De beste titels Paul Biegel

Paul Biegel werd in 1925 geboren en kwam in 2006 te overlijden. Tijdens zijn leven bouwde hij een reputatie op als één van de allerbekendste Nederlandse kinderboekenschrijvers (op

dezelfde hoogte als een grootheid als Annie M.G. Schmidt). Sinds 1958 leerde hij schrijven aan de Marten Toonderstudio. In 1962 verscheen zijn eerste werk, genaamd ‘De gouden gitaar’. Van Paul Biegel zijn rond de 50 boeken verschenen (inclusief 4 Kinderboekenweek geschenken).

Titel 1: Het feest Andersom

Het feest Andersom is een tijdloos kortverhaal waarin kinderen de beroepen van de grote mensen overnemen (groot gelijk natuurlijk). Het feest Andersom is een feestdag waarop de kinderen naar het werk gaan en volwassenen terug naar de lesbankjes keren. Voor één dag lang worden kinderen meester, juf, dokter (gelieve toch op een andere dag geopereerd te worden…), politieagent en nieuwslezer. Of ze gingen juist brandjes blussen bij de brandweer. Jammer dat de dag niet meer gevierd wordt: zal wel te maken hebben met de chaos die hier door ontstond.

Titel 2: Pak ‘m bij zijn staart!

Pak wie bij de staart? De gedichten van Paul Biegel zitten vol fantasie en zijn tijdloos in elke zin van het woord (en in ieder woord van de zin). Je beleeft uren plezier aan het voorlezen van de gedichten aan je kinderen, of aan de klas als je docent bent. Ook is het ontzettend leuk om de gedichten voorgelezen te krijgen. In Pak ‘m bij zijn staart! Zijn 25 van de beste verzen van Paul Biegel bijeengebracht. De verzameling is speciaal voor jonge kinderen: om te leren, te fantaseren en te inspireren. De versjes hebben paginagrote illustraties van Jeska Verstegen. Gedurende zijn leven kreeg Paul Biegel twee Gouden en maar liefst vier Zilveren Griffels.

Titel 3: De zoute goudvis

De zoute goudvis is het verhaal van een visser. Op het moment dat hij denkt te verdrinken, ziet hij een vis verschijnen. De bek van de vis gaat wijd open en er kopt een rood met gouden kop tevoorschijn. De ogen zijn gemaakt van diamant. Voor de visser hem kan vangen, is de zoute goudvis weer verdwenen. Mies van Hout brengt in De zoute goudvis zeven verhalen van Paul Biegel opnieuw tot leven. De meest grappige en frappante personages komen voorbij, die elk hun unieke kijk op de wereld met de lezer delen. Je kunt in de fantasiewereld verdwijnen!

Titel 4: De kleren van Sinterklaas

De kleren van Sinterklaas is het verhaal over Anouk, die zeker weet dat Sinterklaas bij haar op logeren komt. Ze heeft de kleren van Sinterklaas immers zelf in de logeerkamer zien staan. Helaas gelooft niemand haar op school, maar op de nacht van sinterklaasavond ziet ze Sinterklaas in levenden lijve bij haar thuis. De volgende dag zit hij bij haar aan het ontbijt, in tenue. Dit bijzondere en geestige sinterklaasverhaal van Paul Biegel is door Sanne te Loo omgetoverd tot een meesterlijk prentenkleur vol vrolijke illustraties. De kleuren spatten van de pagina’s.

Titel 5: De grote kleine kapitein

Alleen een échte kapitein kan zowel groot als klein zijn. Het verhaal bestond oorspronkelijk uit drie verschillende delen, maar is nu ook in één uitvoering beschikbaar. Het verhaal van de kleine kapitein gaat over een jongen die zijn eigen schip maakt met behulp van een badkuip, een kachel, een fietsketting en een stoelpoot. Hij doopt het charmante allegaartje ‘Nooitlek’. Als kers op de taart wordt de schroef van gesmolten centen gemaakt. vervolgens wordt de Nooitlek door een hoge golf van de duin getild en moet de jongen zijn geluk op open water beproeven. Hij gaat dwars door de Drakepoort en komt uit bij een mysterieus eiland Groot en Groei. Hier stuit hij op een matroos en schipbreukeling, die hier samen met getemde circusdieren woont. Het grootste avontuur van allemaal begint als de Nooitlek een enge spookstad bereikt. De grote kleine kapitein is een fantasierijk kinderverhaal op z’n Gulliver’s Travels.

Titel 6: Rozengeur en Maneschijn

Maan, Roos, Vis: het zijn drie van de eerste woorden die kinderen op de basisschool leren schrijven. In Rozengeur en Maneschijn zit de wereld vol magie: het is een boek waarin veel verschillende verhalen, van veel verschillende kinderboekenschrijvers, waaronder ook Paul Biegel, verzameld zijn. Het is een unieke selectie kinderboeken met overkoepelend thema van geluk, hoop en liefde. Kortom: er is voor ieder kind (maar ook voor volwassenen) genoeg te beleven.

Titel 7: Wegloop

Wegloop gaat over de Incabeschaving in Peru. In het jaar 1532 hebben Spaanse veroveraars (Conquistadores) de beschaving geheel vernietigd en het goud terug naar Spanje genomen. Wegloop gaat over het lot van de Incabevolking, dat goed georganiseerd was en zich door slechts 100 Spanjaarden onder gezag van Pizarro liet verrassen. Het is het verhaal over een volk wiens goden hen in de steek hebben gelaten. Een kleine tragedie en het einde van een tijdperk.

