Annie M.G. Schmidt: haar beste boeken

Iedereen kent Annie M.G. Schmidt van naam: ze is één de allerpopulairste en bekendste – zo niet de bekendste – kinderboekenschrijvers die Nederland ooit gekend heeft. Annie M.G. Schmidt schreef niet alleen boeken, maar ook verschillende versjes, liedjes, toneelstukken en musicals. Ze verscheen regelmatig in series op televisie en op de radio. Eén van haar bekendste musicals is ‘Ja zuster, nee zuster’. Schmidt stond bekend om haar vriendelijke toon en tegendraadse teksten. Ze was geliefde bij talloze generaties en won ontzettend veel prijzen.

Titel 1: Zwartbessie

Zwartbessie is een knotsgekke klassieker over een kip die aan depressie lijdt. Het verhaal is nu geïllustreerd door Annemarie van Haeringen. Zwartbessie is een kip die niet zwart is zoals alle andere kippen, maar een heel bijzonder exemplaar: een kip met zwarte spikkeltjes. Daar is ze heel trots op, maar haar zusterkippen hebben geen oog voor haar unieke karakter. De gemene kippen lachen haar uit en de haan scheldt haar uit. Zwartbessie wordt er verdrietig van en weigert noch te eten, drinken of eieren te leggen. Gelukkig heeft ze nog één middel tot haar beschikking: ze gaat de andere kippen en de haan bewijzen dat ze toch bijzonder is! Zwartbessie is een verhaal over pesten en over vertrouwen in jezelf hebben. Het gaat om geloven in je eigen kracht, zelfs als andere mensen niet in je geloven. Alleen zo word je gelukkig.

Titel 2: Siepie

Siepie is bekend van de Jip en Janneke verhalen. Ze is de kat van deze twee bekende kinders. Maar Siepie heeft zelf ook heel veel bijzonders te bieden. Zo kan ze bijvoorbeeld erg goed pianospelen en krijgt ze cadeautjes als het haar verjaardag is. Op een dag klimt ze op de kast en moet ze gered worden als ze er niet meer af durft. Siepie krijgt kleintjes en is een goede moeder. Siepie is een mix verhalen over een eigenwijs poesje en hét verhaal voor iedere kattenvriend, zowel volwassenen als kleine kinderen. Kijk nu door de ogen van de iconische poes!

Titel 3: Miauw, miauw, miauw!

Drie keer miauw is scheepsrecht, dat is het gezegde. Het is algemeen bekend dat Annie M.G. Schmidt een groot fan van poezen was. Ibbeltje, Siepie en Poes Minoes zijn daar de beste voorbeelden van. Maar ook in de gedachten van Schmidt komen geregeld poezen voor, zoals de Zeepoes, de Lapjeskat en de Kat van ome Willem. In Miauw, miauw, miauw zijn elk van deze kattengedichtjes verzameld. In de versjes komen mens en poes samen en worden de goede en slechte kanten van beiden uitgelicht. Nu voorzien van prachtige prenten van Sylvia Weve.

Titel 4: Vriendjes voor altijd

In een lijstje met de beste verhalen van Annie M.G. Schmidt kunnen Jip en Janneke natuurlijk niet ontbreken. Jip en Janneke zijn vanaf het moment dat ze elkaar voor het eerst tegen het lijf lopen – Jip ziet Janneke door een gat in de heg – allerbeste vriendjes. Als Janneke op een dag ziek wordt, gaat Jip op bezoek. Als Jip in de problemen zit, helpt Janneke hem. Janneke en Jip zijn een onafscheidelijk duo, als Ernst en Bobbie, Bassie en Adriaan, Bert en Ernie of Buurman en Buurman. In deze bundel vind je de allermooiste verhalen om voor te lezen met vriendschap als centraal thema. Vriendschap is iets dat we allemaal nodig hebben in het leven. Vriendjes voor altijd is voorzien van de mooie zwart-witte illustraties van Fiep Westendorp.

Titel 5: De mug op de brug

De Mug op de brug is een versje van Annie M.G. Schmidt over een kleine, enthousiaste mug die pardoes een verkeersramp veroorzaakt. In Breukelen is het namelijk heel erg druk op de weg: iedere dag is er meer verkeer – van auto’s, fietsen en brommers tot dieren. Ook is er een ijscoman met een eigen ijscokar. Als ook de mug aan het verkeer deelneemt, wordt het net allemaal iets teveel van het goede en knapt de brug in tweeën. Hoe nu verder? De Mug op de brug is een versje over pech, ongeluk, maar ook samenwerking en goed voor elkaar zorgen. Het verhaaltje is geïllustreerd door Noëlle Smit, die ook prentenboeken maakte voor Dikkertje Dap.

