Op deze pagina krijg je alle informatie over Tolkien, beginnend met de complete bibliografie op volgorde met alle boeken van de auteur. Vervolgens geven we een korte biografie over John Ronald Reukel Tolkien en tot slot vind je de top 10 beste boeken van deze auteur, zodat je precies weet wat de mooiste en bekendste boeken van deze auteur zijn die je kunt lezen. Ga er maar eens lekker voor zitten en lees hier alles over de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Tolkien.

Complete bibliografie op volgorde

  • Zie de volledige pagina over de boeken en genres van Tolkien op Wikipedia

Korte biografie over Tolkien

Tolkien is geboren in Zuid-Afrika en is in 1973 gestorven in Groot-Brittannië. Hij heeft aan diverse scholen les gegeven als hoogleraar en is in elke rol die hij vervuld heeft betrokken geweest bij alles wat ook maar met literatuur te maken heeft. Er waren zelfs zoveel verhalen, dat de zoon van John Tolkien zijn werk later nog uitgebracht heeft. Hier zaten zelfs verhalen bij die nog niet helemaal afgerond waren, maar Christopher Tolkien is het gelukt deze alsnog compleet te maken. Voor de meesten zijn niet alle werken van Tolkien bekend, maar wat zeker een belletje bij je zal doen rinkelen is The Lord of The Rings.

Top 10 met de beste boeken van Tolkien

The Lord of the Rings; The Fellowship of the Ring

Dit is het eerste boek van de The Lord of the Rings trilogie en – net als de nummer 2 en 3 in deze top 10 – hoort het absoluut thuis in dit artikel over de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Tolkien. Het verhaal gaat verder waar The Hobbit ooit gestart is. Verplaats je naar het midden van de aarde en de wezens die daar hun macht willen laten gelden. Er ontbreekt nog één ring om de totale macht te kunnen krijgen en die ring is toevallig in het bezit van Bilbo Baggins. Hij geeft de ring echter in bewaring bij Frodo, die aan een tocht begint om de ring en alle kracht die ermee gepaard gaat te vernietigen.

The Lord of the Rings; The Two Towers

Tijdens de tocht van Frodo gebeurt er van alles: ze verliezen Gandalf aan een kwade geest en zelfs Boromir probeert de macht over de ring te krijgen. Frodo en Sam ontsnappen uiteindelijk, maar dat kan niet gezegd worden over de rest van de groep waar Frodo mee op pad was, want die wordt door de Orcs aangevallen. Frodo en Sam moeten dus alleen verder.

The Lord of the Rings; The Return of the King

In dit laatste deel van de trilogie maken Frodo en Sam hun tocht af, maar zoals altijd ligt er gevaar op de loer. Merry en Pippin – die in het vorige deel gevangen genomen werden door de Orcs – lukt het te ontsnappen. Gandalf duikt ook ineens weer op. Hoe zal dit laatste deel aflopen? Deze review over de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Tolkien is natuurlijk niet compleet zonder dit laatste deel van de drie The Lord of the Rings boeken.

De Hobbit

Neem een kijkje in de fantasiewereld die Tolkien al op jonge leeftijd gecreëerd heeft in The Hobbit. Alle karakters die in The Lord of the Rings een rol spelen, vinden hun oorsprong in dit boek. Als je de films nog niet hebt gezien, vinden we dat je zeker eerst de boeken moet lezen. Je wordt dan namelijk geprikkeld om je eigen beelden te bedenken bij wat je leest en dat is goed voor je eigen fantasie en creativiteit.

Unfinished Tales

Zoals we aan het begin van dit artikel over de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Tolkien al zeiden, heeft de zoon van John Tolkien – Christopher Tolkien – zijn best gedaan om heel veel werk wat zijn vader nog niet af had, alsnog uit te brengen. ‘Unfinished Tales’ is hier het resultaat van. Ook hier ben je getuige van diverse verhalen en wezens die horen bij het midden van de aarde.

The Silmarillon

In dit boek van Tolkien gaat Morgoth vanuit het midden van de aarde op zoek naar de Silmarils (de juwelen van het pure licht van Valinor). Tolkien beschrijft alle krachten van elke god die hij in zijn verhalen bedacht heeft en natuurlijk is veel van The Hobbit en The Lord of the Rings te herkennen in het boek ‘The Silmarillon’.

Letters from Father Christmas

‘Letters from Father Christmas’ is misschien niet direct wat je in de top 10 van dit artikel over de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Tolkien zou verwachten. Maar wat vinden wij dit een uniek boek. Je leest de brieven (met illustraties) waarbij Tolkien in de huid van de Kerstman is gekropen, die aan zijn kinderen schrijft. Dit is niet alleen een bijzondere uitgave tijdens de feestdagen en leuk om uit voor te lezen aan kinderen, maar ook weer typisch een werk van Tolkien met speciale wezens en avonturen.

The Shaping of Middle-Earth

Bij ‘The History of Middle-Earth’ horen vier delen. Dit is het laatste deel, maar er zijn ook nog: The Lays of Beleriand, The Lost Road en The War of the Jewels. Eigenlijk gaat dit deel vooraf aan de nummer 6 van deze top 10, want alles wat je leest leidt tot de oorlog die zich in The Silmarillon afspeelt. Wat deze uitgave volgens ons zo uniek maakt, is de kaart van Beleriend. Ontdek de mythen en legendes die later nog veel meer betekenis krijgen.

The Story of Kullervo

We zijn bijna aan het einde gekomen van de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Tolkien, maar willen je ‘The Story of Kullervo’ niet onthouden. Het verhaal gaat over Kullervo en hij is het kind van Kalervo. Kalervo is echter vermoord door Untamo en nu groeit Kullervo op bij Untamo, die ook nog zijn moeder gevangen genomen heeft. Alleen zijn zusje is er nog en zijn hond. Lukt het Kullervo om wraak te nemen als Untamo hem als slaaf doorverkoopt?

The Fall of Gondolin

Dit laatste boek in onze top 10 is pas recent uitgebracht en is wederom door de zoon van Tolkien bewerkt. Gelukkig waren er vele manuscripten waaruit de zoon kon putten voor inspiratie en alles wat volgt brengt je weer direct terug naar de wereld van Orcs, elfjes, Balrogs en draken. Zonder twijfel is de hand van de grote Tolkien te herkennen in dit boek.

Kortom

Wie niet zelf geen rijke fantasiewereld heeft, maar dit genre wel spannend vindt om te lezen, kan goed uit de voeten met deze review over de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Tolkien. Het enige wat we nog willen adviseren, is om goed na te kijken in welke volgorde je Tolkiens boeken wilt lezen.