Top 10 BookTok boeken – Wie leest mee met #BookTok? De tips van BookTok voor alle boekliefhebbers en cadeauzoekers

#BookTok is razend populair en vooral de jongere leeftijdscategorie haalt er inspiratie uit. Wat motiveert namelijk meer dan via TikTok horen wat je zou moeten lezen? In de top 10 BookTok boeken hieronder lees je alles over de beste boeken die via dit medium aangeprezen worden. Maak je borst maar nat en sla deze boeken in voor je volgende vakantie of uurtjes vrij!

Snel overzicht: Deze BookTok boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor romantiekTwisted Love van Ana Huang: Dit boek gaat over een verboden liefde die zich ontwikkelt tussen de hoofdpersoon en de beste vriend van haar broer. Een constante stroom van spanning, onzekerheid en diepgewortelde gevoelens maken het tot een pageturner waarvan we niet konden wegleggen. Huang’s meesterlijke vertelling en rijke karakters maken dit boek tot onze topkeuze voor romantiek. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor humorDe Spaanse liefdesleugen van Elena Armas: Armas levert een hilarische, hartverwarmende roman die ons van begin tot eind heeft laten lachen. De ontwikkeling van een nepromance voor een familie-evenement naar een daadwerkelijke liefdesrelatie was zowel geestig als ontroerend om te lezen. Deze luchtige, humoristische aanpak maakt ‘De Spaanse liefdesleugen’ tot onze favoriete keuze voor humor. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor diepgaande reflectieMiddernachtbibliotheek van Matt Haig: Dit boek presenteert een unieke visie op het leven en de keuzes die we maken. Haig duikt diep in de psyche van het hoofdpersonage Nora, die de kans krijgt om in een bijzondere bibliotheek andere versies van haar eigen leven te bekijken. Het zet je aan het denken over je eigen keuzes en paden, en is een prachtige reflectie op de aard van het leven. Daarmee is ‘Middernachtbibliotheek’ onze aanbevolen keuze voor diepgaande reflectie. >> Check laagste prijs

Onze complete top 10 voor BookTok boeken vind je hieronder

1 Twisted Love van Ana Huang

Als je #BookTok nog niet ontdekt hebt en nu gaat kijken, zul je zien dat Ana Huang en haar serie Twisted boeken ontzettend populair zijn. Binnen de serie heb je bijvoorbeeld ook Twisted Lies, Twisted Games en Twisted Hate; ideaal dus voor wie helemaal verknocht is aan mevrouw Huangs boeken. Het boek gaat over een verboden liefde: de beste vriend van haar broer die toevallig ook nog haar buurman is. Dat niet alleen haar leven een turbulente start heeft gehad, maar de zijne ook, betekent een hoop aantrekkingskracht en strubbelingen. Het is een soort haat-liefde verhaal, waarbij je je constant afvraagt of het aan het einde nog goed komt en of de liefde alles overwint.      

2 De Spaanse liefdesleugen van Elena Armas

In het romantische genre ‘Hoe vind ik zo spoedig mogelijk een date voor een evenement met de familie zodat ik niet alleen hoef te gaan?’ is dit niet het eerste boek op de markt. Er zijn zelfs al meerdere films over verschenen. Toch heeft ‘De Spaanse liefdesleugen’ vanaf het begin grip op je emoties en dat is vooral vanwege de humoristische insteek. Je kunt je namelijk prima voorstellen dat Catalina niet alleen naar een huwelijk wil en daarom op zoek gaat naar iemand die haar kan vergezellen. Dat je in zo’n situatie niet altijd ruime keuze hebt en misschien moet gaan voor de minst aantrekkelijke optie, blijkt al snel als Aaron uiteindelijk op het toneel verschijnt. Nu nog regelen dat hij op tijd voor het huwelijk is en dat iedereen haar liefdesleugen gelooft. Dat belooft lachen te worden.

3 They both die at the end van Adam Silvera

Wat zou jij doen als je wist dat je laatste 24 uur geslagen hebben? Zou je met die aankondiging nog alles eruit halen wat erin zit en je erbij neerleggen? Of zou je vechten tegen het lot? Je ontdekt het in ‘They both die at the end’, want doodgaan zullen ze zeker. Toch heeft de dramatische afloop die de titel al voorspelt tijdens het lezen geen negatieve invloed op je. Twee jongens die elkaar nog niet kenden tot hun laatste dag maken namelijk kennis met elkaar door hun gezamenlijke lot en één ding is zeker: Mateo en Rufus wachten niet geduldig af tot hun einde nadert. Ze halen alles uit die laatste paar uren en dat zorgt automatisch voor een bijzondere band. Dat je laatste dag op aarde zo’n impact kan hebben, toont maar weer aan dat elk moment even waardevol is.

4 The summer I turned pretty van Jenny Han

In Nederland leven we elk jaar weer toe naar de zomervakantie. Zo ook Belly in dit boek. Alles hangt aan elkaar van zomers en daarin moet het dan ook gebeuren. In dit eerste boek binnen de trilogie – er is ook nog ‘It’s not summer without you’ en ‘We’ll always have summer’ – maak je kennis met Belly en hoe zij haar zomers doorbrengt. De hoofdfiguren in haar zomermaanden zijn weggelegd voor Jeremiah, Conrad en Susannah. Met hen beleeft ze de spannendste avonturen en voor een van hen gaan de vlinders in haar buik voor het eerst flink tekeer. Is elke zomer dan alleen maar positiviteit? Zeker niet, maar een kat eindigt altijd weer op zijn pootjes en dat blijkt ook maar weer in ‘The summer I turned pretty’.

