De beste en nieuwste boeken van Maarten ’t Hart

Maarten ’t Hart is bij het grote publiek niet alleen bekend als schrijver, maar ook als een fascinerende bioloog. Bovendien is hij onlangs op de televisie verschenen met een serie over zijn moestuin. Hier werkt hij tegenwoordig erg veel en met (zichtbaar) plezier. Als schrijver staat hij bekend om zijn toegankelijke, literaire romans. De romans gaan vaak over zijn christelijke opvoeding, liefde voor planten en menselijke relaties. Voor de gelegenheid hebben we de beste en nieuwste boeken van Maarten ’t Hart op een rijtje gezet.

10. Maarten ’t Hart – Ik had een wapenbroeder

Maarten ’t Hart vertelt in Ik had een wapenbroeder het verhaal van Ammer Stol. Ammer Stol studeert Engels. Zijn beste vriend heet Arthur. De twee vrienden hebben niet veel gemeen. Waar Ammer een verlegen jongen is met een rijke binnenwereld, is Arthur een opgewekte, naar buiten gerichte jongen die veel meisjes aantrekt. Een mooie verhaallijn ontvouwt zich rondom de vriendschap van de twee jongens. Een typische roman van de hand van Maarten ’t Hart, niet ten minste omdat de lezer veel van Maarten ’t Hart in hoofdpersoon Ammer zal kunnen herkennen.

9. Maarten ’t Hart – Laatste zomernacht

Laatste zomernacht gaat over studenten biologie. Inderdaad, dit heeft Maarten ’t Hart zelf ook gestudeerd! De familie van hoofdpersoon George is gebroken ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog. Thema’s die typisch Maarten ’t Hart zijn komen aan bod, zoals verschillende soorten dieren en vlinders. Bijvoorbeeld doodshoofdvlinders. Een dromerige roman die toch met beide benen in de harde realiteit staat.

8. Maarten ’t Hart – De aansprekers

De aansprekers heeft een heftig thema. De vader van Maarten heeft kanker. Hij heeft nog maar een korte tijd te leven. Dit krijgt hij van de arts te horen, maar dit vertellen durft hij niet aan zijn vader. Een prachtige roman over leven, dood, liefde en de nauwe band die familieleden met elkaar kunnen hebben. Een echte aanrader voor iedereen die is opgegroeid in een hechte familie.

7. Maarten ’t Hart – De droomkoningin

De hoofdpersoon van De droomkoningin heet Metten Anker. Hij heeft een oogje op Angela, die pianiste is. Hij ontmoet haar op een presentatie. Er volgt een liefdesscene tussen de twee. Metten is een ingewikkeld hoofdpersonage die seksuele ervaringen heeft opgedaan met een hoop verschillende vrouwen. In de roman staan de gedachtes van Metten over zijn liefdesleven (grotendeels) centraal. Een roman over de begrensde mogelijkheden van de menselijke liefde. De mogelijkheden en de onmogelijkheden. Een mooie roman met een thema dat Maarten ’t Hart niet veelvuldig heeft gebruikt in zijn kleurrijke romans. Althans, niet met dezelfde diepgang als in De droomkoningin.

6. Maarten ’t Hart – De kroongetuige

Maarten ’t Hart schrijft met een fijne veer en oog voor detail. Het is mooi hoe hij de kleine dingen in het leven weet te beschrijven. Als een landschapsschilder lijkt hij te werk te gaan als hij een grasveld beschrijft met fraaie, precieze woorden. Thomas werkt aan de Universiteit van Leiden (waar Maarten ’t Hart zelf ook heeft gestudeerd) als onderzoeker. Zijn vrouw zou graag een kind willen, maar is onvruchtbaar. Een fijne roman met zware thema’s die verrassend luchtig worden gebracht.

5. Maarten ’t Hart – Het uur tussen hond en wolf

Maarten ’t Hart schrijft over een andere schrijver in Het uur tussen hond en wolf. Melchior staat namelijk centraal in de roman. Melchior is onlangs rijk geworden met een bestseller. Dit doet hem besluiten een huis te kopen. Dit leidt tot allerlei avonturen waarin onder meer krakers een hoofdrol spelen. Maarten ’t Hart is op zijn best in deze humoristische en toch serieuze roman.

