Het allerbeste van James Patterson

James Patterson werd geboren in 1947, te Newburgh in Orange County. De Amerikaanse auteur heeft talloze thrillers op zijn naam geschreven, waarvan ook een aantal delen in series. In Nederland staat hij er wat minder bekend om, maar Patterson schreef ook veel boeken voor jongvolwassenen. Zijn debuut was in al 1976, met het werk ‘The Thomas Berryman number’. Hiermee won hij de Edgar Allan Poe Award (prijs voor beste debuut).

Sindsdien is hij uitgegroeid tot één van de bekendste en bestverkopende schrijvers in de wereld. Inmiddels zijn er ruim 300 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. De bekendste boekenseries van zijn hand zijn die van de Women’s murder club en de Alex Cross reeks.

Titel 1: De perfecte moord

De perfecte moord draait, je raadt het al: om het plegen van de perfecte moord. Het idee van de perfecte moord is dat je het op een ongeluk laat lijken. Centraal in dit verhaal staat de FBI-agente Emmy Dockery, die jong, gretig en tomeloos ambitieus is. Ze heeft het unieke talent om verbanden te zien die voor haar mede-onderzoekers lange tijd verborgen blijven, wat zorgt voor een fenomenale staat van dienst. Dan wordt door het land een schijnbaar willekeurige reeks moorden gepleegd. Voor het eerst in haar carrière staat de vernuftige agente machteloos. De slachtoffers hebben zo goed als niets met elkaar gemeen en lijken op het eerste gezicht te zijn verongelukt. Alleen gebeuren er zoveel ongelukken dat het geen toeval meer kan zijn. bovendien is er iemand die Dockery in de gaten houdt en geduldig wacht om toe te slaan. De perfecte moord is spanning, sensatie en intrige alom. Klaar voor de ontknoping?

Titel 2: De dochter van de president

De dochter van de president is een politieke thriller, die een sluw blik achter de schermen van Washington DC’s fort – het Witte Huis – laat zien. Er is een nieuwe regering aan de macht, maar het is de familie van de vorige president die het target is van een terroristische organisatie. De voormalig Navy Seal en president Matthew Keating is naar het platteland van New Hampshire verhuisd, waar hij het leven van de gewone burger meer probeert op te pakken. Maar als oud-president kun je geen gewoon burger meer zijn: je wordt overal herkend en blijft vijanden houden. Als zijn dochter wordt ontvoerd, komt zijn Navy Seal training goed van pas. Doet een beetje denken aan Taken met Liam Neeson, volgens het Good daddy goes rogue model. De dochter is van de president is een verhaal vol netwerken en intrige.

Titel 3: De kustmoorden

De kustmoorden is het eerste deel in een spannende nieuwe thrillerserie. Voor deze reeks werkt James Patterson samen met J.D. Barker. Centraal staat Megan en Michael Fitzgerald, die hun traumatische jeugd alleen elkaar hebben om op te vertrouwen. Op een dag komt Michael thuis en treft hij het kadaver van een voor hem onbekende vrouw in zijn badkuip aan. Als de politie eenmaal gearriveerd is, is er plotseling bewijs dat Michael de vrouw toch kende. Wie probeert hem erin te luizen? Hij wordt afgevoerd, maar Megan zet alles op alles om haar broer te beschermen en vrij te pleiten. Toch begint het dodental op te lopen. Alle moorden blijken aan hun kindertijd gerelateerd te zijn: dus hoe onschuldig zijn Michael en Megan echt?

Titel 4: Dubbelspel

Twee dode lichamen in een auto, waarvan één er aan de directeur van een highschool toebehoort. De media duikt meteen bovenop deze zaak. De vrouw in de auto is Kay Willingham, een rijke en beroemde vrouw die zich enige tijd de vrouw van de Amerikaanse vicepresident mocht noemen. Randall Christopher, de schooldirecter, had een gelukkig gezin – vrouw en kinderen – en politieke ambities. Alex Cross kende allebei de slachtoffers. Samen met zijn FBI-collega Ned Mahoney begint Cross aan het onderzoek naar de moordzaak. De wereld die hij blootlegt, blijkt vol geheimen en corruptie te zitten: er zitten aan meer zaken luchtjes dan alleen aan dode lichamen. Moet hij vertrouwen op zijn omgeving of zijn eigen verstand?

