Camilla Lackberg: een korte bio

Camilla werd geboren in Fjallbacka, Bohuslan en werd geboren op 30 augustus 1974. Ze is een Zweedse schrijfster, bekend om haar misdaad verhalen. Camilla is moeder van 4 kinderen. Camilla begon op een vroege leeftijd met schrijven en haar eerste stuk dat zij publiceerde was Tomten. Nadat ze was geslaagd voor de opleiding economie op de universiteit van Gothenburg, verhuisde ze naar Stockholm. Hier werkte ze als econoom. Ze werkt als mede eigenaar in een juweliers winkel genaamd Sahara Silver.

Camilla was getrouwd met Micke Eriksson met wie ze in 2007 weer zou scheiden. Eriksson had recht op de helft van de bezittingen van Camilla, die inmiddels goed aan de weg had getimmerd om rijk en succesvol te zijn. Uiteindelijk komt Camilla er goed vanaf en betaalt Eriksson een flinke som geld.

In 2010 hertrouwde Camilla met Martin Melin. Martin Melin is bekend van expeditie Robinson, die hij heeft gewonnen. In 2005 ontmoette deze 2 elkaar op een feestje van een van haar boeken. Ze hielden er een werkrelatie op na. In 2009 ging Melin op de knieen voor Camilla en Camilla zei “Ja’.

Camilla is moeder van 2. 2 van haar kinderen zijn van de relatie met haar eerste man en de andere twee van haar laatste huwelijk. Een van haar kinderen is ook haar inspiratiebron geweest voor haar eerste kinderboek, Super-Charlie.

Camilla heeft 3 prijzen gewonnen, de eerste was in 2005. In 2005 won ze de SKTF, dat staat voor auteur van het jaar. De 2e prijs won ze in 2006, dit was de People’s Literature Award. De laatste prijs dat ze won was in 2008, dit was de Grand Prix de Litterature Policiere. Deze prijs is een Franse literatuur prijs dat was bedacht in 1948 door de auteur en criticus Maurice-Bernard Endrébe. Het is de hoogst haalbare prijs in Frankrijk als het gaat om fictieve misdaad verhalen. Twee keer per jaar wordt deze prijs uitgereikt aan de beste Franse auteur en één keer per jaar aan de beste internationale auteur. We kijken hier naar de top 10 beste boeken die Camilla heeft geschreven.

Haar 10 beste boeken

IJsprinses

De ijsprinses is een boek dat in januari 2015 is gepubliceerd. Het verhaal speelt zich af in Zweden. Wanneer de 2 rechercheurs Alexandra vinden met doorgesneden polsen, lijkt het alsof ze dit zichzelf heeft toegedaan. Later vinden ze uit dat dit toch niet het geval blijkt te zijn. Een rechercheur probeert naast het oplossen van zijn zaak, ook zijn leven thuis op orde te krijgen. Hij is onlangs gescheiden en dat blijkt een pittige scheiding te zijn geweest. Gelukkig komt hij snel een nieuwe vlam tegen met wie hij snel settelt. Helaas lijkt de zaak minder goed te lopen en lijkt onoplosbaar.

Steenhouwer

Ook dit boek is, net als de ijsprinses, in januari 2015 gepubliceerd. Camilla weet erg goed de spanning langzaam omhoog te brengen  en springt in het verhaal tussen het heden en verleden. Dit kan Camilla ontzettend goed. Camilla is niet voor niets de best verkopende Zweedse schrijfster.

Het verhaal gaat over het stoffelijke overschot van een klein meisje dat gevonden wordt in de zee. Het blijkt dat ze niet gestorven is door verdrinking. De rechercheur is bekend met het meisje, zo kent hij ook haar moeder en haar vriendinnen, wat de zaak erg persoonlijk maakt.

Oorlogskind

Dit boek is meer dan 70.000 keer verkocht en is een internationale bestseller. Dit boek werd in september 2013 in Nederland voor het eerst uitgegeven. Patrick Hedstrom en Erica Falck spelen, net zoals in de voorgaande boeken, de hoofdrol. Dit boek is een vervolg op andere boeken maar je kunt dit boek ook lezen zonder dat je de andere delen hebt gelezen. Het onderwerp van het verhaal is de moeder van Erica. Ze blijkt nazi spullen te hebben bewaard en niet zomaar een kleinigheidje maar een medaille. Erica begrijpt niet waarom ze deze spullen heeft bewaard. Zou haar moeder een nazi aanhanger zijn?

Engeleneiland

Het engeleneiland werd in Nederland op 1 november 2018 uitgegeven. Het boek heeft 416 pagina’s. Het verhaal speelt zich af rond te tijd van 1974 tijdens het paasfeest. Het boek brengt veel nieuwe personages met zich mee wat in het begin wat moeite voor de lezer kost om uit te vinden wie welke rol speelt. Ook in dit boek weet Camilla heel goed te springen van het verleden naar het heden en andersom. Een leuk weetje is dat alle plaatsen in het plekje Fjallbacka worden mee genomen in het boek. Wanneer je dus een tripje brengt naar dit dorp kun je alle plekken zien die terugkomen in het boek.