4. Maarten ’t Hart – De steile helling

De steile helling handelt over hoofdpersoon Clazien Onderwater. Het boek speelt zich af op een typische locatie voor Maarten ’t Hart: Maassluis. Clazien groeit op in een arme buurt waar maar weinig mensen een hoge opleiding hebben genoten. Dit maakt de beslissing voor de intelligente Clazien zich aan zijn milieu te onttrekken en wel naar een hoge opleiding te gaan des te moeilijker. Een maatschappelijk nog altijd relevante roman die typische kenmerken van Maarten ’t Hart vertoont.

3. Maarten ’t Hart – Onder de korenmaat

Muziekliefhebbers opgelet. Hoewel Maarten ’t Hart talloze boeken heeft geschreven over zijn favoriete componisten – waaronder Bach en Mozart vallen – is er geen boek op de markt beschikbaar waarin zijn liefde beter naar voren komt als Onder de korenmaat. Onder de korenmaat wordt verteld vanuit hoofdpersoon Alexander. Hij schrijft muziek. Maarten ’t Hart had helemaal niets met popmuziek en was ook in diverse media (en boeken) niet verlegen hier woorden aan te geven. Dit komt onder meer terug in de roman als er een liefdesrelatie ontwikkelt tussen Alexander en Sylvia. Sylvia is namelijk dol op popmuziek en dit leidt tot humoristische, maar van bittere ernst voorziene, discussies over de verschillen en overeenkomsten tussen popmuziek en klassieke muziek.

2. Maarten ’t Hart – De jacobsladder

In De jacobsladder – vernoemt naar een fragment uit de Bijbel – schrijft Maarten ’t Hart zo klein en fijn dat de geuren en kleuren van Rozenburg tot leven komen zoals nooit tevoren. Adriaan is de hoofdpersoon in deze fijne roman. Een ingewikkelde hoofdpersoon die wel een jonge versie van Maarten ’t Hart lijkt. Een mysterieuze pont staat centraal, alsook talloze verwijzingen naar de Bijbel en de christelijke jeugd van Maarten ’t Hart. We kunnen alvast vertellen dat Maarten ’t Hart daar niet alleen maar positieve herinneringen aan over heeft gehouden. Een prachtig boek om heerlijk bij weg te dromen. Bij uitstek geschikt om te lezen in jouw eigen tuin natuurlijk.

1. Maarten ’t Hart – Een vlucht regenwulpen

Een vlucht regenwulpen is een van de grootste meesterwerken die Maarten ’t Hart op zijn naam heeft staan. Een ik-persoon en naamgenoot van Maarten ’t Hart is de hoofdpersoon in deze kleurrijke roman. Hij is verliefd op Martha, houdt verschrikkelijk veel van muziek, biologie en talloze andere zaken. Uiteraard houdt hij niet van het geloof en alle verplichtingen die daarbij komen kijken. Alle voor fans van Maarten ’t Hart bekende thema’s zijn present in dit mooie, fijne en leuke boek dat vol verrassingen zit en de lezer nog lang zal beroeren. Geen boek van Maarten ’t Hart is zo ontroerend als Een vlucht regenwulpen. Bovendien zijn de landschappen en de thema’s – zoals de gereformeerde jeugd – zo typisch Nederlands dat ook de trotse Nederland zal kunnen genieten van de rijke taal van Een vlucht regenwulpen.

