De grootste werken van Charles Dickens

Charles Dickens – volledige naam: Charles John Huffam Dickens – is één van de allergrootste Britse schrijvers uit het Victoriaanse tijdperk. Hij werd geboren in 1812 en overleed in 1870. Dickens staat met name bekend om zijn rauwe en realistische portretten van de ‘gewone’

Engelsen. Hij verkreeg voor het eerst roem met The Pickwick Papers, die sinds 1836 iedere maand verschenen. Daarnaast staat hij natuurlijk bekend om zijn publicaties Oliver Twist, David Copperfield, Nicolas Nickleby, A Tale of Two Cities en natuurlijk Great Expectations.

Titel 1: A Christmas Carol: Scrooge en kleine Tim

A Christmas Carol van Charles Dickens is hét ultieme kerstverhaal in boekvorm, waar Love Actually de ultieme kerstfilm is. Het boek is tegelijkertijd een roman als een sprookje, maar geeft stellingen over hoe de mens moet lezen. A Christmas Carol is niet alleen kinderboek, maar een boek voor alle leeftijden. In de hoofdrol staat de vrek en zuurpruim Ebenezer Scrooge. Hij wordt in eerste instantie bezocht door de geest van Jacob Marley, zijn overleden zakenpartner. Deze waarschuwt hem zijn leven te beteren, of het zal slecht aflopen met zijn ziel. Scrooge blijft koppig en ontkent wat hij gezien heeft, tot drie geesten van kerstmis (het verleden, het heden en de toekomst) hem bezoeken en stimuleren zijn menselijkheid terug te winnen. Het leuke van Scrooge en kleine Tim is dat dit een bewerking van het origineel is, die zich afspeelt in de moderne tijd. De kern van het verhaal is nog dezelfde en onveranderd sterk.

Titel 2: Het Carillon

Het Carillon vormt het tweede deel in de “Christmas Books” serie van Charles Dickens. De hoofdrolpersoon is Trotty Veck, een arme sloeber uit Victoriaans Londen. Hij is het geloof in zijn medemens verloren en meent dat hij zijn armoede aan zijn onwaardigheid te wijten heeft. Op Oudejaarsavond (soort Christmas Carol) wordt hij bezocht door een geest, die hem laat zien dat geen mens slecht geboren wordt, maar dat armoede en criminaliteit het gevolg zijn van menselijke daden. De mens is zelf verantwoordelijk voor wat hij creëert: ‘je zaait wat je oogst’. Onvoorwaardelijke liefde is de uitkomst. Het Carillon lijkt qua thematiek sterk op A Christmas Carol en vormt een belangrijke bijdrage in het Nature vs. Nurture (opvoeding) debat.

Titel 3: Oliver Twist

Geboren in een armenhuis, zijn moeder sterft vlak na zijn geboorte: Oliver Twist blijft met helemaal niets en niemand over. Dit overkomt Oliver Twist (…of fate). Hij is één van de aller bekendste boekpersonages die door Charles Dickens zijn bedacht. Het boek werd vooral geschreven als kritisch protest tegen alle sociale misstanden in de negentiende eeuwse samenleving. Kinderarbeid kwam in werkhuizen veel voor en straatkinderen werden actief geronseld om tot dievenbendes toe te treden. Het verhaal, dat in 1838 verscheen, was vooral voor volwassenen bedoeld en is talloze keren verfilmd en omgezet in televisieseries. Ook zijn er toneelstukken en musicals over Oliver Twist verschenen. Nu bedoeld voor alle leeftijden.

Titel 4: Onze wederzijdse vriend

Onze wederzijdse vriend gaat over een Engelse jongeman die naar een ver, ver buitenland is geëmigreerd. Hij krijgt bericht dat zijn vader, die weduwnaar en groothandelaar in afval is, is overleden. Hem wacht een enorme erfenis, op voorwaarde dat hij met een onbekende dame in het huwelijksbootje stapt. De jongeman verkoopt direct zijn bezit en vaart met de boot naar Londen. Hij vertelt zijn verhaal aan de bootsman, die al snel kwade plannetjes smeedt. Samen gaan zij in Londen aan wal. De bootsman wil de jongeman vergiftigen en zijn plaats in het huwelijksbootje in te nemen. Hoe loopt dit af? Het verhaal zit boordevol bijzondere personages en wordt met bravoure verteld. Onze wederzijdse vriend is de laatste roman van Dickens.

Titel 5: De Krekel bij de Haard

De Kreken bij de Haard is het derde kerstverhaal van Charles Dickens. De hoofdrolpersoon is de vrachtrijder John Peerybingle, die een gelukkig gezinsleven kent. Hij heeft een vrouw (Dot) en een baby die door het kindermeisje Tilly Slowboy wordt verzorgd. Op een dag verschijnt er een mysterieuze, oudere vreemdeling op zijn stoep, waarna Dot zich opvallend vreemd gaat gedragen. De krekel bij de haard werd in de negentiende eeuw gezien als een symbool voor welstand en geluk (je was rijk genoeg om als het koud was een vuur aan te steken). In het verhaal verandert deze in een huisfee die voorkomt dat de situatie uit de hand loopt. Het verhaal draait om onvoorwaardelijke liefde en is een pleidooi voor trouw en vertrouwen.

