De Nederlandse schrijvers top 100

Nederlandse schrijvers zijn er in overvloed. Voor zo’n klein landje en voor zo’n piepklein taalgebied hebben veel Nederlanders de pen opgepakt op hun frustratie en gedachten van zich af te schrijven. Sommige auteurs zijn gespecialiseerd in non-fictie, anderen hebben de rijkste fantasie.

We beginnen met de top 100 volgens onze redactie:

1. Remco Campert

Dichter, columnist en schrijver die deel uitmaakte van de Vijftigers stroming. Zijn doorbraak vond plaats met de publicatie van ‘Het leven is verrukkulluk’ in 1961.

2. Geert Mak

Er was eens Geert Mak, een man die opgeroeide in Leeuwarden en zowel rechten als sociologie in Amsterdam studeerde. In de periode 2000-2003 was hij als hoogleraar van ‘grootstedelijke vraagstukken’ actief aan de UvA. Mak staat bekend als non-fictie schrijver, die historische, sociologische en demografische elementen weet te verweven in zijn boeken.

3. Wilfried de Jong

Er was ook eens een Wilfried de Jong, een televisieprogrammamaker, presentator, acteur, schrijver en theatermaker, die onder andere de verhalenbundel ‘Aal’ en de bestseller ‘De linkerbil van Bettini’ schreef. Ook was er een Robert Vuijsje, de auteur van onder andere ‘Alleen maar nette mensen’, een verhaal dat het bijzonder goed doet onder scholieren en draait om de leerlingen op een Amsterdams gymnasium: een verhaal over zelfontplooiing.

4. Adriaan van Dis

Adriaan van Dis is een bekend journalist, auteur en televisiepresentator. In 1983 debuteerde hij met zijn novelle ‘Nathan Sid’. Het meest gelezen werk van Dis is nog altijd Indische Duinen uit 1994.

5. Moses Isegawa

Moses Isegawa is een pseudoniem van Sey Wava, oorspronkelijk Oegandees. Hier werkte hij als geschiedenisleraar op een middelbare school. Maar op uitnodiging van een Nederlands redacteur kwam hij in 1990 naar Nederland. Zijn debuutroman ‘Abessijnse kronieken’ was gelijk een bestseller en werd in maar liefst negen verschillende landen (en meerdere talen) uitgebracht.

6. Lévi Weemoedt

Lévi Weemoedt is de schrijver van talloze tragikomedies. Hij schreef korte verhalen en vele gedichten. In 30 jaar tijd schreef hij 261 gedichten. Er zijn verschillende bundels van hem uitgebracht.

7. Heleen van Royen

Heleen van Royen staat bekend als columniste en romanschrijfster. In 2000 debuteerde ze met de roman ‘De gelukkige huisvrouw’. Haar roman is in totaal in elf verschillende landen uitgebracht.

8. Boudewijn Büch

Schrijver, dichter, televisiepresentator en – opvallend genoeg – ook verzamelaar. Hij staat vooral bekend om zijn werk De kleine blonde dood (uit 1985), dat tevens werd verfilmd.

9. Leon de Winter

Een Nederlands schrijver, filmproducent en columnist. De reviews van zijn werk is vaak zeer kritisch, maar zijn werk verkoopt als een tierelier. Onder andere bekend van ‘De hemel van Hollywood’.

10 t/m 50. Een hele rits Nederlandse topauteurs

De rij auteurs voor deze top 100 Nederlandse schrijvers is te lang om te bespreken. Daarom hier een beknopter overzicht van sommige van de beste auteurs die Nederland ooit heeft voortgebracht:

