Dan Brown: zijn beste werk

Dan Brown, geboren in 1964, heeft veel bekende titels op zijn naam staan. Desalniettemin is hij geen veelschrijver: de man neemt zijn tijd voor het schrijven van zijn meesterwerken. Hij schaaft en schaaft tot perfectie is bereikt. Bestsellers als Het Bernini mysterie en de Da Vinci Code zijn beide verfilmd. Voor Dan Brown begon met het schrijven van bestsellers, was hij docent Engels aan de Philips Exeter Academy en het Amherst College. Brown staat er om bekend dat hij fictie op naadloze wijze weet te verweven met een historische werkelijkheid. Hierdoor wordt het voor de lezer moeilijk om feit nog van fictie te onderscheiden. Dat is één van de belangrijkste redenen dat zijn werk de lezer zozeer aanspreekt. Deze zit met het idee ‘wat als…’

Zijn jeugd

Dan Brown is het bijzondere kind van eveneens bijzondere ouders: zijn vader was een gerenommeerd wiskundige en zijn moeder speelde professioneel religieuze muziek. In zijn jeugd kwamen de soms botsende ideeën van geloof en wetenschap al met elkaar samen. Zijn vrouw Blythe, kunstenares en historica, speelt een grote rol in zijn eeuwige zoektocht naar inspiratie.

Titel 1: De Da Vinci Code

In geen enkel Dan Brown boekenlijstje mag De Da Vinci Code ontbreken. De bestseller is het bekendste boek met het personage Robert Langdon in de hoofdrol, die een aanstelling heeft als hoogleraar kunstgeschiedenis aan Harvard University. De geboortedatum van Langdon (22 juni 1964, te Exeter – New Hampshire) is niet toevallig gekozen: deze is dezelfde als die van Dan Brown zelf. Robert Langdon viel als 7-jarige in een waterput (net als Bruce Wayne overigens), maar in plaats van in Batman te veranderen werd hij een professor die mysteries oplost. De Da Vinci Code vervaagt de grenzen tussen feit en fictie. Het zit vol verrassende feiten en wendingen. Iedereen die liefhebber is van kunst, wetenschap of religie vindt er iets in. Daarmee is het boek zowel voor christelijken als voor atheïsten een absolute aanrader.

Titel 2: Inferno

In Inferno belandt hoogleraar Robert Langdon in een ziekenhuis te Florence. Hier wordt hij op een nacht wakker zonder dat hij weet hoe hij daar beland is. Hij wordt geholpen door een jonge vrouw Sienna Brooks, met wie hij vlucht en in een onheilspellend avontuur verzeild raakt. Al gauw ontdekt Langdon dat hij een reeks verontrustende codes bezit, die door een briljant wetenschapper gecreëerd zijn. Voorspellen de codes, die gebaseerd zijn op het Inferno gedeelte van Dante Alighieri’s Divina Comedia, het einde van de wereld en de mens?

Titel 3: Het wilde dierenorkest

Dan (Brown) even heel iets anders. Het wilde dierenorkest is geen pseudowetenschappelijke thriller, maar juist een vrolijk en magisch prentenboek. Het boek komt met een gratis app waar bijpassende muziek op staat. Deze is door de auteur zelf geïllustreerd. Ook vind je in de app verschillende illustraties en spannende raadsels. Kortom: Het wilde dierenorkest is een bijzondere leeservaring. Het prentenboek, met Maestro Muis in de hoofdrol, neemt je mee langs bijzondere locaties op het land en in de zee. De lezer ontdekt de geheimen van de verschillende dieren. Op iedere pagina van het boek is de bezige bij verborgen om ontdekt te worden! In dit bijzondere prentenboek voor kinderen vind je ook de invloeden van klassieke muziek. De illustraties van Susan Batori zijn bijzonder geestig en spreken tot de verbeelding.

Titel 4: Oorsprong

Ook in Oorsprong heeft Robert Langdon de hoofd- én glansrol. Het verhaal speelt zich nu af in Spanje en voert de lezer langs Barcelona, Sevilla en Madrid. Ook de stad Bilbao, waar het Guggenheim Museum zich bevindt, wordt aangedaan. In Oorsprong staat vrij letterlijk de oorsprong van de mens centraal. Waar komt de mens vandaan? En waar stevent deze op af? Ook in Oorsprong spelen codes, religie, wetenschap, kunst, architectuur en geschiedenis weer een centrale rol. Het resultaat is een ontzettend spannende thriller, minder bekend dan De Da Vinci Code of Inferno, maar eigenlijk net zo goed. Absoluut de moeite waard voor de fan.

