Op deze pagina staat een overzicht van de allerbeste boeken van Astrid Holleeder. Eerst geven we je een chronologisch overzicht van de gehele bibliografie van deze schrijfster, gevolgd door haar biografie. Tenslotte vind je nog een langere beschrijving van haar allerbeste boeken.

Bibliografie Astrid Holleeder

  • Judas (2016)
  • Dagboek van een getuige (2017)
  • Familiegeheimen (2019)

Biografie Astrid Holleeder

De Amsterdamse Astrid Holleeder is advocate, maar werd vooral bekend als zus van de beruchte crimineel Willem Holleeder. In het befaamde Passageproces getuigde zij, samen met onder andere haar zus Sonja, tegen haar broer. Over de al langer zeer verstoorde familieverhoudingen schreef ze later drie boeken, die hier allen worden behandeld.

De beste boeken van Astrid Holleeder

Judas

Met deze bizarre, nietsverhullende familiekroniek maakte Nederland andermaal kennis met het disfunctionele gezin Holleeder, waar beroepscrimineel Willem decennialang de hele familie in zijn ijzeren greep hield. Als zijn beide zussen, Astrid en Sonja, na jaren van twijfel besluiten tegen hem te getuigen, betekent dit zijn definitieve einde.  In dit boek komt duidelijk naar voren, hoe het zover kon komen. Openhartig schrijft Astrid Holleeder over de terrorisering van de familie, eerst door vader Holleeder, daarna zoon Willem. Met name vrouwen en kinderen werden daarbij het slachtoffer van hun sadistische en nietsontziende gedrag. In Judas volgen we daarna de ontwikkelingen richting de beruchte strafzaak op de voet en uit de eerste hand. Een verbijsterend verhaal over bedreiging, moord, liquidaties, geweld en afpersing. Een verhaal ook over een zus die nog maar één oplossing weet om de vicieuze cirkel van geweld te stoppen: het plegen van verraad jegens haar eigen broer. Een waanzinnig, onvergetelijk en uniek boek.

Bol.com: Judas

Dagboek van een getuige

Met het getuigen tegen haar broer gaf Astrid Holleeder haar ‘gewone’, werkzame en enigszins overzichtelijke leven op. Vanaf nu was ze de zus van, met alle gevaren vandien. Deze niets verhullende opvolger van Judas slaat daarbij in als een bom. Het gaat over de verregaande consequenties van de dappere keuze die Astrid en haar zus Sonja hebben moeten nemen in Judas. Hoe zal hun leven er nu komen uit te zien? En dat van hun partners, hun kinderen? Een fascinerend boek over onderduiken, verraad, angst en onzekerheid. Een boek ook over hoe overheid en justitie omgaan met getuigen die hun leven op het spel zetten om iemand achter de tralies te krijgen. Dagboek van een getuige is een zinderend werk, dat maar weer eens laat zien dat de werkelijkheid gekker en weerbarstiger is dan welke bedachte roman ook.

Bol.com: Dagboek van een getuige

Familiegeheimen

Dit laatste deel van de trilogie is een boek dat wel geschreven moest worden. Na alle angst en haat van Judas en Dagboek van een getuige, vindt Astrid Holleeder dat het nu tijd is voor heling, en voor de liefde. De liefde voor familie, voor vrienden, voor zichzelf, en uiteindelijk de hervonden liefde voor het leven. Een schitterend boek dat verhaalt over hoe het leven van Astrid veranderde na het Passageproces en het schrijven van Judas, en hoe ze met dit alles heeft geworsteld. Daarbij komen ook haar therapiesessies aan bod, én de relatie met haar beroemde dochter Miljuschka. Familiegeheimen is intiemer dan ooit, en een passend slot van deze ongeëvenaarde reeks boeken over een familie die voor Nederland lange tijd niets meer was dan een achternaam. De tour de force van Astrid Holleeder lijkt hiermee achter de rug te zijn.

Bol.com: Familiegeheimen