Op deze pagina geven we je een overzicht van het allerbeste werk van Tessa de Loo. We beginnen met het opsommen van de complete bibliografie van deze beroemde schrijfster, met daarbij haar boeken op chronologische volgorde. Hierna geven we je een korte biografie van De Loo. Tenslotte vind je op deze pagina eveneens een overzicht van haar beste 10 boeken.

Bibliografie Tessa de Loo

 • De meisjes van de suikerwerkfabriek (1983)
 • Meander (1986)
 • Het rookoffer (1987)
 • Het mirakel van de hond (1988)
 • Isabelle (1989)
 • De tweeling (1993)
 • Alle verhalen tot morgen (1995)
 • Toen zat Lorelei nog op de rots (1997)
 • Een varken in het paleis (1998)
 • Een gevaar op de weg: autoportretten (1999)
 • Een bed in de hemel (2000)
 • De zoon uit Spanje (2004)
 • Harlekino, of Het boek van de twijfel (2008)
 • Daan (2010)
 • Verraad me niet (2011)
 • Kenau (2013)
 • Een goed nest (2014)
 • Liefde in Pangea (2017)

Biografie Tessa de Loo

Tessa de Loo is het pseudoniem van de schrijfster Johanna de Wit. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werd vervolgens lerares Nederlands. Vanaf haar eerste publicatie wordt haar werk rondom geprezen. Met name familieverhoudingen weet De Loo altijd perfect weer te geven.

De top 10 boeken van Tessa de Loo

De tweeling

Het absolute magnum opus van De Loo, dat eveneens een succesvolle verfilming kreeg. Het gaat over tweelingzussen die op jonge leeftijd uit elkaar worden gehaald. Beide beleven vervolgens de Tweede Wereldoorlog compleet anders. Op latere leeftijd vinden ze elkaar bij toeval terug, maar dan moeten ze met het verleden in het reine komen.

Bol.com: De tweeling

Harlekino, of Het boek van de twijfel

De jonge Saïd besluit samen met een vriend op zoek te gaan naar zijn Marokkaanse vader. Op meesterlijke wijze weet De Loo dit simpele gegeven te spekken met grote vragen over ware vriendschap, religie en cultuur. Levensechte karakters en een intense zoektocht naar het ware.

Bol.com: Harlekino, of Het boek van de twijfel

De meisjes van de suikerwerkfabriek

Deze verhalenbundel was het debuut van De Loo, waarmee ze meteen naam en faam maakte. Het grote succes van de bundel is te begrijpen: als geen ander weet de schrijfster in haar werk de karakters in no time neer te zetten als échte mensen.

Bol.com: De meisjes van de suikerwerkfabriek

Het rookoffer

Na het succes van de verfilming van De Tweeling besloot De Loo om al haar korte verhalen te bundelen in Het Rookoffer. De lezer heeft hiermee een schat in handen: de schrijfster is namelijk juist ook in haar korte werk vaak uitstekend op dreef.

Bol.com: Het rookoffer

Liefde in Pangea

De jonge Fidel raakt hopeloos verliefd op een meisje, dat zichzelf op dramatische wijze van het leven beroofd. De jongen blijft achter met duizend vragen, en vooral die ene: wat was er toch met haar aan de hand? Jaren later besluit hij het antwoord op deze vraag te achterhalen, voor zover dat nog kan. Een adembenemend boek vol mysterie.

Bol.com: Liefde in Pangea

De zoon uit Spanje

Vlak voor zijn dood wil een oude vader het contact met een verloren zoon herstellen. Maar is het daarvoor niet al te laat? Familiegeheimen en persoonlijke verschillen worden in De zoon van Spanje gecombineerd met prangende vragen over de maakbaarheid van het leven en onze samenleving.

Bol.com: De zoon uit Spanje

Een goed nest

Ook in Een goed nest gaat het over getroebleerde familieverhoudingen. Twee zussen leven al jaren met elkaar in onmin, maar worden op latere leeftijd gedwongen hun verhouding jegens elkaar opnieuw te definiëren. Een krachtig en meeslepend verhaal, ’typisch’ De Loo.

Bol.com: Een goed nest

Kenau

Een geschiedenis over Kenau Simonsdochter Hasselaer, de legendarische Haarlemse die vooraan stond bij de strijd tegen de Spanjaarden. Deze historische roman is even spannend als interessant, en verhaalt over een belangrijke tijd uit de Nederlandse geschiedenis.

Bol.com: Kenau

Een varken in het paleis

Dit boek neemt als uitgangspunt de legendarische Lord Byron op zijn tochten door Albanië en Turkije, en dan met name de brief die hij hierover schreef aan zijn moeder. De Loo reist dit fenomeen achterna, en heeft er een geweldig boek over geschreven, vol avontuur en historische wetenswaardigheden.

Bol.com: Een varken in het paleis

Een bed in de hemel

Een halve eeuw aan Europese geschiedenis komt voorbij in deze meesterlijke roman, waarin we Kata volgen die op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis en tegelijkertijd de antwoorden op de grote vragen des levens. Dit ambitieuze werk van De Loo verdient een groot lezerspubliek.

Bol.com: Een bed in de hemel