De top 10 met de beste boeken van 2021

We weten niet of het aan de lockdown heeft gelegen of niet, maar het lijkt erop dat er in 2020 veel mensen druk bezig zijn geweest met het uitschrijven van de teksten voor hun boeken en – in sommige gevallen – maken van de prachtige foto’s die erin moesten komen. In 2021 zijn er namelijk zoveel nieuwe titels uitgekomen, dat we het bijzonder moeilijk hebben gevonden om tussen al dat moois, lekkers en gevoeligs te kunnen komen tot een selectie voor onderstaande boekenlijst.

Laten we beginnen met de top 10 per genre

Wil je specifiek per genre de beste boeken vinden, dan moet je even een kijkje nemen op deze volledige top 10-pagina. Hieronder gaan we door met de algemene, volledige top 10 van het jaar 2021.

Waarom je altijd kritisch moet kijken naar nieuwe boeken die verschijnen

Dat betekende inderdaad dat we niet over één nacht ijs zijn gegaan bij de selectie voor deze top 10. Ons team heeft recepten uitgeprobeerd (en dat was vaak heerlijk voor de teamlunch de dag erna), true stories met een traantje hier en daar gelezen en voor sommigen van ons waren er eye openers om het leven dit jaar echt eens om te gaan gooien. Wat een goed boek al niet kan doen…

Wie zijn wij om een top 10 van boeken in 2021 samen te stellen?

Uit onze andere boekenlijsten blijkt onze voorliefde voor een goed of rakend boek al. Schrijven betekent een gevoelige snaar raken, of het nu gaat om iemand die wil afvallen, iemand die positiever in het leven wil leren staan, of iemand die van het verhaal van een ander wil leren om er na het dichtslaan van het boek na die allerlaatste bladzijde wijzer, beter, spiritueler uit te komen.

De lat waar we de topboeken van 2021 langs leggen

Voor ons begint het kiezen van een boek met het scannen van de titels en de omslag. Wat spreekt aan? En waarom trekt het je aandacht? Daarna lees je wat er achter op de kaft staat en dan komt het eerste beslissende moment: leg je het boek terug en ga je eraan voorbij, of ben je nog steeds geboeid door de korte samenvatting?

De volgende fase is – als we in de boekenwinkel staan tenminste – er kort doorheen bladeren om te zien of de structuur en lay-out ons bevalt. Daarna lezen we een klein stukje om te weten dat het voor wat betreft de spelling, grammatica en interpunctie goed zit, want zeg nou eerlijk: iemand die met schrijven zijn geld verdient, moet de zinnen ook goed op papier kunnen zetten.

Daarna is het een kwestie van kopen, lezen en beoordelen. Wat hebben we aan een boek gehad? Heeft het ons gebracht wat we van te voren hadden verwacht of viel het toch tegen? Zo komt er uiteindelijk een score tot stand die bepaalt of we een boek in het team bespreken ja of nee.

Hoe hebben we deze lijst met populairste boeken van 2021 samengesteld?

Zodra we een boek in het team op de agenda zetten, heeft het al bewezen goed te zijn, maar de vraag is dan hoe goed. Is het goed genoeg om aan potentiële lezers te adviseren, of is het ‘gewoon goed’? Gewoon goed is bij ons niet goed genoeg. Het boek moet op een of andere manier sprankelen en iets in je los maken. Het moet je in beweging brengen, letterlijk of figuurlijk. Pas dan zijn wij bereid onze titels met je te delen en voor de beste boeken van 2021 tref je de lijst hieronder aan.

De top 10 met beste boeken van 2021 volgens onze redactie

1. Je hebt het niet, je doet het; verlos jezelf in één zin van je angst, depressie, ziekte of probleem, van Edwin Selij

‘Controle’ schijnt het magische woord van dit moment te zijn. We willen over alles de controle hebben, terwijl je in feite over maar heel weinig dingen in het leven echt alles in eigen hand hebt. Wat je wel kunt beïnvloeden, legt Edwin Selij je in dit boek uit. In de basis gaat het erom je niet één te maken met de problemen die op je bord liggen, of dat nu ziekte, angst, of iets anders negatiefs is.

2. Soulfood & Spaghetti; 150 recepten uit onze Caribisch-Italiaanse keuken, van Jurino Ignacio en Linda Terrizzi

Zij is Italiaans van afkomst, hij is oorspronkelijk van de Caribische eilanden. Als deze twee mensen samen de keuken induiken – en dat gebeurt vanzelf als de vonk overslaat – gebeuren er iets spannends. Ontdek hoe twee werelden die – als het om koken gaat – best ver uit elkaar liggen en maak de gerechten die uit de liefde tussen beiden zijn ontstaan. Een boek om je vingers letterlijk en figuurlijk bij af te likken.

