Je vindt op deze webpagina alle informatie over Jo Nesbo, te beginnen met de complete bibliografie van deze man. Zijn werken vind je hier tevens op de volgorde waarmee ze zijn uitgebracht. Ook vind je in deze bibliografie de nieuwste boeken die hij heeft uitgebracht. Daarna tref je een korte biografie over de auteur met relevante gebeurtenissen die zijn unieke schrijfstijl hebben gevormd. Tot slot bieden we je ook graag een handige lijst aan met de top 10 beste boeken van Jo Nesbo. Met deze lijst kun je precies weten welke van de mooiste en meest bekende boeken van deze auteur aanraders zijn om te lezen.

De bibliografie van Jo Nesbo

Hieronder vind je de gehele bibliografie van Jo Nesbo. Deze bibliografie is op volgorde van uitgave gerangschikt van het boek of serie boeken die hij heeft gepubliceerd.

Harry Hole-reeks:

 1. “De vleermuisman” (1997); Flaggermusmannen 
 2. “De kakkerlak” (1998); Kakerlakkene
 3. “Wraakuur” (2000); Rødstrupe
 4. “Zes seconden te laat” (2002); Sorgenfri
 5. “Dodelijk patroon” (2003); Marekors
 6. “De verlosser” (2005); Frelseren
 7. “De sneeuwman” (2007); Snømannen
 8. “Het pantserhart” (2009); Panserhjerte
 9. “De schim” (2011); Gjenferd
 10. “Politie” (2013); Politi
 11. “De Dorst” (2017); Tørst
 12. “Het mes” (2019); Kniv

Boeken die niet deel uitmaken van een reeks:

 • “Headhunters”(2008); Hodejegerne
 • “De zoon” (2014); Sønnen 
 • “Bloed op sneeuw” (2015); Blod på snø
 • “Middernachtzon” (2015); Mere blod
 • “Macbeth” (2018); Macbeth 
 • “Koninkrijk” (2020); Kongeriket

Dr. Proktor-serie (kinderboeken):

 • “Dr. Proktors Schetenpoeder” (2007)
 • “Dr. Proktors Teletijdtobbe” (2008)
 • “Dr. Proktor redt de wereld (misschien)” (2010)
 • “Dr. Proktor en de grote goudroof” (2014)
 • “Kan Dr. Proktor Kerstmis redden?” (2018)

De biografie van Jo Nesbo

Jo Nesbo werd geboren in de jaren 60 in Oslo, Noorwegen. Hij groeide op in Molde, waar hij een carriere als professioneel voetballer achterna ging. Door een blessure moest hij echter op een jonge leeftijd stoppen. Uiteindelijk heeft hij Economie en Business Administration gestudeerd, om vervolgens aan het werk te gaan als een freelance journalist. Na verloop van tijd besloot hij om van carrière te wisselen en een handelaar te worden in aandelen. Uiteindelijk besloot hij ook dat deze baan hem niet volledig beviel, waardoor hij besloot om te beginnen met het schrijven van zijn inmiddels mateloos populaire boeken.

De 10 beste boeken van Jo Nesbo

Ben je nog niet helemaal erover uit met welk boek van Jo Nesbo je jouw vrije tijd wilt spenderen? Wij helpen je een handje mee door de 10 beste boeken van deze auteur voor je uit te zoeken.

De Zoon

Sonny is de ideale gevangene doordat hij  de zonden vergeeft van zijn celgenoten en de straf op zich neemt van degenen die een straf willen vermijden. Op deze wijze krijgt hij zijn rust, informatie en enkele zakjes heroïne. Dit verandert wanneer hij ineens de echte reden van zijn vaders dood te horen krijgt.

Politie

Een zwaargewonde patiënt wordt in een ziekenhuis beschermd door politie doordat men denkt dat hij een machtig drugskartel in Oslo heeft ontdekt. In de tussentijd worden politieagenten op mysterieuze wijze vermoord, waarbij hun lichamen worden gevonden op plekken van onopgeloste moorden. De vraag is of dit het werk is van de drugsbaronnen van weleer, of is er iets anders aan de hand?

