Volledige bibliografie

  • 1996: Magonische verhalen
  • 1997: De zwarte met het witte hart, roman
  • 1998: De vierde wand, reisverhalen
  • 2002: De droom van de leeuw, roman
  • 2002: De vrouwen van Lemnos, choreografisch scenario
  • 2003: Een schitterend gebrek, roman
  • 2004: Dooi & Zeep, twee verhalen geïllustreerd met door Arthur Japin geschilderde portretten
  • 2006: De klank van sneeuw, twee novellen
  • 2006: De grote wereld, novelle (boekenweekgeschenk)
  • 2007: De overgave, roman (NS Publieksprijs 2008)
  • 2008: Zoals dat gaat met wonderen, dagboeken 2000-2007
  • 2010: Het lied van de moeder, verhaal
  • 2010: Vaslav, roman
  • 2012: Maar buiten is het feest, roman
  • 2013: De man van je leven, roman
  • 2015: De gevleugelde, roman
  • 2016: Goed volk – reisverhalen, verhalenbundel
  • 2017: Kolja, roman
  • 2018: Het Vrouwtje Van Stavoren, serie Gouden Boekjes in opdracht van het Zuiderzeemuseum
  • 2019: Geluk, een geheimtaal, dagboeken 2008-2018
  • 2020: Mrs. Degas, roman
  • 2021: Honden voor het leven, autobiografisch verhaal

De beste romans van Arthur Japin

Arthur Japin (1956) is een Nederlandse schrijver en veelzijdig man. Naast zijn carrière als auteur vindt hij ook nog de tijd om teksten voor liedjes te schrijven, te presenteren op televisie en te acteren in onder meer het Sinterklaasjournaal en in het theater. Zijn boeken hebben veelal een autobiografische inslag al dan gecombineerd met historie.

De zwarte met het witte hart

Het boek ‘De zwarte met het witte hart’ zorgde voor de doorbraak bij het grote publiek voor Arthur Japin. Niet alleen in Nederland, het werd vertaald in onder meer het Engels, Frans, Spaans, Turks en Noors. Japin hoorde van een verhaal over twee Ghanese prinsjes die in de negentiende eeuw als Hollandse kindjes werden opgevoed in Nederland. Hij besteedde tien jaar aan onderzoek in onder meer Afrika en Indonesië en schreef toen de historische roman ‘De zwarte met het witte hart’. Het gaat over Kwasi en Kwame die in 1837 als een soort van onderpand aan koning Willem I worden gegeven en in Delft opgroeien. Beide kinderen staan anders in het leven. Kwasi wil niets liever dan een echte Nederlander worden terwijl Kwame zijn Afrikaanse identiteit koestert. Het verhaal volgt de jongens gedurende hun hele leven, zowel tijdens hun jeugd als volwassen mannen.

Het verhaal is verwerkt tot een operette en er is een hoorspel opgenomen en uitgezonden. In 1988 werd de ‘Linschoten-penning’ toegekend aan ‘De zwarte met het witte hart’.

Een schitterend gebrek

Dit is het verhaal van Lucia, de eerste geliefde van Giacomo Casanova, de beroemd 18e-eeuwse avonturier en vrouwenversierder uit Venetië. In 1742 leert de dan zeventienjarige Giacomo de viertienjarige Lucia kennen. Ze worden verliefd en beloven altijd samen te blijven. Maar plots verdwijnt Lucia zonder een woord uit zijn leven en deze teleurstelling is de reden voor het wilde leven dat Casanova zal leiden. In 1758 treffen de oud-geliefden elkaar onverwacht in de schouwburg in Amsterdam. Casanova zal echter nooit weten dat hij zich in dezelfde ruimte als Lucia bevond, omdat zij dan gesluierd is. De onverwachte confrontatie voert Lucia in gedachten terug naar haar jeugd en haar weg naar volwassenheid. De lezer komt zo te weten waarom ze Casanova verliet, waarom ze haar gezicht verstopt achter een sluier en waarom ze Casanova voor een tweede keer laat gaan.

Het boek werd met veel enthousiasme ontvangen en werd alleen het eerste jaar al twaalf keer herdrukt. Het won de ‘Libris Literatuuroijs en de ‘Inktaap’.

De grote wereld

In 2006 werd Arthur Japin gevraagd om het Boekenweekgeschenk te schrijven. Hij schreef  ‘De grote wereld’, een liefdesverhaal over Lemmy en Rosa. Het lilliputterskoppel trekt rond als bezienswaardigheid, maar aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog worden ze gedwongen te beslissen over de invulling van hun verdere leven. Sluiten ze zich aan bij een Brits revuegezelschap of stoppen ze met zich etaleren als een bezienswaardigheid? Het Boekenweekgeschenk haalde een recordoplage van 813.000 exemplaren.

De overgave

‘De overgave’ is een historische roman over hoop, wraak, liefde en vergeving. In 1836 wordt het fort in Texas van de pioniersfamilie Parker overvallen door Comanche indianen. Sally, de moeder van het gezin overleefd de aanval ternauwernood, haar man, dochter en schoonzoon worden voor haar ogen vermoord. Haar andere kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De rest van haar leven staat in het teken van haar haat ten opzichte van de indianen. Veertig jaar na de aanval krijgt de dan bejaarde Sally plots bezoek van de aanvoerder van de Comanche indianen, Quanah. Hij is op weg om zijn volk over te geven om verder voor altijd in een reservaat te leven. Quanah heeft een verrassende boodschap voor Sally die haar haat in een ander daglicht zal zetten.

