Je vindt op deze webpagina alle informatie over de schrijver Hendrik Groen. Om te beginnen geven we je de bibliografie van al zijn werken. Deze vind je hier ook nog eens op de volgorde van publicatie . Vervolgens tref je in deze bibliografie ook de nieuwste boeken die hij heeft uitgebracht. Ook tref je een korte biografie over de auteur met historisch relevante gebeurtenissen die zijn unieke schrijfstijl hebben gevormd. Tenslotte geven we je ook graag een lijst met de top 7 beste boeken van Hendrik Groen. Door middel van deze lijst weet je precies welke van de mooiste en meest bekende boeken van deze auteur worden aangeraden om te lezen.

Bibliografie van Hendrik Groen

  • Pogingen Iets van het Leven te Maken (2014)
  • Zolang Er Leven Is (2016)
  • Leven en Laten Leven (2018)
  • Een Kleine Verrassing (2019)
  • Opgewekt Naar de Eindstreep (2020)
  • Rust En Vreugd (2021)

Biografie van Hendrik Groen

Hendrik Groen is een pseudoniem, waardoor er geen informatie bekend is over de geboorteplaats en de gebeurtenissen die de schrijver hebben gevormd. Na jaren in mysterie gehuld te zijn, werd bekend gemaakt dat Hendrik Groen een pseudoniem was van Peter de Smet. Over deze man is niet veel bekend. Het belangrijkste om te weten is dat hij als een bibliothecaris werkt in Amsterdam en 67 jaar oud is.

Top 7 beste boeken van Hendrik Groen volgens onze redactie

Ben jij benieuwd welke werken van Hendrik Groen wij het beste vinden? Je treft ze hieronder!

Een Kleine Verrassing

Hendrik Groen en Evert Duiker zijn trouwe vrienden, hoe goed of slechte de situatie ook is, Inmiddels zijn ze ruim de zeventig gepasseerd en is hun leven wat rustiger geworden. Ze gaan elke week op bezoek bij elkaar, schaken tegen elkaar,  genieten samen van een borrel en nemen een hapje erbij. Gedurende hun ontmoetingen nemen ze het leven door.

Op een zekere dag wordt echter de rust op een ruwe wijze verstoord wanneer Evert bij Hendrik aanbelt met een onverwachte kleine gast als surprise. In een impulsieve bui is hij aan de haal gegaan met een kinderwagen met baby die eventjes onbeheerd was achtergelaten. Evert dacht dat dit een geniale grap was, maar Hendrik denkt daar duidelijk wat anders over.

Ze besluiten om eventjes als babysitters te acteren terwijl ze tegelijkertijd een plan proberen te bedenken om de baby ongezien en ongedeerd terug te brengen bij de ouders. Ze komen er echter achter dat dit lastiger lijkt te zijn dan op eerste oogopslag het geval lijkt.

Leven en Laten Leven

Arthur Ophof raakt langzaam maar zeker gedesillusioneerd over zijn huidige leven. Hij staat immers vier keer per week in de file van Purmerend naar Breukelen en andersom. Elke dag voelt voor hem hetzelfde aan. Je kunt zijn leven in ieder geval niet speciaal en meeslepend noemen met een uitgebluste, kinderloze huwelijk en zijn autovrije hofje voor de deur. Inmiddels wordt hij bijna vijftig, waardoor de tijd dringt.

Op een dag besluit zijn werkgever hem echter ‘’met tegenzin’’ te ontslaan, maar Arthur krijgt er een mooie ontslagvergoeding uit. Ineens lijken er prachtige mogelijkheden op een geheel nieuw leven in het verschiet te liggen…

Rust en Vreugd

Wanneer Emma Quaedvlieg oude papieren opruimt na het overlijden van haar man, ontdekt ze een vergeten inschrijving voor een tuinhuisje op ‘Rust en Vreugd’. Zonder dat iemand het opmerkte, is er inmiddels elf jaar wachttijd verstreken. Hierdoor kan ze nu ieder huisje krijgen dat beschikbaar wordt gesteld. Tijdens de eerste bezichtiging wordt Emma op slag verliefd op een gezellig maar rommelig tuinhuisje met een prachtige tuin en impulsief besluit ze om als afleiding het huisje te nemen. Hoewel ze totaal geen verstand heeft van tuinieren maakt het door de buren die hun hulp aan haar bieden niet veel uit.