 1. Cola Debrot: Antilliaans schrijver naam wie de cultuurprijs van Curaçaois vernoemd.
 2. Carry van Bruggen: afkomstig uit een Joods-orthodox gezin en schrijfster van het filosofische werk ‘Prometheus’ (1919).
 3. Johnny van Doorn: bekend om het oerdicht, dat gedichten terug naar de ‘oorsprong’ bracht.
 4. Nicolaas Matsier: schrijver en vertaler, plus medeoprichter van de ‘Freelancers Associatie’.
 5. Anna Blaman: bekend om haar eigenzinnig taalgebruik en Frans existentialistische invloeden.
 6. Paul van Loon: kindergriezelboekenschrijver, bekend van Dolfje Weerwolfje.
 7. Guus Kuijer: ontvang in 2020 de Constantijn Huygens-prijs voor zijn totale oeuvre. Hij is een bekend kinderboekenacteur en volgens sommige de tegenhanger van Annie M.G. Schmidt.
 8. Jules Deelder: uitgesproken Rotterdammer, dichter, schrijver en kunstenaar van de voordracht.
 9. Connie Palmen: Neerlandica, filosofe en auteur. Haar eerste werk ‘De Wetten’ uit 1991 was meteen een bestseller.
 10. Yvonne Keuls: staat bekend om haar erg toegankelijke manier van schrijven. Ze schrijft onder meer over oorlog, drugs, dakloosheid en zelfs over pedofilie.
 11. Annejet van der Zijl: auteur van het verfilmde ‘Sonny boy’.
 12. Saskia Noort: succesvol auteur van onder meer ‘Terug naar de kust’ en ‘De eetclub’.
 13. Jan Terlouw: bekend van ‘Oorlogswinter’ en ‘Koning van Katoren’.
 14. Ronald Giphart staat bekend om zijn vieze praatjes.
 15. Kluun: zijn debuutroman ‘Komt een vrouw bij de dokter’ was meteen een enorme bestseller.
 16. Heere Heeresma: dichter die in een realistische, huis-tuin-keukenstijl schreef.
 17. Bob den Uyl: gevierd schrijver van korte verhalen, tevens jazztrompettist.
 18. Charlotte Mutsaers staat bekend om onder meer ‘Koetsier Herfst’, een spannend verhaal vol verrassingen, dat draait om het leven, de dood, eenzaamheid en ethiek.
 19. Mensje van Keulen is een auteur wiens titels veel voorkomen op de boekenlijsten van middelbare scholen.
 20. Johan Huizinga: bekend historicus, plus grondlegger van de cultuurgeschiedenis en mentaliteitsgeschiedenis in Nederland. Bekend van ‘Herfsttij der Middeleeuwen’ uit 1919.
 21. Renate Rubinstein: bekend auteur van columns.
 22. Nelleke Noordervliet is een schrijver van boeken en essays over de geschiedenis. Ook heeft ze meerdere succesvolle romans geschreven en was ze gastschrijver van enkele universiteiten.
 23. J.H. Donner combineerde het schrijverschap met het schaakmeesterschap.
 24. Willem Kloos: dichter, criticus en de leidsman van de literaire beweging ‘de Tachtigers’.
 25. E. du Perron hanteerde als alter ego Arthur Ducroo. Hiermee is hij bekend geworden als auteur van biografische herinneringen aan zijn tijd in Nederlands-Indië en Parijs.
 26. Joost Zwagerman is bekend van onder meer Chaos en Rumoer uit 1995.
 27. Rudy Kousbroek leefde van 1929-2010 en staat bekend als één van de grootste essayschrijvers in het Nederlands taalgebied, waar hij in 1975 de P.C. Hoofprijs voor ontving.
 28. Jan Jacob (J.J.) Slauerhoff leefde in het begin van de twintigste eeuw en staat bekend als één van de grootste Nederlandse romanschrijvers en dichters uit het interbellum tijdperk.
 29. Mano Bouzamou: Nederlands columnist en schrijver die in 2012 debuteerde met ‘De belofte van Pisa’. Als columnist is hij werkzaam voor het Parool, de Cosmopolitan en de Elle.
 30. Tommy Wieringa is een auteur met een fijne pen en veel psychologisch inzicht. Hij is auteur van onder meer de bestellers ‘Joe Speedboot’ en ‘Dit zijn de namen’.
 31. J.C. Bloem: Nederlands poëzie essayist en dichter met dezelfde initialen als Jezus Christus.
 32. Herman Heijermans was een bekend auteur van kleine verhaaltjes (Falklandjes) en toneelschrijver.
 33. Hildebrand was een predikant, auteur en dichter uit de 19e eeuw. De ‘Camera Obscura’ uit 1839 is ongetwijfeld zijn bekendste werk.
 34. Anton Koolhaas was een bekend auteur, recensent en scenarioschrijver, die voor en tijdens Wereldoorlog Twee als buitenlandredacteur werkte en later als redacteur van kunst.
 35. J.M.A. Biesheuvel (een auteursnaam) die met zijn debuutbundel ‘De bovenkooi’ uit 1972 meteen succes oogstte.
 36. Kees van Kooten: schrijver en als cabaretier bekend van het iconische duo ‘Van Kooten & De Bie).
 37. Godfried Bomans is een veelschrijver, die ruim 60 boeken op zij naam heeft staan. Tijdens zijn leven won hij nauwelijks tot geen prijzen, maar onder het grote publiek heeft hij later grote bekendheid vergaard, onder meer met ‘Erik of het klein insectenboek’.
 38. Jeroen Brouwers: journalist, essayist en schrijver die zijn kindertijd in Indonesië doorbracht en een tijdlang in een Japan interneringskamp heeft geleefd.
 39. Ilja Pfeiffer: dichter, schrijver en classicus, woonachtig in het zonnige Genua. Voor zijn roman ‘La Superba’ uit 2013 won hij de Libris Literatuurrijs. In 2015 auteur van het poëziegeschenk.
 40. Simone van der Vlugt: auteur van onder meer ‘De reünie’, ‘Schaduwzuster’ en ‘Herfstlied’.