Titel 5: De Delta Deceptie

De Delta Deceptie begint met een indrukwekkende ontdekking die door een NASA-satelliet op de Noordpool wordt gedaan. Voor Amerikaans Zach Herney is dit uitstekend nieuws: hij heeft een tweede termijn in het Witte Huis in het vizier. Rachel Sexton, actief als analiste bij inlichtingendienst NRO, krijgt de opdracht te controleren of de vondst authentiek is. Met haar team vertrekt ze naar de Noordpool om direct aan het werk te gaan. Eenmaal daar aangekomen blijkt het bewijs wankeler dan gehoopt. Al gauw neemt het onderzoek een duistere wending. Er is een eenheid actief op de eis die koste wat kost wil voorkomen dat de waarheid aan het licht komt. Wetenschap, actie en intrige vloeien in De Delta Deceptie samen.

Titel 6: Het Bernini mysterie

In Het Bernini mysterie wordt professor Robert Langdon ontboden naar het CERN om een vreemd symbool te duiden dat op de borstkas van een vermoorde wetenschappers wordt aangetroffen. Bestaat er een verband met de geheimzinnige organisatie de Illuminati? De Illuminati stappen uit de schaduwen naar voren en maken kenbaar dat er ergens in het Vaticaan een tijdboom is geplaatst, die – wanneer deze zal afgaan – alle verzamelde leiders van de kerk in één keer om het leven zal brengen. Robert Langdon heeft unieke kennis van het geheime genootschap en wordt tot het uiterste beproefd om de kardinalen, Rome en heel de wereld te beschermen. In een reis tegen de klok slingert Langdon’s tocht zich door Rome. Het Bernini mysterie werd succesvol verfilmd met de titel ‘Angels and Demons’.

Titel 7: Het Juvenalis Dilemma

In Het Juvenalis Dilemma staat de machtigste inlichtingendienst wereldwijd – de NSA (e National Security Agency) centraal. Robert Langdon heeft tot doel vijandelijke codes te kraken, tegen iedere prijs. Langdon moet samenwerken met een briljant wiskundige, Susan Fletcher, die aantoont dat de NSA door een ingenieuze code wordt gechanteerd. Als een terroristische groepering zijn handen op de code kan leggen, zou dat een grote ramp kunnen betekenen. Het Juvenalis Dilemma werd oorspronkelijk uitgebracht onder de naam ‘Digital Fortress’. Brown schreef het boek eind vorige eeuw, ruim voordat hij aan De Da Vinci Code begon. De literaire thriller is met souplesse naar het Nederlands vertaald door Josephine Ruitenberg.

Titel 8: Het verloren symbool

Ook in Het verloren symbool mag Robert Langdon weer als hoofdpersonage aantreden. Dit keer wordt hij verzocht naar Washington te komen, maar onder valse voorwendselen. Dan Brown laat er geen gras over groeien: Washington DC is het epicentrum van de wereldlijke macht. Hier liggen enkele van de allergrootste geheimen uit de menselijke geschiedenis opgeslagen. Direct nadat Langdon in het Capitool is gearriveerd, ontvangt hij telefonisch bericht. Peter Solomon, filantroop en belangrijk lid van de vrijmetselaar – maar bovenal: een goede vriend van Langdon – is ontvoerd. De kidnapper heeft maar oog voor één ding: de mysterieuze codes van het genootschap. Om zijn vriend te redden, kan Langdon niet anders dan gehoorzamen. Gelukkig krijgt hij steun van Solomons zus, de belangrijke wetenschapper Katherine. Ze bundelen hun krachten om het kwaad te bestrijden en Peter Solomon vrij te krijgen.

De volledige bibliografie van Dan Brown

Thrillers

2017Origin
2013Inferno
2009The Lost Symbol
2003The Da Vinci Code
2001Deception Point
2000Angels & Demons
1998Digital Fortress

Komedies

1998The Bald Book
1995187 Men to Avoid: A Survival Guide
for the Romantically Frustrated Woman

Dan Brown: in conclusie

Dan Brown heeft een unieke manier van schrijven. Er is geen enkele schrijver die net als hij in staat is op dusdanig complexe wijze religieuze ideeën, elementen uit de (kunst)historie en de wetenschap met elkaar te verbinden en tot de menselijke verbeelding te spreken. Zou je niet weten dat het fictieverhalen waren, dan zou je Browns beste werken zomaar voor écht aannemen.