Titel 5: Hinderlaag

Opnieuw een boek in de Alex Cross reeks. Hij en zijn collega zijn getuige van de dood van de moordenaar die ze zelf gearresteerd en in de boeien hebben geslagen. Een paar uur later al ontstaat er een plaats delict waar een copycat moordenaar heeft toegeslagen. Op het lijk ligt een briefje met een enkele zin: ‘Je hebt het weer vreselijke verprutst, dr. Cross.’ Het briefje is ondertekend met het initiaal M. Deze mysterieuze M. weet Cross uit Washington weg te lokken. De persoon voert hem langs plekken waar eerdere moorden gepleegd zijn. Meer en meer verbanden worden duidelijk. Gaandeweg worden er meer en meer geheimen uit Cross’ familie zelf uitgelicht. M is maar op een ding uit: wraak. Maar hoe gaat hij dit aanpakken? Mocht de moordenaar slagen, dan wordt het leven van Cross tot minder niets gereduceerd.

Titel 6: De first lady

Grace Tucker is haar naam. Terwijl de president van de Verenigde Staten druk bezig is met het voeren van campagne voor zijn herverkiezing, komt aan het licht dat hij een affaire heeft. Tegelijkertijd verdwijnt zijn vrouw. Sally Grissom, het hoofd van de presidentiële bewakingsdienst, wordt opgetrommeld om de first lady op te sporen en veilig thuis te brengen (als een weggelopen pup). Wat is er precies met Grace Tucker aan de hand? Heeft ze zich teruggetrokken of loopt ze daadwerkelijk gevaar? De first lady voert over de rivier van intriges, verrassingen en onthulde geheimen. Machtsspelletjes en chantagemiddelen alom.

Titel 7: 48 uur

48 uur, de titel doet denken aan de hitserie 24, maar is dan dubbel zo lang (en misschien ook wel dubbel zo spannend). Ook hier zorgt een ultimatum voor dodelijk gevecht tegen de tijd. Centraal staat het personage Amy Cornwall, een Amerikaanse inlichtingenofficier, die al het nodige in haar leven heeft meegemaakt. Maar op een dag komt ze thuis en ziet een tafereel dat zelfs haar doet verstijven. Heel het huis is verlaten: man en dochter zijn verdwenen. Er is geen enkel spoor van leven te bekennen. Wat is hier aan de hand? Op de eettafel ligt een onbekende telefoon. Een stem vertelt haar dat ze in 48 uur tijd een naamloze gevangene moet bevrijden. Slaagt ze daar niet in: dan zal haar gezin sterven. Bekend recept, maar goed uitgevoerd.

Titel 8: Pestkoppen en papperige broccoli

Pestkoppen en papperige broccoli is alweer het vierde deel in de succesvolle serie over pesten en vriendschap. Deze boeken zijn voor 10 jaar en ouder. Centraal staat Rafe, die verplicht op kamp – of nee: zomerschool – moet. gelukkig maakt hij al snel nieuwe vrienden. Die nieuwe vriendschappen komen goed uit als de jongens uit de andere slaapzaal heibel komen trappen. Dit jeugdboek is speciaal voor kinderen van 10-12 jaar. Uitgegeven in 2019.

Titel 9: Blauw maar dapper

Dit spannende, hilarische verhaal draait om tederheid en moed. Om vriendschap en uniek zijn. Hoofdrolpersoon is Mozes, een blauwe muis. Mozes kan praten, lezen, lachen en heeft gevoelens. Hij heeft maar liefst zesennegentig broertjes en zusjes die hij wil redden van hun slechte omstandigheden. Hiervoor moet hij eerst de grotere dieren als vogels, katten en ook mensen te slim af zijn. Met behulp van de knappe Mikayla en haar clan van muizen gaat Mozes op pad. Een heldenrol is weggelegd voor een meisje met bijzondere eigenschappen, genaamd Hailey. Blauw maar dapper is een modern fabeltje van het Bijbelverhaal Exodus.

