Isabel Allende: een korte bio

Isabel is een beroemde auteur afkomstig uit Lima. Ze is geboren op 2 augustus 1942. Naast haar bekendheid dat ze te danken heeft aan haar schrijven, is ze ook bekend als journalist. Isabel is de dochter van een invloedrijke diplomaat. Haar vader, Tomas, is familie van de president van Chili. Haar ouders zijn op een jonge leeftijd gescheiden, toen Isabel 3 jaar was. Na de scheiding keerde haar moeder terug naar haar geboorteplaats, Chili. Zij nam haar 3 kinderen, waaronder Isabel, mee. 8 jaar woonde zij in Chili, tot ze besloot te verhuizen naar Bolivia in 1953. Hier woonde haar moeder met haar 3 kinderen 5 jaar, daarna verhuisde ze naar Libanon. Isabel had financieel niets te klagen en ging naar een privé school. Na een aantal jaar in Libanon te hebben gewoond keerde de familie terug naar Zuid-Amerika.

Toen Isabel haar opleiding afronden startte ze met werken bij de FAO, dit was in 1959. In 1962 stapte Isabel in het huwelijksbootje met Miguel Frias en in 1963 werd haar eerste dochter geboren. Tot 1965 werkte Isabel voor de FAO. In de periode dat Isabel voor de FAO werkte woonde ze grotendeels in Brussel en Zwitserland. Nadat ze stopte met werken bij de FAO keerde ze weer terug naar haar geboorteland Chili. Terug thuis werd haar eerste zzoon geboren.

Terug in Chili was Isabel actief op verschillende vlakken. Zo was zij lid van een vrouwentijdschrift, schreef zij mee aan een kinderblad, speelde zelf mee in toneelstukken en was ze vaak terug te zien op de nationale televisie. Het leek allemaal heel goed te gaan met Isabel totdat er een staatsgreep kwam waar de president, de neef van haar vader, daarbij het leven liet. Vermoedelijk was hij vermoord, maar gezien de omstandigheden werd dit niet onderzocht. Deze situatie bracht Isabel natuurlijk in een moeilijk parket en zij besloot geen risico te nemen met haar gezin en verhuisde naar Venezuela. Dit was in 1975. Samen met haar familie woonde ze 13 jaar lang in Venezuela en had een baantje bij een dagblad. In 1978 strandde Isabel haar huwelijk.

Isabel had een moeilijke tijd achter de rug toen zij te horen kreeg dat haar opa niet meer lang te leven had. Isabel begon met het schrijven van brieven naar haar opa, de inhoud van haar brieven zouden later de inspiratie voor haar eerste roman zijn, Het huis met de geesten. In ’88 zag het er beter uit voor Isabel en kwam er een nieuwe liefde op haar pad. Samen gingen zij en haar kersverse man in San Rafael in Californië wonen. Helaas was het geluk maar van korte duur, want in 1992 overleed haar dochter aan een erfelijke ziekte, porfyrie. Ondanks het turbulente leven van Camila heeft zij toch fantastische boeken geschreven. We behandelen haar beste 10 boeken.

Haar beste boeken

La casa de los espiritus

Het huis met de geesten was Isabel haar eerst geschreven roman.  Dit boek werd in een later stadium verfilmd. De film won meer dan 10 prijzen op internationaal niveau. De film is te zien in de Engelse en Spaanse taal. De eerste première was op 21 oktober 1993. De verfilming van het boek was succesvoller dan het boek zelf. Het boek heeft nooit in de top 60 van de beste bestsellers gestaan.

Het rijk van de gouden draak

Dit boek kwam op nummer 2 binnen van de 60 beste boeken van Nederland. Het boek werd op 28 juni 2003 uitgegeven en stond 17 weken lang op de 2e plaats. Het boek behoort tot een 3-delig verhaal. Het eerste deel van dit verhaal is het boek De stad van de wilde Goden. Het laatste deel van het boek is Het woud van de Pygmeeën. Het verhaal zit vol met rijke fantasieën en heeft een sterke verhaallijn.  

Het woud van de pygmeeën

Een boek, geschreven door Isabel, dat werd uitgegeven op 8 mei 2004. Dit boek was een internationale bestseller. In Nederland stond het boek 21 weken lang op de nummer 2 bij de best verkochte boeken. Het boek bestaat uit 3 delen en het woud van de Pygmeeën is het laatste deel. Het boek is erg fantasierijk, heeft een sterke verhaallijn en blijft spannend. Lezers weten te vertellen dat dit laatste deel van het verhaal, even spannend is als de andere 2 boeken. Ze balen zelfs dat er geen deel 3 is uitgekomen.

