MJ Arlidge: een korte bio

Matthew Arlidge is een Engels auteur en schrijft misdaad romans. Hij is geboren in 1974 te Londen. Matthew komt uit een gezin van vier en is zelf de jongste. Hij groeide op in Hampstead, een plaatsje in het noordelijke gedeelte van Londen. Gedurende zijn 7 en 18e jaar reisde hij veel  naar India, Singapore en Australie. In India gaf hij les op een basisschool. Na zijn middelbare schooltijd studeerde hij Engelse literatuur en haalde gedurende deze studie de Douglas Chivers prijs binnen. Daarnaast studeerde Matthew nog een jaar film en televisie productie op de universiteit van Bristol.

Matthews carriere startte in de film productie met zijn eerste serie EastEnders. Deze serie werd uitgezonden op BBC. Hij bleef een lange tijd voor verschillende zenders werken in de televisie industrie. In 2007 startte Matthew zijn eigen bedrijf, zijn eigen TV productie bedrijf genaamd TXTV Ltd. Samen met twee andere collega’s, Chris Lang en Jeremy Gwilt. Er volgde een aantal misdaad series waaronder; Torn, The Little House en Undeniable. Pas in een later stadium publiceerde Matthew zijn eerste roman. Eeny Meeny is de naam van zijn eerste roman en werd in 2014 gepubliceerd. Deze roman werd opgevolgd door Pop Goes the Weasel en The Doll’s House en naar verwachting volgen er nog een aantal andere. Alle romans gaan over de hoofdrolspeelster Helen Grace. Onderstaand behandelen we de 10 romans die Matthew heeft geschreven.

De beste boeken van MJ Arlidge

Eeny Meeny

Eeny Meeny werd in mei 2014 in Engeland gepubliceerd. Het boek is in 2015 vertaald naar het Nederlands en bestaat uit 264 pagina’s.  Het genre waar het boek Eeny Meeny onder valt is thriller en fictie. Het boek behoort tot het eerste deel van een hele reeks boeken. De hoofdrolspeelster in het boek is een zeer vlijtige inspecteur Helen Grace. Het gaat over de ontvoering van twee mensen waarvan de dader een seriemoordenaar blijkt te zijn. Hij zegt één van de twee ontvoerde personen vrij te willen laten maar wel onder de voorwaarde dat de ander sterft. Helen heeft geen enkele aanwijzing wie de seriemoordenaar zou kunnen zijn, behalve dat de seriemoordenaar een vrouw is. Ook is er geen enkele overeenkomst tussen de moorden waar de seriemoordenaar verantwoordelijk voor is.

Pop Goes the Weasel

Pop Goed the Weasel werd in September, kort na Eeny Meeny, gepubliceerd. Dit boek hoort bij de reeks misdaad boeken waar Helen Grace de hoofdrolspeelster van is. Het boek gaat over het stoffelijk overschot van een man dat is gevonden in een leegstaand huis. Tijdens de autopsie komen ze erachter dat het hart uit het lichaam is gesneden en per post is verzonden naar de vrouw en kind van het levenloze lichaam. Hij is het eerste slachtoffer dat is gevonden waar de seriemoordenaar verantwoordelijk voor is. Helen weet dat er nog een aantal slachtoffers zullen volgen.

The Doll’s House

The Doll’s House werd in Februari 2015 gepubliceerd in Engeland. Het boek werd ook in Amerika gepubliceerd in 2016. Het boek is een internationale bestseller, net als de andere misdaad boeken waar Helen de hoofdrolspeelster is. Ook hier speelt Helen Grace weer de hoofdrol als inspecteur.

Wanneer het levenloze lichaam op het strand wordt gevonden, begraven onder de grond, wordt inspecteur Helen opgeroepen om de zaak te bekijken. Zodra ze het lichaam ziet van de vrouw, weet ze dat de moordenaar geen amateur is en heel goed wist wat hij deed. Het blijkt dat de vrouw al jaren dood was maar ze wel nog altijd berichten stuurde naar haar familie. Daarom had niemand haar als vermist opgegeven.

Liar Liar

Liar Liar werd in September 2015 gepubliceerd en werd een internationale bestseller. Het boek Liar Liar hoort bij de reeks misdaad boeken van Arlidge. Het is een flink boek dat bestaat uit 448 pagina’s zonder illustraties. Veel fans beschrijven dit boek als het beste boek uit een serie van 4. De start van het verhaal blijkt een beetje traag op gang te komen en het is voor de lezer moeilijk sympathie op te brengen voor de hoofdrolspeelster Helen Grace. Ze vertellen dat wanneer je volhoud je meegenomen wordt in het verhaal over een pyromaan. Deze pyromaan blijkt een gruwelijke moordenaar te zijn.

