Oscar Wilde: een korte bio

Een bekende Ierse auteur, geboren op 16 oktober 1854. Hij werd geboren in Dublin en was naast auteur ook een poëet en een kunstgevoelig persoon. Een groot deel van zijn leven vertoefde hij in Engeland. Oscar had zijn schrijvers talenten niet van een vreemde, zijn moeder, Jane Francesca Elgee, was een bekende Ierse nationalistische schrijfster. Haar gevoel voor taal was formidabel, zo was zij ook vertaler voor Franse en Duitse boeken. Ook aan zijn vaders kant zat een bekwame schrijver. Zijn vader schreef boeken over oudheid kennis en volkssprookjes. Zijn vader was een man van groot hart en had veel buitenechtelijke relaties. Zo had Oscar nog 3 half broertjes en zusjes. Later zou Oscar zelf 2 kinderen krijgen.

Oscar ronde in 1874 zijn studie klassieke talen af met fantastische punten en zette zijn studie voort op de universiteit van Oxford. Daar ontving hij een prijs voor zijn gedicht. Tijdens zijn studententijd reisde hij naar Italië en Griekenland, wat in die tijd erg ongewoon was om te doen. Toen Oscar afstudeerde begon hij met het schrijven van toneelverhalen. Onderstaand komen de 10 beste stukken geschreven door Oscar. Zo schreef hij verhalenbundels, romans, toneelstukken, poëzie, prozagedichten, essays en brieven.

Zijn beste boeken

The happy prince and other tales

De gelukkige prins en andere verhalen werd in 1888 voor het eerst gepubliceerd. Dit verhaal behoort tot één van de drie verhalenbundels die Oscar heeft geschreven. De bekendste verhalen van deze bundel zijn; de gelukkige prins, de nachtegaal en de roos en de egoistische reus. Deze verhalen zijn speciaal voor kinderen geschreven en zijn voornamelijk sprookjes. Omdat het voor kinderen is geschreven bevat het veel illustraties. Deze illustraties zijn ontworpen door Walter Crane. Toen hij ze schreef, las hij ze voor aan zijn eigen kinderen. Verschillende verhalen uit deze bundel zijn verfilmd en worden nagespeeld in het theater.

Lord Arthur Savile’s Crime and Other Stories

Deze verhalenbundel werd in 1891 gepubliceerd en bestond uit geheimzinnige en lollige verhalen met soms onverwachte wendingen. De bundel bevatte 4 verhalen; Lord Arthur Savile’s Crime, The model Millionaire, The Sphinx Without a Secret en The Canterville Ghost. In een later stadium zou nog een verhaal bij de bundel worden toegevoegd, The Portrait of Mr. W.H. De omslag van het boek ziet er grauw en oud uit en toch ook een beetje geheimzinnig. Er staat een afbeelding op de omslag maar er is niet duidelijk te zien wat het precies is. De afbeelding heeft een figuur van een zandloper en lijkt aan de bovenkant te worden aangevallen door een soort vogel.  

A House of Pomegranates

De laatste in de reeks verhalenbundels is A House of Pomegranates. Deze bundel werd in 1891 gepubliceerd en was een vervolg op de verhalenbundel The Happy Prince and Other Tales, dat in 1888 werd gepubliceerd. De bundel had verschillende tekeningen die door 2 verschillende illustrators waren gemaakt; Charles Ricketts en Charles Shannon. De bundel omvat vier verschillende sprookjesverhalen; The Young King, The Starchild, The Fisherman and his Soul en The Birthday of the infanta. Het laatste sprookje is ook de meest bekende van alle vier. Dit sprookje is zelfs vertaald naar het Frans en Engels.

The Picture of Dorian Gray

Het portret van Dorian Gray, een roman geschreven door Oscar Wilde en voor het eerst gepubliceerd in 1890. 3 jaar later werd deze roman naar het Nederlands vertaald door Elisabeth Couperus-Baud. Zij ontving deze roman als cadeau van haar man en was zo ontroerd door het verhaal dat ze deze heeft vertaald. Voordat het verhaal gepubliceerd werd, zijn er flinke aanpassingen gedaan aan het boek. Sommige stukken, van voor de aanpassingen, zijn nog steeds terug te vinden. Deze roman was zo succesvol dat hij verschillende keren is verfilmd. Sommige beoordelaars waren van mening dat het boek geestdodend was. Wilde kon zich daar niet in vinden.

