J.K. Rowling: haar beste werken

J.K. Rowling is kort voor Joanne Kathleen Rowling. Ze groeide op in het Engelse plaatsje Chepstow en studeerde Frans en Klassieke talen. Enige tijdlang was ze docente Engels in Portugal. Toen het huwelijk met haar toenmalige echtgenoot stuk liep, verhuisde Rowling samen met haar dochter terug naar Engeland. Ze woonde in een kleine flat in Edinburgh.

Hier vond het kleine wonder plaats: ze bedacht een zeker personage genaamd Harry Potter en begon in een lokaal café met schrijven aan ‘de Steen der Wijzen’. De rest is geschiedenis. Wist je dat Rowling ook het pseudoniem Robert Galbraith gebruikte voor het publiceren van thrillers?

Titel 1: Wat belangrijk is

Wat belangrijk is is een inspirerend cadeauboekje geschreven door J.K. Rowling. Het heeft prachtige illustraties en is met veel wijsheid en humor geschreven. Het werk is geschreven in dezelfde rijke stijl die Rowling aan de net afgestudeerden van de Universiteit van Harvard gaf. Hierin stonden twee belangrijke thema’s centraal: het belang van falen en de kracht van verbeelding. Wat belangrijk is gaat over moedig zijn en het aangaan van uitdagingen. Ook is het van groot belang dat je je als mens kunt inleven in de levens van anderen. Rowling benut haar woorden als geruststelling, maar ook als oproep tot actie voor iedereen die zijn leven wil beteren. Het boek is eigenlijk één lange en inspirerende speech, bedoeld voor iedereen met ambitie.

Titel 2: Zweinstein – een incomplete en onbetrouwbare gids

Iedereen die bekend is met de Harry Potter wereld is bekend met de hogeschool voor magie Zweinstein. Maar Zweinstein gaat nog altijd gehuld in mysterie en veel lezers stonden te popelen om meer over deze mysterieuze toverschool te weten te komen. Zweinstein – een incomplete en onbetrouwbare gids heeft tot doel een tipje van de sluier te geven. Maar wil, zoals de titel al aangeeft, het mysterie rondom de tovenaarsschool niet helemaal opheffen. Neem nu een kijkje achter de schermen in de verbluffende tovenaarswereld en laat je op meerdere fronten verrassen. Dit werk is een absolute aanrader voor elke die hard Harry Potter fan.

Titel 3: De vertelsels van Baker de Bard

De Nederlandse vertaling van The Tales of Beedle the Bard verscheen in februari 2009. Dit is het boek dat Albus Perkamentus aan Hermelien Griffel naliet na zijn dood en dat Harry en zijn vrienden hielp om Voldemorts gruzielementen te vernietigen. De vertelsels van Baker de Bard bestaat uit vijf toversprookjes die uit de runen vertaald zijn. de illustraties zijn van J.K. Rowling zelf. Ook zijn er aantekeningen te vinden van Albus Perkamentus. Het mooie van dit werk is dat alle inkomsten naar het goede doel (Children’s High Level Group) gaan. De Vertelsels van Baker de Bard zijn een aanrader voor iedereen die een liefhebben van Rowling en sprookjes is.

Titel 4: Harry Potter en de Steen der Wijzen

Je kunt er niet onderuit: heb je het over J.K. Rowling, dan heb je het over de auteur van Harry Potter. Deze waanzinnig populaire boekenreeks begon natuurlijk met Harry Potter en de Steen der Wijzen. In eerste instantie bis Harry een doodgewone wees die een ongelukkig bestaan leidt. Maar zijn droevige leven verandert als er een geheimzinnige brief voor hem op de deurmat verschijnt. Harry is een tovenaar, net als zijn ouders. Hij wordt uitgenodigd toe te treden tot Zweinstein, de Britse Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Hier leert hij alles over vliegende bezemstelen, spreken en toverdranken, maar ook over monsters. Het verleden speelt op, waarna Harry het voor het eerst tegen aartsvijand Voldemort moet opnemen.

Titel 5: Harry Potter en de Geheime Kamer

Harry Potter kan na een afschuwelijke vakantie bij zijn onsympathieke oom en tante niet wachten om terug te keren naar Zweinstein, de plaats die hij als zijn enige echte thuis beschouwt. Maar Perron Negendriekwart biedt ditmaal geen uitkomst. Er moet een heuse vliegende auto aan te pas komen om Harry en Ron naar de toverschool te transporteren. Eenmaal aangekomen kan Harry terugkeren naar zijn lessen, maar al snel gaat het weer de verkeerde kanten op als er op het schoolterrein verschillende aanslagen plaatsvinden. Dan wordt er een bijzonder dagboek ontdekt, dat het begin vormt van een gevecht tegen het kwaad.

