Boeken van AVI-niveau van groep 8

Kinderen in groep 8 zijn een verhaal apart. Ze zitten nog op de basisschool, maar kunnen de middelbare school al bijna ruiken. Hoe zal het daar zijn? We proberen ze als samenleving zo goed mogelijk op deze spannende periode voor te bereiden. Een manier om dat te doen is via boeken. Specifiek voor deze doelgroep zijn de zogenoemde AVI-niveau groep 8 boeken. Maar wat betekent die kwalificatie? En wat zijn goede boeken voor deze leeftijdscategorie? We gaan het je allemaal uitleggen in dit artikel.

Bekijk alvast onze favoriete AVI8-Boek hier >>

Wat wil een AVI-niveau zeggen?

Het AVI-niveau is niets meer of minder dan een leeftijdsaanduiding die we plaatsen op kinderboeken. Dit zegt iets over het leesniveau dat nodig is om het betreffende boek met plezier te kunnen lezen. Kinderen ontwikkelen dit niveau namelijk erg snel. Wat in het ene jaar nog een fijn boek voor ze is, kan een jaar later al te kinderachtig zijn. En een boek dat ze nu nog boven de pet gaat, kan over een jaar zomaar een persoonlijke favoriet zijn. Het AVI-systeem geeft aan welke gemiddelde leeftijd dit boek goed zal kunnen waarderen.

AVI-niveau voor groep 8

Met het begrip gemiddeld hebben we een probleem vastgesteld: niet elk kind ontwikkelt immers even snel zijn of haar leesniveau. Toch kan de AVI wel als vuistregel blijven staan, zolang kinderen maar ook individuele inbreng hebben in datgene wat ze willen lezen. Voor de meeste kinderen van groep 8 zullen dit boeken zijn met het AVI-niveau dat bij die groep hoort. In het midden van het schooljaar is dit M8, aan het eind zal dit E8 zijn.

Het juiste boek voor een achtstegroeper

Als jij een achtstegroeper blij wilt maken, zul je dus waarschijnlijk een boek aan willen schaffen dat een AVI-code heeft van M8 of E8. Hier zijn uiteraard uitzonderingen op. Misschien leest het kind makkelijk, of juist wat moeilijker. Of het is nog het begin van het schooljaar; dan kan een E7 boek misschien uitkomst bieden. Zolang je maar een idee hebt van wat je wilt, dan kun je de boer op. Twee websites zijn hiervoor zeer geschikt, die we hieronder noemen.

Kinderboekwinkel.nl

Op Kinderboekwinkel.nl zijn vele duizenden boeken te vinden in allerlei soorten categorieën en thema’s. Zeker weten dat je er ook sterke boeken voor achtstegroepers kunt vinden, die niet te kinderachtig zijn maar goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen van een jaar of 12. Je kunt op deze site de boeken ordenen naar zaken als prijs, relevantie, titel en verschijningsdatum. Een beetje aan de knoppen zitten, en je hebt al snel een paar mooie tips te pakken.

Bol.com

Als je via Kinderboekwinkel.nl nog niet genoeg tips hebt binnengehaald, dan kun je altijd Bol.com nog opstarten. Hier vind je werkelijk duizenden jeugdboeken, en het fijne is: je kunt specifiek op AVI-code zoeken. In dit geval kun je dus gewoon M8 of E8 aanvinken, en de boeken voor achtstegroepers staan keurig voor je gerangschikt.

Bekijk hier alle AVI8-Boeken op Bol >>>

Top 10

Het moeilijkste moet dan echter nog komen. Hoe haal je namelijk net dat ene pareltje uit die enorme lijsten met boektitels? Hier komt onze hulp misschien van pas. Hieronder lees je 10 boeken die specifiek gericht zijn op kinderen van groep 8, met bijbehorende AVI-code.

1. Jacques Vriens – Het geheime weekboek van groep 8

Een boek met een dergelijke titel doet het natuurlijk bijzonder goed onder achtstegroepers. Het gaat over een groep kinderen uit groep 8, die het laatste jaar op de basisschool aan willen grijpen om een mooi kado voor hun klasgenoten achter te laten. Ze doen dit in de vorm van een weekboek, waarin allerlei dagelijkse schoolzaken worden besproken. Maar het weekboek wordt steeds persoonlijker, en daarmee ook steeds spannender… Een briljante opzet waar elke achtstegroeper zich in zal kunnen herkennen. Een terechte nummer 1 derhalve.

2. Jan Terlouw – Briefgeheim

Terlouw heeft nogal wat gekende klassiekers op zijn naam staan, en Briefgeheim wordt naar onze mening nog wel eens onterecht in dergelijke lijstjes overgeslagen. Dit is dan een goed moment om daar komaf mee te maken. Het boek gaat over Eva, wiens ouders vaak vreselijke ruzie maken. Op een dag besluit ze van huis weg te lopen en op een geheime plek te schuilen. Maar dan komt ze iets vreselijks op het spoor… Een zeer spannend verhaal dat kinderen uit groep 8 helemaal mee zal voeren op de tocht die Eva maakt. Bijzonder geslaagd boek van Terlouw.

3. Annet Huizing – Het Pungelhuis

Een bijzonder en bij vlagen ontroerend boek over Ole, die erachter komt dat hij een opa had, maar dan wel op de dag dat deze stierf. Het schijnt een nare man te zijn geweest. Althans, dat wordt Ole verteld. Maar is dat wel zo? De jongen begint aan alles te twijfelen, en probeert het leven van zijn opa verder in kaart te brengen. Samen met zijn vader gaat hij naar de bossen van Brabant, waar zijn opa jarenlang heeft gewoond. Misschien dat hij hier achter de waarheid kan komen… Een verhaal met serieuze thema’s, schitterend verteld door Huizing die haar hele ziel en zaligheid in dit boek heeft gegooid.