Titel 8: Swing

Swing is het verhaal van Joshua, die op een eilandje nabij Afrika woont. Als een bejaarde man in het dorp komt te overlijden, erft Joshua zijn trompet. Hij kan geen trompet spelen, maar met deze trompet lukt het zonder dat hij eerst hoeft te oefenen. De trompet maakt de meest prachtige melodieën waar heel het dorp van kan genieten. Als het hard waait, krijgt ook het vasteland van Afrika zijn muziek te horen. Joshua wordt uitgenodigd op een feest te spelen. Na afloop van het feest wordt Joshua echter gevangen genomen en verkocht aan de hoogste bieder. Met hulp van dorpsgenoot Teri weet Joshua te ontsnappen en door de gekke trompet komen ze keer op keer in de problemen. Swing is een bijzonder verhaal over talent, ambitie en grote dromen, waarin uiteindelijk niets boven thuis gaat: home sweet home.

Titel 9: Man en muis

Man en muis is het verhaal Theodoor, die zijn mooie en deftige huis niet uit wil. Hij is in het huis geboren en wil er ook sterven, zelfs als hij er alleen achter moet blijven, half blind, half doof en ook nog in een rolstoel. Het lijkt onmogelijk zijn levensstijl door te blijven zetten. Gelukkig heeft Theodoor twee neefjes die een oplossing voor hem bedenken. In het huis wonen dankzij de neefjes ook honderden muizen die genieten van een luxeleventje met vele snacks. Ze eten kaas, rijst en maïs en hebben zachte kussentjes waarin ze kunnen leven. Het leven is een klein paradijsje tot een verraderlijke binnendringer Belem de rat zijn intrede maakt.

Titel 10: Het grote roversboek

Ooit rover willen zijn? Het is een fantasie die bij alle kinderen vroeg of laat de kop opsteekt: rover worden. Dat geldt ook voor piraat of brandweerman worden. In Het grote roversboek vind je alles over sabels, ooglapjes, houtenbenen, schatkisten en natuurlijk lange baarden. Het boek is niet één verhaal, maar bestaat uit meerdere korte verhalen. In alle verhalen spelen rovers de hoofdrol. Waar de rovers gaan, is actie te vinden. Je kunt je zelfs inschrijven voor een schriftelijke opleiding om rovershoofdman te worden. Maar let op: bij veel macht komt veel verantwoordelijkheid! Dit boek is een verzameling roversverhalen van meerdere auteurs. Paul Biegel levert een belangrijke bijdrage aan dit unieke boekje voor kleine rovers in spe.

De volledige bibliografie van Paul Biegel via Wikipedia

1962 – De gouden gitaar
1962 – Het grote boek
1964 – Het sleutelkruid
1964 – Het lapjesbeest
1964 – De kukelhaan (poëzie)
1966 – Kinderverhalen (korte verhalen)
1967 – Ik wou dat ik anders was
1969 – De tuinen van Dorr
1970 – Sebastiaan Slorp
1970 – De zeven fabels uit Ubim
1971 – De kleine kapitein
1971 – De twaalf rovers
1973 – De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs
1973 – Het olifantenfeest (korte verhalen)
1974 – Het stenen beeld
1974 – Twaalf sloeg de klok
1974 – De vloek van Woestewolf
1975 – De kleine kapitein en de schat van Schrik en Vreze
1975 – De zeven veren van de papegaai
1976 – Het spiegelkasteel
1976 – De dwergjes van Tuil
1977 – De brieven van de generaal
1977 – De wenende aap van Kleef (voor volwassenen)
1977 – De rover Hoepsika
1977 – Wie je droomt ben je zelf (kinderboekenweekgeschenk)
1978 – Virgilius van Tuil
1979 – Virgilius van Tuil op zoek naar een taart
1979 – De toverhoed (korte verhalen)
1980 – Virgilius van Tuil en de oom uit Zweden
1981 – Jiri
1981 – Haas: voorjaar (voor volwassenen)
1982 – Haas: zomer (voor volwassenen)
1982 – Haas: najaar (voor volwassenen)
1982 – Virgilius van Tuil overwintert bij de mensen
1984 – Tante Mathilde en de sterren van de grote Beer
1984 – Japie en de dingen
1984 – De zwarte weduwe
1984 – Een tijdje later (kinderboekenweekgeschenk[31])
1985 – Van de oude dame en de muis (voor volwassenen)
1985 – Japie en het grote geld
1986 – Japie rekent af
1986 – Het wolkenschip (korte verhalen)
1987 – De rode prinses
1988 – Beer in het verkeer
1989 – Anderland: een Brandaan mythe (voor volwassenen)
1989 – Het eiland daarginds (kinderboekenweekgeschenk)
1991 – Juttertje Tim
1992 – Nachtverhaal
1994 – De soldatenmaker
1995 – De karabijn
1996 – Het ijzeren tapijt
1996 – De ivoren deur (poëzie)
1999 – Laatste verhalen van de eeuw (korte verhalen)
2000 – Virgilius van Tuil omnibus (verzamelbundel)
2001 – Haas (verzamelbundel)
2002 – Één been, stokkebeen (poëzie)
2002 – Japie en het zwarte spook (verzamelbundel)
2003 – Man en Muis
2004 – De roep van de Kinkhoorn
2004 – Swing (kinderboekenweekgeschenk)
2005 – Wegloop
2007 – De grote kleine kapitein (verzamelbundel, postuum)
2007 – De Lorrelee (postuum)
2008 – De kleren van Sinterklaas (prentenboek, postuum)

Paul Biegel: conclusie

Paul Biegel is een auteur die je absoluut moet overwegen als je je kinderen leuke boeken wilt voorlezen. Met de unieke, speelse, vrolijke verhalen van Biegel kunnen je kinderen

spelenderwijs leren over de grote mensenwereld. Grote mensen kunnen ook nog iets leren over kinderen.