Tonke Dragt heeft in de jaren van haar literaire carrière de naam gekregen één van de beste en veelzijdigste schrijfsters van Nederland te zijn. Ze is een bekroonde kinderboekenschrijfster. Toen ze De brief voor de koning schreef won ze de prijs voor beste kinderboek van het jaar. Speciaal voor de gelegenheid hebben we de beste en nieuwste boeken van Tonke Dragt op een rijtje gezet.

10. Tonke Dragt – Verhalen van de tweelingbroers

Met Verhalen van de tweelingbroers schreef Tonke Dragt in 1961 een prachtig en veelbelovend debuut dat een kleine storm veroorzaakte in de wereld van de jeugdboeken. In Verhalen van de tweelingbroers wordt het verhaal verteld van Jiacomo en Laurenzo. De heren zijn – zoals de titel al deed vermoeden – tweelingbroers en zijn haast niet van elkaar te onderscheiden. Een ingewikkeld en spannend plot volgt waarin criminaliteit nooit ver om de hoek is. Jiacomo is namelijk een dief. Een razend spannend debuut dat de gevestigde orde in kinderboekenland zeker intimideerde.

9. Tonke Dragt – Geheimen van het Wilde Woud

Geheimen van het Wilde Woud is het roemruchte vervolg op De brief voor de koning. Het is een fantasieverhaal met een plot dat draait om koning Dagonaut, koning Unauwen en Ridder Tiuri. Ridder Tiuri heeft een schildknaap genaamd Piak. Een spannend avontuur ontwikkelt zich al gauw. Een avontuur waarin het Wilde Woud wordt verkend. Een avontuur vol spannende ontwikkelingen. Ridder Ristridin is zoek en Tiuri besluit hem te zoeken. Dit is het begin van een boek dat zich zeker kan meten met De brief voor de koning. Knap hoe Tonke Dragt om kan gaan met de druk die ongetwijfeld op haar schouders rustte na het verschijnen van De brief voor de koning.

8. Tonke Dragt – De Zevensprong

Net als De brief voor de koning is De Zevensprong veelvuldig bekroond en zelfs verfilmd. De Zevensprong handelt over Frans van der Steg, leraar, en zijn zoon, Geert-Jan. Geert-Jan is ontvoerd om merkwaardige redenen; er is een schat verstopt in het kasteel waar zijn oom woont en de oom gelooft dat Geert-Jan de schat kan vinden. Een superspannend boek met leuke plottwisten. De pen van Tonke Dragt heeft een ongekende vaart. Ze schrijft uiterst soepel in De Zevensprong. Een regelrechte aanrader voor iedereen die een speciaal plekje heeft voor spannende jeugdboeken.

7. Tonke Dragt – Torenhoog en mijlen breed

Geen fantasieboek dit keer van Tonke Dragt. Hoewel, fantasierijk is Torenhoog en mijlen breed zeker. Een schrijfster moet ook haar fantasie gebruiken om een boek te schrijven dat in de toekomst afspeelt, en laat niets minder dan dit het geval zijn in dit leuke boek. Het klimaat wordt compleet gecontroleerd door de mens in het toekomstbeeld van Tonke Dragt – een handige oplossing voor milieuproblematiek –, maar natuur komt nauwelijks nog voor. Ondanks dat alles zo goed geregeld is, lijkt er maar weinig ruimte zijn voor individualisme en dergelijke zaken. Een fantastisch boek dat bij menig lezer reeds een gevoelige snaar heeft aangeraakt.

6. Tonke Dragt – De torens van februari

In De torens van februari wordt het verhaal verteld van de gevoelige Tom. Tom houdt alles wat hij weet bij in een klein boekje. Hij is namelijk zijn geheugen kwijt. Hij hoopt zo zijn herinneringen terug te vinden. Een fascinerend thema, want wie ben je nog als je geen herinneringen meer hebt? Als je net als Mark Rutte geen actieve herinnering meer hebt aan belangrijke voorvallen? Tonke Dragt beschrijft dit volwassen thema op een manier die kinderlijk eenvoudig is en het is hier dat de meesterschrijfster naar voren komt. Razend knap hoe Tonke Dragt dit voor elkaar krijgt.

5. Tonke Dragt – Het gevaarlijke venster

Het gevaarlijke venster gaat net als sommige van de vorige boeken in de top tien beste en nieuwste boeken van Tonke Dragt over een ridder. Dit keer ridder Marwen. Ridder Marwen wenst een kasteel te bouwen op een rots. Dit blijkt moeilijker dan het lijkt. De rots lijkt wel behekst te zijn. Geweldig hoe Tonke Dragt spookelementen combineert met de fantasierijke middeleeuwse setting. Het gevaarlijke venster zal tot de verbeelding spreken van menig kind en speelt op luchtige wijze met thema’s die elk kind eng vindt. Zo weet Tonke Dragt als geen ander de gevoelens van de doelgroep te bespelen.