Zeemeermin

Het verhaal wordt in Nederland gepubliceerd in april 2010 en bevat 413 pagina’s. Het verhaal gaat over 4 vrienden. Na een korte tijd wordt 1 van de 4 vrienden dood gevonden, hij is bevroren onder het ijs. Het verhaal beschrijft de karakters van de overige 3 vrienden. Ze worden alle 3 bedreigd door voor een nog voor hun, onbekend iemand. Net zoals alle andere boeken van Camilla, wordt aan het einde van het verhaal pas duidelijk wie de verantwoordelijke is voor deze bedreigingen en de dood van de vierde vriend.

Zusje

Dit boek is in januari 2015 gepubliceerd en bevat 376 pagina’s. Het is boek nummer 4 in de serie waar Patrik Hedstrom de hoofdrol speelt. Ook dit verhaal speelt zich af in het plaatsje Fjallbacka. Je vraagt je af of Camilla in haar jeugd al deze verhalen heeft gefantaseerd, want de fictieve verhalen die zij weet op te schrijven, blijven verrassend. Het boek gaat over misdaad en politie, net zoals de meeste van haar andere boeken. Er komen veel verschillende personages in het verhaal voor, dit maakt het verhaal spannend en onvoorspelbaar.

Vuurtorenwachter

De vuurtorenwachter is weer een succesvol boek geschreven door Camilla. Je kunt heerlijk wegduiken achter deze misdaad roman en je hebt zin om het boek in een ruk uit te lezen. Al haar boeken gaan over de misdaad serie waar Patrik en Erica de hoofdrol spelen en de moord onderzoeken. De boeken zijn achter elkaar te lezen maar ook los van elkaar. Wanneer je toch de juiste volgorde wilt aanhouden, zou je de boeken in deze volgorde moeten lezen; 1. Ijspprinses, Predikant, Steenhouwer, Zusje, Oorlogskind, Zeemeermin, Vuurtorenwachter, Engeleneiland, Leeuwentemmer en als laatste Heks.

Heks

Het boek werd in Nederland uitgegeven op juli 2018 en bevat meer pagina’s dan haar andere boeken, namelijk 688. Het is het laatste boek uit de serie misdaad romans die Camilla heeft gepubliceerd. Internationaal zijn uiteindelijk tenminste 20 miljoen boeken van haar misdaad serie verkocht. Het boek is bijna in iedere taal te krijgen en daarom is Camilla een van de meest succesvolle misdaad schrijfsters ooit!

Predikant

Dit boek werd als 2e boek, op 24 mei 2017, uitgegeven in haar reeks misdaad series. Het heeft 368 pagina’s. Het onderwerp van het verhaal is de moord op een jonge vrouw. Het lijk wordt gevonden maar al snel wordt een lugubere vondst gedaan, er liggen nog 2 skeletten onder het lijk.

Gouden kooi

Dit boek hoort, in tegenstelling tot alle andere voorgaand genoemde boeken, niet tot de reeks misdaad series. Wel is het genre in dit boek misdaad. Dit boek werd uitgegeven in april 2019 en heeft 368 pagina’s. Vanwege alle misdaad die in het boek voorkomt, is de aanbevolen leeftijd 12+. Lezers moeten even wennen aan het idee dat hun vertrouwde personages, Erica en Patrik, geen rol meer vervullen in het boek. Wel vinden ze het net zo spannend als alle andere boeken.

Volledige bibliografie

 • 2020: Vingar av silver – Zilveren vleugels (2020)
 • 2019: Kvinnor utan nåd – Vrouwen zonder genade (2019)
 • 2019: En bur av guld – Gouden kooi (2019),
 • 2017: Häxan – Heks (2017),
 • 2014: Lejontämjaren – Leeuwentemmer (2015), 
 • 2010: Änglamakerskan – Engeleneiland (2012)
 • 2009: Fyrvaktaren – Vuurtorenwachter (2011)
 • 2008: Sjöjungfrun – Zeemeermin (2009),
 • 2007: Tyskungen – Oorlogskind (2009),
 • 2007: En riktigt jävlig dag – Een echte rotdag (2013)
 • 2006: Olycksfågeln – Zusje (2008), 
 • 2006: Snöstorm och mandeldoft – Sneeuwstorm en amandelgeur (2010),
 • 2005: Stenhuggaren – Steenhouwer (2008),
 • 2004: Predikanten – Predikant (2007), 
 • 2002: Isprinsessan – IJsprinses (2006), 

Alleen als e-boek:

 • 2006: Änkornas Café – De lunchroom van de weduwen (2012)
 • 2006: Drömmen om Elisabet – De droom over Elisabeth (2012)
 • 2006: En djævelsk dag – Een echte rotdag (2013)

Bron: Wikipedia