Titel 10: Moordhuis

Moordhuis is het verhaal over een villa met uitzicht op de zee, een eigen privéstandje en… een dodelijk geheim. Sinds haar jeugd haar Jenna Murphy haar geboortedorp niet meer bezocht, maar eenmaal aangekomen voelt ze zich weer direct thuis. Haar carrière bij de New Yorkse politie is in de soep gelopen. Nu hoopt ze op een nieuwe kans, een nieuw leven, in het voor haar zo bekende Hamptons. Alles verandert als een grote Hollywoodmagnaat en zijn minnares in een verlaten villa worden aangetroffen. Jenna raakt onbedoeld en ongewild opnieuw betrokken bij een misdaadonderzoek. Ze riskeert haar eigen leven om de waarheid te achterhalen.

De volledige bibliografie van James Patterson via Wikipedia

Series

Alex Cross

 1. Along came a spider (1992); vertaald als Slaap kindje, slaap (1993) (ook vertaald als Op zoek naar Maggie Rose) – verfilmd als Along Came a Spider
 2. Kiss the girls (1994); Meisjes plagen (1995) (ook vertaald als De Regels van het Huis) – verfilmd als Kiss the Girls
 3. Jack and Jill (1996); Pak me dan (1996)
 4. Cat and mouse (1997); Kat en muis (1997)
 5. Pop goes the Weasel (1999); Wie het laatst lacht (2000)
 6. Roses are red (2000); Rozen verwelken (2002)
 7. Violets are blue (2001); Schepen vergaan (2003)
 8. Four blind mice (2002); Wie niet horen wil… (2004)
 9. The big bad wolf (2003); Het uur van de wolf (2005)
 10. London bridges (2004); Zij die gaan sterven (2006)
 11. Mary, Mary (2005); In naam van de vader (2006)
 12. Alex Cross (ook gepubliceerd onder de titel ‘Cross’) (2006); Cross (2007) – verfilmd als Alex Cross
 13. Double Cross (2007); Tweestrijd (2007)
 14. Cross Country (2008); Cross country (2008)
 15. I, Alex Cross (2009); Ik, Alex Cross (2009)
 16. Cross Fire (2010); Cross Fire (2010)
 17. Kill Alex Cross (2011); Kill Alex Cross (2011)
 18. Alex Cross, Run (2013); Ren, Alex Cross (2013)
 19. Cross My Heart (2013); Erewoord, Alex Cross (2013)
 20. Hope To Die (2014); Doodswens (2015)
 21. Cross Justice (2015); Gerechtigheid (2016)
 22. Cross Kill (2016)
 23. Cross The Line (2016); Over de grens (2017)
 24. Detective Cross (2017)
 25. The People vs. Alex Cross (2017); De zaak tegen Alex Cross (2018)
 26. Target: Alex Cross (2018); Doelwit Alex Cross (2019)
 27. Criss Cross (2019); Hinderlaag (2019)
 28. Deadly Cross (2020); Dubbelspel (2020)


Buiten de reguliere serie om:

 1. Merry Christmas, Alex Cross
 2. Alex Cross’s Trial

Women’s Murder Club

 1. 1st to die (2001); De eerstverlorene (2001)
 2. 2nd chance (2002, met Andrew Gross); Mijn wil geschiede (2003)
 3. 3rd degree (2004, met Andrew Gross); De derde aanslag (2007)
 4. 4th of july (2005, met Maxine Paetro); De vierde seconde (2005)
 5. The 5th horseman (2006, met Maxine Paetro); De vijfde vrouw (2007)
 6. The 6th target (2007, met Maxine Paetro); Het zesde slachtoffer (2008)
 7. 7th heaven (2008, met Maxine Paetro); Zevende Hemel (2008)
 8. The 8th confession (2009, met Maxine Paetro); Achtste bekentenis (2009)
 9. The 9th judgement (2010, met Maxine Paetro); Het negende oordeel (2010)
 10. The 10th anniversary (2011, met Maxine Paetro); Het tiende jaar (2011)
 11. 11th Hour (2012, met Maxine Paetro); Het elfde uur (2012)
 12. 12th of Never (2013, met Maxine Paetro); De twaalfde van nooit (2013)
 13. Unlucky 13 (2014, met Maxime Paetro); Het dertiende ongeluk (oktober 2014)
 14. 14th Deadly Sin (2015, met Maxime Paetro); De veertiende leugen (oktober 2015)
 15. 15th Affair (2016, met Maxime Paetro); De vijftiende affaire (november 2016)15.5. The Trial (2016, met Maxime Paetro)
 16. 16th Seduction (2017, met Maxime Paetro); De zestiende verleiding (november 2017)16.5. The Medical Examiner (2017, met Maxime Paetro)
 17. The 17th Suspect (2018, met Maxine Paetro); De zeventiende verdachte (2018)