4. Tonke Dragt – Ogen van tijgers

Ogen van Tijgers is het verhaal van Jock Martijn. Hij is schilder en onderzoeker van planeten. Een geboren avonturier met gevoel voor humor. Hij besluit zich in te zetten in een project dat bedoeld is kunst te stimuleren onder kinderen (wat erg goed past bij zijn beroep), en ontmoet daar iemand die beweert een grote, wilde kat te hebben gezien. Dit is uniek in een fictieve wereld waar tijgers zijn uitgestorven. Zo weet Tonke Dragt hedendaagse thema’s te combineren met jeugdige vrolijkheid.

3. Tonke Dragt – De robot van de rommelmarkt

Technologische thema’s zijn ook niet ver weg in De robot van de rommelmarkt, een razend spannend jeugdboek van de hand van Tonke Dragt. Hoe ze het elke keer weer voor elkaar weet te krijgen het ene spannende boek na het andere spannende boek te schrijven is een waar raadsel. Edu Jannssen koopt – zoals de titel al doet vermoeden – een robot op de rommelmarkt. Hij probeert de robot allerlei trucjes te leren, zoals leren schrijven. Een ontroerend plot ontwikkelt zich. De verhaallijn zit goed in elkaar en Tonke Dragt weet zich van bijkans literaire plottwists te bedienen op een manier die zo gemakkelijk en natuurlijk oogt dat niemand kan ontkennen dat ze een topschrijfster is.

2. Tonke Dragt – De Trapeze

In De Trapeze worden een aantal verhalen van Tonke Dragt gebundeld. Allereerst De Bonte Pijper. Dit verhaal gaat over een rattenvanger, net als in de rattenvanger van Hamelen, alleen vangt hij geen ratten maar auto’s. Kinderen volgen deze rattenvanger echter niet zoals in de rattenvanger van Hamelen, ze zitten namelijk vastgekluisterd aan de buis. Opnieuw laat Tonke Dragt haar talenten zien als schrijfster door moderne thema’s te combineren met klassieke verhaallijnen. Dit weet ze ook nog eens zo te doen dat het kinderen aanspreekt. Verder zijn er zeer diverse verhalen te vinden in deze bundel – van een verhaal over robots tot een verhaal over een klokkenmaker – maar ze hebben allemaal gemeen dat ze tot de verbeelding spreken van kinderen en fantasievol zijn opgeschreven door de meesterhand van Tonke Dragt.

1. Tonke Dragt – De brief voor de koning

Geen boek van Tonke Dragt is zo veelvuldig bekroond als De brief voor de koning. Dit is meer dan terecht, want razend spannend is het verhaal van ridder Tiuri. Als een test voor zijn ridderschap moet hij op een kapel passen. Hier krijgt hij de opdracht een brief te bezorgen

aan de koning. De opdracht is het begin van een razend spannend plot waarin Tiuri van het ene avontuur in het andere avontuur belandt. Verplichte literatuur voor elk kind. De brief voor de koning heeft in de loop der jaren dezelfde status gekregen in de wereld van de jeugdliteratuur als een werk als Kruistocht in spijkerbroek. Al lezende snap je steeds meer waarom.

Complete bibliografie van Tonke Dragt

Bron: Wikipedia

  • Verhalen van de tweelingbroers (1961)
  • De brief voor de koning (1962)
  • De blauwe boekanier (1964), kinderboekenweekgeschenk
  • Geheimen van het Wilde Woud (1965)
  • De Zevensprong (1966)
  • De Trapeze (1967)
  • De blauwe maan : een serie leesboeken voor het basisonderwijs (8 delen, 1968-1981; de tweede helft van de serie droeg als titel De blauwe maansteen)
  • Torenhoog en mijlen breed (1969)
  • De torens van februari (1973)
  • Water is gevaarlijk : spookverhalen, verzen, feiten, fantasieën en overleveringen (verzameling teksten van andere auteurs, 1977)
  • Het gevaarlijke venster en andere verhalen (1979)
  • Ogen van tijgers (1982)
  • Het geheim van de klokkenmaker, of De tijd zal het leren, of De tijd zal je leren (1989)
  • Aan de andere kant van de deur (1992) (Zeeën van Tijd 1)
  • De robot van de rommelmarkt & Route Z (2001)
  • Het dansende licht (2005)
  • De blauwe maansteen (2005)
  • Wat niemand weet (2007, Kinderboekenweekprentenboek)
  • Dichtbij ver van hier (2009)
  • ABC Dragt – De werelden van Tonke Dragt Geschreven door Joukje Akveld en Annemarie Terhell (2013)
  • Als de sterren zingen (2017)