Marion Pauw boeken: haar beste boeken
Marion Pauw is een schrijver en scenariste, maar ze noemt zichzelf vooral ook ‘lezer’. Ze werd geboren in Australië. Toe ze zes was emigreerde het gezin naar Nederland. Na haar studie was ze onder meer actief als copywriter en freelance journaliste. Haar debuutwerk Villa Serena komt uit 2005. Haar boek Daglicht vormde haar definitieve Doorbraak. In 2009 won zij met dit verhaal de Gouden Strop. Inmiddels zijn er bijna 200.000 exemplaren van verkocht. De verfilming van Daglicht volgde in 2013. De filmrechten werden in 2017 zelfs verkocht aan een Amerikaanse firma. Pauw beweerde in 2015 te zullen stoppen met schrijven, maar dat is gelukkig niet gebeurd. In 2019 nog verscheen De Experimenten van haar hand.
Titel 1: Vogeleiland
Deze top 10 boekenlijst is een vogelvlucht door het repertoire van Marion Pauw. Nummer 1 in de lijst is Vogeleiland, dat draait om de opstandige Marianne. Zij haat niet alleen haar ouders, haar school, maar de hele maatschappij (en gelijk heeft ze). Marianne besluit van huis weg te lopen en met de wat oudere Berend op Vogeleiland – een eiland niet bewoond door mensen, alleen door vogels – te gaan wonen. Hier leven de twee een idyllisch leventje, tot Marianne zwanger wordt en bevallen moet. Als dit gecompliceerder blijkt dan gedacht, raakt ze in paniek en wil ze zo snel mogelijk naar de bewoonde wereld terug. Als hun verhaal naar buiten komt zal Berend in de cel belanden, dus besluit hij Marianne als gevangene te houden. Vogeleiland is een verhaal over de clash tussen idealisme, realiteit en de gulden middenweg.
Titel 2: Stief
Stief is het verhaal over de vijftienjarige Kiki, die bij haar moeder Sigrid woont. Het is twee jaar geleden dat haar ouders zijn gescheiden. Inmiddels heeft haar vader alweer een nieuwe vriendin en een kindje. Haar moeder heeft daar nog moeite mee. Kiki doet wat ze kan haar op te vrolijken. Met haar vader heeft ze nog maar weinig contact. Als haar moeder een vriend krijgt, begin de stemming in huis weer wat op te fleuren. Want Johan is immer vrolijk en royaal. Toch komt Kiki er op een dag achter dat hij zijn ware identiteit verbergt. Heeft hij wellicht snode intenties? Kiki komt in tweestrijd: moet ze haar moeder steunen of haar de waarheid zeggen. Stief gaat over moeilijke keuzes afmaken en het soms moeten kiezen uit twee kwaden.
Titel 3: De experimenten
Er is een periode van 50 jaar wederzijds stilzwijgen aan vooraf gegaan, maar als Alma ziek is, is er niemand ander die voor haar kan zorgen dan stiefdochter Charlie. Zodra Charlie voet over de drempel van het huis uit haar jeugd zet, weet ze weer waarom ze zich voorgoed van haar jeugd heeft afgewend. Alles verandert als Alma begint te vertellen over de gruwelijke gebeurtenissen van de Holocaust. Is het verhaal van een gruwelijk verleden voldoende om een gat van 50 jaar aan verwijdering te overbruggen? In De experimenten komen verleden en heden samen. Het laat zien hoe gebeurtenissen voor groei en verbondenheid kunnen zorgen.
Titel 4: Dwaze vrouwen
In deze verhalenbundel komen drie korte, maar krachtige verhalen samen. Een centraal thema in de bundel is sluimerende boosheid. Het eerste verhaal gaat om een puber die doordraait en op eigen houtje de leden van een sekte begint uit te roeren. In het laatste verhaal wordt een aardige, sympathieke jongedame zonder duidelijke reden verkracht door de buren. Verhaal twee draait om een ‘dwaze vrouw’ die na haar scheiding troost vindt bij een pony. Marion Pauw zoekt het kwaad op in de mens en laat zien dat ieder onder druk kan bezwijken.
Titel 5: Meisje in het donker
Meisje in het donker draait om de alleenstaande moeder Iris die er op een dag achter komt dat ze nog een oudere broer heeft. Haar moeder heeft nooit met haar over Ray gesproken. Waarom eigenlijk niet? Uiteraard is Iris nieuwsgierig en daarom gaat ze op zoek. Ze krijgt een koude douche als blijkt dat grote broer Ray autistisch is en voor de moord op zijn buurvrouw is veroordeeld. Ze herkent in hem haar zoontje. Iris vraagt zich af of Ray wel echt in staat is te moorden en dat zet haar ertoe aan nader onderzoek te staan. Vallen de puzzelstukjes uiteindelijk samen?