Volledige bibliografie van Maarten ’t Hart via Wikipedia

1971 – Stenen voor een ransuil, roman, pseudoniem Martin Hart
1973 – Ratten – studie over de biologie van de rat. Ook als Martin Hart.
1973 – Ik had een wapenbroeder, roman
1974 – Het vrome volk, verhalen
1976 – De kritische afstand, essays
1976 – Natuurlijke historie, essays, met Midas Dekkers
1976 – Avondwandeling, verhaal
1977 – Mammoet op zondag, verhalen
1977 – Laatste zomernacht, novelle
1978 – De som van misverstanden, essays
1978 – Een vlucht regenwulpen, roman
1978 – De dorstige minnaar, verhalen
1978 – De stekelbaars, wetenschappelijke studie
1978 – A study of a short term behaviour cycle, proefschrift
1979 – Ongewenste zeereis, essays en verhalen
1979 – De aansprekers, roman
1980 – De droomkoningin, roman
1981 – De zaterdagvliegers, verhalen
1982 – De vrouw bestaat niet, essays
1982 – De versnijdenis, twee verhalen
1982 – Alle verhalen
1983 – De kroongetuige, roman
1983 – Het eeuwige moment, essays
1983 – Potentie
1984 – De ortolaan, novelle, boekenweekgeschenk
1984 – Het roer kan nog zesmaal om, autobiografie
1985 – De huismeester, verhalen
1985 – Ons leven, biografie
1986 – De jacobsladder, roman
1986 – De nagapers, speciale uitgave (miniboekje) voor Nederlandse lezerskring Boek en Plaat b.v.
1987 – De draagmoeder, verhaal
1987 – Het uur tussen hond en wolf, roman
1988 – De steile helling, roman
1989 – De unster, verhalen
1990 – Een dasspeld uit Toela, essays
1991 – Onder de korenmaat, roman
1991 – 75 jaar De vrijwillige brandweer (oplage 2500 ex.)
1992 – Een havik onder Delft, essays
1992 – Verzamelde verhalen
1993 – Het woeden der gehele wereld, roman – verfilmd
1994 – Du holde Kunst, over muziek, essays, onder andere over de cantates van J.S. Bach
1996 – Het gebergte. De tweeënvijftig romans van S. Vestdijk, essays (met Hugo Brandt Corstius)
1996 – De nakomer, roman
1997 – Wie God verlaat heeft niets te vrezen. De Schrift betwist, essays
1998 – De vlieger, roman
1999 – Mijn vaderstad: een literaire wandeling door het Maassluis van Maarten ’t Hart
1999 – De gevaren van joggen: dwarse boutades, columns
2000 – Een deerne in lokkend postuur: persoonlijke kroniek 1999, autobiografie
2000 – Johann Sebastian Bach, essays over de componist[9]
2000 – De stiefdochters van Stoof
2000 – Kramsvogels, verhaal (oplage 1000 ex.)
2002 – De daverdreun, polemiek over popmuziek
2002 – De bril van God. De Schrift betwist II, essays
2002 – De zonnewijzer, roman
2002 – Nieuwe fiets, tekst naar aanleiding van verschijning De zonnewijzer (oplage 250 ex.)
2002 – Het meisje met de zwarte nagels, speciale uitgave ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum als lid van de Openbare Bibliotheek te Leiden
2003 – De scheltopusik, novelle, verschenen voor warenhuis de Bijenkorf
2003 – De man met het glas – over F.B. Hotz
2003 – De dichter van de kaarsen, essay over Kaváfis (oplage 500 ex.)
2004 – Lotte Weeda, roman
2004 – Signeren, verhaal (oplage 500 ex.)
2004 – De groene overmacht – tuinieren op zware zeeklei, ISBN 90-295-6223-4
2006 – Mozart en de anderen, essays over muziek
2006 – Het psalmenoproer, historische roman
2007 – Maassluis, novelle
2007 – De vroege verhalen, verhalen
2007 – Het dovemansorendieet – Over zin en onzin van gewichtsverlies
2009 – Verlovingstijd, roman
2011 – Dienstreizen van een thuisblijver, autobiografie
2011 – De ontvoering, ISBN 978-90-817804-0-7
2012 – De groene overmacht
2013 – De dorstige minnaar, verhaal (oplage 50 ex.)
2015 – Magdalena, ISBN 978-90-295-3854-1
2016 – De moeder van Ikabod & andere verhalen, verhalen, ISBN 978-90-295-0565-9
2017 – De wereld van Maarten ’t Hart, essays, ISBN 978-90-295-1465-1
2019 – De nachtstemmer, roman, ISBN 978-90-295-4037-7
2021 – De toetssteen. Brieven over Vestdijk, met Kees ‘t Hart