Boeken vinden van AVI-niveau groep 7
Indien je online een goed boek zoekt voor AVI-niveau groep 7, dan kunnen we je daarbij helpen. Op deze pagina gaan we je namelijk een top 10 van beste boeken in deze categorie geven, met daarbij bovendien een korte plotomschrijving. Ook gaan we je vertellen waar je dergelijke boeken online makkelijk aan kunt schaffen. Maar eerst is het misschien een goed idee om eens te kijken wat we eigenlijk bedoelen met AVI-niveau groep 7.
Bekijk alvast onze favoriete AVI7-Boek hier >>
Het AVI-systeem kort uitgelegd
Als kinderen leren lezen, kunnen zij dat elk jaar een beetje beter. Het gaat wat vlotter, ze kunnen moeilijker woorden en teksten aan, en ook de thematiek verandert mee. Dit omdat niet alleen de leesvaardigheid, maar ook de belevingswereld van kinderen continu in beweging is. Om deze groei te kunnen vangen in goede boekentips, is het AVI-systeem bedacht. Dit gaat ervan uit dat een gemiddeld kind elk jaar een stapje hoger zet op de leesladder. Hoe dat werkt voor groep 7, lees je hieronder.
Het AVI-niveau voor groep 7 (kort) uitgelegd
Zoals we zeiden, gaat de leesvaardigheid van een kind elk jaar omhoog. Voor een gemiddeld kind uit groep 7, betekent dit dat het halverwege het schooljaar het AVI niveau M7 aan zou moeten kunnen. Aan het eind van het jaar is dit het niveau E7. Je raadt misschien al dat M hier staat voor midden, en E voor eind. Dit leesniveau is wel een gemiddelde, dat natuurlijk niet voor elk kind geldt.
Een boek vinden op AVI-niveau groep 7
Voor een kind in groep 7 zou je dus het best op zoek kunnen gaan naar een boek met als AVI-kwalificatie M7 of E7. Aan het begin van het schooljaar zou je ook nog kunnen denken aan E6; het kind is immers nog maar net uit groep 6 overgegaan naar groep 7. Maar nu de hamvraag: waar vind je dergelijke boeken?
Kinderboekwinkel.nl
Een website met de naam kinderboekwinkel.nl is hiervoor uiteraard uiterst geschikt. Hier vind je onder andere vele honderden boeken voor kinderen in het basisonderwijs, ook voor kinderen in groep 7. Op de site kun je op diverse zaken zoeken en de boeken sorteren. Extra handig is de keuze voor verschijningsdatum, waardoor je ervoor kan zorgen dat je alleen de allernieuwste boeken in beeld krijgt.
Bol.com
Ook op Bol.com kun je jouw kinderboeken vinden en bestellen. Hier is het mogelijk om het AVI-niveau in het menu door te geven. Als je dus M7 aanvinkt, dan vind je boeken die specifiek voor dat niveau zijn geschreven. Alle uitgevers van kinderboeken houden zich aan dit systeem, dus je hoeft niet bang te zijn een te kinderachtig of juist te volwassen boek te kopen. Let ook op de mogelijkheid om een specifiek genre te kiezen.
Bekijk hier alle AVI7-Boeken op Bol >>>
Top 10
Dat is allemaal leuk en aardig, maar welke boeken moet je nu bestellen? Uiteraard is dit helemaal je eigen keuze, maar we gaan je wel een beetje helpen. Hierbij de top 10 van boeken waarvan wij vinden dat je die het beste aan een kind uit groep 7 kan geven, en waarom.
1. Jan Terlouw – Oorlogswinter
Deze onverwoestbare klassieker is een boek dat elk kind gelezen moet hebben. Het gaat over de 16-jarige Michiel, die de oorlogswinter van 1944 op 1945 meemaakt. Deze winter viel aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, en er is dan maar weinig eten voorradig. Bovendien is er altijd de angst dat de Duitsers vreselijke dingen gaan doen. Die angst groeit als Michiel terecht komt in het verzet tegen de bezetters. Er gaat echter van alles mis, en Michiel voelt zich daar vreselijk schuldig over. Of is er een verrader aan het werk? Spannend en schrijnend relaas van een duistere bladzijde in de geschiedenis.
2. Paul Biegel – Het sleutelkruid
Een fantastisch boek dat niet voor niets vaak wordt aangeduid als een hoogtepunt in de Nederlandse jeugdliteratuur; onmisbaar dus voor de jonge lezer. Het gaat over koning Mansolein, die inmiddels bijzonder oud is geworden en zijn dagen slijt in een koperen burcht. Hij zal normaal gesproken snel gaan sterven, maar misschien dat het magische sleutelkruid hem daarvan kan redden. Zijn dokter gaat op reis om het te vinden, en stuurt ondertussen de dieren van het rijk naar de koning om hun verhalen te vertellen. Gaat de koning overleven? Een schitterend boek dat terecht werd bekroond met de Gouden Griffel.
3. Astrid Lindgren – Ronja de Roversdochter
Een adembenemend historisch avontuur, neergepend door de geliefde kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren. Ronja de Roversdochter is misschien wel haar grootste klassieker, en gaat over het bijzondere meisje Ronja. De burcht van haar vader splijt in tweeën, juist in de nacht dat Ronja geboren wordt. Dat zou al een teken aan de wand moeten zijn. Ronja maakt als ze tiener is vervolgens kennis met Birk, de zoon van haar vaders aartsvijand. Het wordt hen verboden elkaar nog langer te zien, maar daar trekken Ronja en Birk zich niets van aan, en ze besluiten samen weg te lopen. Zullen ze weten te overleven in de bossen van het koninkrijk?