5 Middernachtbibliotheek van Matt Haig

Heb je wel eens moeite gehad met de keuzes die je vroeger hebt gemaakt of sta je op dit moment op het punt ingrijpende beslissingen te nemen waarvan je niet weet hoe ze uit gaan pakken? Dan is het verhaal van Nora precies wat je nodig hebt om je ervan te overtuigen dat uiteindelijk alles goedkomt. Nora heeft namelijk de unieke kans om tijd in de Nachtbibliotheek door te brengen en deze bibliotheek is wel heel bijzonder: de boeken die er staan gaan allemaal over haar, maar elk boek is ook een ander leven. Van relaties tot beroepen, alles komt aan bod. De centrale vraag die ze zich uiteindelijk bij het lezen van de boeken uit de Nachtbibliotheek stelt, is: Waar gaat het nou echt om in dit leven? Je zult als je de laatste bladzijde omslaat merken dat het boek meer voor je heeft gedaan dan je vooraf had kunnen vermoeden.

6 Normal people van Sally Rooney

De auteur van dit boek laat de plek waar ze is opgegroeid graag het toneel zijn voor ‘Normal people’, waarin Connell en Marianne twee totaal van elkaar verschillende achtergronden hebben. Hij is altijd het centrum van de aandacht en heeft veel vrienden, zij is graag op zichzelf en maakt niet zo snel contact met anderen. Wat gebeurt er dan als het toeval hen bij elkaar brengt? Maak je op voor een boek dat meerdere jaren beslaat en waarin je meegenomen wordt in het leven van beiden. Lees over hoe hun vriendschap en liefde voor elkaar zich ontwikkeld en dat elke horde te nemen is, zolang je er beiden voor gaat.

7 The invisible life of Addie LaRue door V.E. Schwabb

Zou jij je ziel aan de duivel verkopen om eeuwig te mogen leven? Het overkomt Addie LaRue die zich een niemand voelt in het Franse dorpje waar ze woont. En dat er aan haar deal met de duivel voordelen zitten, merkt ze al snel. Ze reist de hele wereld over en haalt er alles uit wat erin zit. Elke dag is een nieuw avontuur en elke dag krijgt ze de kans om weer verliefd te worden. Het enige minpuntje? Elk jaar – op de dag dat ze haar deal sloot – ontmoet ze hem. Hij is haar enige constante in een wereld waar iedereen haar verder is vergeten. Maar dan komt er een dag dat iemand haar herkent. Hoe kan dit? En wat betekent dit voor haar zogenaamde eeuwige leven?

8 Zoek het uit, Chloe Brown van Talia Hibbert

Ook dit boek is onderdeel van een reeks en dat betekent dat je voor een tijdje gebakken zit als het eerste boek je bevalt. En bevallen dat zal het zeker, want Chloe’s leven ziet er niet uit zoals bij de meeste hoofdrolspelers in een boek. Je treft hier geen sexy blondine aan die alles meeheeft en een fantastisch beroep uitoefent. Nee, Chloe is gek van computers, maar belangrijker nog: ernstig ziek. Deze situatie zorgt ervoor dat Chloe een bucketlist samenstelt met nogal onverwachte en negatieve  activiteiten. Ze wil geen serieuze relatie, maar gewoon seks. Ze wil geen goed persoon zijn, maar juist iets fouts uitspoken. Dan ontmoet ze Redford. Staat hij hetzelfde in het leven als zij? En wat levert hun kennismaking verder nog voor komische en romantische avonturen op? Deze mag je niet missen.

9 Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune

Linus Bakker komt bij het speciale weeshuis op het eilandje terecht vanwege zijn werk als maatschappelijk werker. Hoe saai deze functie misschien ook klinkt, het brengt hem wel een magische reis naar het eiland waar de bewoners alles behalve zijn wat hij had verwacht. Naast de zes zeer aparte jongeren die in het weeshuis wonen, is er ook nog de geheimzinnige directeur van het weeshuis. Linus doet er alles aan om zijn onderzoek voor het ministerie goed te kunnen uitvoeren, maar na een maand op het eiland te hebben doorgebracht en alle zeven karakters te hebben leren kennen, moet je je afvragen of het hoofd en het hart wel altijd dezelfde keuze zullen maken. Waarschijnlijk heb je al wel een vermoeden welke van de twee het zal winnen.

10 Wij leugenaars van Emily Lockhart

Ondanks het feit dat dit boek al vijf jaar in het Nederlands te krijgen is, is het nog steeds populair en daarom goed voor het laatste boek in deze top 10 met #BookTok boeken. En het mooie is dat dit boek door alle leeftijden graag gelezen wordt. Waarom? Waarschijnlijk omdat familie en leugens centraal staan en daar kunnen we ons allemaal iets bij voorstellen en heerlijk door mee laten slepen in dit boek. Je maakt kennis met de familie Sinclair en elke zomer brengen zij als vaste prik tijd door op een privé-eiland ergens voor de Amerikaanse kust. Dan blijkt er een zomer te zijn die anders verloopt dan anderen en dat betekent voor Cadence geheugenverlies, een reis naar herinneringen en je familie beter leren kennen dan je achteraf misschien had gewild…

Ben jij onze top 10 BookTok boeken toevallig tegengekomen en had je nog nooit van #BookTok gehoord? Ga dan vooral eens kijken en laat je verrassen door het aanstekelijke enthousiasme waarmee titels gedeeld worden.