Volledige bibliografie

Romans

  • The Liar (1992)
  • The Hippopotamus (1994)
  • Making History (1997)
  • The Stars’ Tennis Balls (2000, in de VS uitgebracht als Revenge: A Novel)
  • Mythos. A Retelling of the Myths of Ancient Greece (2018)
  • Heroes. Mortals and Monsters Quests and Adventures (2018)
  • Troy : Our Greatest Story Retold (2020)

Andere boeken

  • Paperweight (verzamelde artikelen) (1992)
  • Moab Is My Washpot (autobiografie, deel 1) (1997)
  • Rescuing the Spectacled Bear: A Peruvian Diary (2002)
  • Stephen Fry’s Incomplete and Utter History of Classical Music (2004)
  • The Ode Less Travelled: Unlocking the Poet Within (2005)
  • The Fry Chronicles (autobiografie, deel 2) (2010)
  • More Fool Me: A Memoir (autobiografie, deel 3) (2014)

De beste boeken van Stephen Fry

Stephen Fry (1957) is bekend als Engelse komiek, acteur en presentator. Hij heeft echter ook schrijverstalent. Hij is schrijver van diverse toneelstukken en naast enkele fictie romans schreef hij ook een driedelige autobiografie over zijn leven.

De leugenaar

‘De leugenaar’ is de debuutroman van Fry. Een aantal passages is autobiografisch en enkele scenes en personages zullen terugkeren in latere boeken. Adrian Healey is een student aan de Universiteit van Cambridge. Hij is een pathologische leugenaar die fraudeert en plagiaat pleegt om zijn schoolcarrière door te komen. Voor de buitenwereld speelt hij de extraverte homoseksuele man vol zelfvertrouwen, van binnen woedt een gevecht met zichzelf. Wanneer hij professor Donald Trefusis volgt naar Salzburg tijdens diens een noodgedwongen sabbatical raken de beide mannen betrokken bij een internationale spionagezaak.

Het nijlpaard

Het nijlpaard slaat op de hoofdpersoon van het boek, Ted Wallace. Een humeurige, verbitterde man die net ontslagen is en zich zwaar ondergewaardeerd voelt. Zijn petekind Jane vraagt hem om te vertrekken naar het huis van de welgestelde familie Logan om wat opvallende gebeurtenissen te onderzoeken. Het blijkt dat men denkt dat de zoon van de familie Logan genezende krachten bezit en Ted probeert te achterhalen of dat echt zo is.

Geschiedenis maken

‘Geschiedenis maken’ gaat over een alternatieve lijn in de geschiedenis, een lijn waarin Hitler nooit heeft bestaan. Een geschiedenisstudent en een professor in de natuurkunde gebruiken een tijdmachine om iets terug de geschiedenis in te sturen en zo de geboorte van Adolf Hitler te voorkomen. Hun plannetje lukt, maar de uitkomst en de verandering in de geschiedenis is schokkend en het lijkt erop dat de wereld er niet beter van geworden is. Lukt het hen om hetzelfde trucje nog eens te herhalen, om opnieuw de geschiedenis aan te passen? Het boek won de ‘Sidewise Award for Alternate History’.

Mythos

Wereldberoemde Griekse mythen zijn al eeuwenlang een inspiratiebron voor grote schrijvers en kunstenaars als Shakespeare en Michelangelo. Ook Stephen Fry waagt zich aan een hervertelling van deze verhalen uit  de oudheid over moord, doodslag, jaloezie, lust en liefde. Hij doet dat op geheel eigen wijze en laat je opnieuw kennismaken met onder andere Zeus, Midas, Artemis en Athena.

Helden

‘Helden’ is het vervolg op het boek ‘Mythos’. Opnieuw herschrijft Fry verhalen uit de Griekse mythologie. Hij neemt je mee naar de zoektocht naar het Gulden Vlies, laat je verdwalen in het doolhof van koning Minos en vindt de oplossing voor het raadsel van de Sfinx.

Een jongensleven

De eerste achttien levensjaren van Stephan Frey worden door hem beschreven in deze autobiografische roman. Op zijn zevende wordt hij naar een kostschool gestuurd, op honderden kilometers afstand van zijn ouderlijke huis.

Op humoristische en opvallende eerlijke wijze vertelt hij over de pesterijen die hij daar doorstond, over zijn liefdesleven en de fouten die hij maakte. Hij schrijft open over zijn minder goede kanten, over liegen en bedriegen. Ook de periode dat hij in de gevangenis belandde na het stelen en gebruiken van een creditcard wordt uitvoerig belicht.

De collegejaren

‘De collegejaren’ gaat verder waar zijn eerste biografie eindigde. Fry schrijft over zijn leven als student in Cambridge gedurende de jaren tachtig. Hij ontdekt er waar zijn passie ligt en waar hij goed in is, het schrijven van sketches en acteren. Stephen ontmoet er Hugh Laurie met wie hij later de succesvolle serie ‘A bit of Fry and Laurie’ zou maken. Het boek neemt je op grappige wijze mee door de Engelse film- en toneelwereld van die jaren. Maar ook lees je over de depressies en de faalangst waar Fry regelmatig mee kampt.

Een tomeloze tijd

‘Een tomeloze tijd’ is het derde deel in de reeks van autobiografische romans van Stephen Fry. Rond zijn dertigste levensjaar is hij beroemd en bekend als komiek en schrijver. Iedereen kent hem van successeries als ‘Blackadder’ en ‘A bit of Fry and Laurie’ en zijn debuutroman ‘De leugenaar’ is een succes. Het boek beschrijft hoe Fry overdag keihard werkt en ’s avonds uitgebreid de bloemetjes buiten zet. Hij feest met de high society van Engeland, maar heeft cocaïne nodig om dit moordende tempo van werken en feesten vol te houden. Eerlijk vertelt hij over zijn dagelijkse bezigheden en zijn drugsverslaving.

Speelbal

Het leven lijkt de jonge student Ned Maddstone toe te lachen. Hij is populair, aantrekkelijk en getalenteerd. Hij vindt de liefde van zijn leven in Portia Fendeman en alles loopt op rolletjes. Totdat hij een belofte doet aan een stervende leraar en jaloerse medeleerlingen hem in de afgrond storten. Hij belandt in de gevangenis en bezint zich op wraak. Het is tijd om anderen te laten ondervinden wat het is om als weerloze speelbal gebruikt te worden.

Troje

Na zijn boeken over Griekse mythische helden (‘Mythos’ en ‘Helden’) neemt Stephen Fry het klassieke verhaal over de Trojaanse oorlog onder handen. De Grieken gaan de strijd aan met de Trojanen en een belegering van ruim tien jaar volgt. Een decennia gevuld met helden en verliezers, hoop en wanhoop, haat en liefde.