4. Annet Schaap – Lampje
Ook dit boek is bekroond met een Gouden Griffel. Het gaat over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter. Elke nacht moet zij het licht aansteken. Maar dan, op een donkere nacht, zijn de lucifers op. Wat zal er nu in de duisternis gebeuren? En wat met de mysterieuze wezens die in de zee rondwaren, en de piraten die de kusten onveilig maken? Schaap heeft een werkelijk schitterend boek geschreven, waarin de jeugd vanaf een jaar of 10 zich helemaal in zal kunnen verliezen. Wat ons betreft een moderne klassieker.
5. Paul van Loon – De Grijpgrip
Paul van Loon behoort al vele jaren tot de top van de kinderboekenschrijvers. Met De Grijpgrip heeft hij zijn zoveelste pareltje afgeleverd. Het verhaal gaat over Meester Mees. Hij komt niet door de deur het lokaal binnen, maar door het raam. Hij waarschuwt bovendien tegen de Grijpgrip, die je te pakken wil krijgen. Je kunt jezelf alleen beschermen met rekenen en taal. De kinderen vinden Meester Mees maar een vreemde vogel, totdat er onverklaarbare dingen gebeuren. Is de Grijpgrip dan toch echt? En hoe zit dat met directeur Riller ’the Killer’? Wat is er toch allemaal aan de hand op school? Als alles op zijn plekje valt, blijkt dat Van Loon opnieuw een heerlijk, vlot boek heeft geleverd om van A tot Z van te genieten.
6. Guurtje Leguijt – Heibel in m’n hoofd
Op deze leeftijd kun je kinderen best met lastiger thema’s opzadelen, zolang je het maar doet op een manier die hen aanspreekt. Heibel in m’n hoofd is een schoolvoorbeeld hoe dat te doen. Dit boek van Guurtje Leguijt gaat over de tweeling Maarten en Marijn. De laatste is een populaire jongen met veel vrienden. Maar Maarten is eenzaam, en bang. Ook wordt hij soms zomaar boos en onaardig. Het blijkt dat Maarten een vorm van autisme heeft. Het boek wordt zowel uit zijn ogen als dat van zijn ouders en broer beschreven. Ontroerend en belangrijk boek, dat voor begrip voor deze lastige materie kan zorgen.
7. Simon van der Geest – Spinder
De jonge Hidde heeft met veel pijn en moeite een insectenverzameling bij elkaar gescharreld. Hij bewaart deze in de kelder, maar nu wil zijn broer die ruimte voor zichzelf. Dat laat Hidde echter niet op zich zitten, en hij is bereid een harde strijd met zijn broer aan te gaan. Deze heeft namelijk een geheim, dat alleen Hidde kent. Superspannend boek met een hoge originaliteit, maar dat ook grappig is en waar zeker jongens (met vervelende broers) zich in zullen kunnen herkennen. Maar ook voor de rest van de mensheid van pak hem beet 10 jaar oud is Spinder een aanrader.
8. Sanne Rooseboom – Het Ministerie van Oplossingen
Dit prachtige boek gaat over de 11-jarige Nina, de dochter van een postbode. Op een dag brengt haar vader vanuit zijn werk een brief mee, geadresseerd aan het Ministerie van Oplossingen. Daar heeft Nina nog nooit van gehoord, en ze kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ze opent de brief en leest dat deze geschreven is door een jongetje dat op school wordt gepest. Nina besluit de jongen te helpen, en wel samen met haar beste vriendin. Dan komen ze er alleen achter dat er wel degelijk zoiets is als het Ministerie van Oplossingen. Dit boek heeft alles: humor, suspense en een serieus onderwerp. Op schitterende wijze weet Rooseboom alles bij elkaar te brengen in één sprankelend werk.
9. Roald Dahl – Matilda
Een boek waar hele generaties groot mee zijn geworden, en die klassiekerstatus zal Matilda wel nooit meer verliezen. Je maakt als lezer kennis met Matilda, een geniaal meisje dat ook erg gevoelig is. Ze kan heel veel, maar het is net of de grote mensenwereld dat niet wil zien. Sterker nog: Matilda’s ouders vinden haar maar een lastpak. Op school is het niet veel beter. Maar dan blijkt op een dag dat Matilda meer kan dan iedereen, waaronder zij zelf, voor mogelijk had gehouden… Nu is het tijd voor wraak. Een met veel succes verfilmde klassieker met een duister randje, maar ook veel humor.
10. Marjon Hoffman – De regels van Floor
Een hilarisch boek om deze top 10 mee af te sluiten. Het gaat over Floor, die allerlei regels voor zichzelf bedenkt. De eerste en belangrijkste regel is daarbij dat kinderen hun eigen regels mogen maken. Punt. En er zijn nog veel meer regels. Grote mensen die kinderen uitlachen, moeten volgens de regels van Floor bijvoorbeeld op de gang staan. En ga zo maar door. Het boek strooit met regels en geinige verhalen, waarin Floor er achter komt dat niet elke regel zomaar op elk moment ook handig is. Onderdeel van een boekenreeks die het bij de jeugd bijzonder goed doet. Een tikkeltje ondeugend soms, maar altijd grappig.