Private Novels

 1. Private (2010, met Maxine Paetro)
 2. Private London (2011, met Mark Pearson)
 3. Private Games (2012, met Mark Sullivan)
 4. Private No.1 Suspect (2012, met Maxine Paetro); Private – De hoofdverdachte (2013)
 5. Private Berlin (2013, met Mark Sullivan)
 6. Private Down Under (ook gepubliceerd onder de titel ‘Private Oz’) (2013, met Michael White); Private Oz (2012)
 7. Private L.A. (2014, met Mark Sullivan)
 8. Private India: City on Fire (2014, met Ashwin Sanghi)
 9. Private Vegas (2015, met Maxine Paetro)
 10. Private Sydney (2015, met Kathryn Fox)
 11. Private Paris (2016, met Mark Sullivan)
 12. The Games (2016, met Mark Sullivan)
 13. Count to Ten (2017, met Ashwin Sanghi)
 14. Private: Gold (2017, met Jassy Mackenzie)

Michael Bennett

 1. Step on a crack (2007)
 2. Run for you life (2009)
 3. Worst case (2010)
 4. Tick Tock (2011)
 5. I, Michael Bennett (2012)
 6. Gone (2013)
 7. Burn (2014)
 8. Alert (2015)
 9. Bullseye (2016)
 10. Chase (2016)

Maximum Ride

(Tienerserie, alleen in het Engels te verkrijgen)

 1. The Angel Experiment (2005)
 2. School’s out forever (2006)
 3. Saving the world and other extreme sports (2007)
 4. The final warning (2008)
 5. MAX (2009)
 6. FANG (2010)
 7. ANGEL (2011)
 8. Nevermore (2012)
 9. Maximum Ride Forever (2015)

NYPD RED

 1. NYPD RED (2012, met Marshall Karp)
 2. NYPD RED 2 (2014, met Marshall Karp)
 3. NYPD RED 3 (2015, met Marshall Karp)
 4. NYPD RED 4 (2016, met Marshall Karp)

I, Funny

(Jeugdserie, alleen in het Engels verkrijgbaar)

 1. I, Funny (2012, met Chris Grabenstein)
 2. I Even Funnier (2014, met Chris Grabenstein)

Confessions

(Tienerserie)

 1. Confessions of a Murder Suspect (2012, met Maxine Paetro); Bekentenis van een moordverdachte (2014)
 2. The Private School Murders (2014, met Maxine Paetro)
 3. The Paris Mysteries (2014, met Maxine Paetro)

Middle School

(Jeugdserie, deels alleen in het Engels verkrijgbaar)

 1. The Worst Years of my Life (2011, met Chris Tebbetts); De ergste jaren van mijn leven (2015)
 2. Get me out of Here! (2012, met Chris Tebbetts); Ik wil hier weg (2016)
 3. My Brother is a big, fat Liar (2013, met Lisa Papademetriou); Liegebeest (2017)
 4. How I survived Bullies, Broccoli and Snake Hill (2013, met Chris Tebbetts)
 5. Summer of the Booger-Eater (2013)
 6. Ultimate showdown (2014, met Julia Bergen)
 7. Save Rafe! (2014, met Chris Tebbetts)
 8. How I got lost in Londen (2014, met Chris Tebbetts)
 9. Just my rotten luck (2015, met Chris Tebbetts)
 10. Dog’s best friend (2016, met Chris Tebbetts)
 11. Hollywood 101 (2016, met Martin Chatterton)
 12. Escape to Australia (2017, met Martin Chatterton)
 13. From hero to zero (2018, met Chris Tebbetts)
 14. Born to rock (2019, met Chris Tebbetts)
 15. Master of Disaster (2020, met Chris Tebbets)

Daniel X

(Jeugdserie, alleen in het Engels verkrijgbaar)