Op een dag komt de voorzitter van de vereniging onuitgenodigd langs voor een kopje thee. Dit doet hij om kennis te maken, maar stiekem voornamelijk om haar te informeren over de regels met betrekking tot onkruid bestrijden, de algemene onderhoudsbeurten die verplicht zijn en de hoogte van de heg. Het gesprek verloopt niet perfect en Emma heeft het vermoeden dat ze niet door de voorzitter is ingeschat als een nette tuinder.

Na een korte periode komt Emma erachter dat het tussen de tuinders in deze prachtige groene plek niet altijd rozengeur en maneschijn is. Maar Emma is vastberaden en wil er hoe dan ook iets prachtigs van haar tuin maken. Gaat dit lukken? Of druipt Emma toch af?

Pogingen Iets van het Leven te Maken

Hoewel Hendrik Groen inmiddels een oude man geworden is, is  hij nog lang niet stervende en is hij tevens niet van plan om aan de dood toe te geven. Toegegeven: de wandelingen die hij dagelijks onderneemt worden steeds minder lang zijn omdat zijn lichaam tegenstribbelt en hij bezoekt frequent de huisarts. Volgens alle definities is hij inmiddels bejaard. Maar dit betekent nog niet dat je alleen maar achter de geraniums zit en koffie drinkt totdat het einde nadert.

Hendrik groen laat je een jaar lang via zijn korte maar luchtige dagboekfragmenten op een openhartige manier een kijkje nemen in het leven van een bejaarde in het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Alle ups en downs worden meegenomen voor een compleet perspectief. Het zal nog moeilijk worden om gedag te zeggen op de laatste dag van het jaar tegen deze charmante persoonlijkheid.

Zalig Einde, Meneer Lisowski

Zalig Einde, Meneer Lisowski is een gratis boekje dat ter promotie van het andere boek van Hendrik Groen is uitgebracht. Zalig Uiteinde is een verhaal dat tijdens de winter afspeelt. Wanneer je het boekje besluit om te draaien, zie je de eerste paar hoofdstukken van Pogingen Iets van het Leven te Maken. Dit boek is daardoor de perfecte kennismaking om de schrijver Hendrik Groen te ontdekken, zonder eerst een volledig boek door te lezen van hem.

Opgewekt Naar de Eindstreep

Hendrik wordt overgeplaatst naar een verzorgingstehuis naar Bergen aan Zee doordat zijn huidige verzorgingshuis in Amsterdam-Noord gaat sluiten. Als gevolg valt de De-Oud-Maar-Niet-Dood-club uit elkaar. Soms hebben ze nog een Omanido-reünie waar het gezellig is als vanouds en de drank ook nog eens goed vloeit, verder is er echter niet veel meer over om vrolijk van te worden. Hendrik constateert dat de tijd inmiddels niet zo schappelijk meer is voor hem, hij vergeet namelijk steeds meer dingen en behoudt niet langer het overzicht over simpele dingen, met veel gestuntel tot gevolg. Daarom besluit hij terug te grijpen naar een traditie en weer een dagboek bij te gaan houden zodat hij opnieuw grip op de werkelijkheid krijgt. In het ergste geval kan hij via deze methode nalezen wat hij inmiddels allang was vergeten.

Daarnaast breekt ook het coronavirus uit in Bergen aan Zee, wat het leven nog zwaarder maakt. Daarbovenop loopt Evert niet meer rond op de planeet met zijn foute grappen die hij hierover kon maken, ook al doet Hendrik goed zijn best om net zo fout te zijn als Evert.. Hij heeft echter nog het geluk dat er nog drie trouwe vrienden over zijn om hem opgewekt te houden, namelijk: Leonie (88), Frida (10) en Juffrouw Jansen (4). Juffrouw Jansen is het afscheidscadeau van Evert, een hondje. Samen met deze drie laat Hendrik zich opgewekt naar de eindstreep slepen.

