Op deze pagina krijg je alle informatie over John Steinbeck, beginnend met de complete bibliografie op volgorde met alle boeken van de auteur. Vervolgens geven we een korte biografie over John Steinbeck en tot slot vind je de top 10 beste boeken van deze auteur, zodat je precies weet wat de mooiste en bekendste boeken zijn die je van deze auteur kunt lezen. Lees meer over alle literatuur van deze geprezen auteur in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van John Steinbeck.

Complete bibliografie op volgorde

Korte biografie over John Steinbeck

John Steinbeck heeft geleefd van 1902 tot 1968 en in die periode heeft hij bijna 30 boeken geschreven. Hij is vooral bekend vanwege De Druiven der Gramschap (The Grapes of Wrath), Muizen en mensen (Of Mice and Men) en Ten Oosten van Eden (East of Eden).

Vele werken van John Steinbeck zijn later verfilmd, mede omdat ze sociale vraagstukken durfden aan te kaarten. Zijn inspiratie voor de boeken kwam veelal uit zijn jeugd, omdat hij in dit deel van zijn leven in de omgeving van waar hij woonde op allerlei boerderijen werkte. Hier krijgt hij voor het eerst te maken met immigranten en de minder fijne kanten van het menselijk gedrag.

Tijdens zijn leven was John Steinbeck niet direct succesvol in de verkoop van zijn boeken, hoewel hij voldoende schreef. Daarom heeft hij nog ander werk gedaan om zijn bestaan als schrijver te kunnen bekostigen, zoals fruitplukken, schilderen en klussen. Nadat hij als oorlogscorrespondent in het buitenland gewond is geraakt, stopt hij met alle andere soorten werk en richt hij zich volledig op het schrijven van boeken.

Top 10 met de beste boeken van John Steinbeck

Travels with Charley in Search of America

Een van de toppers in deze review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van John Steinbeck is ‘Travels with Charley in Search of America’, waarin je leest over de roadtrip van John Steinbeck en zijn hond in een camper. Hij doet een hele tour door de Verenigde Staten en deelt alle unieke ervaringen die hij opdoet met je. Je leert over hoe Amerika er begin zestiger jaren uitzag, van de mensen tot de steden, maar ook de natuur heeft een plekje in dit boek.

De parel

In ‘De parel’ lukt het John Steinbeck om je een kijkje te geven in het leven van mensen die niet zo welgesteld zijn als anderen. De situatie voor het arme gezin verandert echter wanneer de vader een parel vindt. Met deze parel kan in ieder geval zijn zoontje behandeld worden wanneer deze door een schorpioen gestoken is. Maar dan blijkt dat zijn nieuwe rijkdom (de parel) geen geheim meer is en de wereld om dit gezin heen verandert snel. De moeder besluit vervolgens het geluk weer op te zoeken door de parel terug te brengen naar waar hij vandaan kwam. Brengt dit ook inderdaad het verwachte geluk?

Druiven der Gramschap

In dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van John Steinbeck mag ‘Grapes of Wrath’ niet ontbreken. Het is een van Steinbecks klassiekers die perfect weergeeft hoe migranten het in de Verenigde Staten aan het begin van de vorige eeuw maar moesten zien te redden. Als je het hebt over het relativeren van ‘the American dream’ die velen nastreefden op zoek naar een beter bestaan, dan is dit een uiterst eerlijk en tegelijk prachtig geschreven boek.

Of Mice and Men

‘Muizen en mensen’ blijft het bekendste werk van auteur John Steinbeck. Het verhaal draait om George en Lennie die op zoek zijn naar werk om hun droom van het kopen van wat land te kunnen realiseren. Ze vinden werk, maar het loopt niet helemaal zoals ze van te voren hadden gehoopt. Dit boek ademt vriendschap en het nastreven van een gezamenlijk doel in een tijd dat Amerika niet altijd de plek bleek te zijn om al je dromen waar te maken.

East of Eden

John Steinbecks geboorteplek heeft een hoofdrol gekregen in de setting van dit boek. Het gaat over twee families en meerdere generaties, waarin het verschil tussen goed en slecht en vruchtbare en slechte grond bepalend is voor de rivaliteit tussen de twee families. Maar ook binnen de gezinnen botert het niet altijd. In deze review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van John Steinbeck hoort ‘East of Eden’ zeker thuis.

Cannery Row

Ook deze titel van John Steinbeck geeft duidelijk weer wat hij zelf in zijn jonge leven heeft meegemaakt. Zijn kennis van de lagere klasse in de samenleving en wat zij moeten doen om te overleven, heeft een prachtige uiting gekregen in dit boek. Waar we rijkdom toch vaak zien in geld en materiële bezittingen, laat ‘Cannery Row’ je voelen dat vriendschap en acceptatie veel belangrijker zijn.

Sweet Thursday

Dit is een wat onbekendere titel in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van John Steinbeck, maar dat maakt het boek zeker niet minder goed. Het boek keert terug naar Cannery Row in Monterey, waar het leven nog steeds niet zo fantastisch is als op andere plekken in de Verenigde Staten. Mensen moeten ieder op hun eigen manier zien te overleven, maar wat het boek zo bijzonder maakt, is dat toch altijd weer blijkt dat liefde en een gemeenschap waar je op terug kunt vallen onmisbaar zijn. Dat is wat werkelijk gelukkig maakt.

Tortilla Flat

Wederom is Montery de plek waar het verhaal van dit boek zich afspeelt en dan met name Danny’s huis. Wat je moet weten is dat het niet letterlijk om zijn huis gaat, maar om wat zich in dit huis afspeelt en vooral wie er allemaal bij betrokken zijn. Lees over hoe het leven er na in het Amerikaanse leger gediend te hebben uit kan zien door Danny en zijn vrienden te leren kennen.

In Dubious Battle

Het volgende boek in deze review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van John Steinbeck draait wederom om migranten die op zoek gaan naar een beter leven. Ze werken op het land en worden door landeigenaren niet correct behandeld. Wanneer ze besluiten hier iets tegen te doen en niet langer over zich heen te laten lopen, wordt het van kwaad tot erger.

Journal of a Novel

Deze laatste titel is voor de echte fans van John Steinbeck. Het handelt over een aantal brieven die als het ware een dagboek vormen voor het schrijven van zijn boek ‘East of Eden’. Natuurlijk staat er in een dagboek veel meer en dat leert je over hoe het leven van John Steinbeck eruit heeft gezien. Het boek gaat namelijk niet alleen over het schrijverschap, maar ook over het gezin en andere zaken die hem bezig hielden.

Kortom

Met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van John Steinbeck hebben we een tipje van de sluier gelicht als het gaat om de onderwerpen waar deze auteur graag over schrijft. Je merkt aan alle woorden die neergepend zijn hoeveel passie en compassie John Steinbeck had voor de mens die het minder goed treft in het leven.