 1. Dangerous Days of Daniel X (2008, met Michael Ledwidge)
 2. Daniel X, Alien Hunter (beeldroman) (2008, met Leopoldo Gout)
 3. Watch the Skies (2009, met Ned Rust)
 4. Demons and Druids (2010, met Adam Sadler)
 5. Game Over (2011, met Ned Rust)
 6. Armageddon (2012, met Chris Grabenstein)

Witch and Wizard (Heks en Tovenaar)

(Jeugdserie)

 1. Witch and Wizard (2009, met Gabrielle Charbonnet); Heksenjacht (2012)
 2. Battle for Shadowland (beeldroman) (2010)
 3. The Gift (2010, met Ned Rust); De gave (2013)
 4. Operation Zero (beeldroman) (2011)
 5. The Fire (2011, met Jill Dembowski); Het vuur (2013)
 6. The kiss (2012, met Jill Dembowski)

Honeymoon

 1. Honeymoon (2005, met Howard Roughan); Belofte maakt schuld
 2. Second Honeymoon (2013, met Howard Roughan)

When the Wind Blows

 1. When the Wind Blows (1998); Hoor de wind waait
 2. The Lake House (2003)

Treasure Hunters

 1. Treasure Hunters (2013, met Chris Grabenstein); Schattenjagers (2014)
 2. Treasure Hunters. Danger down the Nile (2014, met Chris Grabenstein); Schattenjagers. Gevaar op de Nijl (2015)
 3. Treasure Hunters.Secret of the forbidden city (2015, met Chris Grabenstein); Schattenjagers. Het geheim van de verboden stad (2017)

Losstaande boeken

 1. The Thomas Berryman Number (1976)
 2. Season of the Machete (1977)
 3. The Jericho Commandment (1977) (in 1997 heruitgegeven onder de titel See How They Run); O.S. Commando (1980)
 4. Virgin (1980); De maagd (1980)
 5. Black Market (1986) (in 2000 gepubliceerd als Black Friday); Zwarte markt (1986)
 6. The Midnight Club (1988); De Midnight Club (2006)
 7. Hide & Seek (1996); Wie niet weg is (1998)
 8. Miracle on the 17th Green (1996); Een slag uit duizenden (1998)
 9. Cradle & All (2000)
 10. Suzanne’s Diary for Nicholas (2001); Een hart van glas (2004)
 11. Beach House (2002); Slotpleidooi (2004)
 12. The Jester (2003)
 13. Sam’s Letters to Jennifer (2004); Ontrafeld verleden (2005)
 14. Santa Kid (2004)
 15. Lifeguard (2005); Zomer van verraad (2006)
 16. Beach Road (2006); Hittegolf (2007)
 17. Judge and Jury (2006)
 18. The Quickie (2007); De affaire (2008)
 19. You’ve Been Warned (2007); Je bent gewaarschuwd (2008)
 20. Sundays at Tiffany’s (2008)
 21. Sail (2008)
 22. Swimsuit (2009); Bikini (2009)
 23. The Postcard Killers (2010, met Liza Marklund); Partnerruil (2010)
 24. Don’t Blink (2010); Ooggetuige (2011)
 25. Bloody Valentine (2011, Quick Reads 2011)
 26. Now you see her (2011); Hitte (2012)
 27. Toys (2011, met Neil McMahon)
 28. Kill me if you can (2011, met Marshall Karp)
 29. The Christmas Wedding (2011, met Richard DiLallo)
 30. Guilty wives (2012); Moordweekend (2012)
 31. Zoo Graphic Novel (2012, met Michael Ledwidge)
 32. Mistress (2013, met David Ellis); Minnares (2014)
 33. First Love (2012, met Emily Raymond)
 34. Zoo (2012, met Michael Ledwidge); Zoo (2016)
 35. Vermillion
 36. Invisible (2014, met David Ellis); Onzichtbaar (2015)
 37. Truth or Die (2015, met Howard Roughan)
 38. The Murder House (2015, met David Ellis); Moordhuis (2017)
 39. Murder Games (2017, met Howard Roughan); Moordspel (2018)
 40. The President is missing (2018) ISBN 9781780898407 (nl: President vermist ISBN 9789046824092) met Bill Clinton (2018)[1]