Alle toppers van Geert Mak

Geert Mak werd in 1946 geboren te Vlaardingen. Hij is een Nederlands journalist en auteur, maar bovenal een jurist. Aan de Vrije Universiteit en de UvA (Universiteit van Amsterdam) studeerde hij zowel Rechten als Sociologie. Later studeerde hij – als kers op de intellectuele taart – ook nog eens vreemdelingen- en staatsrecht aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 1985 was hij werkzaam bij het NRC Handelsblad en als buitenlandredacteur bij radiozender VPRO. Zijn eerst boek verscheen in 195: The Amsterdam Dream. In 1992 brak hij door bij het grote publiek als auteur van De engel van Amsterdam. Intussen is ook hij tot ‘engelenstand’ verheven.

Titel 1: Hoe God verdween uit Jorwerd

Nam God de bus? Ging hij te voet? Liftend? Of pakte hij een driewieler? Alle gekheid op een stokje: Hoe God verdween uit Jorwerd is een inmiddels klassiek geworden biografie over een dorp gedurende de ‘stille revolutie’ ten tijde van de tweede helft van de vorige eeuw. Geert Mak vertelt het verhaal van de boeren en hun geld, van kleine winkelaars en de rook van een oprukkende stad. Het is het verval van opkomst en verval: van import, export, een gebroken kerktoren. In fijne termen en fraaie anekdotes wordt een historische omwenteling verteld waarvan pas achteraf duidelijk is geworden (mede dankzij dit boek) wat de impact ervan was.

Titel 2: Elf Europese stemmen

In Elf Europese stemmen staat de vraag centraal wat het precies inhoudt om in het jaar 2020 Europeaan te zijn? Wat betekent het om je onder de blauwe vlag met de gouden sterretjes te mogen scharen? De missie van het boek is het vangen van het heden. Mak constateert dat Nationalisme slechts een droom is, maar Europa de nieuwe realiteit. Hoe solidair is Europa in het tijdperk van de Corona pandemie? Dialogen met Vlaamse politicoloog Jonathan Holslag vormen een rode draad in de Europese heksenketel. Wat volgt zijn tien portretten van Europese burgers uit verschillende lidstaten die de Europese geschiedenis helpen vorm te geven.

Titel 3: De engel van Amsterdam

De engel van Amsterdam is een kroniek over deze stad (hoofdstad van Nederland, misschien heb je er weleens van gehoord). De ware hoofdpersoon in het verhaal is de stad Amsterdam zelf. De Engel van Amsterdam beschrijft de anatomie van een moderne, eenentwintigste eeuwse stad. Centraal staan het karakter, de uiterlijke vormen en het alledaagse leven in de straten. Ook wordt het verleden en het ‘vergeten karakter’ van het historische Amsterdam uitgelicht.

Titel 4: De levens van Jan Six

De levens van Jan Six, draait – je raadt het al – om Jan Six. In tegenstelling tot een kat heeft hij niet negen levens, but only Six. Jan Six was een vriend van Rembrandt. Zijn portret wordt door velen gezien als het mooiste dat ooit door de befaamde schilder is gemaakt. Het is nog altijd te bewonderen in het familiehuis, dat aan de Amstel staat. Jan Six was een druk baasje in de 17e eeuw en kende iedereen van naam in Amsterdam: van Spinoza tot Vondel. Maar wie was Six zelf? Aan de hand van het kladboek dat in het familiearchief bewaard gebleven is, wordt zijn persoonlijke karakter opgesteld om een schets van zijn verschillende levens te maken.  De levens van Jan Six is een uniek inkijkje in het leven van de Amsterdamse elite.

Titel 5: In de ban van de krekel, in de ban van de mier

Er wordt weleens beweerd dat verhalen structuur aanbrengen in de chaos die het verleden eigenlijk is. Verhalen construeren een geschiedenis van het verleden en geven een beeld van de politieke werkelijkheid. Verhalen kunnen troosten, maar ook bijten. Ze dragen lessen aan de toekomst over en bevestigen de bestaande orde. De Europese publieke opinie is voor een belangrijk deel vormgegeven door oeroude verhalen, mythes en sprookjes. Geert Mak wil aantonen dat de sprookjes als Roodkapje en de wolf, of Hans Brinker, hun macht langzaam aan het verliezen zijn. Sterker nog: in de 21e eeuw zijn ze eerder gevaarlijk dan inspirerend of amusant.

Titel 6: Thuis in de tijd

Centraal in Thuis in de tijd staat de politieke discussie waar veel landen in West-Europa op het moment door worden beheerst. Lijnrecht tegenover de sociaaldemocraten en liberalen staan de populisten. Beide kanten van het politieke spectrum bekvechten als tienermeisjes om wie hun favoriete popidool is. De beide kanten hebben zich ingegraven: een middenweg lijkt niet meer haalbaar. In het boek worden oude Nederlandse twisten als die tussen de Hoeksen en Kabeljauwers besproken. Maar ook als je een groter Europees perspectief zoekt, hoef je je geen vis op het droge te voelen. Met een bijdrage van nationaal ‘oratiewonder’ Thierry Baudet.