Lady Windermere’s Fan

Lady Windermere’s Fan is een stuk dat is geschreven door Oscar, bestemd om uitgevoerd te worden op het toneel. Het is een van Oscar zijn meest bekende en geslaagde geschreven stukken. Het genre van dit toneelstuk is komedie en was ook een zeer commercieel succes. Zeker na de twee eerder geschreven teleurstellingen Vera en The Duchess of Padua. Nadat hij het toneelstuk had geschreven, liet hij het stuk lezen door George Alexander. George was een bekende acteur en tevens ook de leidinggevende van het theater. George zag het wel zitten om dit stuk uit te voeren op zijn eigen podium en gaf George 1000 pond. Dit was slechts een voorschot. Het eerste jaar verdiende hij al meer dan 5000 pond aan dit stuk.

A woman of No Importance

Ook dit verhaal is geschreven voor het toneel en werd in 1893 gepubliceerd. Dit was Oscar zijn tweede succesvolle stuk, de eerste was Lady Windermere’s Fan. Ook dit verhaal was een sociale komedie met hier en daar dreigend sfeertje. Deze komedie gaat over vrouwen die ondermaats worden gewaardeerd maar vaak wel belangrijke functies hadden, dit slaat dan ook weer terug op de titel van het verhaal. Het verhaal speelt zich af in vier aktes en in een tijdsbestek van 1 dag.

An Ideal Husband

An Ideal Husband is een van de 9 toneelstukken die Oscar heeft geschreven. Het stuk werd in 1894 gepubliceerd in Engeland. Oscar schreef dit stuk in 2 maanden tijd. Om het stuk te kunnen schrijven verstopte hij zich op een kamer in een hotel, bij hem thuis was het te druk. Later, in 1999, is dit toneelstuk verfilmd. Dit toneelstuk hoort tot de top 3 van Oscar zijn meest succesvolle toneelstukken. Alle toneelstukken die Oscar schreven waren komedie met ergens een donkere kant in het verhaal. Het gaat over afpersing, passie, macht, gevoelens en corruptie.  

The importance of being earnest

Een belang van ernst, een verhaal dat in 1895 werd gepubliceerd en behorende tot een van de best geschreven stukken van Oscar Wilde. Ook dit stuk is in 2002 verfilmd. Dit gebeurde door dezelfde regisseur die An Ideal Husband in 1999 heeft verfilmd: Oliver Parker. De hoofdrolspelers in deze film zijn bekende acteurs; Colin Firth, Reese Witherspoon en Rupert Everett. Deze komedie werd voor het eerst gespeeld op het podium van het St James theater in 1895. Deze komedie was een vervolg op de drie eerder uitgebrachte komedies; An Ideal Husband, A woman of no importance en Lady Windermere’s Fan. The importance of being earnest is de laatste komedie die Oscar heeft gepubliceerd.

Salomé

Salomé is een toneelstuk geschreven door Oscar. Dit is het enige stuk dat Oscar heeft geschreven dat over een verhaal in de Bijbel gaat. Ook schreef hij dit stuk in het Frans. In 1891 begon Oscar met het schrijven van Salomé en ik 1893 werd het stuk gepubliceerd. In 1894 kwam het stuk ook uit in het Engels. Het blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk wie verantwoordelijk was voor de vertaling van het stuk van het Engels naar het Frans.

On the sale by auction of Keats’ love letters

Het laatste succesvolle stuk van Oscar is geen toneelstuk maar een poëzie. Deze poezie werd in 1885 uitgebracht en werd later in 1886 in een blad gepubliceerd. Inmiddels is het gedicht wereldwijd bekend.  Het verhaal gaat over de bekende auteur, John Keats. Iedereen wilde graag in het bezit zijn van de brieven die John Keats had geschreven. De brieven waren bestemd voor zijn verloofde, Fanny Brown.

Volledige bibliografie via Wikipedia

Verhalenbundels

Roman

Toneel

Poëzie[

Prozagedichten

Essay

Brieven

  • The complete letters of Oscar Wilde. Ed. by Merlin Holland and Rupert Hart-Davis. London, 2000 (Bevat ook de brief De Profundis)

Veel leesplezier!