Volledige bibliografie

  • 1995 – Dormantique’s manco (roman)
  • 1997 – Amok (roman)
  • 2002 – Alles over Tristan (roman)
  • 2005 – Joe Speedboot (roman)
  • 2005 – Pleidooi voor de potscherf (reisnotities)
  • 2006 – Ik was nooit in Isfahaan (reisverhalen)
  • 2006 – De familie onderweg (in de serie “Literaire Juweeltjes”; verhalen, eerder verschenen in Ik was nooit in Isfahaan)
  • 2007 – De dynamica van begeerte (essays)
  • 2008 – Mister (boekje bij een sixpack Hertog Jan Grand Prestige-bier)
  • 2008 – Met liefde behandelen (hommage aan Boeli van Leeuwen, coauteurschap met Aart Broek)
  • 2008 – De boom (dit verhaal begeleidt de Bakenesser Avond van 21 januari 2008)
  • 2009 – Caesarion (roman)
  • 2009 – Onderweg (Leeslicht-editie voor eenvoudig communiceren)
  • 2009 – Ballon (bibliofiele uitgave)
  • 2010 – Ga niet naar zee (verhalen)
  • 2011 – Portret van een heer (korte verhalen) Uitgeverij B for Books, serie Literaire Juweeltjes.
  • 2012 – Dit zijn de namen (roman)
  • 2014 – Een mooie jonge vrouw (Boekenweekgeschenk)
  • 2015 – Honorair Kozak (reisverhalen)
  • 2016 – The Fish Pond Song (poëzie, uitgave met Jeroen Kooijmans
  • 2016 – Vrouwen van de wereld (verhalen)
  • 2017 – De dood van Murat Idrissi (roman)
  • 2017 – De heilige Rita (roman)
  • 2018 – 2019 Dagboek van een jaar (h.c., nieuwjaarsgeschenk De Bezige Bij)
  • 2019 – Zwaan schuif aan (kort verhaal)
  • 2019 – Dit is mijn moeder (verhalen)
  • 2019 – Totdat het voorbij is (verhalen)
  • 2020 – Gedachten over onze tijd (columns)

De beste boeken van Tommy Wieringa

Tommy Wieringa (19) woonde tot zijn negende op Aruba en verhuisde daarna terug naar Nederland. Zijn vierde roman ‘Joe Speedboot’ zorgde voor zijn doorbraak en bekendheid bij het grote publiek. Naast romans schreef Wieringa verschillende hoorspelen en een scenario voor een korte film. Hij schreef voor diverse kranten en verzorgde columns voor onder meer de Sp!ts en NRC Handelsblad. In 2010 verzorgde hij het dictee voor het ‘Groot Dictee der Nederlandse taal’, in 2014 schreef hij het Boekenweekgeschenk.

Joe Speedboot

Na een gruwelijk ongeluk met een maishakselaar en een langdurige coma, belandt de veertienjarige Fransje Hermans in een rolstoel. Hij is volledig verlamd op zijn rechterarm na en kan niet meer spreken. Wanneer zijn broers hem niet willen meenemen naar de kermis, verstoppen ze Fransje in een verlaten boerderij. Hier maakt hij kennis met Joe (bijnaam Speedboat), Christof en Engel en de jongens sluiten een hechte vriendschap gebaseerd op fantasie, rivaliteit en een gedeelde verliefdheid.

Het boek werd enthousiast ontvangen en overladen met nominaties, onder meer voor de ‘Gouden Uil’, ‘NS Publieksprijs’ en de ‘Ako Literatuurprijs’.

De heilige Rita

Paul Krüzen woont samen met zijn vader in een boerderij in een krimpgebied in Oost-Nederland, pal aan de Duitse grens. Zijn moeder verliet het gezin toen hij acht was en toen kwam de zorg voor Paul bij zijn vader te liggen. Nu Paul van middelbare leeftijd is, neemt hij de zorg voor zijn vader op zich. Zijn leven is voorspelbaar en alledaags, totdat er een brute overval plaatsvindt en alles verandert. In 2018 won het boek de ‘BookSpot Literatuurprijs’.

Dit zijn de namen

De roman ‘Dit zijn de namen’ gaat over religie en migratie. Een groep illegale vluchtelingen maakt een barre tocht door Oost-Europa. Minder dan de helft van de groep overleeft de reis en er zijn spanningen binnen de groep. Wanneer ze aankomen in een stad in de steppe treffen ze daar politiecommissaris Pontus Beg die op zoek is naar zijn eigen afkomst. Hij ziet  herkenningspunten in de barre tocht van de vluchtelingen.

