Ramsey Nasr: een korte bio

Ramsey Nasr is een bekende Nederlander met Palestijnse invloeden. De vader van Nasr is afkomstig uit Palestina en zijn moeder uit Nederland. Hij staat bekend als regisseur, acteur, dichter, schrijver en toneelspeler. Hij is geboren in Rotterdam op 28 januari 1974 en groeide ook op in zijn geboortestad. Nasr ging naar de middelbare school de Montessori en zat daar op het gymnasium. Na het behalen van zijn diploma op de middelbare school zette hij zijn studie voort op de toneelacademie waar hij zich aansloot bij het Zuidelijk Toneel. Na een korte carrière op het toneel wilde hij toch liever dichter worden, in 2013 zou hij weer zijn toneelcarrière oppakken. In 2000 trad Nasr voor het eerst op als dichter. In 2005 werd hij stadsdichter van Antwerpen, deze rol vervulde hij voor één jaar. In 2009 werd hij uitgeroepen tot Dichter des Vaderlands.

Toen Nasr in 2013 zijn carrière op het toneel weer oppakte, schitterde hij in een aantal rollen namelijk Lange dagreis naar de nacht en The Fountainhead. Voor de laatste rol ontving hij in 2015 de Louis d’Or. De Louis d’Or is een nominatie dat wordt gegeven aan de meest imposante mannelijke acteur van Nederland. De meest recente rol van Nasr was in 2020 waar hij meespeelde in de dramaserie Het jaar van Fortuyn. Zijn laatst uitgebrachte boek heet De fundamenten, dat uitgebracht is in 2021. Onderstaand behandelen wij de top 10 boeken van Nasr.

Zijn beste boeken

De fundamenten

Het boek De fundamenten is in maart 2021 op de Nederlandse boeken schappen verschenen. Het boek bestaat uit 64 pagina’s en gaat over de corona crisis of beter gezegd hoe we uit de corona crisis komen. Hij vertelt het verhaal objectief doch persoonlijk. Nasr beschrijft hoe twee crisissen, de klimaat- en coronacrisis onze economie overhoop gehaald hebben. Hij trekt de manier van leven in de Westerse wereld in twijfel. In het boek vraagt hij onze normen en waarde betreft leven en geluk te herzien en dit op een andere manier te bereiken om uiteindelijk te kunnen overleven. Nasr is geen zwever en ook geen hippie, maar kijkt alleen naar feiten.

Homo Safaricus

Het boek Homo Safaricus is uitgebracht in 2008 en bestaat uit 143 pagina’s. De genre van het boek is literaire non-fictie. Het boek gaat over de passie voor natuur dat Ramsey sinds jongs af aan heeft gehad. Toen hij de kans kreeg om deel te nemen aan een trip naar Tanzania, begeleidt door professoren en biologie studenten zei hij direct ja! Nasr ziet verschillende overeenkomsten tussen biologen en kunstenaars maar ook tussen mensen en dieren. De overeenkomst die hij ziet tussen biologen en kunstenaar is de onschuldige en naïeve kijk die zij op de wereld hebben.

In de gouden buik van Boeddha

Het respect wat Ramsey Nasr voor de natuur heeft en verschillende culturen mogen onderhand duidelijk zijn. Het boek, In de gouden buik van Boeddha, schrijft hij over zijn reis naar Birma. Het boek is uitgebracht in oktober 2010 en bevat 255 pagina’s. Samen met 11 universitaire geneeskunde leerlingen, een SEH-arts en een chirurg reisde Nasr naar Birma. Deze reis werd gefilmd voor het tv-programma Wildcard, dit was tevens de eerste keer dat er een filmploeg actief mocht zijn in deze staat. De staat is een dictatuur en laat meestal geen cameraploegen toe. Het doel van de artsen was om hulp te bieden aan de lokale bevolking. De bevindingen die Nasr in het land doen zijn heftig en wreed en geven hem een andere kijk op de wereld.

De andere stem

De andere stem is gepubliceerd in 2016 en omvat 96 pagina’s. Het boek is geschreven als reactie op het boek van Jean Cocteaus la voix himaine. Dit boek werd in 1928 geschreven en gaat over een afscheidsmonoloog van een vrouw. Zij beseft dat haar het definitief gedaan is met haar relatie. Wanhopig probeert ze het nog goed te maken en belt zij haar ex op, iedereen hoort wat de vrouw zegt maar niet wat aan de andere kant van de lijn wordt gezegd. Dit boek is niet alleen verfilmd maar is ook nagespeeld in het theater en in de opera. Nasr heeft zich altijd afgevraagd wat aan de andere kant werd verteld en in zijn boek, De andere stem, beschrijft hij wat er wordt gezegd. 

