De lijst met beste boeken van Esther Verhoef

Esther Verhoef schrijft niet alleen psychologische thrillers, maar ook romans. Samen met Berry Verhoef schrijft ze zelfs actiethrillers. Haar boeken zijn ook over de grenzen bekend en daarom in diverse talen gepubliceerd. Haar succes als Nederlandse schrijfster is terug te zien in de prijzen die ze gewonnen heeft, waaronder de Diamanten Kogel (beste spannende, oorspronkelijk Nederlandstalig boek) en de Crimezone Thriller Award (vroeger de Zilveren Vingerafdruk; voor de beste thriller van het jaar).

De kraamhulp

Drie vrouwen staan in dit spannende boek centraal: een vrouw die zojuist bevallen is, een politieagente en een kraamhulp. Het boek gaat over een periode van iets meer dan een week, waarin de drie vrouwen steeds dichter bij elkaar komen en daarmee ook de geheimen die een van hen met zich meedraagt steeds meer aan het licht komt. Het resulteert in een boeiend verhaal over de kwetsbaarheid van de mens in zijn algemeenheid, waarbij doorzettingsvermogen en moed het uiteindelijk winnen van het kwaad in de wereld. Het wordt moeilijk om dit boek naast je neer te leggen, zodra je er eenmaal aan begonnen bent.

Rendez-vous

Wie van het televisieprogramma “Ik vertrek” smult, zal dit boek ook kunnen waarderen. Stel je maar eens voor dat je met je gezin Nederland verruilt voor een leven in de zon, minder – en vooral minder gehaast – werken en meer genieten van elkaar. In Rendez-vous vertrekt Simone naar het zuiden van Frankrijk om een chambre d’hôtes met haar man te beginnen. De kinderen gaan natuurlijk ook mee en – bekend verhaal – het pand moet eerst ook nog flink verbouwd worden, voordat de eerste gasten kunnen worden ontvangen. De kink in de kabel: een affaire met een veertien jaar jongere, passionele Fransman, die haar alle ellende van de verbouwing en de relatie met haar man doet vergeten. Waar eindigt Simone’s verhaal?

Close-up

Margot is niet zelfverzekerd en een deel van haar gebrek aan zelfvertrouwen ligt aan haar gewicht. Na de scheiding van haar man probeert ze haar leven echter een nieuwe en positieve wending te geven, maar daarbij had ze er geen rekening mee gehouden dat ze Leon zou ontmoeten. Om haar dromen waar te maken gaat Margot steeds vaker en verder over haar eigen grenzen heen, grenzen die ze vroeger altijd gerespecteerd zou hebben. Maar ja, dat was vroeger… Hoe gaat ze zich nu redden uit de situatie waar ze zich te makkelijk in heeft laten manoeuvreren?

Tegenlicht

Het begint al met een jeugd die je niemand toewenst: gepest worden op school en twee ouders die óf uitblonken door afwezigheid óf je opvoeden met als belangrijkste basisnorm het eerbieden van het gezag. Natuurlijk is dit niet bevorderlijk geweest voor de innerlijke leefwereld van Vera, de hoofdpersoon in dit verhaal. Met dit beeld is Vera namelijk een relatie aangegaan en dit heeft ze twintig jaar volgehouden, tot nu. Van het een komt het ander en ze begint een affaire , die nog maar de start van haar rollercoaster is. Ze is inmiddels alle controle over haar leven kwijt en het enige wat ze kan doen om uit de ellende komen, is haar verleden onder ogen zien en de schade die haar door anderen aangedaan is repareren. Je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk, maar redt Vera het nog om het roer om te gooien en haar leven weer op de rails te krijgen?

Lieve mama

Huisje, boompje, beestje… alles loopt als een trein. Helen heeft een leuke baan in het ziekenhuis en haar man is een succesvol ondernemer. Met een gezin met drie kinderen (alle drie in hun tienerjaren) woont ze in een groot, vrijstaand huis. Aan de buitenkant lijkt er dan ook geen vuiltje aan de lucht, totdat net haar huis uitgekozen wordt voor een roofoverval. En dan gaat het ook meteen goed mis. Helen wordt gedwongen om keuzen te maken die ze in een andere situatie nooit zou hebben gemaakt. Je hoopt dat het jezelf nooit zal overkomen, maar dit boek laat je wel nadenken of “Wat als…?”.

Façade

Een scheiding is nooit een pretje en het kan even duren voordat je daarna weer 100% jezelf bent. Bij Iris duurt het een aantal jaren en pas dan neemt ze de beslissing om – door middel van een roadtrip door Europa – weer op zoek te gaan naar zichzelf en waar zij in het leven voor staat. Was ze weer op zoek naar de liefde? Nee, maar onderweg laat ze een jongeman instappen die haar en haar hart toch weer van haar beoogde pad af laat dwalen. De ontmoeting lijkt geen vooropgezet spel, maar de vraag is of echt alles is wat het lijkt. Is Iris gewoon goedgelovig of zit er een kant aan dit verhaal die je niet had kunnen vermoeden?

Alles te verliezen

Claire’s leven loopt op rolletjes: lieve man, twee prachtige dochters en een droomhuis. Ze komt niks te kort en heeft een deel van haar verleden – dat zeker niet binnen dit keurige plaatje past – diep verborgen. Dat lukt aardig, totdat iemand uit dit niet zo standaard verleden ineens weer op komt dagen van uit het niets. Waarom kan hij Claire niet laten gaan? Niet iedereen is het er over eens dat dit een echte psychologische thriller is, maar een goed boek dat je makkelijk en snel uit wilt lezen is het zeker wel. Prima leesvoer voor op vakantie of als het het hele weekend regent en je niet de deur uit hoeft.

Volledige bibliografie van Esther Verhoef

Bron: Wikipedia

Thrillers

 • 2003 – Onrust (in 2008 heruitgegeven onder pseudoniem ‘Escober’)
 • 2004 – Onder Druk (in 2008 heruitgegeven onder pseudoniem ‘Escober’)
 • 2006 – Rendez-vous
 • 2006 – Chaos (onder pseudoniem ‘Escober’)
 • 2007 – Close-up
 • 2008 – Ongenade (onder pseudoniem ‘Escober’)
 • 2008 – Alles te verliezen
 • 2009 – Erken mij (geschenkboek tijdens de Maand van het Spannende Boek, juni 2009)
 • 2010 – Déjà vu
 • 2013 – Overkill (onder pseudoniem ‘Escober’)
 • 2014 – De Kraamhulp
 • 2015 – Lieve mama
 • 2019 – Façade
 • 2021 – De nachtdienst

Romans

 • 2012 – Tegenlicht
 • 2017 – Nazomer

Verhalenbundels

 • 2011 – Nouveau riche & andere spannende verhalen
 • 2016 – Erken mij en andere wraakverhalen
 • 2020 – Labyrint. De verhalen.

Columnbundels

 • 2007 – Wonen op vakantie
 • 2010 – Is uw man al af?

Non-fictie

 • 1995 – 2007 Circa 60 informatieve boeken over (huis)dieren, waaronder De Grote HondenencyclopedieKippen encyclopedie samen met Aad Rijs en Handboek katten fokken
 • 2014 – Stil in mij – overleven bij de nonnen (samen met Daniëlle Hermans)