Little Boy Blue

Little Boy Blue werd in maart 2016 gepubliceerd. Ook dit boek blijkt een enorm succes. Lezers kunnen het boek niet wegleggen voordat ze het hebben uitgelezen. Het boek beschrijft dat er sommige dingen erger zijn dan de dood. Helen wordt opgeroepen voor een zaak dat begint in een nachtclub in Southampton. Het blijkt om een slachtoffer te gaan dat is vermoord door verstikking. Ze haalt de tape van zijn mond af en ziet dat het slachtoffer geen onbekende van haar is. Helen is nu nog meer vastberaden om de moordenaar te vinden.

Hide and Seek

Hide and Seek werd in December 2016 gepubliceerd. Het boek bestaat uit 384 pagina’s en bevat geen illustraties. Ook dit boek is moeilijk weg te leggen voordat je het uit hebt. Het verhaal gaat weer over Helen Grace, alleen zit zij nu in een andere positie. Helen zit achter tralies en dat is voor een inspecteur de slechtste plek om te zitten, samen met alle moordenaars die zij ooit zelf achter tralies heeft gezet. Ze weet dat er maar een manier is om hier uit te komen.. ze moet zorgen dat ze overleefd tot het proces, zodat ze haar onschuld kan bewijzen.

Love Me Not

Love Me Not werd in mei 2017 gepubliceerd. Arlidge lijkt de lezers van het boek constant te kunnen verrassen met zijn misdaad verhalen. Zoals fans beschrijven zit het verhaal vol onverwachte wendingen wat je aandacht niet meer loslaten. Het verhaal blijkt zo spannend te zijn dat je constant op het puntje van je stoel zit. Het gaat over een vrouw dat wordt gevonden door Helen aan de kant van de straat. Ze ligt daar levenloos. Ze blijkt neergeschoten te zijn zonder duidelijke reden.

Down to the Woods

Down to the Woods werd in September 2018 gepubliceerd. Arlidge lijkt niet te kunnen stoppen met het schrijven van internationale bestsellers. Ondanks dat het continu gaat over de hoofdrolspeelster Helen Grace, weet Arlidge iedere keer zijn lezers mee te nemen in een nieuw en spannend verhaal. Zo beschrijven fans dat wanneer je aan het eerste boek begint, je direct de hele reeks misdaad verhalen wilt uitlezen. Het boek gaat over een koppel dat in het bos kampeert. Even later blijkt dat ze niet met z’n 2en zijn maar dat nog een seriemoordenaar hun gezelschap houdt of beter gezegd het koppel in de gaten houdt.

All Fall Down

All Fall Down werd in juni 2020 gepubliceerd en bestaat uit 496 pagina’s. Deze thriller begint direct erg spannend met een telefoontje. Je hebt nog maar een uur te leven en dan wordt opgehangen. Degene die heeft opgenomen vraagt zich af of hij voor de gek wordt gehouden of de beller misschien het verkeerde nummer heeft gedraaid. Het is een zaak voor Helen om op te lossen maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Het lijkt wel of deze seriemoorden iedere keer een stap verder is dan de politie die de zaak onderzoekt. Er is geen motief en geen aanleiding, waar moet Helen beginnen?

Truth or Dare

Truth or Dare is de meest recent uitgebrachte roman van Matthew en werd in juni 2021 gepubliceerd. Dit is tot nu toe de laatste boek uit de spannende reeks misdaad verhalen. Gezien de datum dat het boek is uitgebracht zou het zomaar kunnen dat er nog een spannend boek volgt op deze serie. Fans zijn ook weer helemaal gek van dit laatst uitgebrachte boek en is dus zeker een aanrader.

Volledige bibliografie via Wikipedia

Helen Grace Romans

Volgorde in de serieTitelJaar
1Eeny MeenyMay 2014
2Pop Goes The WeaselSeptember 2014
3The Doll’s HouseFebruary 2015
4Liar LiarSeptember 2015
5Little Boy BlueMarch 2016
6Hide and SeekDecember 2016
7Love Me NotMay 2017
8Down to the WoodsSeptember 2018
9All Fall DownJune 2020
10Truth or DareJune 2021

Helen Grace Korte Verhalen

Volgorde in de seriesTitelDatum
5.5No Way BackAugust 2016
6.5Running BlindApril 2017

Op zichzelf staande romans

TitleDateISBN
A Gift for DyingMarch 20199781405932509

Bron: Wikipedia