Op deze pagina krijg je alle informatie over Elena Ferrant, beginnend met de complete bibliografie op volgorde met alle boeken en daardoor ook de nieuwste boeken van de auteur. Vervolgens geven we een korte biografie over Elena Ferrante en tot slot vind je de top 10 beste boeken van deze auteur, zodat je precies weet wat de mooiste en bekendste boeken zijn die je van haar kunt lezen. Lees verder in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Elena Ferrante.

Complete bibliografie op volgorde

 • Kwellende liefde; 1992
 • Dagen van verlating; 2002
 • Frantumaglia, een geschreven leven; 2003
 • De verborgen dochter; 2006
 • Een nacht op het strand; 2007
 • De geniale vriendin; 2011
 • De nieuwe achternaam; 2012
 • Wie vlucht en wie blijft; 2013
 • Het verhaal van het verloren kind; 2014
 • Toevallige bedenksels; 2019
 • Het leugenachtige leven van volwassenen; 2019

Korte biografie over Elena Ferrante

Elena Ferrante is een Italiaanse schrijfster die niet haar eigen naam gebruikt. Wat we wel van haar weten, is dat haar boeken zo populair zijn dat ze inmiddels in meerdere talen zijn vertaald. Vier van de populairste titels (onder de noemer van de Napolitaanse romans) vinden plaats op haar geboortegrond, Napels. Er wordt veel gespeculeerd over wie nu de echte schrijver is achter de naam Elena Ferrante, maar zelfs onderzoekers kunnen er maar niet achterkomen. Alle namen die genoemd worden, blijken het uiteindelijk toch weer niet te zijn. Dit mysterie maakt haar boeken misschien nog wel spannender.

Top 10 met de beste boeken van Elena Ferrante

Het verhaal van het verloren kind

Dit boek gaat verder met het leven van Lila en Elena waar deel drie van de Napolitaanse roman gestopt is. Beiden zijn ouder geworden, maar niet allebei zijn ze even geslaagd in het leven zoals ze hadden gewild. De een heeft Napels weten te verlaten en heeft nu een gezin, de ander zit nog vast in de stad en ook al is ze haar eigen bedrijf begonnen, de onderwereld blijft ook aan haar trekken.

Wie vlucht en wie blijft

De nummer 2 in deze top 10 speelt zich af voor ‘Het verhaal van het verloren kind’. Lila en Elena zijn nog steeds vriendinnen, maar geen tieners meer. Waar de een goed leven als schrijver heeft kunnen opbouwen en de stad heeft kunnen ontvluchten, blijkt de ander nog steeds vast te zitten in een Napels dat ze liever lang geleden had willen verlaten. Het gezin dat ze had, heeft ze vaarwel gezegd. Maar ook al zijn beide levens compleet verschillend, toch is er die band tussen de vriendinnen en dat blijkt ook als ze beiden worstelen met wat het leven voor gevolgen heeft. Volgens ons mag dit derde boek binnen de reeks niet ontbreken in deze review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Elena Ferrante. En natuurlijk lees je nu over boek 2.

De nieuwe achternaam

Lila is eigenlijk nog maar een tiener als ze trouwt en een kind krijgt. Ze voelt dat ze de controle over haar leven gigantisch aan het verliezen is, haar huwelijk is ook niet wat ze ervan had verwacht en tot overmaat van ramp raakt ze ook nog het contact met haar beste vriendin Elena kwijt. Doordat ze beiden uit dezelfde arme wijk in Napels kwamen, was er altijd een soort gedeeld streven naar een betere toekomst. Hoe moest het nu? En zou Lila Elena ooit weer zien?

De geniale vriendin

Dit is het allereerste boek binnen de Napolitaanse serie in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Elena Ferrante. Je leest over de kinderen Lila en Elena die opgroeien in een arm deel van Napels. Naar school gaan en diploma’s halen, was toen nog niet normaal. Gaan werken, dat was de bedoeling voor beiden. Om iets meer uit het leven te halen, volgen beide meiden hun eigen pad. De een trouwt en denkt zo een beter bestaan op te kunnen bouwen. De ander mag ineens wel een goede opleiding volgen. Kan de vriendschap het uit elkaar gaan van de paden van Lila en Elena overwinnen? Of worden de verschillen tussen hen te groot en gaan ze beiden definitief hun eigen weg?

De verborgen dochter

Wanneer een moeder van volwassen kinderen op het strand naar een moeder met een nog jong kind kijkt, wordt ze jaloers. Het confronteert haar met de slechte relatie die ze met haar eigen kinderen heeft. Alle ellende van de scheiding en de afstand tot haar kinderen, doet haar besluiten actie te ondernemen. Maar het is niet de actie die je zou verwachten.

Het leugenachtige leven van volwassenen

Wat zou je doen als je je ouders in negatieve zin over je hoorde praten? Het gebeurt Giovanna wanneer ze vergeleken wordt met een – op zijn zachtst gezegd – niet-geliefde tante. Om te snappen waar haar ouders het over hebben, zoekt ze contact met de gevreesde tante Vittoria. Vittoria woont in een deel van Napels dat niet bekend staat als het beste deel en de tante is ook heel anders dan Giovanna’s ouders. Maar dan ontdekt ze meer dan ze misschien had willen weten toen ze Vittoria ontmoette. Wat doet ze met de informatie die ze te weten is gekomen? Je leest het in ‘Het leugenachtige leven van volwassen’, de volgende titel in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Elena Ferrante.

Kwellende liefde

Delia kent Napels op haar duimpje, maar is er al lange tijd niet geweest wanneer ze nadat haar moeder sterft weer naar deze stad gaat. Ze hoopt eigenlijk erachter te komen hoe haar moeder aan haar einde gekomen is. Dan blijkt niet alles te zijn hoe ze zich haar verleden herinnerd heeft. Ook wat ze van haar moeder wist, is anders dan in haar hoofd.

Dagen van verlating

Het volgende boek in deze review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Elena Ferrante is ‘Dagen van verlating’, waarin je leest over het leven van Olga. Olga wordt plotseling geconfronteerd met een kapot huwelijk, maar gelukkig heeft ze haar kinderen en haar vertrouwde appartementje nog. Als ze de deur op een dag niet meer open krijgt, moet ze gaan nadenken over wat er aan de hand is. Lukt het haar om haar leven weer op de rails te krijgen?

Frantumaglia; een geschreven leven

Frantumaglia representeert een soort chaos en het stamt oorspronkelijk af van het garen dat telkens maar weer in de knoop raakt. Het is het enige woord dat Elena’s Napolitaanse moeder (die in een naaiatelier werkte) haar achterlaat. Het boek gaat terug naar een periode waarin de auteur in Napels opgroeide en het verklaart de basis voor al haar verhalen.

Toevallige bedenksels

Wat krijg je als je niet zelf de onderwerpen voor je teksten mag kiezen? Je leest het in ‘Toevallige bedenksels’, waarin Elena Ferrante de opdracht heeft gekregen om voor een column elke week een ander onderwerp te behandelen. Wie de romans van deze auteur kan waarderen, zal ook zijn heil vinden in dit boek dat totaal anders is. Het geeft perfect weer hoe de schrijfster gevormd is tot wie ze is en hoe ze over zaken denkt. Wij vinden dit een prima afsluiting van dit artikel over de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Elena Ferrante.

Kortom

Ben je al eens in Napels geweest en ben je nieuwsgierig naar hoe je geschiedenis van de stad zich terugleest in de boeken van deze auteur? Lees dan een – of meerdere titels – uit deze lijst met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Elena Ferrante.