Nemesis

Op een onduidelijke video is er een man te zien die zijn vuurwapen op het hoofd van een bankmedewerkster legt en eist de de kluis binnen een minuut open moet gaan. Doordat de de overvaller te laat zijn buit krijgt, besluit hij de vrouw dood te schieten. De hulp van Harry Hole wordt ingeroepen, en hij wordt volop onder druk gezet wanneer de overvaller nogmaals toeslaat. Als blijkt dat een van zijn vriendinnen levenloos wordt aangetroffen en hij ook nog eens dreigmails krijgt gestuurd, wordt de schijn gewekt dat hij een target is van een kwaadaardig persoon.

De Schim

Harry Hole besluit om na omzwervingen in het buitenland terug te gaan naar Oslo om een drugsmoord te onderzoeken die eigenlijk al is opgelost. Hij besluit om de veroordeelde dader te bezoeken en komt daar tot een schokkende ontdekking op het moment dat hij de dader herkent. Dit is de inleiding van een klopjacht in Oslo naar een moordenaar die als een schim in de straten van Oslo toeslaat.

De Verlosser

In December wordt de sfeer van de feestdagen in Oslo verstoord wanneer er twee gruwelijke moorden plaatsvinden. Eerst wordt in een container het lichaam van een junkie gevonden. Politiecommissaris Harry Hole neemt de moordzaken op zich en ontmoet daarbij een heilsoldate waar hij verliefd op wordt. Gedurende hun relatie  wordt het steeds moeilijker om goed onderzoek te doen. Een huurmoordenaar die onherkenbaar is via het manipuleren van zijn gezichtsspieren blijkt namelijk een band te hebben met de zaak.

De Vleermuisman

Harry Hole is in Australië om met het onderzoek naar de moord van een Noorse actrice te helpen. Daarnaast is dit ook voor hem een periode om te ontsnappen aan het trauma van een auto ongeluk in Noorwegen, waarbij hij alcohol als een toevlucht zoekt. Tijdens zijn onderzoek ontdekt hij de duistere kanten van Sydney en komt hij een legende tegen van de Aboriginals van een vleermuisman die door misdaad tot leven wordt gewekt. En waar een ontwaakte vleermuisman te vinden is, komt de dood dichtbij voor de nabije stervelingen.

De Kakkerlak

De Noorse ambassadeur wordt dood aangetroffen in een motel in Bangkok, waardoor Harry Hole door zijn bazen hier naartoe wordt gestuurd om de zaak samen met een buitenlandse collega op een subtiele wijze op te lossen.  Gedurende het onderzoek komt hij erachter dat deze zaak veel meer dan alleen een moord is. Harry verdenkt enkele mensen in Noorwegen ervan dat deze moord hun goed uit zou pakken, waardoor hij besluit om deze kakkerlakken eindelijk bloot te stellen aan het daglicht.

De Sneeuwman

Tijdens November in Oslo ontvangt inspecteur Harry Hole een anonieme brief, ondertekend door ‘De sneeuwman’. In dit document worden verschillende verdwijningszaken van getrouwde vrouwen met elkaar in verband brengt waarbij de vermissing begon op de dag dat het eerste sneeuwvlokje uit de lucht viel. Sylvia Ottersen vlucht diezelfde nacht door de eerste sneeuw zonder te weten waar ze naartoe gaat en waar ze voor moet vluchten.

Wraakuur

Tijdens een vredesoverleg in Oslo over het Midden-Oosten ontdekt Harry Hole, lid van een antiterrorisme eenheid, dat iemand een aanslag beraamt. Uiteindelijk komt hij een neonazi genaamd Sverre Olsen tegen, wat hem in een konijnenhol brengt van allerlei factoren brengt zoals verraad, leugens, intriges en liefde. Het enige wat alles gemeen heeft, is een moord die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvond in Leningrad. Maar hoe is dit allemaal met elkaar verbonden?

Het Pantserhart

Twee verminkte vrouwenlichamen die gevonden worden in Oslo laten de politie voor een raadsel staan. Daarbij zorgen de details van de zaak voor nog meer verwarring, namelijk dat de vrouwen in hun eigen bloed zijn verdronken en alle verwondingen van binnen uit gemaakt lijken te zijn. De enige persoon die deze zaak kan oplossen, is echter ook vermist. Kaja Solness belandt in Hongkong in haar zoektocht naar deze ex commissaris die op de vlucht blijkt te zijn.