Titel 6: Moeilijke tijden

Centraal in Moeilijke tijden staat het plaatsje Coketown in Midden-Engeland. Hier is alles armoedig en naargeestig. De verbeeldingskracht van de mensen is verdwenen. Alles draait om cijfers en targets, maar die leveren niets meer op. De arbeiders krijgen slecht betaald en zijn ongelukkig. Zowel de groot geldmagnaten Bounderby en Gradgrind, als de eerlijke arbeider Stephen Blackpool zijn slachtoffer van een achterhaald systeem. Stephen Blackpool probeert in deze misère zijn eigen weg te vinden. Hij luistert naar zijn geweten en gaat zijn verantwoordelijkheid geen moment uit de weg. Toch lukt het hem maar niet om succesvol te zijn. Moeilijke tijden is een boek over tegenslag, maar meer dan een psychologische roman is het een sociale roman waarin maatschappijkritiek van het Victoriaanse tijdperk centraal staat.

Titel 7: Nicolas Nickleby

Weinig namen bekken zo lekker als Nicolas Nickleby. In Nicolas Nickleby komt een hele kliek bijzondere figuren samen: zij vormen de rode draad van dit krankzinnige, maar ongekend spannende verhaal. Nicolas zelf en zijn zus Catherine vormen de spil van het verhaal: zij zijn energie, gepassioneerde jonge mensen die arm en ongelukkig zijn, maar niet bij de pakken neerzitten en zich tot het uiterste inspannen om grootse daden te verrichten. Tegenspeler is ome Ralph, die zelfzuchtig en laag is. Alles in het Nicolas Nickleby universum is heerlijk over de top, waardoor je tijdens het lezen op het puntje van je stoel zit en je je telkens weer kunt verrassen.

Titel 8: David Copperfield

Het verhaal wordt verteld door David Copperfield zelf, die tijdens een vakantie aan zee met zijn vrouw en kinderen op zijn leven terugblikt. Het was een leven vol tegenslag, maar ook een leven waarin de doorzetter uiteindelijk aan het langste eind trok. Het bijzondere aan David Copperfield is dat de roman sterk autobiografisch is en veel wegheeft van het leven van Charles Dickens zelf. Om die reden rekende de auteur het werk ook tot één van de eigen favorieten.

Titel 9: De nagelaten papieren der Pickwick Club

De papieren van de Pickwick Club vormen een beknopt, maar avontuurlijk verslag van de avonturen die Samuel Pickwick beleeft. Pickwick heeft geen beroep en is woonachtig in Goswell Street, in Londen. Hij is een alledaagse figuur die op geen enkele manier opvalt. Hij is wat dikker dan de meeste mensen, maar dat maakt hem niet bijzonder. Wat hem uniek maakt is zijn breid, dat achter dikke brillenglazen verscholen gaat. Onbedoeld raakt Samuel Pickwick in de meest wilde avonturen bezeild. De nagelaten papieren der Pickwick Club maakt de lezer deelgenoot van al deze knotsgekke en vreemde avonturen: zeker de moeite waard!

Titel 10: Kleine Dorrit

Kleine Dorrit is het verhaal van onzelfzuchtige liefde die op termijn alles, zelfs de grootste tegenslag, kan overwinnen. De hoofdfiguren in het geval zijn op de één of andere manier gevangen: sommigen met hun lichaam, anderen in hun hoofd. Weer andere personages houden vast aan illusies. William Dorrit is een patriarch en vader van Amy Dorrit, waar het boek zijn naam aan heeft ontleend. Amy is de enige persoon die daadwerkelijk ‘vrij’ is. Ze luistert namelijk naar wat haar hart haar ingeeft en niet wat de wereld om haar heen haar vertelt. Een boek à la Jane Eyre waarin de schoonheid van individualisme volledig tot zijn recht komt.

De volledige bibliografie van Charles Dickens via Wikipedia

Dickens schreef vijftien romans:

  • The Pickwick Papers (1836)
  • Oliver Twist (1837-1839)
  • Nicholas Nickleby (1838-1839)
  • The Old Curiosity Shop (1840-1841)
  • Barnaby Rudge (1841)
  • Martin Chuzzlewit (1843-1844)
  • Dombey and Son (1846-1848)
  • David Copperfield (1849-1850)
  • Bleak House (1852-1853)
  • Hard Times (1854)
  • Little Dorrit (1855-1857)
  • A Tale of Two Cities (1859)
  • Great Expectations (1860-1861)
  • Our Mutual Friend (1864-1865)
  • The Mystery of Edwin Drood (onvoltooid, 1870)

Van de rest van zijn oeuvre (verhalen, reisverslagen en journalistiek) zijn volgens Wikipedia vermeldenswaard:

  • Sketches by Boz (1836)
  • American Notes (1842)
  • A Christmas Carol (1843)
  • A Child’s History of England (1851-1853)