In 2013 ontving het boek de ‘Libris Literatuurprijs’ en de ‘Gouden Boekenuil’. Een jaar later won het de ‘Inktaap’.

Een mooie jonge vrouw

Edward is een succesvolle viroloog die alles heeft, behalve een gezin. En dan ontmoet hij de mooie, lieve, en veertien jaar jongere vrouw Ruth. Ze trouwen en krijgen een baby. Maar dan slaat bij Edward het besef toe dat zijn jeugdige en beeldschone vrouw hem juist ouder doet lijken en voelen. En zij lijkt ouder te worden naast hem. De oplossing die hij kiest voor zijn onvrede, maakt zijn leven alleen nog maar veel gecompliceerder.

De vijftigjarige hoofdpersoon is een hoogleraar die krijgt wat hij wil, maar daar ook van verveeld raakt.

Honorair Kozak

Om onderzoek te doen voor zijn romans, maakte Wieringa vele reizen over de wereld. Zijn belevenissen en avonturen onderweg beschreef hij in ‘Honorair Kozak’. Hij neemt ons mee in de Toyota naar Frankrijk en laat ons drinken in Oekraïne. We maken kennis met toevallige passanten en lezen over opvallende ontmoetingen. Die vinden plaats in onder ander het Catharinaklooster in de Sinaï, op de markt in het Duitse Cottbus en in het museum voor literatuur in Odessa.

Dit is mijn moeder

In 2015 verloor Tommy Wieringa zijn moeder, in dit boek laat hij ons kennismaken met deze markante, excentrieke vrouw. Lia Wieringa verliet haar gezin toen Tommy twaalf jaar oud was, om samen te gaan wonen met een nieuwe liefde. Tommy besluit dat hij bij zijn vader wil blijven. De verhouding met zijn moeder is de opvolgende jaren complex, er is liefde maar ook veel onbegrip en verdriet. De schrijver schetst aan de hand van diverse verhalen het portret van een excentrieke, eigenzinnige moeder.

Alles over Tristan

Biograaf Jakob Keller besluit het werk van zijn voormalig docent professor Reyer af te maken, het schrijven van een biografie over Viktor Tristan. Tristan was een visionaire dichter en zijn werk was zeer geliefd. Er is bijna twintig jaar na zijn dood echter nog steeds weinig bekend over de dichter zelf. Keller ondervindt dat bijna niemand over de dichter wil praten en zijn zoektocht levert meer nieuwe vragen op dan antwoorden. Hij bijt zich vast en als hij eindelijk geheimen weet te ontrafelen, is het de vraag of hij deze wil delen met het grote publiek. In 2002 ontving ‘Alles over Tristan’ de Halewijnprijs.

Caesarion

Ludwig Unger is geboren in Alexandrië en kind van beroemde ouders. Zijn vader is een wereldvreemde kunstenaar en zijn moeder een pornoactrice. Van hen krijgt hij de bijnaam Caesarion, naar de zoon van Julius Ceasar en Cleopatra. Zijn vader verlaat het gezin al snel en na het ontdekken van het beroep van zijn moeder wordt ook hun relatie ingewikkelder. Het is een verhaal over persoonlijke teleurstellingen en verwachtingen.

In 2009 werd het boek genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Onderweg

‘Onderweg’ is een bewerking die Wieringa maakte van zijn eigen boek ‘Ik was nooit in Isfahaan’. Het is onderdeel van de ‘Leeslichtserie’ waarbij schrijvers hun boeken toegankelijk maken voor volwassenen die moeite hebben met lezen. Het is een verzameling reisverhalen geworden waar je onder meer leest over een bus die van de weg raakt en een restaurant dat nooit serveert wat er besteld is.

De dood van Murat Idrissi

Op een veerboot die van Tanger naar Algeciras vaart, staat een auto met een verstopte jongen in de kofferbak van een auto. De jongen overleeft de vaartocht niet en twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen rijden de auto met zijn lichaam Spanje binnen. Het is een verhaal over hoe je vast kunt zitten tussen twee culturen, het volwassen worden, vriendschap en het noodlot.

Ik was nooit in Isfahaan

In dit boek neemt Wieringa je mee op reis de wereld over. Je reist in losse verhalen onder andere door Frankrijk, Azië, Afrika en de Caribische eilanden. Rode draad door alle reisverslagen is de zin van het bestaan, hoe een ieder binnen zijn eigen cultuur op zoek is naar geluk.