Titel 6: Kijk eens wat ik kan

Kijk eens wat ik kan is weer een verhaal in de Jip en Jannekereeks. In Kijk eens wat ik kunnen laten Jip en Janneke zien wat ze allemaal al kunnen bereiken, ook grote mensendingen en dat terwijl ze eigenlijk nog maar heel klein zijn. Ze laten zien dat ze kunnen schommelen, kunnen voetballen, tekenen. Ook een toren bouwen ligt binnen de mogelijkheden van dit bedrijvige koppel. Lezen is nog wat aan de moeilijke kant, maar plaatjes kijken zit er gewoon bij. Ook dit verhaal is voorzien van de illustraties van Fiep Westendorp. De teksten van Annie M.G. Schmidt zijn kort, krachtig en treffen doel. Het lezen van het boek en het voorgelezen worden is één groot plezier, zeker als je net als Jip en Janneke vrolijk naar de plaatjes kunt kijken.

Titel 8: Dikkertje Dap

Iedereen kent wel het bekende rijmpje van Dikkertje Dap, of in ieder geval een stukje ervan. Dikkertje Dap is een bijzonder jongetje. In de ochtend, om kwart over zeven (om en nabij) loopt hij namelijk de dierentuin in. Hij neemt een trap mee, want hij gaat de giraffe een suikerklontje voeren. Gelukkig is de giraffe super vriendelijk en helemaal niet gemeen. Hij luistert graag naar de verhalen die Dikkertje Dap te vertellen heeft. Vervolgens glijdt het Dikkertje via de lange nek van het dier weer naar beneden. Nu in prentenboekversie dankzij de prachtige illustraties van Noëlle Smit (Smit meets Schmidt). Dikkertje Dap is een klassieker voor vele generatie en niet alleen voor jonge kinderen erg leuk, maar ook voor volwassenen die M.G. Schmidt al langer kennen. Haal nu deze kinderklassieker in huis en beleef er jaren plezier aan.

Titel 9: Weet je wat ik heb gekregen?

Nee, dat weet ik niet, maar ik vermoed dat je het me nu vertellen gaat. Weet je wat ik heb gekregen is een ontzettend leuke verzameling gedichten en verhalen, speciaal voor jarigen. Ook ontzettend leuk om cadeau te doen aan iemand die jarig is. In de bundel staan onder meer ook columns. Je komt klassiekers tegen als een stekkie van de fuch-fuch-fuchsia. Weet je wat ik heb gekregen is smakelijk leesvoer voor zowel jong als oud. Een aanrader voor elke jarige job.

Titel 10: Impressies van een simpele ziel

Impressies van een simpele ziel komt alweer uit 1951. Het is een bundel van verschillende columns die Annie M.G. heeft geschreven. Het was de eerste in een reeks van uiteindelijk drie bundels. Het tweede deel in de impressies-reeks heet ‘Nieuwe impressies’. Het derde deel heet ‘Impressies 3’. De ‘stukjes’ – zo noemde Annie M.G. Schmidt ze zelf – werden tal van keren herdrukt. Een selectie van impressies werd door Neerlandicus Wim Daniels samengesteld om aan te tonen dat de columns van Schmidt ook na al die jaren nog goed leesbaar en even amusant zijn. In de columns vind je de jaren 50 sfeer van Nederland terug. Ze vormen op zichzelf dus een bijzonder historisch document. Ze zijn echter zo geschreven dat de stijl en humor ook uitstekend aansluit bij latere tijdvakken, waaronder die waarin we nu leven.

De volledige bibliografie van Annie MG Schmidt via Wikipedia

  • In Holland staat een huis (hoorspel, 1952-1958)
  • Pension Hommeles (televisie, 1957-1959)
  • Ja zuster, nee zuster (televisie, 1965-1969)
  • Pleisterkade 17 (televisie, 1975-1977)
  • Beppie (televisie, 1990)
  • Het Fluitketeltje en andere versjes (1950)
  • Het schaap Veronica (reeks gedichten, 1950-1957)
  • Dit is de spin Sebastiaan (1951)
  • Abeltje (1953)
  • Jip en Janneke (1953-1960)
  • De A van Abeltje (1955)
  • Ik ben lekker stout (1955)
  • Wiplala (1957)
  • Het beertje Pippeloentje (1958)
  • Ibbeltje (1961)
  • Wiplala weer (1962)
  • Heksen en zo. Sprookjes (1964)
  • Minoes (1970)
  • Pluk van de Petteflet (1971)
  • Floddertje (1973)
  • Tom Tippelaar (1977)
  • Otje (1980)
  • Tot hier toe (1986)
  • Ziezo (1987)
  • De uilebril (1988)
  • Tante Patent (1988)
  • Uit met juffrouw Knoops (1989)
  • Simpele zielen en nog wat (1989)
  • Een visje bij de thee. Drieëntwintig verhalen en achtenzestig versjes uit eenentwintig boeken (1991)

Alles Annie M.G. Schmidt

In de lijst grootste (en leukste) Nederlandse schrijvers mag Annie M.G. niet ontbreken. Dan hebben we het niet alleen over de beste kinderboekenschrijvers. Ook aan de ‘volwassenen’

literatuur heeft Annie M.G. Schmidt heel veel bijgedragen. Ze heeft veel betekend voor het Nederlandse schrijverschap en daarvoor kan men haar alleen maar salueren. Dus petje af voor Annie!