De meest indrukwekkende boeken over geestelijke of mentale gezondheid

Als kind word je geboren en zolang je te eten krijgt en in een warm bedje slaapt, ben je gelukkig. Dit gevoel kan al snel veranderen als de situatie in het gezin waarin je geboren wordt niet ideaal blijkt te zijn. Ook andere zaken kunnen van invloed zijn op jouw mentale gezondheid. Vriendschap, liefde, huisdieren of werk kunnen je allemaal uit balans brengen. In de top 10 van vandaag lees je over hoe je die balans weer kunt herstellen.

Snel overzicht: Deze boeken over geestelijke / mentale gezondheid raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor bewustwording en veranderingHet NLP Praktijk Doe-Boek – in 52 weken naar meesterschap in NLP: Dit boek is onze absolute favoriet in het inzicht te krijgen in jouw ongezonde patronen en biedt uitdagingen om deze te veranderen. Onze ervaring is dat dit boek niet altijd comfortabel is, maar wel zeer effectief voor wie openstaat voor verandering en persoonlijke groei. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor actieve mentale trainingMindlift – mentale fitness voor het moderne brein: Dit boek is volgens ons perfect voor degenen die het gevoel hebben dat het leven hen overkomt. Het helpt je om weer controle te krijgen en actief te werken aan je mentale toestand, waarbij het brein wordt gezien als een spier die kan worden getraind. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor het vinden van een sterke levenshoudingStevig staan in een kwetsbare wereld – het belang van een krachtige levenshouding: Dit boek gaat dieper dan de andere boeken in onze top drie. Het biedt een meer spirituele aanpak en helpt bij het beantwoorden van existentiële vragen zoals ‘Wie ben ik’ en ‘Waarom ben ik hier’. We vinden dit boek vooral geschikt voor mensen die even helemaal de weg kwijt zijn. >> Check laagste prijs

De top 10 met de meest effectieve boeken over mentaal fit worden en blijven

1.     Het NLP Praktijk Doe-Boek – in 52 weken naar meesterschap in NLP

NLP helpt je in te zien waar jouw patronen ongezonde vormen hebben aangenomen. Zodra je je hier bewust van bent, kun je kiezen het anders te doen. Dat ‘anders doen’ is de basis voor de challenges waarmee je in het werkboek aan de slag gaat. Ze voelen niet altijd comfortabele (weten we uit eigen ervaring), maar ze helpen je wel in te zien dat het ook anders kan. Je creëert kansen voor jezelf door open te staan voor verandering en je wordt mentaal sterker als je dichter bij jezelf blijft.

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

2.     Mindlift – mentale fitness voor het moderne brein

Als jij de opvatting hebt dat het leven je vooral overkomt, moet je dit boek zeker lezen volgens ons. Het zet jou namelijk weer aan het stuur en laat je werken aan je mentale toestand. Het brein is namelijk ook een spier en – dat wist je al wel – spieren kun je trainen. Hoe fit je mentaal bent en of je jezelf snel uit balans laat brengen door wat er in de wereld gebeurt, kan dus veranderd worden door er actief aan te werken. Alle informatie in ‘Mindlift’ helpt je dit te bereiken.

3.     Stevig staan in een kwetsbare wereld – het belang van een krachtige levenshouding

Dit boek van Claartje Kruijff gaat wat dieper dan het vorige boek in deze top 10. Het heeft een wat spirituelere aanpak en helpt je vragen als ‘Wie ben ik’ en ‘Waarom ben ik’ te beantwoorden. Ons lijkt ‘Stevig staan in een kwetsbare wereld’ vooral geschikt voor wie even helemaal de weg kwijt is. Voor de een helpt dan een coach of psycholoog, voor de ander kan dit boek al een goed startpunt zijn.

4.     Wandel je wijzer – stad en natuur als coach

Onderzoeken tonen aan dat wandelen een positief effect heeft op je mentale toestand. Op een loopband wandelen, een filmpje van een wandeling op YouTube bekijken of elke andere manier van niet zelf wandelen, heeft niet hetzelfde effect. Naar buiten gaan en de ene voet voor de andere zetten is niet alleen fysieke activiteit, maar geeft ook het brein bepaalde prikkels die het nodig heeft. Je ziet andere dingen dat als je binnen zit, ruikt je omgeving, komt mensen tegen en het brein reageert hierop.

