Op deze pagina vind je een compleet overzicht van het allerbeste werk van de kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg. We beginnen met het noemen van zijn complete bibliografie, op chronologische volgorde. Daaronder vind je dus ook zijn nieuwste werk. Daarna geven we je een korte biografie van Ruggenberg, en tenslotte volgt nog een overzicht van zijn top 10 beste boeken.

Bibliografie Rob Ruggenberg

  • De kleuters van 1957 (2003)
  • Het verraad van Waterdunen (2006)
  • Nergens bang voor – 13 spannende verhalen (2006)
  • Slavenhaler (2007)
  • Manhatan (2009)
  • IJsbarbaar (2011)
  • De boogschutter van Hirado (2013)
  • Haaieneiland (2015)
  • Piratenzoon (2017)
  • Offerkind (2020)

Biografie Rob Ruggenberg

Rob Ruggenberg werkte jarenlang bij de Koninklijke Marine als radiotelegrafist. Hierna pakte hij de pen op, werd journalist en later kinderboekenschrijver. Zijn boeken hebben vaak een historisch thema. Ruggenberg is meervoudig winnaar voor de prestigieuze Thea Beckmanprijs voor beste jeugdboek.

De top 10 boeken van Rob Ruggenberg

Haaieneiland

Deze jeugdroman speelt zich af aan het begin van de 18e eeuw. Het behandelt de zoektocht van de ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen naar het mysterieuze ‘Zuidland’. Een prachtig avontuurlijk en prijswinnend boek waar de jeugd van zal smullen, én waarvan ze iets kunnen leren.

Bol.com: Haaieneiland

De boogschutter van Hirado

Ook dit boek heeft een historisch thema, namelijk de VOC aan het begin van de 17e eeuw. Het verhaalt over een Nederlandse jongen die verliefd wordt op een Japans meisje. Schijnbaar moeiteloos mengt Ruggenberg feit en fictie, een schitterend verhaal.

Bol.com: De boogschutter van Hirado  

Het verraad van Waterdunen

Dit romandebuut van Ruggenberg sloeg destijds in als een bom. Het speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en vertelt over de kindslaven waar de Spanjaarden gebruik van maakten. Een beklijvend verhaal waarin Ruggenberg een volwassen toon aanslaat tegen zijn jonge publiek, wat bijzonder verfrissend werkt.

Bol.com: Het verraad van Waterdunen

Manhatan

Deze historische jeugdroman gaat over de unieke vriendschap tussen een Nederlandse jongen, een jonge slaaf en een indiaans meisje. Het speelt zich af in 1643 in wat tegenwoordig de New Yorkse wijk Manhattan is. Een prachtig verhaal dat behoort tot het betere werk van deze schrijver.

Bol.com: Manhatan

De kleuters van 1957

Nu eens niet een jeugdroman, maar een uniek non-fictie project waarin Ruggenberg samen met fotograaf Piet den Blanken op zoek gaat naar de verhalen achter een klassefoto uit 1957. Het levert schitterende, fascinerende en ook ontroerende levensverhalen op.

Bol.com: De kleuters van 1957

Piratenzoon

Deze jeugdroman speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het gaat over de zoon van een piraat die wordt betrokken in het gevecht tussen de Spanjaarden en de Nederlanders. Opnieuw een werk van Ruggenberg dat de perfecte mix van feit en fictie brengt.

Bol.com: Piratenzoon

Nergens bang voor

Een verzameling van 13 spannende jeugdverhalen, uitgebracht door uitgeverij Querido. Ruggenberg werkt hierin samen met onder andere Corien Botman, Marco Kunst en Karlijn Stoffels. Dan weer puur griezelen, dan weer mysterieus, maar altijd spannend.

Bol.com: Nergens bang voor

Slavenhaler

Deze roman gaat over de beginperiode van de trans-Atlantische slavenhandel. In het middelpunt staat de vriendschap tussen een Nederlandse jongen en een donker meisje, dat van Afrika naar Brazilië wordt verscheept. Een relevant en belangrijk werk van deze auteur.

Bol.com: Slavenhaler

IJsbarbaar

Deze roman draait om een Inuit jongen uit Groenland die bij een ontvoering naar Nederland wordt gebracht, zodat hij hier als rondreizend circus tentoon kan worden gesteld. Een schrijnend relaas, zoals wel vaker gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Pijnlijk en relevant.

Bol.com: IJsbarbaar

Offerkind

Ruggenberg gaat in dit verhaal zelfs helemaal terug naar de bronstijd. Offerkind gaat over de jonge Aïn, die moet zien te overleven in het Nederland van 4000 jaar geleden. Het is ongelooflijk knap hoe Ruggenberg deze volkomen onbekende wereld toch voor ons laat leven.

Bol.com: Offerkind