‘De overgave’ won de ‘NS Publieksprijs 2008’ en ging in de eerste acht maanden ruim 175.000 keer over de toonbank.

Vaslav

De historische roman ‘Vaslav’ gaat over de legendarische Poolse balletdanser Vaslav Nijinski.

Op het hoogtepunt van zijn carrière, midden in een voorstelling, stopt Vaslav plots met dansen. Hij spreekt tegen het publiek de woorden “Nu is het kleine paardje moe’ en zal daarna nooit meer dansen noch spreken. De volgende 31 jaar brengt hij in stilte door, teruggetrokken in zijn eigen wereld en fantasie. Drie personen die nauw betrokken zijn bij zijn leven, geven hun versie van het gebeurde en de invloed die Vaslav had op hun leven. Zijn echtgenote Romola, kunstenaar, eigenaar van een balletgezelschap en minnaar Sergej Diaghilev en bediende Peter vertellen over het leven van Vaslav voor, tijdens en na de legendarische woorden.

Binnen enkele maanden tijd werden er ruim 100.000 exemplaren verkocht van het boek en Japin schreef een toneelbewerking die werd uitgevoerd.

Maar buiten is het feest

De roman ‘Maar buiten is het feest’ is geïnspireerd op het leven van de Nederlands cabaretière, zangeres en actrice Karin Bloemen. Een succesvolle zangeres spant een rechtszaak aan om te voorkomen dat een jong meisje te prooi valt aan een verkrachter. Hiermee loopt zij echter het risico dat de geheimen uit haar eigen verleden bekend worden. Herinneringen aan haar eigen jeugd dringen zich op, een periode getekend door misbruik. Ze strijdt voor haarzelf en haar zusjes tegen haar tirannieke stiefvader die zijn lusten op de jonge meisjes botviert.

In 2020 verscheen de speelfilm ‘Buiten is het feest’, een vrije bewerking van het boek.

De man van je leven

Mathilde is ernstig ziek en weet dat ze binnenkort zal sterven. Voor ze komt te overlijden wil ze graag een vrouw vinden voor haar geliefde man Markus. Ze wil graag regisseren wie haar vervangt en kennismaken met een mogelijke opvolgster. Via een advertentie vindt ze een leuke vrouw die opvallend veel op haar lijkt. Het blijkt dat haar man zonder medeweten van Mathilde al eerder contact heeft gehad met deze vrouw en er zelfs een geheime relatie heeft bestaan. Wat volgt heeft het meest weg van een wrange komedie voor de hoofdpersonen. Want wie heeft nu echt de touwtjes in handen?

De roman is door Arthur Japin bewerkt voor theater.

De gevleugelde

‘De gevleugelde’ is een historische roman over de Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont. De jonge Alberto verslindt de boeken van Jules Verne en droomt ervan ooit te kunnen vliegen. Groot is zijn teleurstelling als hij leert dat de boeken slechts fantasie zijn. Als hij achttien jaar is, laat zijn vader hem naar Parijs vetrekken. Hier stort hij zich op het waarmaken van zijn droom en ontwerpt hij luchtballonnen en zeppelins. Hij wordt bijgestaan door de mecanicien Albert Chapin. Ze bouwen samen diverse zweef- en luchtmachines die Alberto uittest met alle risico’s van dien.

Kolja

De historische roman ‘Kolja’ vertelt over het doofstomme achtjarig jongetje Kolja Conradi die door Europa reist met de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Pjotr is een grote Russische componist en zijn broer Modest neemt Kolja als zijn voogd onder zijn hoede. Hij leert de schuchtere jongen goed liplezen en praten en de jongen bloeit op en komt uit zijn isolement. Op volwassen leeftijd komt het tot een breuk tussen Modest en Kolja. Wanneer de inmiddels 25-jarige Kolja een brief ontvangt van Pjotr besluit hij hem op te zoeken, maar hij is te laat. Pjotr overlijdt plotseling, de doodsoorzaak zou cholera of zelfmoord zijn. Maar Kolja gelooft niet dat dit oorzaken van zijn dood kunnen zijn. Hij probeert uit alle macht te achterhalen wat er is gebeurd en gebruikt het feit dat hij niet kan horen juist als voordeel in zijn onderzoek. Als hij achter de waarheid komt, staat hij voor het dilemma of het niet beter is opnieuw te zwijgen.

De vierde wand

‘De vierde wand’ is een verhalenbundel gevuld met reisverhalen en vertellingen over het theater. Je leest onder meer over een veldtocht op Cyprus en een gijzeling in Ghana. De avonturen spelen zich af in Europa, Amerika en Afrika.

Zoals dat gaat met wonderen

Arthur Japin houdt jarenlang dagboeken bij met notities voor zichzelf. In ‘Zoals dat gaat met wonderen’ zijn delen uit de dagboeken geschreven tussen 2000 en 2007 opgenomen. Je leest over zijn leven en reizen. Over ontmoetingen met bijzondere mensen en het bijwonen van bijzondere gebeurtenissen.

Geluk, een geheimtaal

‘Geluk, een geheimtaal’ is het vervolg op ‘Zoals dat gaat met wonderen’ en beslaat de jaren 2008 tot en met 2018. Met passages en fragmenten uit zijn persoonlijke dagboeken geeft Arthur Japin je een kijkje in zijn veelzijdige leven en gedachten.