Op deze pagina staat een compleet overzicht van het allerbeste werk van Rutger Bregman. We beginnen met het opsommen van de gehele bibliografie van deze schrijver. Daarbij worden zijn boeken op chronologische volgorde genoemd. Hierna geven we je een korte biografie van Bregman. Tenslotte vind je op deze pagina een overzicht van zijn beste boeken.

Bibliografie Rutger Bregman

  • Met de kennis van toen (2012)
  • De geschiedenis van de vooruitgang (2013)
  • Gratis geld voor iedereen (2014)
  • Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (2015)
  • De meeste mensen deugen (2019)
  • Het water komt (2020)
  • Wat maakt een verzetsheld? (2021)

Biografie Rutger Bregman

Rutger Bregman is van opleiding historicus. Hij maakte naam met het schrijven voor het platform De Correspondent, en schreef van hieruit een aantal boeken over diverse maatschappelijke thema’s. Deze gaan bijvoorbeeld over economie, sociologie, geschiedenis en het milieu. Tevens is hij een veelvuldig gevraagd openbaar spreker.

De beste boeken van Rutger Bregman

De meeste mensen deugen

Al eeuwenlang wordt de mens als van nature slecht en zondig neergezet; daar waren machthebbers en de kerk het goed over eens. Bregman draait de zaken echter om: mensen zijn van nature juist geneigd tot het goede. Hij lardeert dit met talloze voorbeelden en de meest schitterende historische verhalen. Een complete herschrijving van de menselijke psyche, zijn deugden en ondeugden.

Bol.com: De meeste mensen deugen

Gratis geld voor iedereen

Hoe kunnen we een einde maken aan de enorme inkomensverschillen? En waar heeft het ‘corrigerende’ kapitalisme deze ultieme kans laten liggen? Bregman onderzoekt hoe elk mens met een korte werkweek toch een menswaardig bestaan kan opbouwen, maar dan moet de samenleving die keus wel (durven) maken. Een eyeopener die meer navolging verdient.

Bol.com: Gratis geld voor iedereen

Met de kennis van toen

Bregman is van oorsprong historicus en hij grijpt deze achtergrond aan om te laten zien hoezeer het verleden wordt misbruikt door valse profeten als politici en opiniemakers. Op zijn eigengereide wijze neemt de schrijver ons mee in de geschiedenis, hoe deze juist te interpreteren en hoe we de leugens kunnen doorzien. Een schitterend en belangrijk werk, vol verrassende conclusies.

Bol.com: Met de kennis van toen

Het water komt

Door de stijgende zeespiegel wordt Nederland andermaal geconfronteerd met het belang van watermanagement. De oude lessen van na de Watersnoodramp van 1953 moeten weer worden afgestoft, wil ons landje ook in de toekomst letterlijk zijn plek in de wereld behouden. Een urgent werk waarin Bregman andermaal niet bang is de waarheid stevig voor het voetlicht te brengen.

Bol.com: Het water komt

De geschiedenis van de vooruitgang

We hebben het beter dan ooit. We worden ouder, zijn rijker en veiliger. Toch bekruipt ons vaak een gevoel van onbehagen. Is de vooruitgang soms gestopt? Draait het dan om heel andere zaken in het leven? Een fascinerende zoektocht waarin Bregman archeologie, biologie, filosofie en psychologie inzet om zijn betoog kracht bij te zetten. Als altijd lees je dit boek van Bregman in één ruk uit.

Bol.com: De geschiedenis van de vooruitgang

Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers

Haast iedereen is het er wel over eens dat vuilnismannen en politieagenten belangrijker werk verrichten dan bankiers of consultants. Toch wordt die tweede groep veel beter betaald. Hoe kan dit toch? Bregman gaat op onderzoek uit en schopt graag heilige huisjes omver, om tot de conclusie te komen dat onze huidige maatschappij ook heel anders kan worden ingericht.

Bol.com: Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers

Wat maakt een verzetsheld?

Als geen ander weet Bregman een ‘klein’ verhaal op te pakken om daarmee iets groters te laten zien. In dit geval gaat het om de verzetsheld Arnold Douwes, die ogenschijnlijk niets heldhaftigs in zich had, tot de oorlog uitbrak. De auteur gaat op zoek naar het waarom van deze omslag. Wat gebeurt er in een mens zodra hij onrecht bemerkt? Deze zoektocht zul je van A tot Z ademloos uitlezen.

Bol.com: Wat maakt een verzetsheld?