Op deze pagina vind je een overzicht van het beste werk van muziekkenner en schrijver Leo Blokhuis. We starten met een op chronologische volgorde gezet overzicht van de bibliografie van Blokhuis. We vervolgen met een korte biografie van deze auteur. Aan het eind van dit artikel vind je tenslotte ook nog een langere beschrijving van zijn top 10 beste boeken.

Bibliografie Leo Blokhuis

 • Klein cultureel woordenboek van de popmuziek (2006)
 • Grijsgedraaid: liedjes en lijstjes uit de popgeschiedenis (2006)
 • Het Plaatjesboek (2007)
 • City to City (2009)
 • The Sound of the Westcoast, 1965 – 1979 (2010)
 • The Sound of the South, 1961 – 1976 (2011)
 • Haags Speelkwartier. Scènes uit de muziekwinkel (2012)
 • Electrifying Berlijn (2013)
 • Het Grote Top 2000 à Gogo kijk-, lees-, en luisterboek (2015)
 • Blauwe Zomer (2019)
 • Twintig jaar Top 2000 (2019)
 • Berlijn, muzikale revolutie (2020)

Biografie Leo Blokhuis

Leo Blokhuis is van oorsprong grafisch ontwerper, maar richtte zich in zijn werk de afgelopen decennia vooral op de (pop)muziek. Hij begon als samensteller van radioprogramma’s, en werd later ook zelf presentator en schrijver op dit gebied. Landelijke bekendheid verkreeg hij vooral voor zijn vaste bijdragen aan het tv-programma De wereld draait door.

De top 10 boeken van Leo Blokhuis

Klein cultureel woordenboek van de popmuziek

Samen met vriend en collega Matthijs van Nieuwkerk schreef Blokhuis dit handige overzicht van de geschiedenis van de popmuziek. Je vindt er alles wat je altijd al wilde weten over al je favoriete bands en artiesten.

Bol.com: Klein cultureel woordenboek van de popmuziek

City to City

In dit boeiende werk beschrijft Blokhuis cruciale keerpunten in de popmuziek, naar aanleiding van de stad waar deze plaatsvonden. Hij heeft het dan bijvoorbeeld over de ontbolstering van Elvis in Memphis, of Dylan in New York. Als altijd mooie en verrassende verhalen.

Bol.com: City to City

Grijsgedraaid: liedjes en lijstjes uit de popgeschiedenis

Er zijn van die onvervalste klassiekers die iedereen wel mee kan blèren, maar waar gáán die liedjes eigenlijk over? Leo Blokhuis vertelt het ons op aanstekelijke wijze in Grijsgedraaid, een onmisbaar boek in de kast van elke échte muziekliefhebber.

Bol.com: Grijsgedraaid: liedjes en lijstjes uit de popgeschiedenis

Blauwe Zomer

Blokhuis heeft zich als rasverteller ook gewaagd aan het schrijven van een roman, en met Blauwe Zomer is hij daar wonderwel in geslaagd. Uiteraard speelt muziek hierin wel een centrale rol, maar ook gaat het boek over opgroeien en religie.

Bol.com: Blauwe Zomer

The Sound of the Westcoast, 1965 – 1979

Wat maakt het zonnige, frisse geluid van de Westcoast van de jaren ’60 en ’70 toch zo uniek? Blokhuis onderzoekt dit fenomeen in dit prachtig vormgegeven soundbook, met daarbij ook een viertal cd’s.

Bol.com: The Sound of the Westcoast, 1965 – 1979

The Sound of the South, 1961 – 1976

Een ander onmisbaar soundbook, ditmaal over de van oorsprong zwarte soul en blanke country. Beide komen uit het zuiden van de VS, en de grenzen tussen beide genres willen hier nog wel eens vervagen, zo laat Blokhuis in dit heerlijke werk zien, én horen.

Bol.com: The Sound of the South, 1961 – 1976

Het Plaatjesboek

Een typisch Blokhuis-boek. Aan de hand van 15 onverwoestbare songs neemt hij de lezer en luisteraar mee in de geschiedenis van de muziek. Over muzikanten, labels en onverwachte verhalen achter die nummers die we allemaal wel kennen.

Bol.com: Het Plaatjesboek

Haags Speelkwartier. Scènes uit de muziekwinkel

Golden Earring, Shocking Blue… Schijnbaar vanuit het niets werd Den Haag dé place to be in de muziekjaren ’50. Centraal punt hierin was de hippe muziekwinkel van de zonderlinge, maar intelligente, Nico Servaas. Smakelijke verhalen over deze bijzondere tijd.

Bol.com: Haags Speelkwartier. Scènes uit de muziekwinkel

Berlijn, muzikale revolutie

Al een eeuw lang speelt Berlijn een belangrijke rol in de muziekgeschiedenis. Marlene Dietrich beleefde hier haar grootste successen, net als Bertolt Brecht. Maar denk ook aan David Bowie. Wat heeft deze stad toch te bieden wat elders niet te vinden is? Leo Blokhuis onderzoekt deze vraag op zijn geheel eigen wijze.

Bol.com: Berlijn, muzikale revolutie

Twintig jaar Top 2000

Het is elk jaar tussen Kerst en Oud en Nieuw vaste prik in miljoenen huiskamers: de Top 2000. Blokhuis dist speciaal hiervoor weer bijzondere en verrassende achtergrondverhalen op bij de allergrootste hits.

Bol.com: Twintig jaar Top 2000