4. Jozua Douglas – De verschrikkelijke badmeester

Een boek om meteen van te houden, dit hilarische werk van Jozua Douglas. Het gaat over de jonge Lev, die op zwemles gaat. Badmeester van dienst is Boris Brulboei, die door iedereen geliefd wordt. Hij is namelijk knap, zwemkampioen en doet allemaal goede daden. Lev kan hem alleen niet uitstaan, en zijn intuïtie heeft hem niet in de steek gelaten: Boris Brulboei is niet de heilige die hij pretendeert te zijn. Kan Lev hem in zijn gemene plannetjes dwarsbomen? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn dappere buurmeisje Lita. Een boek voor zowel tieners als volwassenen.

5. Thijmen Gijsbertsen – Een bofkont in Pechstad

Een indrukwekkend boek, zeker als we beseffen dat dit het debuut van Gijsbertsen is. Het verhaal gaat over Joris, de zoon van de burgemeester van Bofstad. De inwoners van deze stad zijn echte Bofkonten: ze leiden een vrolijk en zorgeloos bestaan. Het luie leventje van Joris komt alleen op zijn kop te staan, als zijn vader wil trouwen met Juffrouw Drakenstein. Deze is altijd erg onaardig tegen dienstmeisje Nina, en ontslaat haar zelfs. Joris wil weten wat daar precies de reden van is, en vindt een mysterieuze gang naar Pechstad, precies het tegenovergestelde van Bofstad. Alles is hier grauw en armoedig… Kan Joris de wereld niet een beetje eerlijker maken? Een pregnant verhaal over gelijkheid en eerlijkheid, schitterend geschreven door een zeer veelbelovende schrijver.

6. Sjoerd Kuyper – Hotel de grote L

Alleen de titel al is een klassieker op zichzelf. Dit heerlijke boek van Sjoerd Kuyper gaat over de jonge Kos. Zijn moeder is overleden, en zijn vader is door een hartaanval ook niet in staat om voor het familiehotel te zorgen. Dus staan Kos en zijn zussen er alleen voor, om het hotel voor een zekere ondergang te behoeden. Zeker als blijkt dat papa grote schulden heeft gemaakt, is dit een schier onmogelijke opdracht. En dan wordt Kos ook nog eens hopeloos verliefd… Een boek met serieuze, bij vlagen zelfs trieste kanten. Onderwerpen als dood, verlies en ziekte worden niet gemeden, maar de lach is ook nooit ver weg. Een perfecte mix dus voor deze leeftijdsgroep.

7. Leny van Grootel – De zomer van Jazz

Jazz heeft op het eerste oog maar een heerlijk leventje. Haar ouders zijn tof, haar vriendinnen te gek, en aan geld en spulletjes ontbreekt het haar niet. Alles wat haar hartje begeert, krijgt ze voor elkaar. Maar dan op een dag gaat alles mis. Haar vader gedraagt zich maar vreemd, en ze merkt dat hij tegen haar en haar moeder liegt. En dan zijn er nog die berichten die ze op zijn laptop vindt… Het is het begin van de zomer, een zomer die het leven van Jazz compleet op de kop zal zetten. Het is knap hoe Van Grootel dit vlotte verhaal tegelijkertijd tempo en diepgang meegeeft.

8. Mirjam Oldenhave – Klem

Dit boek lijkt in eerste instantie vooral voor de iets jongere lezers geschikt, maar ook achtstegroepers zullen genieten van dit werk van de bekende kinderboekenschrijfster Mirjam Oldenhave. In Klem draait het allemaal om de jonge Rik. Op een dag moet hij naar een nieuwe school, een school waar alles anders is. De kinderen hier houden bijvoorbeeld helemaal niet van spelen of voetballen, maar van… staartdelingen. En huiswerk. Dit kan toch niet waar zijn, denkt Rik, en hij gaat op onderzoek uit. Dit leidt ertoe dat hij erachter komt wat er met de kinderen van de school is gebeurd, en hoe hij kan voorkomen net zoals hen te worden… Een spannend boek, maar ook één met een dikke vette knipoog.

9. Paul van Loon – Raveleijn

Geen toplijstje kinderboeken compleet zonder een werk van Paul van Loon. Deze schrijver toont zich een meester in met name het spannende kinderboek, en Raveleijn is geen uitzondering. De hoofdrollen in het boek worden gespeeld door de kinderen Thomas, Joost, Maurits, Emma en Lisa. Samen komen ze terecht in de magische stad Raveleijn, waar ze een belangrijke opdracht te vervullen hebben. Hun allesbeslissende strijd tegen de gemene graaf Grafhart wordt er al snel één van epische proporties… Bij Van Loon weet je dat je kwaliteit krijgt, en ook dit boek is daar maar weer eens een voorbeeld van.

10. Mirjam Mous – Boy 7

Het fijne aan Boy 7 is dat Mous haar publiek serieus neemt. Het boek opent meteen spannend en mysterieus. We maken kennis met Boy 7, maar wie is dat eigenlijk? En waar is hij? Wat is er gebeurd? Net als Boy 7 begint de lezer zonder enige informatie, en samen met de hoofdpersoon proberen ze erachter te komen wat er allemaal precies aan de hand is. De waarheid wordt langzaam maar zeker onthuld, en doet je regelmatig naar adem snakken. Een heerlijk boek voor kinderen die op het punt staan de wijde wereld verder in te trekken.