3. 400 Brieven van mijn moeder, van Joseph Oubelkas

Kun je je voorstellen dat je onterecht in het buitenland in de gevangenis terecht komt? Het gebeurde met de schrijver van dit boek en hij was toen nog maar 24 jaar. Tien jaar lang bracht hij zijn gevangenschap op verschillende plekken door. Hoe uniek is het dan, als je het dan niet alleen overleeft, maar er ook sterker uitkomt? Dit boek gaat over de rol die zijn moeder via haar brieven heeft gespeeld in een tijd dat er amper een lichtpuntje aan de horizon te vinden was.

4. Eten met Nick; 65 recepten om makkelijk (en vooral teringlekker) te koken, van Nick Toet

Misschien ken je Nick Toet al van zijn YouTube-kanaal en als dat nog niet zo is, zul je daar zeker eens een kijkje gaan nemen, want er staan me toch lekkere recepten in dit kookboek. De taal is voor sommigen misschien wat grof (pleur hier…, gooi daar…) , maar daar moet je doorheen kunnen prikken. We zouden niet willen dat je zijn fantastische gerechten uit binnen- en buitenland mist. Bij ons staat vanavond in ieder geval zijn curry op tafel.

5. Karola’s Kitchen: het kookboek, van Karolien Olaerts

Als we in drie woorden moeten samenvatten waar het bij Karolien’s kookboek om gaat, dan is dat seizoensgebonden en voedselverspilling tegengaan. Wie ongecompliceerd, vol smaak, lekker en gezond wil eten, pakt dit boek van een voedingswetenschapper er wat vaker bij in de keuken.

6. Van groenteboer tot t*ringhoer, van Ricardo Visscher

Ricardo beschrijft een leven waar velen nieuwsgierig naar zijn, maar waar weinigen naar durven te vragen. Het verhaal is op waarheid gebaseerd en draait om een wereld van travestie, mannenprostitutie en – hoe kan het ook anders – liefde. Gelukkig loopt alles goed af, maar daar is wel wat voor nodig.

7. Van denken naar voelen 4 – Help! Het loslaten begint; voor vrouwen van veertig en verder, van Hanneke van Gompel

Ben jij als vrouw (ouder dan veertig in verband met veranderende hormoonhuishouding) op zoek naar bevestiging in je omgeving, maar krijg je geen luisterend oor? Dit boek kan je steun bieden, omdat het geschreven is vanuit de eigen ervaring. Wat ook fijn is: het is niet een en al ellende, want er is ook ruimte voor humor en positiviteit.  Er kwam voor Hanneke van Gompel ook licht aan het einde van de tunnel, dus dat kan voor jou ook.

8. Manifesteren kun je leren; De kunst om je dromen te realiseren, van Willemijn Welten

Wie ‘spiritualiteit’ nog steeds een woord vindt waar je het liefst zo snel mogelijk afstand van wil nemen, kan bij Willemijn Welten rekenen op een hele aardse benadering van het fenomeen. Leer wat manifesteren in de praktijk betekent en hoe je het zelf kunt doen om je leven (weer) vorm te geven zoals jij dat wilt.

9. Heerlijke zomer; Afvallen met Project Gezond, van Natalia Rakhorst

Op de lijst van 2020 was Heerlijke winter favoriet, maar in 2021 is er het nieuwe boek van Natalia Rakhorst, namelijk Heerlijke zomer. Net als in de andere boeken – want er zijn er naast Heerlijk zomer en Heerlijk winter nog 3 – gaat het om het koken van de weekmenu’s. Wat wij er handig aan vinden, is dat je gewoon soms even niet na wilt denken over welke gezonde maaltijd je nu weer op tafel gaat toveren of welke boodschappen je daarvoor moet uitdokteren. Natalia heeft dit al handig voor je gedaan.

10. De avonturen van Rutger, Thomas en Paco 1 – De magische halsband, van Thomas van Grinsven en Rutger Vink

Dit is deel 1 en dat betekent natuurlijk dat er nog meer delen zullen volgen. Dat is prima, want als je kind (tussen de 8 en 12 jaar) de avonturen van hond Paco leuk vindt, heb je nog wat in het vooruitzicht. In dit boek moeten Rutger en Thomas hun hond weer zien te vinden als hij om onverklaarbare reden van de aardbodem verdwijnt. Zal het ze lukken?

De beste boeken van 2021 volgens de bekende kranten

beste boeken 2021 volgens nrc

Na de lijst van onze eigen redactie plaatsen we hieronder de beste boeken van 2021 volgens de kranten, waaronder NRC en De Volkskrant. 2021 is inmiddels alweer een tijdje achter de rug en dat betekent dat het tijd is om de beste boeken van 2021 bekend te maken. Hiervoor zijn er diverse kranten, tijdschriften en websites geanalyseerd. Ook zijn we zelf de boeken ingedoken om te kijken welk boek zich het beste boek van 2021 mag noemen. Hieronder volgt een lijst met de top 5 boeken van 2021.