Titel 7: Gedoemd tot kwetsbaarheid

Startpunt voor Gedoemd tot kwetsbaarheid was de moord op Theo van Gogh te Amsterdam op 2 november 2004. Het leidde tot verdere polarisatie in de Nederlandse samenleving, maar een ‘stammenstrijd’ tussen autochtone en allochtone groeperingen is het gelukkig niet gekomen. Geert Mak schrijf het verhaal in reactie op ongenuanceerde uitspraken van vele politici (daar staan ze toch een beetje om bekend…), met als doel de gemoederen weer wat te sussen. Gedoemd tot kwetsbaarheid is een pleidooi voor redelijkheid, geduld, sympathie en empathie.

Titel 8: Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis

Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis begint allemaal met een jonge Romein die in het jaar 79 de Vesuvius uit ziet barsten. In 450 dineert een reiziger met de barbaar Attila de Hun. In een dagboek wordt door een alledaagse soldaat de Slag bij Waterloo beschreven. In dit werk van Geert Mak en René van Stipriaan zijn meer dan 100 authentieke verslagen van cruciale momenten in de wereldgeschiedenis verzameld. Deze verslagen zijn opgesteld uit brieven, dagboeken, reisverslagen, als ook krantenartikelen. Ze brengen de geschiedenis dichterbij dan ooit tevoren. Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis is een uniek en prachtig werk.

Titel 9: De hond van Tisma

De hond van Tisma zei ‘woef’, net als elke andere hond. Aleksandar Tisma was schrijven en had een hond genaamd Jackie. Gedurende het uiteenvallen van Joegoslavië liep het diertje weg langs de Donau en belandde op een ijsschots. Kinderen uit de buurt waarschuwden Tisma, die de hond samen met de kinderen kwam redden. Het dier werd in zijn nekvel (bij zijn lurven) gegrepen en in veiligheid gebracht. Tisma gebruikte de metafoor van ‘verstijfd op een rotsblok zitten, niet wetende wat te doen’ om de huidige situatie in Joegoslavië te beschrijven. De Hond van Tisma maakt het vijfde deel uit in de reeks ‘Kleine Boekjes’: kleine, makkelijk leesbare non-fictie boeken, geschreven door schrijvers met een verrassende kijk op de wereld.

Titel 10: In Europa

In Europa verscheen in 2004 en vormt de reflectie van een reis die Geert mak eind twintigste eeuw door Europa maakte. De geschiedenis van de gehele eeuw vormde daarbij de leidraad. Hij reisde van Londen tot Madrid en van de bunkers in Berlijn naar Stalingrad. Ook zag hij de speelgoedautootjes in een uitgestorven crèche in de restanten van Tsjernobyl. Direct na de verschijning werden er in Europa al ruim 350.000 exemplaren verkocht: een groot succes dus.

De volledige bibliografie van Geert Mak via Wikipedia

1992 – De engel van Amsterdam
1995 – Een kleine geschiedenis van Amsterdam
1996 – Hoe God verdween uit Jorwerd
1997 – Het stadspaleis
1998 – Het ontsnapte land (Boekenweek-essay)
1999 – De eeuw van mijn vader
1999 – Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis in meer dan honderd reportages (ingeleid en samengesteld door Geert Mak en René van Stipriaan)
2000 – De zomer van 1823 / Lopen met Van Lennep (met Marita Mathijsen). Uitg Waanders, Zwolle ISBN 90-400-9513-2
2001 – De goede stad (oratie) (ISBN 9056291564)
2002 – Ogen op Nederland. Kleine observaties van het vaderland (samen met René van Stipriaan) (ISBN 9044601636)
2002 – De nachtmerrie van Steiner (samen met Felix Rottenberg) (ISBN 9072374061)
2004 – In Europa. (De Duitse vertaling van Gregor Seferens is bekroond met de James Brockwayprijs 2007)
2004 – In de ban van de krekel, in de ban van de mier. Over oude verhalen in een nieuw Europa (tekst van de rede bij aanvaarding van het eredoctoraat aan Westfälischen Wilhelms-Universität Münster, ISBN 9789462251397)
2005 – Gedoemd tot kwetsbaarheid (ISBN 9045013827)
2005 – Nagekomen flessenpost (ISBN 9045015536)
2006 – Het eiland (ISBN 9085160693)
2007 – De Brug (Boekenweekgeschenk) (ISBN 9789059650466)
2007 – De goede stad (ISBN 9789045000251)
2008 – Verleden van Nederland (met Jan Bank, Gijsbert van Es, Piet de Rooy en René van Stipriaan)
2012 – De hond van Tišma
2012 – Reizen zonder John
2012 – Mijn land. Een minigeschiedenis voor beginners
2015 – De brug (ISBN 978-90-450-2953-5)
2016 – De levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis(ISBN 978-90-450-2776-0)
2019 – Grote Verwachtingen. In Europa 1999-2019 (ISBN 978-90-450-3891-9)
2020 – Epiloog bij Grote Verwachtingen (ISBN 978-90-450-4291-6)

Conclusie: Geert Mak

Geert Mak is een veelbesproken auteur op het gebied van grote ontwikkelen op politiek en economisch vlak binnen Europa. Ook culturele identiteiten en demografie spelen in zijn werk

een centrale rol. Verwacht van Mak geen thrillers of wilde uitspraken, maar reflecterende, gematigde woorden, die een genuanceerd beeld van veranderende identiteiten in Europa geven.