Het negende schrift van Maya

Dit was een boek dat werd uitgegeven op 27 augustus 2011. Het boek maakte in een zeer korte tijd een enorme naamsbekendheid. Het stond maar liefst 24 weken op nummer 2 in de 60 bestsellers list van Nederland. Het verhaal is in het begin moeilijk en stug, toch wie volhoudt, heeft daarna veel plezier in het lezen van het boek. De personages zijn prachtig omschreven en slepen je mee tot daadwerkelijke verbeelding. Het is moeilijk om tussentijds het boek weg te leggen.

De som der dagen

De zoveelste bestseller van Isabel. Het boek werd op 31 mei 2008 gepubliceerd en stond weer in de top 60 bestseller. Het wist zich 19 weken lang op de 3e plek te plaatsen. Waar dit boek bekend om staat, zijn haar emoties. Het verhaal weet je tot in de diepe kern te raken, zodanig dat je volledig mee leeft met wat er in het verhaal gebeurt. Isabel heeft dit prachtig weten neer te zetten.

Het eiland onder de zee

Het boek werd op 24 april 2010 uitgegeven en stond 34 weken op de 3e plaats in de top 60 bestsellers in Nederland. Het is een meeslepend verhaal over een jong meisje die wordt verkocht aan de eigenaar van een suikerplantage. De eigenaar van de plantage kan zijn handen niet thuishouden en verkracht het jonge meisje. Zij wordt zwanger en krijgt een kind van hem. Wanneer er een opstand komt moet het jonge meisje kiezen, is dit haar kans om te vluchten of blijft ze bij de kinderen?

Ripper

Een van de meest recent uitgegeven boeken van Isabel. Dit boek werd op 25 januari 2014 uitgegeven en wist zich maar liefst 36 weken staande te houden op de 3e plek. Volgens de volkskrant is dit het best geschreven boek van Isabel. De titel van het boek slaat terug op een videospelletje. Uiteindelijk blijkt dit geen onschuldig spelletje.

Zorro

Een succesvol boek dat 18 weken lang heeft geschitterd op de 4e plek in de lijst van de top 60 bestsellers van Nederland. Het boek werd op 11 juni 2005 gepubliceerd. Wie kent Zorro niet? deze heldhaftige strijder probeert het kwaad tegen te gaan.

Liefde en schaduw

Dit boek stond 4 weken lang op de 7e plek in de lijst van de 60 bestsellers van Nederland. Het werd op 8 februari 2003 gepubliceerd. Het verhaal gaat over een jong koppel dat vast zit in een dictatoriaal regime. Wanhopig zijn ze opzoek naar een uitweg.

Ines, vrouw van mijn hart

Het laatste boek dat we behandelen in de lijst van top 10 boeken van Isabel. Dit boek werd uitgegeven op 7 oktober 2006 en wist 22 weken lang op nummer 11 te staan van de top 60 bestsellers van Nederland.

Volledige bibliografie door Wikipedia

 • Het huis met de geesten (La casa de los espíritus, Plaza & Janés, Barcelona, 1982) – verfilmd in 1993 als The House of the Spirits
 • La gorda de porcelana (Alfaguara, Madrid, 1984) – (nog) niet in Nederlandse vertaling verschenen
 • Liefde en Schaduw (De amor y de sombra, Plaza & Janés, 1984)
 • Eva Luna (Eva Luna, Plaza & Janés, 1987)
 • Het goud van Tomas Vargas (Cuentos de Eva Luna, Plaza & Janés, 1989)
 • Het oneindige plan (El plan infinito, 1991)
 • Paula (1994)
 • Afrodite (Afrodita, Plaza & Janés, 1997)
 • Fortuna’s Dochter (Hija de la fortuna, Plaza & Janés, 1999)
 • Portret in Sepia (Retrato en sepia, Areté, 2000)
 • De stad van de wilde goden (La ciudad de las bestias, 2002)
 • Herinneringen aan mijn Chili (Mi país inventado, Areté, 2003)
 • Het rijk van de Gouden Draak (El reino del dragón de oro, 2004)
 • Zorro (El Zorro, 2005)
 • Woud van de pygmeeën (El bosque de los pigmeos, 2005)
 • Inés, vrouw van mijn hart (Inés del alma mía, 2006)
 • De som der dagen (La suma de los días, 2008)
 • Het eiland onder de zee (La Isla bajo el mar, 2010)
 • Het negende schrift van Maya (El Cuaderno de Maya, 2011)
 • Ripper (El juego de Ripper, 2014)
 • De Japanse minnaar (El amante japonés, 2015)
 • De winter voorbij (Más allá del invierno, 2017)
 • Bloemblad van zee (Largo pétalo de mar, 2019)
 • Wat wij willen – Mijn leven als moeder, vrouw, feminist (Mujeres del alma mía, 2020)

Bron: Wikipedia.nl