5.     Ik is perfect

Tsja, de perfectionist in je zal de titel onmiddellijk willen verbeteren op grammaticaal vlak. En daarom zou dit boek er juist voor jou eentje kunnen zijn die je ogen zal openen. Het vertelt over perfectie; wat het is, waarom het in onze cultuur zit en waarom je het beter kunt leren loslaten. Van perfectionistisch zijn word je niet gelukkig, want wanneer is het dan wel goed (genoeg)? Je ontdekt het in ‘Ik is perfect’ van auteur Eva de Roovere.

6.     Je bent al genoeg – mentaal gezond in een gestoorde wereld

Wat ons betreft had dit boek ook op nummer 1 mogen staan, want hoeveel mensen (inclusief jijzelf) ken je die denken dat ze genoeg zijn of doen? Het moet altijd maar meer, verder, vaker, beter… Als je dat inderdaad voelt of denkt, wordt het tijd om actie te ondernemen en ‘Je bent al genoeg’ te lezen. De spiegel is niet altijd prettig om in te kijken, maar je leert wel waarom de verbinding met jezelf en de mensen om je heen van belang is om te leren loslaten wat eigenlijk helemaal niet van belang is.

7.     De mentale reset – hoe hybride werken en leven je veerkracht vergroten

We hebben allemaal een hersenpan, maar gebruik je hem ook voldoende? Of ben jij iemand die vooral meegaat in de race en nauwelijks stil durft te staan? Digitale ontwikkelingen – Zoom meetings, push berichten in je mailbox – zorgen ervoor dat we altijd en overal bereikbaar zijn en dat kan zijn impact hebben. Elke Geraerts laat je in ‘De mentale reset’ echter zien hoe je ondanks die digitale vooruitgang bij jezelf kunt blijven. Dat maakt dit boek volgens ons een relevante toevoeging aan deze top 10.

8.     Gelukkig ouder worden – aanvaarden, loslaten en je verzoeken

Zodra je ouder wordt, kun je je mentaal zwakker gaan voelen. Het heeft niet eens altijd zozeer met vergeetachtigheid te maken, maar wel met beseffen dat je fysiek achteruit gaat. Dat zorgt voor twijfels. Anselm Grün leert je aan de hand van de inhoud van ‘Gelukkig ouder worden’ hoe je een positieve draai kunt geven aan het feit dat er steeds meer kaarsjes op je verjaardagstaart staan. Omarm de nieuwe fase in je leven en ben vooral niet te streng voor jezelf.  

9.     Het no-nonsense meditatieboek – hoe bewust zijn je mentale en fysieke gezondheid kan versterken

Mediteren kan je mentale toestand verbeteren, doordat je even een moment voor jezelf neemt. Gedachten mogen komen en gaan, je laat alle controle los. Maar hoe mooi dat ook klinkt, het heeft tegelijkertijd iets mysterieus, want hoe doe je dat dan? Steven Laureys is neuroloog en benadert in zijn boek meditatie vanuit een hele andere hoek. Wij denken dat dit wel eens een treffend boek kan zijn voor iedereen die de drempel naar meditatie nog niet durfde te pakken.

10.  Wat gebeurt er als je doodgaat?

De dood kan voor veel angst in een mens zorgen en angsten kunnen je mentale staat weer negatief beïnvloeden. Met ‘Wat gebeurt er als je doodgaat?’ wil Hans Stolp meer duidelijkheid geven over het proces van doodgaan. Toegegeven, het boek is vanuit een sterk gelovig karakter geschreven en hier moet je voor openstaan. Onze redactie meent wel dat de inhoud van dit boek voor geruststelling kan zorgen en hierdoor kan je geestelijke gesteldheid weer terug naar normaal.

Tot slot nog dit

Mentale gezondheid is een zeer breed begrip en waar de een gevoelig voor is, staat de ander niet eens bij stil. Zelfs als je geen twijfels over je geestelijke toestand hebt, kan het toch handig zijn om erover te lezen. Misschien kan je iemand in je omgeving beter helpen wanneer die het mentaal even wat zwaarder heeft.