelbundel met Het beloofde land: een reis door de KarooIn Afrika en Tikkop)
 • 2017 – In het buitengebied
 • 2021 – KliFi

Novelles

 • 1983 – Nathan Sid
 • 1986 – De vraatzuchtige spreekt
 • 1986 – De rat van Arras
 • 1987 – Zoen
 • 1996 – Palmwijn
 • 2000 – Op oorlogspad in Japan