Titel 6: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

Het derde boek in de Harry Potter reeks is misschien wel de beste. Na wederom zijn vakantie door te hebben gebracht bij oom en tante Duffeling, keert Harry terug naar Zweinstein, waar het nieuws tot hem komt tot een beruchte volgeling van Voldemort, genaamd Sirius Zwarts, is ontsnapt uit de tovergevangenis Azkaban. Dat betekent dat ook Zweinstein extra wordt beveiligd. Bijzondere, spookachtige en energievretende wezens genaamd Dementors maken hun intrede. In dit derde schooljaar krijgen Harry en zijn vrienden bovendien les in unieke nieuwe vakken als Zorgt voor Fabeldieren en Dreuzelkunde. De Zwerkbalwedstrijden zijn spannender dan ooit. Tijdreizen speelt voor het eerst een (cruciale) rol in dit derde jaar op Zweinstein.

Titel 7: Harry Potter en de Vuurbeker

In het vierde jaar van Harry Potter op Zweinstein komt hij voor het eerst in contact met studenten van andere Tovenaarsscholen in Europa. Voor het eenmaal zover is mag hij met de familie Wemel mee naar het spectaculaire WK Zwerkbal, dat ruw wordt verstoord door de intrede van Dooddoeners. Op Zweinstein zelf vindt een nog spannender evenement plaats. Niet alles is rozengeur en maneschijn, want er zijn steeds meer tekenen dat de Heer van het Duister – jeweetwel of Voldemort – begint terug te keren. De apotheose van het verhaal is ontzettend spannend. Harry Potter en de Vuurbeker brengt je langs zeemonsters en draken. Bulgaarse Zwerkballegende, halve reuzinnen en Franse freules stelen de show.

Titel 8: Harry Potter en de Orde van de Feniks

Het vijfde Harry Potter boek begint met een nog rottere zomervakantie bij zijn oom en tante. In die vakantie hoort hij niets van zijn beste vrienden. Maar gelukkig voor Harry komt ook de langste vakantie ten einde en vangt het schooljaar weer aan. Hier vinden zich de aller gekste gebeurtenissen plaats. Er ligt een glansrol voor Dorothea Omber, de hyperkeurige bemoeial en kattenvriend die dit jaar de functie van Professor van de Duistere Kunsten bekleedt. Maar niet zonder slag of stoot: Harry en zijn vrienden richten een verzetsclub op waarin ze zich actief wapenen tegen de Duistere Kunsten. Sneller dan hen lief is moeten ze hun nieuwe vaardigheden in de praktijk brengen als ze een noodsignaal van Harry’s peetoom ontvangen.

Titel 9: Harry Potter en de Halfbloed Prins

Het zesde Harry Potter boek voert de lezer langs curieuze rampen en vreemde aanslagen. In het hart van de zomer hangt er een onheilspellende mist over het land. Het is duidelijk dat Voldemort aan kracht aan het winnen is: de werelden van Tovenaars en Dreuzels beginnen zich opnieuw te vermengen. Wat kunnen Harry en zijn vrienden, de Orde van de Feniks en Albus Perkamentus voor de mensheid betekenen? De Halfbloed Prins zit vol bijzondere wendingen en verrassingen. Ook laat het boek niet na de lezer te shockeren. Het is duidelijk dat om Voldemort – de Heer van het Duister – te verslaan er grote offers moeten worden gebracht.

Titel 10: Harry Potter en de Relieken van de Dood

Het zevende en laatste Harry Potter vormt de apotheose in de strijd tussen licht en duister. Zweinstein is overgenomen door handlangers van Voldemort, maar dat zal niet blijven duren. Nadat Harry, Hermelien en Ron hun krachten hebben gebundeld om de resterende

gruzielementen te vernietigen, keren ze naar hun geliefde school terug om de krachten van het licht te bundelen. Wat volgt is een wervelende eindstrijd tussen de volgelingen van Albus Perkamentus en Voldemort. Het verhaal kent veel verschillende gezichten: het gaat over eenzaamheid, verdriet, woede, afgunst, strijd en hoop. Het is de kers op de taart van deze boekenreeks.

De volledige bibliografie van JK Rowling

1997Harry Potter and the Philosopher’s Stone
1998Harry Potter and the Chamber of Secrets
1999Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
2000Harry Potter and the Goblet of Fire
2001Fantastic Beasts and Where to Find Them
2001Quidditch Through the Ages
2003Harry Potter and the Order of the Phoenix
2005Harry Potter and the Half-Blood Prince
2007Harry Potter and the Deathly Hallows
2008The Tales Of Beedle The Bard
2016Fantastic Beasts and Where to Find Them (filmscript)