Mijn dood in Venetië

Het boek Mijn dood in Venetië werd in april 2019 in Nederland gepubliceerd. Het boek omvat 128 pagina’s en heeft geen illustraties. Het is een van zijn best beoordeelde boeken.  Het verhaal van dit boek is ook terug te vinden op het toneel en theater. Het verhaal speelt zich af in Venetië, waar Nasr informatie heeft gezocht over Thomas Mann en zijn vrouw Katia Mann. Nasr kijkt hoe de auteur Von Aschenbach tijdens zijn werk, in zijn eigen werkkamer zich distantieert van zichzelf. De informatie over deze drie personages combineert Nasr tot één verhaal dat volledig past in de 20ste eeuw.

27 gedichten en geen lied

Het boek 27 gedichten en geen lied is uitgebracht in 2013. Het boek omvat 59 pagina’s en is alleen als Ebook verkrijgbaar. In tegenstelling tot bovenstaande boeken betreft dit een poezie. De poezie staat bekend om de deskundigheid waar het in geschreven is. Dit gaan hand in hand samen met de gedrevenheid van de poezie. Het laat duidelijk zien dat Nasr in hart en nieren een echte dichter is, die alle emoties kan terugbrengen alsof hij zelf manisch is. De wijze waarop hij zijn lezers raakt met de gedichten over een man in het criminele circuit, die op zoek is naar liefde, is ongekend.

Mijn nieuwe vaderland

Mijn nieuwe vaderland is net zoals het boek 27 gedichten en geen lied, een boek bestaande uit gedichten. Het boek uitgegeven in maart 2012 en alleen verkrijgbaar als Ebook. Er staan geen illustraties in. In het boek staan rijmen, betogen en artikelen die hij sinds 2009 heeft geschreven. In de gedichten die hij schrijft, lijkt hij een duidelijke missie te hebben, de teksten zijn van deze tijd en zeer snel. Waarschijnlijk is zijn missie om het verleden in stand te houden maar weet tegelijkertijd het gedicht in het hier en nu te brengen. De stem van Nasr in zijn gedichten zijn tegendraads en fel maar met een diepe emotionele ondertoon. Deze auteur weet hoe hij zijn woorden moet gebruiken om je te raken.

Ik wou dat ik twee burgers was (dan kon ik samenleven)

De dichter des vaderlands oftewel Ramsey Nasr publiceerde dit pocket boek op 10 september 2010. Het is maar een klein boekje met 21 pagina’s. Het boekje valt onder het genre literatuur en romans. Dit boekje werd speciaal geschreven voor MatchBoox. Het kleine boekje wordt erg goed beoordeeld en behoort ook weer tot een speciale reeks in de gedichten van Ramsey Nasr.

Mi have een droom

Mi have een droom heeft een notering in de 60 bestsellers van Nederland. Het boek staat op positie 20 en is uitgebracht in januari 2018. Het boek is een verzameling van alle gedichten die Ramsey Nasr heeft geschreven terwijl in functie en bestaat uit 296 pagina’s. Ondanks de enorme aantallen gedichten die er in staan, blijven de illustraties uit. Het gaat om pure tekst. Met ieder gedicht dat je leest voel je de vuur, passie en felheid van de schrijver. Toch gaat deze felheid samen met een diepe en gevoelige emotie, die Nasr heel goed in woorden weet te omschrijven. Naast alle boeken dat hij schreef en toneelspelen waar hij in meespeelde, was zijn stem vaak terug te lezen op de opinie pagina van de krant.

Kapitein zeiksnor en de twee culturen

Het laatste boek dat we behandelen is de kapitein zeiksnor en de twee culturen. Het is een boek dat in 2001 is gepubliceerd. Het verhaal gaat over een heer die de boel op orde wilt krijgen. Hij wil graag mensen wijzen op hun verantwoordelijkheden door zelf het toonbeeld te zijn. Helaas is daar niet iedereen van gediend en protesteert tegen zijn lange lezingen. De man bedoelt het beste maar wordt helaas niet door de mens gewaardeerd.

Volledige bibliografie

Proza

  • 2004 – Kapitein Zeiksnor en de twee culturen
  • 2006 – Van de vijand en de muzikant, essays en opiniestukken over kunst, politiek en identiteit
  • 2008 – Homo Safaricus, een verslag van zijn deelname aan Wildcard: Tanzania
  • 2013 – Mi have een droom + cd
  • 2021 – De fundamenten, essays over de balans van een land in coronatijd.

Toneel

  • 1995 – De doorspeler

Poëzie

  • 2000 – 27 gedichten en geen lied
  • 2004 – Onhandig bloesemend
  • 2006 – Onze-lieve-vrouwe-zeppelin, bundel Antwerpse gedichten
  • 2010 – Ik wou dat ik twee burgers was (dan kon ik samenleven)

Stadsgedichten voor Antwerpen

  1. Stadsplant
  2. Achter een vierkante vitrine
  3. Zoo mensch zoo dier
  4. Het huis van honing en melk
  5. De Changeur
  6. Een minimum
  7. UtopiA
  8. Uw liefhebber
  9. Voor wie in vreemde landt

Bron: Wikipedia