Titel 6: Hotel Hartzeer
Hotel Hartzeer werd geschreven door bestsellerauteurs Marion Pauw en Susan Smit. Zij zijn, naar eigen zeggen, ‘hartzeeroverlevenden’. Ze weten als geen ander dan liefde en relaties een mens flink overhoop kunnen gooien. Het onderdrukken van de pijn is echter niet altijd de beste oplossing. Soms kan een gebroken hart ook heel nuttig zijn. Het werkt namelijk als ‘bullshitfilter’: je gaat er alles in een stuk helderdere termen door zien. Uit trauma’s komen verborgen schatten naar boven. In Hotel Hartzeer komen ook experts als neurologen en psychologen aan het woord. Als kers op de taart wordt de lezer verschillende praktische adviezen gegeven. Hotel Hartzeer is uiteindelijk een boek vol troost, wijze woorden, steun en troost.
Titel 7: Hemelen
Hoofdrolspeler in Hemelen is Ron Casper, een ramp van een man die in zijn leven veel mensen diep ongelukkig heeft gemaakt. Op zesenzeventigjarige leeftijd geniet hij nog altijd van een levensstijl als hedonist. Hij heeft drie kinderen uit twee verschillende huwelijken. Deze kampen nog iedere dag met de schade die hun traumatische jeugd heeft aangericht. Alle drie kunnen ze geen gezonde relatie opbouwen en onderhouden. Vader Ron begint bovendien in hoog tempo het familiekapitaal er doorheen te jagen. Tijd dus voor hem op de biezen te pakken en te hemelen. Gaat het niet natuurlijk, dan moet het maar geforceerd worden. Hemelen is verrassend komisch, zit vol dieptepunten, maar heeft ook tekenen van hoop.
Titel 8: De wilden
In De Wilden staat Naní centraal. Ze maakt een persoonlijke crisis mee en besluit, omwille van haar gezin, op eigen houtje een reis naar Panama te boeken. In de jungle neemt ze vervolgens een beslissing die haar bijna van het leven beroert. Juist wanneer ze op het punt staat om haar moed op te geven, wordt ze gered en door een Indianenstam opgevangen. De mensen in de rimboe leven zonder gelds en telefoons. Ze hebben geen luxe, maar ook geen stress. Het leven hier staat in schril contrast met de hectiek die Naní in Amsterdam gewend is. Is Naní de nieuwe Robinson Crusoe? Ze staat er in ieder geval niet alleen voor in dit Jungle Book.
Titel 9: Gulzig
Gulzig is de naam van het titelverhaal in deze verhalenbundel. Het gaat over een man die zijn vrouw blijft voeren en voeren. Is het een daad van liefde, of heeft de man meer duistere intenties? Een ander verhaal draait om de jaloezie en nijd tussen twee vrouwen, zussen, die erg verschillend zijn – de ene is een minnares, de andere is getrouwd – maar toch ook sterk op elkaar lijken. Ook is er het verhaal van een jongedame op de vlucht van de rechtelijke macht. Zij belandt bij een man wiens eigen motieven verre van zuiver zijn. Gulzig is een selectie spannende verhalen waarbij harde feiten en waarheden op losse schroeven komen te staan en alles draait om perspectief. Is iets goed of fout? Juist? Of toch onjuist? De lezer beoordeelt.
Titel 10: Zondaarskind
Zondaarskind draait om de tachtigjarige vrouw Geertruida Amalia Langhout, die als jong meisje haar beide ouders verloor en opgroeide bij de Zusters van Liefde. Deze waren, in tegenstelling tot wat hun naam deed vermoeden, een streng en hardvochtig stel. Nadien kwam ze als dienstbode te werken bij een gegoede familie in het plaatsje Bussum. Hier
wordt ze verliefd, raakt ze zwanger en kan ze eindelijk aan de toekomst denken. Tot ze Frédérique Vos tegenkomt, de vrouw die uitgroeit tot haar grote rivale. Op oude leeftijd, als de bejaarde vijand terugkeert, stelt Amalia zich de vraag of ze nog tijd heeft om wraak te nemen.
De volledige bibliografie van Marion Pauw
- Villa Serena (2005)
- Drift (2006)
- Daglicht (2008)
- Zondaarskind (2009)
- Jetset (2010)
- Lolliepop (2010, uit de serie Literaire Juweeltjes)
- Bruiloft op Ameland (2010) (mini-thriller verschenen in Weekblad Libelle nummer 30 in 2010)
- Gulzig (2012)
- Zonde en Berouw (2012)
- 45 (2013, kort verhaal met tekeningen van Sam Drukker)
- De Wilden (2013)
- Hemelen (2014)
- Hulp in de huishouding (2014, uit de serie Literaire Juweeltjes)
- Grijs gebied (2015 – geschenkboek maand van het spannende boek)
- We moeten je iets vertellen (2015)
- Meisje in het donker (2016) Amerikaanse remake van Daglicht getiteld Girl in the dark
- Hotel Hartzeer (2017, samen met Susan Smit)
- Dwaze vrouwen (2017, uit de serie Literaire Juweeltjes)
- De experimenten (2019)
- Vogeleiland (2021)