1.  Olga Ravn: Het personeel

Het beste boek van 2021 is het boek van Olga Ravn. In Het personeel wordt er verteld over een ruimteschip. Op dit ruimteschip werken normale mensen samen met mensachtige/buitenaardse wezens. Niemand weet wat ze hier precies doen. In Het Personeel kom je er wel steeds meer achter dat de samenwerking niet goed gaat. De mensen botsen namelijk met de buitenaardse wezens. Het mooie van dit boek is dat je echt meegenomen wordt in het verhaal en dat je door middel van getuigenverklaringen een idee krijgt hoe het buitenaardse leven is. Ook wordt het verhaal steeds mysterieuzer, doordat er bijzondere objecten zijn op het ruimteschip. Wil je weten hoe het afloopt? Lees dan zeker Het personeel van Olga Ravn.

2.  Tobi Lakmaker: De geschiedenis van mijn seksualiteit

Op nummer twee staat het boek: De geschiedenis van mijn seksualiteit. Dit is weer een heel ander genre en verhaal dan dat van Olga Ravn. In dit boek gaat het namelijk over Sofie,  een puber in Amsterdam (Oud-zuid), die vertelt over het leven als puber en twintiger. Klinkt misschien saai, maar je wordt als lezer echt meegenomen in het verhaal. Voor Sofie, de hoofdpersoon van dit boek, staat de vraag centraal wie ze is en op wie of wat ze valt. Ook wilt ze erachter komen waar ze zich op haar gemak voelt. Ze vertelt in het boek onder andere over contacten met jongens en over fantasieën met meiden. Doordat het verhaal herkenbaar is voor veel mensen, heeft het al in veel tijdschriften de tongen los gemaakt. Sofie lijkt heel stoer, maar ondertussen is zij gevoelig, onzeker en heeft ze last van tics. Haar manier van vertellen maakt het boek zo fascinerend.

3.  Irene Vallejo: Papyrus

Op nummer drie staat het boek Papyrus van Irene Vallejo. Dit boek is ook weer heel anders dan de nummer een en twee. Het boek Papyrus zorgt daarom voor extra veel diversiteit in deze top 5. Dit boek is non-fictie en laat op een bijzondere wijze zien hoe onze wereld is opgebouwd. Er worden hiervoor allerlei verschillende onderwerpen besproken. Het gaat bijvoorbeeld over het ontstaan van het alfabet en over hoe keizerrijken ontstonden. Het boek is veelzijdig en er zijn echt ontzettend veel ontwikkelingen die besproken worden. Na het lezen van dit boek heb je een stuk meer kennis van de geschiedenis van ons bestaan. Omdat dit boek non-fictie is, zijn er ook veel studenten die dit boek lezen voor hun studie. Dit boek kun je daarom ook aanschaffen bij Bookmatch. Dit is dé marktplaats voor tweedehands studieboeken.

4.  Jonathan Franzen: Kruispunt

Op nummer vier staat het boek Kruispunt van de Amerikaan Jonathan Franzen. In dit boek word je door middel van vijf verhaallijnen/portretten teruggenomen naar de jaren 70. De verschillende verhaallijnen zijn erg fascinerend, omdat elk portet weer anders is en iedereen van de familie Hillebrandt een heel ander karakter heeft. Zo heb je bijvoorbeeld vader Russ, die hulprediker is en wilt scheiden van zijn vrouw. Ook heb je de kinderen Clem, Becky en Perry. Stuk voor stuk bijzondere typetjes, die allemaal hun ‘eigen probleem’ hebben. Zo is Becky bijvoorbeeld helemaal onder de indruk geraakt van de hippiecultuur en heeft zoon Perry een drugsprobleem. Het meest bijzondere is dat iedereen van de familie op een kruispunt staat; allemaal willen zij het roer omgooien en een ander/nieuw pad bewandelen.

5.  Stephen King: Billy Summers

Houd je meer van misdaad? Dan moet je zeker de nummer vijf van dit lijstje gelezen hebben. Het boek Billy Summers van Stephen King gaat over een huurmoordenaar (Billy Summers) die zijn laatste klus heeft aangenomen. En wat voor een klus! Hij moet voor zijn eigen proces in de rechtbank iemand vermoorden in ruil voor 1,5 miljoen dollar. Het meest bijzondere hieraan is dat het ook nog eens moet gebeuren voor de rechtbank. Alleen dan krijgt hij de 1,5 miljoen euro toegereikt. Gaat het Billy lukken, of komt er toch een wending in het verhaal? Dat het verhaal spannend en meeslepend is, mag in ieder geval duidelijk zijn. Dit boek is zeker een aanrader voor de misdaadliefhebbers.

Afsluiting

Of je nu echt iets concreets met de inhoud wilt gaan doen (manifesteren, koken, afvallen), of gewoon lekker ontspannen wilt lezen, met deze boekenlijst met de toppers van 2021 kun je weer een tijdje vooruit. We hopen dat je er net zo van zult smullen, ontwikkelen of genieten als wij.

Benieuwd naar de top 10 lijsten per genre?

Wil je specifiek per genre de beste boeken vinden, dan moet je even een kijkje nemen op deze volledige top 10-pagina.