Beste verhalen van Roald Dahl

Roald Dahl is een bekend en gerespecteerd schrijver van zowel kinderboeken als literatuur voor volwassenen. Veel van zijn kinderboeken – waarvan Mathilda, de Grote Vriendelijke Reus (ook wel GVR) en Sjakie en de chocoladefabriek de bekendste zijn – werden wereldwijd uitgegeven en zijn meerdere keren verfilmd. Niet alleen Sjakie viel met zijn neus in de boter (en de prijzen). Dahl had een unieke schrijfstijl: hij schreef kort en krachtig, meestal met een twist op het einde. Ook zijn kinderboeken zijn onvoorspelbaar, verrassend en toch bijzonder grappig.

Titel 1: Kleuren

Kleuren is een nieuw kartonboek dat vol bijzondere personages van Roald Dahl staat. Het is een boek speciaal voor jonge kinderen vanaf twee jaar. Kleurend komen zij spelenderwijs in aanraking met de bijzondere fantasiewerelden van de schrijver. De illustraties van het werk zijn, zoals bij veel van Dahls werken, gemaakt door Quentin Blake. Je komt personages als de Reuzenkrokodil (in het groen) de Flitspopper (in het paars) uit de Grote Vriendelijke Reus en de oranjekleurige Fantastische Meneer Vos. Dit prentenboek is ideaal voor kinderen die voor het eerst kennis maken met de knotsgekke werelden van Roald Dahl. Je kunt nu optimaal genieten van de illustraties van de vaste rechterhand van de schrijver, de illustrator Quentin Blake.

Titel 2: Liefs van Boy

Toen Roald Dahl slechts negen jaar oud was, schreef hij zijn allereerste brief aan zijn moeder vanuit de kostschool waar hij toen verbleef. Zijn moeder, genaamd Sofie Magdalene, was de eerste trouwe lezer die hij had. Als het niet dankzij de correspondentie met zijn moeder was, was Dahl wellicht nooit professioneel schrijver geworden. Met haar hulp ontwikkelde hij de unieke fantasie en ludieke stijl die hem zo veel lof en succes heeft gebracht. Liefs van Boy legt de briefwisseling tussen Roald Dahl en zijn moeder vast. Maar er zitten ook heel andere brieven tussen. Ze zijn afkomstig uit de brede tijdspanne 1925-1967. De lezer kan Dahl in zijn eigen woorden volgen langs de kostschool, werkzaam bij Shell in Afrika, de Royal Air Force en vervolgens in Amerika. Liefs van Boy is vooral een aanrader voor echte liefhebbers van Roald Dahl.

Titel 3: Roald Dahl woordenboek

2016 was een jubileumjaar, want in dat jaar zou de befaamde schrijver 100 zijn geworden. Ter ere van de schrijver en het jubileum werd een speciaal ‘Roald Dahl woordenboek’ uitgebracht. Dit boek staat tjokvol woorden en begrippen die door Roald Dahl zijn bedacht en in zijn talloze verhalen zijn verwerkt. Bovendien vind je de omschrijvingen en definities van zelfbedachte termen die Roald Dahl hanteerde: van fropskottel tot knotszwabber en mensbaksel. Je vindt in dit boek alle woordspelingen van Dahl plus een handige uitleg. Een absolute aanrader als je een fanatiek Dahl lezer bent of in de toekomst graag meer van hem wilt lezen. Eén term kent natuurlijk bijna iedereen: de ‘Oempa-Loempa’ uit Sjakie en de Chocoladefabriek.

Titel 4: Ooit en te nimmer

Ooit en te nimmer is een leuke woordspeling op ‘nooit en te nimmer’. In dit verhaal wordt de fantasie van de schrijver gebundeld met zijn eigen ervaringen als piloot voor de RAF (Britse Royal Air Force) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal zit vol lichte satire en subtiele voorspellingen voor de toekomst van de mens en de mens in de wereld. Al met al ontstaat een bijzonder humoristische en verrassend lichtwichtige toekomstroman die voor zowel jong als oud leuk is om te lezen. Volwassenen kunnen zich verdiepen in de symboliek, terwijl kinderen vooral bezig zijn met de plaatjes en de belofte van avontuur en het grote onbekende.

Titel 5: Rijmen en verzen

In Roald Dahls verhalen zitten talloze gedichten en liedjes. Nu zijn die liedjes en gedichtjes voor het eerst in één fraaie bundel ondergebracht. De bundel rijmen en verzen doet wat het belooft: het geeft de lezer de beste rijmpjes en versjes die Roald Dahl ooit op papier heeft gezet. In deze rijmpjes figureren dieren als pelikanen en duizendpoten, maar ook curieuze schepsels als drochten en slobbers. Er doen vervelende kinderen en nog tien keer zo erge volwassenen mee. Het Oempa-Loempa lied uit Sjakie en de Chocoladefabriek is absoluut een kraker. Ook vind je de beste liedjes uit De Reuzenperzik en De Heksen terug. Het leuke van Rijmen en verzen is dat hier ook dingen in staan die in geen enkel ander werk eerder zijn gepubliceerd. Opnieuw worden de illustraties verzorgd door Quentin Blake: ze zijn tiptop in orde.