Zolang er Leven is

Via zijn dagboek Pogingen Iets van het Leven te Maken maakte Nederland kennis met Hendrik Groen. Hendrik probeert de laatste jaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken samen met zijn beste vriend Evert en andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club. Soms heeft Hendrik het echter zwaar en lukt het eventjes niet om de moed erin te houden. Hij heeft gelukkig wel besloten om weer een dagboek te gaan schrijven als remedie tegen de negatieve gedachtes. Hij neemt als vanouds met zijn schrijfstijl dat bekend staat om zijn charmante en ironische humor iedereen in de maling, inclusief de directie, medebewoners, ouderdom en het algemeen en ook zijn vrienden. Vanzelfsprekend vergeet hij zichzelf ook niet op de hak te nemen.

Een overzicht van Hendrik Groen boeken op volgorde die je gelezen wilt hebben

Tot slot vind je hieronder de ideale volgorde die we aanbevelen. Hendrik Groen is niet de echte naam van de auteur van de boeken hieronder, maar dat neemt niet weg dat de manier van vertellen inzichten in het leven geven die alleen van een ouder iemand met veel levenservaring kunnen komen. Realistisch, humoristisch en soms ook pijnlijk; dat zijn de verhalen van Hendrik Groen.

De drie geheime dagboeken van Hendrik Groen

In dit eerste boek tref je een bundel aan met alle drie de dagboeken van Hendrik Groen samen.

Op de tuin; uit rust en vreugd

Het tweede boek in de lijst met Hendrik Groen boeken op volgorde is een Literair Juweeltje en dat wil zeggen dat het een speciale uitgave van B for Books is. Het heeft vaak een ander formaat en komt voort uit het leesbevorderingsproject van de genoemde uitgeverij. In ‘Op de tuin’ vind je een aantal verhalen uit het boek ‘Rust en vreugd’.

Rust en vreugd

Wie zelf een lapje grond in een volkstuin heeft – of dit graag wil – zal smakelijk kunnen lachen om de verhalen in ‘Rust en vreugd’. Emma staat al lang op de wachtlijst voor een volkstuintje en kan kiezen als ze voor het eerst weer naar de volkstuin gaat. Dat zo’n tuintje hebben en onderhouden niet alleen maar leuk is, ontdekt ze al gauw.

Pogingen iets van het leven te maken; het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar

Het vierde deel in de serie Hendrik Groen boeken op volgorde neemt je mee naar een oude man in een verzorgingstehuis die bij lange na niet van plan is om achter de geraniums weg te kwijnen. Hij maakt nog iets van het leven, al merkt hij ook dat het allemaal niet zo vlotjes meer gaat.

Opgewekt naar de eindstreep; het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar

Hendrik Groen maakt in zijn laatste dagboek mee dat er een coronavirus in het land is die alles – maar dan ook echt alles – op zijn kop zet. Ook moet hij naar een ander verzorgingstehuis en als je ouder wordt, kan het zomaar gebeuren dat jij diegene bent die als laatste van je vriendenclub overblijft.

Een kleine verrassing; of hoe Hendrik en Evert zich in de nesten werken

De volgende titel in deze review met Hendrik Groen boeken op volgorde verwijst naar de kinderwagen die de vriend van Hendrik (Evert) zomaar meeneemt als hij deze ziet staan. Hendrik snapt nog genoeg om te weten dat het geen goed idee van Evert was en dat betekent dat ze nu moeten proberen om de kinderwagen met inhoud weer – zonder kleerscheuren of politie – terug te brengen bij de rechtmatige eigenaren.

Zolang er leven is; het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar

Hendrik Groen maakt er weer het beste van in het verzorgingstehuis. Gelukkig is er ook nog de Omanido-club waar de leden nog de leuke dingen in het leven samen kunnen vieren, al zal de club waarschijnlijk snel uitdunnen als je naar de leeftijd van elk lid kijkt.

Leven en laten leven

Het laatste boek in deze lijst met Hendrik Groen boeken op volgorde gaat niet over Hendrik Groen zelf, maar over Arthur Ophof. De man beseft zich dat het leven niet is geworden wat hij ervan had gehoopt, maar dan wordt hij ontslagen en krijgt hij een pot geld mee.

Kortom

De boeken van Hendrik Groen lees je rap uit door de hilarisch beschreven situaties en soms ook trieste momenten. Ze geven je een inkijkje in verzorgingstehuizen, hoe het dagelijkse leven van ouderen eruit ziet en wat je misschien zelf kunt doen om je (groot)ouders leuke momenten te bezorgen.