Wat zijn de beste romans van Jane Austen die je gelezen moet hebben? Wellicht ken je haar van de bekende boeken en films zoals Pride & Prejudice, Emma en vele andere prachtige titels die uiteraard ook naar het Nederlands zijn vertaald. Laten we kijken naar onze top 10 van Jane Austen…

Jane Austen-boeken in het Nederlands

Hieronder vind je direct de beste boeken van Jaune Austen mét Nederlandse versie. Je hoeft dus niet ver te zoeken!

1. Trots en vooroordeel – Jane Austen

Je krijgt een interessante inkijk in de achttiende -eeuwse Engelse upperclass. Austen beschrijft de trots en het vooroordeel als een botsing tussen sociale mobiliteit en de strakke hiërarchie. Dit doet ze op een zeer komische manier.

2. Emma– Jane Austen

Dit boek gaat over de knappe, intelligente en welvarende Emma. Alles zit haar mee, maar de liefde niet. Althans, zo denkt ze. Ze bemoeit zich vooral met de liefde van andere. Totdat ze zelf verliefd wordt.

3. Verstand en gevoel– Jane Austen

Dit boek gaat over wie met wie moet trouwen. Dient hieraan het verstand ten grondslag te liggen, of de intuïtie?

4. De abdij van Northanger– Jane Austen

De enorme vrolijkheid van Jane Austen danst over de pagina’s. Dit boek kleurt je humeur en vertelt je over de romantische ontwikkelingen van de hoofdpersoon Catherine Morland.

5. Overtuiging – Jane Austen                                

In dit verhaal komt de hoofdpersoon haar vroegere verloofde opnieuw tegen. De liefde blijkt nog immer even sterk. Dit boek gaat over liefde binnen de Engelse middenklasse in de achttiende eeuw. Het laat zien wat men daarin dreef, wat de vrijheden en beperkingen waren binnen de liefde van toen.

6. Pride & prejudice and zombies– Jane Austen

Zombies lijken de overhand te krijgen binnen het menselijk bestaan. Een mysterieuze ziekte heft hiervoor gezorgd. Totdat de zombies Elizabeth Bennet op hun pad vinden. Ze is getraind in martial arts en gebruikt de oosterse vechttechnieken om de zombies uit te roeien.

7. Mansfield Park– Jane Austen

In dit verhaal ontleedt Austen de sociale positie binnen een achttiende -eeuwse welgestelde familie. Het geadopteerde, onbemiddelde nichtje Fanny Price speelt hierin een hoofdrol. Klasse verschil, opvoeding en de positie van de vrouw zijn belangrijke thema’s.

8. Overtuiging– Jane Austen

Het lot en de voorbestemming in het leven spelen binnen dit boek een grote rol. Je bepaalt niet waar je wieg staat. Op zoek naar ware liefde raak je soms de grenzen van de maatschappelijke mogelijkheden.

9. Waan en eigenwaan– Jane Austen

Dit boek ging over uithuwelijking, dat in Europa toen nog niet ongewoon was. Met het sluiten van een goed huwelijk een kon een familie de maatschappelijke positie verstevigen. De hoofdpersoon in het verhaal, Elisabeth Benneth, wordt echter uitgehuwelijkt aan een sullige geestelijke. Zij komt hiertegen in opstand.

10. Love & friendship – Jane Austen

Dit verhaal speelt zich af rond het jaar 1890. Lady Susan is de hoofdpersoon. Dit verhaal vertelt over de sociale mobiliteit die zij heeft als weduwe. Deugdzaamheid, vrijheid en moraal staan centraal binnen dit boek.

De volledige bibliografie van Jane Austen

Hoofdwerk:

 • Sense and Sensibility (1811)
 • Pride and Prejudice (1813)
 • Mansfield Park (1814)
 • Emma (1815)
 • Northanger Abbey (1818)
 • Persuasion (1818)

Korte stukken:

 • Lady Susan (briefroman)
 • The Watsons (onvolledige roman)
 • Sanditon (onvolledige roman)

Vroegere werken:

 • Henry and Eliza
 • The Three Sisters
 • Love and Freindship [sic]
 • The History of England
 • Catharine, or the Bower
 • The Beautiful Cassandra

Jane Austen: een korte biografie

Ze is geboren in een tijd die mijlenver afstaat van de onze. Napoleon zwaaide nog niet eens de scepter. We schrijven het jaar 1775. Toch zijn haar boeken zeer relevant – en heeft ze niet voor niets vele prijzen gewonnen. ‘Feel good’, is haar motto. Laten we naar onze top 10 gaan…