51. Arnon Grunberg

Afkomstig uit een Joods (getraumatiseerd) gezin en auteur van onder meer debuutroman ‘Blauwe maandagen’. Zijn werk wordt ook internationaal goed ontvangen en is meerdere keren vertaald.

52. Annie M.G. Schmidt

Behalve dichteres ook Nederlands meest bekende kinderboekenschrijver, bekend van onder meer Jip en Janneke, Dikkertje Dap, Pluk van de Petteflet, Abeltje en natuurlijk Het Beertje Pippeloentje.

53. A.F.Th. Van der Heijden

Beter bekend als schrijver ‘met de overvloed aan initialen’. Hij schrijft romans die veelal een autobiografische kern hebben. Zijn eigen leven is sterk in zijn verhalen te herkennen, wat ervoor zorgt dat zijn hele oeuvre nauw met elkaar is verbonden. Hij combineert fictie met sterke filosofische uitweidingen. Ook weet hij de Nederlandse sociale geschiedenis fraai te schetsen.

54. Margriet de Moor

Margriet de Moor is de bekend van de verhalenbundel ‘Op de rug gezien’, die voor de AKO literatuurprijs genomineerd werd. Ze wordt onder meer ook goed in het Duitse taalgebied ontvangen.

55. Kent u Gustaf Wolff?

Gustaf Wolff is auteur van de debuutroman ‘Nu wij verdwenen zijn’, uitgegeven in 2021. Nu wij verdwenen zijn is een thriller over misdaad, familie, liefde en het onvermogen blijvend impact te maken op de wereld. Het motto? Plavei voor mij het pad waarop ik de toekomst kan belopen.

56. Rubin Alaie

Ook in de categorie persoonlijke ontwikkeling hebben we een goede Nederlandse auteur uitgezocht. Met Het NLP Doe-Boek slaagde Rubin Alaie erin om dat zweverige ‘zelfontwikkeling’-gezever voorgoed in de ban te doen en gewoon 139 praktische doe-opdrachten te geven aan zijn lezers. Zo kun je je communicatie beetje bij beetje verbeteren. Dit beschrijft Rubin Alaie formidabel en daarom hoort hij in dit rijtje thuis.