Titel 6: De GVR

De GVR won in het jaar 1984 de Zilveren Griffel. Het boek van kinderboekenschrijver Dahl werd een absolute bestseller en later ook talloze keren verfilmd. Het boek is voorzien van de allermooiste prenten van illustrator Quentin Blake, die op zijn beurt ook veel geprezen is. In het Engels staat GVR (Grote Vriendelijke Reus) bekend BFG (Big Friendly Giant). Het verhaal gaat over Sofie, een meisje dat ’s nachts in haar bed ligt, maar niet kan slapen, want voor haar slaapkamerraam staat een enorme reus die haar het bed uittrekt en mee neemt naar zijn huis. Gelukkig is de Grote Vriendelijke Reus niet van plan haar op te eten. Hij is juist erg aardig. Hij spreekt een gek taaltje en gebruikt al net zo gekke woorden. Absolute klassieker: prikkelt je fantasie zelfs als volwassene. Kinderen zullen kort opeen huiveren en schateren van het lachen.

Titel 7: Mevrouw Bixby en de mantel van de Kolonel

De titel Mevrouw Bixby en de mantel van de kolonel is van origine afkomstig uit de ‘Op weg naar de hemel’ bundel. Hierin staan in totaal elf korte verhalen die over de donkere kanten van de menselijke psyche gaat. In dit verhaal staat een getrouwde vrouw centraal die het afscheidscadeau dat haar minnaar haar gegeven heeft besluit te verpanden. Mevrouw Bixby en de mantel van de Kolonel is een verhaal dat vooral voor volwassenen is bedoeld. Het is minder betoverend, meer cynisch, maar net zo goed als de kinderboeken die Dahl heeft geschreven.

Titel 8: Genesis en catastrofe, een waar gebeurd verhaal

Ook Genesis en catastrofe maakte oorspronkelijk deel uit van de bundel ‘Op weg naar de hemel’. Centraal staan twee ouders die al meerdere kinderen vroegtijdig hebben verloren en extra beschermend zijn voor hun laatste ‘pup’. Ook dit verhaal is weer bijzonder spannend. De rode draad is tragisch, al zijn er ook komische noten te vinden. Een puik kort verhaal van Roald Dahl.

Titel 9: Sjakie en de chocoladefabriek

In geen enkel lijstje met Roald Dahl boeken mag de ultieme klassieker en bestseller ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ ontbreken. Het boek is onder meer verfilmd met een onvergetelijke rol van Johnny Depp als Willie Wonka. Het lied van de Oempa-Loempa’s is tijdloos. Het verhaal draait om Sjakie, die afkomstig is uit een arm gezin in een industrieel stadje en een gouden toegangskaart in een reep chocola vindt. De kaart geeft hem toegang tot een rondleiding door de bijzondere chocoladefabriek van Willie Wonka, de krankzinnig-geniale fabrikant van chocola. Dit vormt het startschot voor een ongelofelijk avontuur door een verbluffende nieuwe wereld.

Titel 10: De heksen

De heksen is al net zo’n klassieker als Sjakie en de chocoladefabriek. Beide kinderboeken van Roald Dahl zijn voorzien van de illustraties van de bekroonde Quentin Blake. De heksen is geen sprookje, maar eerder een nachtmerrie. De heksen in het          verhaal vliegen niet rond op bezems en hebben ook geen puntmutsen – ze doen hun best om er precies zo uit te zien als andere mensen. Dat betekent dat ze normale kleren dragen en er ook als gewone vrouwen uitzien. Ondergedoken in de gewone grote mensenwereld smeden ze plannen om kinderen te kidnappen. De heksen is een gruwelijk spannend kinderbok, dat ieder hart sneller zal doen klappen.

De volledige bibliografie van Roald Dahl via Wikipedia

Fictie

Non-fictie

  • Roald Dahl’s griezelkookboek (Memories with Food at Gipsy House) (1991)
  • Roald Dahl’s gids voor veilig treingebruik (Roald Dahl’s Guide to Railway Safety) (1991)
  • Mijn jaar (My Year) (1993)
  • De schat van Mildenhall (The Mildenhall Treasure) (2000) met tekeningen van Ralph Steadman. Postuum uitgegeven, de tekst dateert van 1977

Rijmboeken

Romans voor volwassenen en tieners

  • Ooit en te nimmer (Sometime Never: A Fable for Supermen) (1948)
  • Oom Oswald (My Uncle Oswald) (1979)

Verhalenbundels voor volwassenen en tieners

  • Over en sluiten (Over to You) (1946)
  • M’n liefje, m’n duifje (Someone like You) (1953)
  • Op weg naar de hemel (Kiss Kiss) (1960)
  • Gelijk oversteken (Switch Bitch) (1974)
  • De huwelijkse wereld van Roald Dahl (1978)
  • Ontzettende verhalen (1981)
  • Topklasse (1985)
  • O zoet mysterie van het leven: de verzamelde avonturen van Claud (1989). Het titelverhaal werd in deze bundel voor het eerst in het Nederlands gepubliceerd.
  • Alle verhalen (1998)

Autobiografie

  • Boy (1984), autobiografische schetsen van zijn jeugd.
  • Going Solo (1986), vervolg van zijn autobiografie, die zijn jaren voor Shell in Tanzania en de Tweede Wereldoorlog behandelen.
  • My Year (1993), dagboek uit zijn laatste levensjaar.

Bron: Wikipedia

Roald Dahl: een bijzondere grootmeester

Roald Dahl is een bijzondere grootmeester op het gebied van kinderboeken. Zijn stijl is uniek en volledig ongeëvenaard. Als geen ander weet Dahl tot de verbeelding van kinderen te spreken – hen zowel te charmeren, als schrik in te jagen. Ook volwassenen neemt hij bij de neus.