De beste alternatieven voor Harry Potter

Harry Potter… wie is er niet groot mee geworden? Nu schrijfster J.K. Rowling haar zevendelige meesterwerk al weer enige tijd heeft voltooid, is het voor de fans zoeken geblazen naar de beste alternatieven voor deze boeken. Gelukkig zijn er nogal wat schrijvers die in de (commercieel ook zeer interessante) lacune zijn gedoken, en zijn er vele boeken te vinden die de fans van Harry Potter zeker aan zullen spreken. In dit artikel zullen we er een dozijn van bespreken, zodat er zeker weten ook iets voor jou tussen zal zitten.

Snel overzicht: Deze alternatieven voor Harry Potter raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor episch avontuurSoman Chainani – The School for Good and Evil: Dit boekserie is absoluut een traktatie voor elke Potter-fan. In een mysterieuze stad waar twee meisjes elke vier jaar worden ontvoerd, biedt dit boek een boeiende mix van goed en kwaad. We houden van het hoge tempo en de spannende verhaallijn die lezers zeker zullen waarderen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor drakenliefhebbersChristopher Paolini – Eragon (Het Erfgoed #1): Dit boek draait om de jonge Eragon die een drakenei vindt. De spanning en het avontuur dat hieruit voortvloeit, doet denken aan de wereld van Harry Potter, maar met een unieke draai. We waren gefascineerd door het magische avontuur en de vriendschap tussen Eragon en zijn draak, Saphira. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor dystopisch dramaSuzanne Collins – De Hongerspelen: Dit boek plaatst je in een toekomstige wereld waarin jonge mensen vechten voor hun leven in de beruchte Hongerspelen. We waren geboeid door de sterke personages en de intense spanning in deze duistere en onvoorspelbare wereld. >> Check laagste prijs

Soman Chainani – The School for Good and Evil

Dit zou natuurlijk zomaar de titel van een Harry Potter boek kunnen zijn, maar het is een boek van het succesvolle Amerikaanse talent Soman Chainani, die hiervan al miljoenen exemplaren heeft verkocht. Het gaat over het mysterieuze stadje Gavaldon, waar elke vier jaar twee meisjes worden ontvoerd. Deze zullen volgens de mythe gaan naar de School voor Goed en Kwaad.

In dit boek volgen we Sophie en Agatha, de twee ontvoerde meisjes van dat jaar. Maar wat ze allebei niet hadden verwacht, gebeurt toch: ze worden beide per vergissing naar de verkeerde school gestuurd. Maar was het wel een vergissing? Chainani weet het tempo hoog te houden en zal de Potterheads laten smullen met dit schitterende werk.

Christopher Paolini – Eragon (Het Erfgoed #1)

Paolini was nog maar een tiener toen hij de rechten van zijn creatie Eragon voor een groot bedrag aan een prominente uitgeverij verkocht. Het boek gaat over de jonge Eragon die op een dag een drakenei vindt. De draak die hieruit voortkomt, Saphira, wordt vervolgens de beste vriend van Eragon. Samen moeten ze ten strijde trekken tegen koning Galbatorix.

Een heerlijke mix van diverse fantasy-verhalen, van dwergen tot koningen en van draken tot magie. Met name de iets jongere generatie zal Eragon verslinden.

Suzanne Collins – De Hongerspelen

De verfilming van het hierboven genoemde Eragon was in tegenstelling tot de boeken helaas geen doorslaand succes, maar die van De Hongerspelen des te meer. Maar liefst vier kaskrakers leverden de films met de bekende actrice Jennifer Lawrence op, wat ook de populariteit van de boeken van Suzanne Collins uiteraard geen kwaad heeft gedaan.

In het eerste boek maken we kennis met hoofdrolspeelster Katniss. In de toekomstige wereld waarin zij leeft, is Noord-Amerika opgedeeld in 12 districten. Elk van hen moet een jongen en een meisje naar de afgrijselijke Hongerspelen sturen: een gevecht op leven en dood in een arena nabij het Capitool. De beelden van de Hongerspelen worden vervolgens door het hele land uitgezonden.

Dit boek van Collins mogen we wel onder de instant classics scharen, en heeft inmiddels al miljoenen (jonge) lezers bereikt. Als je al wel van de Harry Potter reeks hebt genoten maar je hebt De Hongerspelen nog altijd niet gelezen, dan is nu een goede tijd om daar verandering in te brengen.

Michael Scott – De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel

Dit eerste deel van de waarlijk schitterende boekenreeks rond Nicolas Flamel heet ook wel De Alchemist. Het gaat over een Parijzenaar uit de 14e eeuw, die het geheim van het eeuwige leven heeft ontdekt. Inmiddels is het vele eeuwen later, en heeft Flamel een eigen boekenzaak. Het geheim van zijn elixer dreigt echter in handen te komen van de Duistere Alouden, die met die kennis van plan zijn de mensheid te vernietigen. Alleen met behulp van de tieners Sophie en Josh zal Flamel deze catastrofe kunnen voorkomen. Een fantastische reeks, die bestaat uit niet minder dan zes even sterke delen, te weten:

  • De Alchemist
  • De Magiër
  • De Tovenares
  • De Necromancer
  • De Zwarte Magiër
  • De Zieneres

Lev Grossman – De Magiërs

Een andere absolute aanrader voor liefhebbers van Harry Potter. Dit boek gaat over de jonge Quentin, een echte liefhebber van fantasy verhalen. Hij komt terecht op een geheime universiteit, waar hij een opleiding krijgt in moderne magie. Bovendien vindt hij er nieuwe vrienden, met wie hij spannende avonturen beleeft. Grossman heeft hier een bijzonder boek van gemaakt. Ja, De Magiërs doet qua opzet soms erg denken aan Harry Potter, maar de schrijver kaart ook andere thema’s aan die wat meer passen bij een volwassen publiek. Zo is er bijvoorbeeld drank en sex in het spel, onderwerpen waar Rowling in haar boeken verre van bleef. Zeer aan te raden boek, ook voor de volwassen lezer.