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

57 t/m 67. Overige toppers

 1. Herman Koch is een bekend romanschrijver en televisiemaker (Jiskefet).
 2. Desiderius Erasmus: één van Nederlands grootste denkers (en priesters).
 3. Arthur Japin: ontving in 2004 de Libris Literatuurprijs voor ‘Een schitterend gebrek’.
 4. Louis Couperus: bekend vertegenwoordiger van het literaire naturalisme in Nederland.
 5. Bernlef: schrijver, dichter, vertaler. Vooral bekend van ‘Hersenschimmen’ uit 1984.
 6. Cees Nooteboom: schrijver, dichter en publicist van reisverslagen.
 7. Anne Frank: auteur van ’s werelds meest bekende dagboek.
 8. Multatuli ‘ik heb veel gedragen’, de auteur van de tijdloze roman ‘Max Havelaar, of de Koffijveilingen der Nederlandse Handel-Maatschappij’.
 9. Hella Haasse: bekend van Oeroeg (in 1948 als Boekenweekgeschenk uitgegeven) en ‘Heren van de thee’ (1992).
 10. Jan Wolkers: vooral bekend van Turks fruit (1969).
 11. Harry Mulisch: bekend van ‘Twee vrouwen’, ‘De ontdekking van de hemel’ en ‘Het stenen bruidsbed’.

67 t/m 100. De beste Nederlandse auteurs in onze toplijsten

Voor alle overige uitstekende Nederlandse auteurs moet je een kijkje nemen bij al onze andere lijsten, waaronder:

De 35 beste Nederlandse schrijvers volgens de Editio Top 35

Edito is een bekend literair instituut in Nederland, met daarin Monique Burger (eigenaar van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam) Henk Kraima (lid Raad voor Cultuur, domeincommissie Media, voormalig directeur van de Stichting CPNB) en Rudi Wester (voormalig directeur van het Nederlands Literair Productie-en Vertalingen fonds, voorzitter van de jury voor de P.C.Hooftprijs 2013 en bestuurslid van Het Literatuurhuis Utrecht).

Ook zij hebben goed nagedacht over wie zij de beste Nederlandse schrijvers vinden. Hieronder vind je hun officiële top 35:

 1. Tommy Wieringa – 113 punten
 2. Oek de Jong – 96 punten
 3. A.F.Th van der Heijden – 78 punten
 4. Arnon Grunberg – 67 punten
 5. Jan Brokken – 66 punten
 6. Gerbrand Bakker – 65 punten
 7. Tom Lanoye – 60 punten
 8. Herman Koch – 58 punten
 9. Martin Bossenbroek – 57 punten
 10. Joke van Leeuwen – 56 punten
 11. Geert Mak – 53 punten
 12. Esther Naomi Perquin – 52 punten
 13. Michel van Egmond – 51 punten
 14. Kees van Kooten – 48 punten
 15. Toine Heijmans- 47 punten
 16. Esther Gerritsen – 46 punten
 17. Bert Wagendorp – 44 punten
 18. Marja Pruis – 43 punten
 19. Simone van der Vlugt – 40 punten
 20. Michael Berg – 39 punten
 21. Saskia Noort – 38 punten
 22. Peter Terrin – 37 punten
 23. Dimitri Verhulst – 36 punten
 24. Arjen Lubach – 35 punten
 25. Cees Nooteboom – 34 punten
 26. Esther Verhoef – 33 punten
 27. Anne Vegter – 32 punten
 28. Shira Keller – 31 punten
 29. Nelleke Noordervliet – 30 punten
 30. Isa Hoes – 29 punten
 31. Ramsey Nasr – 28 punten
 32. Christiaan Weijts – 27 punten
 33. Arthur Japin – 26 punten
 34. Erwin Mortier – 25 punten
 35. Carolijn Visser – 24 punten

Veel leesplezier!