Richelle Mead – Vampire Academy

Het concept ’tieners die naar een speciale school gaan om juist daar magie te leren’ is niet alleen door Rowling en Grossman gebruikt, maar ook door Richelle Mead in de geweldige reeks boeken over de Vampire Academy. In chronologische volgorde zijn dat:

  • Vampire Academy
  • Frostbite
  • Shadow Kiss
  • Blood Promise
  • Spirit Bound
  • Last Sacrifice

De boeken gaan over de jonge vampier Rose, die haar beste vriendin Lissa moet beschermen tegen de kwaadaardige Strigoi, die de beide meiden op allerlei mogelijke manieren proberen te verleiden om zich tegen de mensheid te keren. Spannend en bijzonder entertaining.

Kristin Cashore – De gave van Katsa

Een heerlijk boek over Katsa, een vervaarlijke jongedame van achttien jaar die al op jonge leeftijd genoeg kracht bezit om een volwassen kerel met haar blote handen te doden. Katsa is dan ook een Begaafde. Zij moet volgens de wet haar diensten aanbieden aan de koning. Ze wordt echter verliefd op prins Po, en komt erachter dat haar gave niet datgene is wat ze altijd dacht dat het was. Het geheim dat ze nu met haar mee moet dragen, heeft de potentie om de hele aarde te vernietigen…

Wij vonden het fijn om weer eens een boek te lezen over een sterke jonge vrouw. De gave van Katsa zal dan ook bij jonge lezeressen nog eens extra aanslaan, is onze verwachting. Het goede nieuws is verder dat schrijfster Cashore inmiddels volop in het fantasy genre actief is, en naar verluidt nog lang niet van plan is om te stoppen.

Jessica Townsend – Nevermoor

De jonge Morrigan is vervloekt, en zal sterven op haar elfde verjaardag. Dat is in ieder geval de traditie met kinderen die geboren worden op de gevreesde Avondstond. Maar met Morrigan is alles anders. Zij wordt meegenomen naar de magische stad Nevermoor, om te strijden voor een plekje bij het mysterieuze wondergenootschap. Maar hoe zal Morrigan ooit deze strijd kunnen winnen?

Een bijzonder boek met opnieuw een meisje in de hoofdrol. Nevermoor wisselt aangrijpende momenten met spannende af, en zal zeker de jonge generatie zeer kunnen bekoren.

Erin Morgenstern – Het Nachtcircus

Een iets ander boek in deze reeks werken die een alternatief zijn voor Harry Potter, is het boek Het Nachtcircus van Erin Morgenstern. Dit werk gaat over de jonge illusionisten Celia en Marco, die elkaars concurrenten worden in een spel om de beste in hun vak te worden. De twee jonge helden zijn echter niet meer dan marionetten in de strijd tussen hun beide leermeesters…

Een bijzonder knap geschreven en intens boek, dat zich in meerdere tijden afspeelt en waar je als lezer daardoor soms goed de aandacht erbij moet houden. Als dat je lukt, heb je met Het Nachtcircus een echte topper in het genre in handen.

Rick Riordan – Percy Jackson

Als je op zoek bent naar alternatieven voor Harry Potter, zal je op veel plekken in eerste instantie worden doorgestuurd naar de boeken over Percy Jackson. Hoofdpersoon Percy is een halfgod en beleeft met zijn vrienden allerlei avonturen in een wondere wereld vol magie, mysterieuze wezens, mythologische monsters en Griekse goden.

Wat Riordan zo knap voor elkaar weet te krijgen, is dat hij de waanzinnige wereld van Percy met veel humor neerzet. Hierdoor zijn de boeken zowel voor jong als oud zeer leesbaar. Inmiddels zijn er zeer veel boeken in deze reeks verschenen (waarbij Percy overigens niet altijd de hoofdrol vertolkt). Om compleet te zijn, noemen we ze hierbij allemaal, zodat je even vooruit kunt:

  • De bliksemdief
  • De zee van monsters
  • De vloek van de titaan
  • De strijd om het labyrint
  • De laatste olympiër
  • Kamp halfbloed vertrouwelijk
  • De verloren held
  • De zoon van Neptunus
  • Het teken van Athena
  • Het huis van Hades
  • Het bloed van Olympus
  • The Demigod Diaries (niet uitgegeven in het Nederlands)
  • Het verdoemde zwaard
  • De hamer van Thor
  • Het schip der doden
  • Het verborgen orakel
  • De duistere voorspelling
  • De brandende doolhof
  • De tombe van de tiran
  • De toren van Nero
  • De rode piramide
  • De troon van vuur
  • De schaduw van de slang
  • De zoon van Sobek
  • De scepter van Serapis
  • De kroon van Ptolemaeus

Sarah J. Maas – Hof van Doorns en Rozen

De ster van de nog altijd maar jonge schrijfster Sarah J. Maas is immer rijzende. Haar Hof van Doorns en Rozen mag daarbij als instant classic worden beschouwd. We vinden hier dezelfde magische wereld als die in Harry Potter, sprookjesachtig zelfs. Het gaat over de jonge Feyre die opgroeit in armoede en op een kwade dag een magisch wezen afschiet… Een spannend avontuur volgt.

Maas schreef eerder de uitstekend beoordeelde Glazen Troon reeks, maar heeft met Hof van Doorns en Rozen in onze ogen zichzelf overtroffen. We durven zelfs wel te stellen, dat dit boek feitelijk onmisbaar is voor de echte Harry Potter liefhebber.